Jump to content
POLITISTI.ro

Cand este inselaciune in cazul cumpararii unei masini?

acol

Recommended Posts

Am cumparat ieri o masina care s-o inlocuiasca pe cea pe care am lovit-o si nu mica mi-a fost mirarea ca masina nu corespunde cu cea din anunt.

De exemplu in anunt se spune ca este din 1997,are 1.6 i, ca are radio-cd, abs,oglinzi electrice,ca se emite certificat fiscal dar dupa cumparare am aflat ca este din 1995, are 1.3 i, nu are radio-cd functional,nu are abs si nici oglinzi electrice.

Certificatul fiscal urmeaza sa mi-l dea luni pentru ca masina n-a fost transcrisa inca pe actualul proprietar si are un contract de vanzare-cumparare cu vechiul proprietar si a spus ca pana luni rezolva acasta situatie la fisc si-si ia certificatul fiscal.

Singurul lucru pozitiv este ca mi l-a dat cu 200 Euro mai putin fata de ce a cerut si era postat pe site.

Ceea ce a facut se poate chema inselaciune sau publicitate mincinoasa?

Edited by Catalin
Editare titlu

Deci, stimati D-ni Politisti,revin cu intrebarea : daca cineva iti prezinta o masina intr-un fel iar tu dupa ce o cumperi vezi ca nu este asa cum ti-a fost prezentata,se poate numi "inselatorie"?

• Moderator

Poate "inselaciune" vrei sa spui...

Hai sa vedem ce spune Codul penal:

Art. 215

Înşelăciunea

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.

Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.

Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Speta aratata de tine se incadreaza la alin. 3 (in situatia incheierii unui contract).

Ai vazut masina inainte de incheierea contractului? Dar actele autoturismului? Le-ai comparat? Ai cumparat masina din anunt sau masina ce ti-a fost prezentata?

• Upvote 1

Da,"inselaciune",am vrut sa spun,multumesc.De asemenea,multumesc pentru schimbarea titlului topicului.

Da,am vazut masina inainte de incheierea contractului,mi-a aratat-o fratele proprietarului.

Pe moment nu mi-am dat seama ca nu are airbag (imi cer scuze,mai sus am vrut sa spun airbag,nu abs),nu mi-am dat seama ca nu are oglinzi electrice si nici nu mi-am dat seama ca radio-cd ul nu este functional.Cand am vazut masina nu am vazut si actele.

Dupa cateva zile,adica vineri cand m-am hotarat sa iau masina, inainte de incheierea contractului, l-am rugat pe cetatean sa-si scoata certificat fiscal inainte de a neducela biroul de acte. Zis si facut, plin de disponibilitate si bunavointa a venit la serviciul taxe si impozite si s-a dus glont la o doamna de la ghiseu pe care o cunoastea si care i-a dat certificatul.

Eu vazand ca omul si-a scos certificatul in fata mea nu l-am mai verificat si n-am dat intalnire la un birou de acte de langa serviciul de politie rutiere Cluj,loc unde fratele lui a adus masina si actele.Am intrat intr-un birou sa facem actele si le-am dat doamnei de la ghiseu faraa le mai verifica gandindu-ma ca doamna imi va semnala o eventuala neregula.

Mi-a spus un singur lucru si anume ca certificatul fiscal nu este valabil pentru ca este doar pentru informare (ca sa se vada ca omul nu are datorii) dar omul mi-a spus ca rezolva originalul luni la prima ora deoarece trebuie sa-l aduca de la Campia Turzii si la acea ora nu mai gasea pe nimeni.

Am acceptat si doamna a continuat cu completarea actelor pe care eu nu le vedeam in timp ce le completa pentru ca de la nivelul nostru nuse vedea ce lucreaza dansa,fiind in spateleunui pupitru foarte inalt.

In timp ce doamna completa actele eu am cerut talonul ca sa ma uit prin el si am vazut ca are inscris un alt nume si l-am intrebat daca are procura sa vanda masina si el mi-a spus ca e totul in regula si ca doamna care completeaza are toate actele. Dupa ce doamna a terminat de completat l-a pus sa semneze 2 buc de fise de inmatriculare , una in care el era vanzator, adica cea cu mine,si una in care era cumparator,lucru ce m-a mirat si pentru care am cerut lamuriri.Doamna de la ghiseu n-a vrut sa-mi dea explicatii iar vanzatorul a spus sa nu-mi fac probleme ca totul este in regula si luni dimineata voi avea toate actele.

Azi dimineata un coleg de pe forumurile de masini a vazut anuntul cu aceasta masina, unde se descria diferit masina fata de ce am cumparat eu.Din pacate,la aceasta ora,anuntul a disparut de peste tot si nu mai am dovezi scrise ca masina era prezentata altfel decat mi-a fost descrisa deci nu-mi ramane decat ceea ce am auzit personal si nu stiu daca asta este o dovada de luat in considerare.Cand am ajuns acasa am vazut ca mai exista un contract de vanzare-cumparare intre el si persoana din talon si sper sa fie valabil la inmatriculare.Probabil ca el acuma trebuie sa-si treaca masina pe nume la primaria lui ,motiv pentru care doamna i-a dat cealalte fisa de inmatriculare,ca altfel nu cred ca-mi poate da certificat fiscal.

M-am uitat si pe certificatul fiscal scos la serviciul taxe si am vazut ca acolo e scris ca a scos-o pentru informare pentru a-i servi la notar nu pentru vanzarea masinii (normal,din moment ce masina nu este inscrisa la primarie pe numele lui).

Edited by acol

problema e urmatoarea:

cum poti dovedi ca el nu ti-a prezentat exact specificatiile tehnice ale masinii pe care ai vazut-o?

sau doar l-ai intrebat ceva de genul "E masina din anunt?" si el a zis "Da"

mai era cineva cu tine? un martor de-al tau?

iar tanti aia de "face acte" e doar o dactilografa, nu o intereseaza sa verifice actele si calitatea partilor, ca la notar

si daca nu e proprietar sau imputernicit cu procura nu avea dreptul sa iti vanda tie masina, pentru ca acel contract de vanzare cumparare va fi lovit de nulitate, ori a vandut cu datele altei persoane...

Asa este.Azi cand mi-a dat restul de acte (certificatul lui fiscal si fisele de inmatriculare stampilate) si i-am spus ca masina nu corespunde cu cea din anunt mi-a spus ca-i pare rau dar nu el s-a ocupat de vanzarea masinii ci o firma si nu stie ce-au scris ei.Mi-a spus ca am vazut-o si puteam sa-mi dau seama atunci.Are dreptate omul.In ceea ce priveste radio-casetofonul nefunctional mi-a spus ca imi va da un altul,functional.Deci in acest moment e clar ca nu mai pot sa-l acuz de inselaciune,dimpotriva,pot sa spun ca este un om plin de vointa.Totusi,si asa,ramane o lectie pentru viitor.

• 2 weeks later...

in cazul tau un om plin de vointa = samsar , data viitoare cand cumperi o masina mergi insotita de cineva care se pricepe la documente si de ce nu si la mecanica.