Jump to content
POLITISTI.ro

Modificarea Statutului Politistului


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Am citit pe site-ul SNPPC despre o propunere de modificare a Statutului Politistului.

In propunerea respectiva se doreste eliminarea din legislatie a titulaturii de agent si subofiter de politie, iar profesia de politist sa poata fi exercitata numai de catre ofiterii de politie.

Ofiterii de politie sa fie incadrati in doua categorii:

  1. ofiterii de politie cu studii superioare
  2. ofiterii cu studii medii si postliceale cu diploma.

Ce parere aveti?

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Ideea inclin sa cred ca nu este una originala, ci mai mult inspirata din istorie.

Acele argumente mi se par foarte bune si sunt in totalitate de acord, mai ales cu acesta: "o aşezare corectă şi echitabilă în grilele Legii salarizării unice a bugetarilor", numai ca imi este greu sa cred ca va exista cu adevarat vointa pentru a se si putea transforma in realitate. Tare mi-e teama ca e doar praf in ochi ...

Link to comment

Revin inca odata ,daca mai era nevoie ,si intreb: ce interes au liderii S.N.P.P.C. care in marea lor majoritate sunt ofiteri cu grade superioare sa sutina asemenea modificari? Sunt un fel de bombonici ,pe care ca sa ascunda ca nu fac nimic tot anul , le ofera membrilor de Craciun. Nu aduce anul ce aduce ceasul. :D

Link to comment
  • Moderator

Ar fi interesant daca vreun reprezentant al sindicatului ne-ar raspunde la urmatoarele intrebari:

In ce stadiu s-o afla acum acest proiect?

Care ar fi urmatorii pasi pe care intentioneaza SNPPC-ul sa-i faca pt sustinerea acestui proiect?

Link to comment

Ministerul vrea sa umble la art. privind mutarea politistilor.Adica sa fie la vointa discretionala a basitilor care ne-au dovedit cata minte au unii dintre ei ... << Interesul >> serviciului?

Link to comment

Ministerul cere acordul sindicatelor sa poata fi acoperit in fata oamenilotr ceva de genul ,nu v-am intrebat? Atata timp cat vom fi dezbinati de sefi cu buna stiinta.........visul meu este sa vad 30000 de politisti la un miting ca in tarile civilizate. Atunci sa ii vedem pe sobolanii din minister. :angry:

Link to comment

o ideea buna.sa fim optimisti cu toate ca nu se stie daca e praf in ochi" sau nu.......e un pas inainte sa devenim si noi o tara civilizata si macar la un nivel echitabil cu celelelte tari,de la un simplu proiect si pana la o lege.....................mai e mult

Link to comment

TUDOR din cauza mentalitatii de amiba obosita promovata de sefi, tu crezi ca daca vei participa la un miting din timpul tau liber o sa iti faca un concert la toba urechii si fluierul piciorului. Asta cu repercursiunile e "fumata" demult, e atat de plictisitoare incat ma ia somnul.

Cand o sa treci de frica asta, o sa iti dai seama cat de redusi sunt sefii care iti spun sa nu mergi la mitinguri. Daca toti ar gandii asa, ar fi vai de mama noastra!

Va cer prea mult liderii sindicali ca de cateva ori pe an (2-3) SA VA RUPETI DIN TIMPUL VOSTRU EXTRAORDINAR DE PRETIOS SA MERGETI LA UN MITING?

Acelasi timp nu mai are aceiasi valoare cand sunteti chemati de cate un sef la actiuni?!?! Hai sa fi sanatos si sa mai tastezi pe aici cand o sa ai indicele 1,80.

Cu deosebit respect ...

  • Upvote 1
Link to comment
  • 8 months later...
  • Moderator

Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind statutul poliţistului

Art I- Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului, publicată în M. Of. R. P I nr. 440 din 22 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La art. 16 lit. a) şi b) vor avea următorul cuprins:

a) să aibă împlinit stagiul minim în gradul profesional deţinut sau să îl împlineasca în cursul anului calendaristic respectiv;

b) să fi fost apreciat pe întreaga perioadă a stagiului minim în grad cu calificativul de cel puţin "bine". Anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare acestuia sau nu a fost evaluat nu intră în calculul stagiului minim în grad.

2. La Art. 22, alineatele (7) şi (8) vor avea următorul cuprins:

(7) Competenţele emiterii actelor administrative privind naşterea, modificarea, suspendarea şi încetarea raportului de serviciu al poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, în condiţiile legii.

(8) În situaţii temeinic justificate, altele decât cele prevăzute la art.65, menţionate în actele administrative emise în acest scop, poliţistii pot fi puşi la dispoziţia unităţii pe o perioadă de cel mult 6 luni, timp în care vor beneficia de drepturile băneşti avute, cu excepţia indemnizaţiei dde conducere, după caz.

3. Articolul 26 va avea următorul cuprins:

(1) Activitatea şi conduita poliţistului sunt evaluate o dată, pe an, iar concluziile se consemnează în evaluarea anuală de serviciu, cu acordarea uneia dintre următoarele calificative: "foarte bine", "bine", "satisfăcător", "nesatisfăcător".

(2) În cazul în care poliţistul nu a desfăşurat activitate pe durata întregului an calificativul acordat ca urmare a evaluării întocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constituie calificativ anual numai dacă activitatea desfăşurat depăşeşte cumulat 6 luni.

(3) Metodologia privind evaluarea poliţistului se stabileşte prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

4. La articolul 47, alineatele (3) şi (4) se abrogă.

5.La articolul 78, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

(1)Procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

Art. II.- Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.


In vigoare:

ART. 16

(1) Pentru obţinerea gradului profesional următor poliţistul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) să aibă împlinit stagiul minim în gradul profesional deţinut sau să îl împlinească în cursul anului calendaristic respectiv, cu excepţia comisarilor-şefi de poliţie cu o vechime minimă de 2 ani în gradul profesional, care au îndeplinit cel puţin 5 ani funcţii cu gradul profesional de chestor de poliţie sau general de brigadă ori superioare;

b) să fi fost apreciat în ultimii doi ani ai stagiului minim în grad cu calificativul "excepţional" sau "foarte bun", iar în ceilalţi ani ai stagiului, cel puţin cu calificativul "bun". Anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare acestora nu intră în calculul stagiului minim în grad.

ART. 22

(7) Poliţiştii sunt numiţi şi eliberaţi în/din funcţii potrivit normelor de competenţă aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, în condiţiile legii.

(8) În situaţii temeinic justificate, altele decât cele prevăzute la art. 65, stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, poliţiştii pot fi puşi la dispoziţia unităţii pe o perioadă de cel mult 3 luni, timp în care vor beneficia de drepturile băneşti avute, cu excepţia indemnizaţiei de comandă, după caz. În cazuri excepţionale, cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor, acest termen poate fi prelungit o singură dată, cu încă cel mult 3 luni.

ART. 26

Activitatea şi conduita poliţistului sunt evaluate o dată pe an, iar concluziile se consemnează în evaluarea de serviciu, cu acordarea unuia dintre următoarele calificative: "excepţional", "foarte bun", "bun", "satisfăcător", "nesatisfăcător".

ART. 47

(3) La încetarea detaşării, poliţistul va fi numit într-o funcţie echivalentă celei din care a fost detaşat, dacă este vacantă, sau în altă funcţie corespunzătoare gradului profesional deţinut, în condiţiile prezentei legi.

(4) Prevederile alin. (3) se aplică şi poliţiştilor care au desfăşurat misiuni internaţionale sau au participat la cursuri în străinătate, la încetarea acestor situaţii.

ART. 78

(1) Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale altor acte normative în vigoare aplicabile funcţionarului public, în situaţia în care domeniile respective nu sunt reglementate în legislaţia specifică poliţistului.

Proiectul a fost deja depus la Senatul Romaniei si a fost trimis pentru consultari sindicatelor si CNP-ului.

Vor sa schimbe prevederile art. 78 alin 1, pentru a putea sa ne dea afara si sa ne mute cum vor ei.

Link to comment

Cam multe aspecte sunt lasate la latitudinea Ministrului, care va semna ce ii pun chestorii in fata. Se lasa astfel o portita deschisa savarsirii in continuare de abuzuri, cu avansa ri in 5 ani 3 grade, sau abuzuri in evaluarea personalului (un sef caruia nu ii place de mutra cuiva?). Ar trebui stabilite prin HG. Parerea mea.

Link to comment
  • Moderator

Exact, dacă totuși doresc cu atâta ardoare să modifice legea, nici măcar nu o modifică cu alte prevederi clare, doar lasă la latitudinea ministrului, care poate emite ordine după bunul plac, fără consultări, etc. Vom fi transformați iar în sclavi pe plantație.

Link to comment
  • Moderator

Cea mai importanta modificare, este prev. art. 78, prin care Statutul politistului nu se mai completeaza cu prev. Legii nr. 188/1999 (Statutul functionarilor publici).

Acest lucru presupune ca in urma unui OMAI, vor avea posibilitatea legala sa faca disponibilizari cum le doreste inimioara si sa te mute definitiv fara a fi necesar acordul politistului.

Vom ajunge din nou la cheremul oricarui sefulet, caruia, daca nu-i place mutra ta, o sa aiba posibilitatea sa te mute la cel mai indepartat post de politie cand i se scoala lui.

Sper ca toate sindicatele sa se opuna cu vehementa acestui proiect de modificare a Statutului Politistului, in caz contrar ne vom intoarce in timp cu 10 ani.

Link to comment

Vad ca nu vorbesc nimic despre exceptii si derogari de la regula.

As fi interesat cine a facut aceste propuneri.

Foarte grav !!!!! Daca se va modifica art. 78 ne intoarcem in epoca de piatra.

Eu zic ca trebuie modificat art. 1 care ar trebui sa fie atricol unic si sa aiba urmatorul continut:

,, ORICE ARTICOL DIN PREZENTUL STATUT SE MODIFICA CUM VOR MUSCHII MINISTRULUI DE INTERNE"!!!!!!!!

Iar atunci schimbatorul de valuta cand va gresi va spune cum a spus marinarul,, eram sub influenta bauturilor alcoolice". :angry:

Vai mama noastra.

Link to comment
  • Moderator

Daca acest proiect, in aceasta forma, modifica Statutul Politistului, trebuie sa fim constienti ca se legifereaza abuzurile.

Asa vom ajunge:

sclav.png

Link to comment

Din toate planurile si strategia s-a ajuns la aceste propuneri odioase la Statutul Politistului! Sper ca sindicatele si C.N.P.-ul sa ia pozitie, macar acum in ceasul cel de-al doisprezecelea.

Link to comment

Ia uitati ce se scrie pe site-ul CNP de dl. Vicepreşedinte C. Asofronie : :blink:

" Legea care va permite concedierea poliţiştilor după ordinul ministrului! LEGE

...........................................................

În câteva rânduri şi mai ales la întâlnirea cu preşedintele României şi noul ministru a administraţiei şi internelor, precum şi la şedinţa comisiei de dialog social din octombrie şi din 1.11.2010 am atins noi subiectul întrebând de ce nu mai suntem consultaţi despre modificările legii 360/2002, la ultima ocazie arătând că ştim că a fost depusă la parlament o iniţiativă legislativă scurtă, care nu are în vedere proiectele discutate anul trecut până în faza finală pe minister. Nu ni s-a dat un răspuns clar, dar iată că astăzi 05.11.2010, după orele prânzului, în zi de vineri, se transmite la CNP şi sindicate proiectul de lege despre care tot întrebam, ca să se considere consultarea făcută ... în week-end! şi până marţi să trimitem opinia noastră faţă de acest proiect. Trecând peste faptul că, aşa cum spusese ministrul la convocarea şefilor IPJ de la Braşov din septembrie, proiectul nu a fost pus în dezbatere timp de 30 de zile pe site-ul MAI, conform legii privind transparenţa decizională şi legii privind normele de tehnică legislativă nr. 24/2000, este pus transmis discret pentru consultare 3 zile, la sfârşit de săptămână, în bătaie de joc, după ce deja a fost depus la Senat, motivat şi aranjat deja pentru dezbateri în comisia de specialitate! Dacă era de bine sau conţinea prevederile negociate anul trecut, mai era tolerabil şi ne făceam speranţe că intervenim pe lângă senatori şi deputaţi ca la coduri. Dar aşa?!?

Ataşăm proiectul la care facem referire şi descoperiţi singuri ce vi se pregăteşte dincolo de zăhărelul de la art. 1. Ceva ce nu mai există în România şi probabil în lumea democrată: faţă de reglementarea prin lege a modificării şi suspendării raporturilor de serviciu (de muncă) ale militarilor, civililor şi funcţionarilor publici, pentru poliţişti nu se acordă sporuri deosebite pentru riscul profesional şi caracterul obligatoriu şi permanent al serviciului, suntem pe cele mai de jos niveluri la salarizare, dar putem fi daţi afară prin condiţii stabilite de ordin al ministrului! Iar expunerea de motive este demnă de corigenţă la drept şi realitate, fiind plină de cinism. Aşteptăm reacţia dvs. stimaţi colegi, de la agent, ofiţer la chestor, despre această surpriză ce pregăteşte disponibilizarea şi concedierea multor poliţişti de la 1 ianuarie 2011, după prevederile unui ordin al ministrului!

În timp ce alte profesii se consolidează, de a noastră îşi bate joc oricine!

Vicepreşedinte CNP, C. Asofronie "

proiect modificare statut.pdf

Sursa : CNP

Rau am mai ajuns !!!! :angry:

Link to comment
  • Moderator

Parerea mea...aceasta prevedere nu va fi constitutionala. Chiar daca va intra in vigoare, aceste abuzuri ar putea fi contracarate printr-o decizie a CEDO, daca suntem uniti...nu poa sa ma mute pe mine neica nimeni la nspee mii de km distanta de familia mea, de copiii mei, intr-o tara membra UE. Nu ne intoarcem la comunism. Alooo...sindicatele!

Edited by Kmcoio
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.