Jump to content
POLITISTI.ro

Este important să scriem şi să vorbim corect româneşte!


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

De la bun început vreau să precizez că nu arăt pe nimeni cu degetul şi nu vreau să aduc reproşuri nimănui.

Se întâmplă să greşim, se întâmplă să nu scriem corect româneşte, cu toate că nu avem nicio scuză, din graba ori atingerea unei taste din greşeală, pentru că oricât de mult ne-am grăbi, întodeauna e bine să recitim ceea ce am scris înainte de a posta.

Vorbind şi scriind corect româneşte, înseamnă să ne respectăm pe noi înşine, iar în acelaşi timp îi respectăm pe cei care citesc ori cei cărora le vorbim.

Hai să scriem corect româneşte, să fim mai atenţi la cum scriem şi vă propun să dezbatem aici cele mai frecvente probleme de exprimare în limba română.

 • Upvote 5
Link to comment
 • 1 year later...

Sînt corecte amîndouă, în funcţie de situaţie:

- A-ţi spune părerea poate fi periculos într-o societate nedemocratică.

- Aţi spune părerea anticilor despre subiect dacă v-ar ajunge timpul.

Ambele au ca subiect un pronume la persoana a doua, dar unul e la singular şi celălalt la plural. A-ţi se compune din a + îţi (a este prepoziţia din componenţa infinitivului scurt, iar îţi este pronume personal în dativ), în timp ce aţi este un verb auxiliar care ajută la construirea condiţional-optativului şi a perfectului compus, deci este un singur cuvînt: voi aţi spune, voi aţi spus.

Atunci cînd scriem ne folosim de reflexul de a simţi cînd sînt două cuvinte unite şi cînd e unul singur. În acest caz particular, dacă subiectul este voi (sau dumneavoastră), atunci aţi este un singur cuvînt; nu se poate descompune. Dacă subiectul e tu, avem două cuvinte a + îţi şi scriem a-ţi.

Link to comment

Deci "A-TI mai auzit ceva" e corect, dark?

Da-ne si noua lectii de gramatica, master!

Edited by ionutzaharia
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Una este atunci când te grăbești și mănânci o literă și alta este atunci când pui cratima exact unde nu trebuie.

Marius, ai făcut un lucru foarte bun că ai deschis topicul ăsta.

Din greșelile pe care le-am observat mai des, nu neapărat pe forumul acesta ci așa în general:

a place - a plăcea

vre-o - vreo

i-ați banii de pe masă - ia-ți banii de pe masă

ia-ți văzut - i-ați văzut

măta - mă-ta (trebuie să știm și să înjurăm corect :lol:)

greșelile care le-am observat - greșelile pe care le-am observat

(voi) închide-ți ușa - închide-ți ușa ta de la cameră

am decăt 10 lei - nu am decât 10 lei

Pot recomanda un blog foarte util în care sunt explicate greșelile gramaticale folosite cel mai des, dar nu o fac fără acordul unui moderator pentru a nu se considera reclamă.

Edited by Alex87
Link to comment
 • Moderator

Marius, ai făcut un lucru foarte bun că ai deschis topicul ăsta.

Alex, topicul l-am inițiat cu ceva timp în urmă, acum un an și ceva (25 July 2011 - 08:20 PM), dar probabil acum a fost remarcat de colegii care au postat după mine.

Dacă vom discuta și vom dezbate aici diferite greșeli, dezacorduri etc. nu poate fi decât benefic pentru toți. Pe noi, pe polițiști, nimeni nu ne iubește, iar eventualele greșeli în postările de pe forum sunt motive în plus să fim apostrofați si desconsiderați, cu toate că de cele mai multe ori cei care nu scriu corect o fac din grabă, delăsare și așa mai departe. Nu trebuie să uităm nicio clipă că forumul poate fi lecturat de oricine.

E foarte important modul de redactare a textului într-un post, pentru a putea fi citit rapid și ușor, să te poți face înteles prin ceea ce scrii. Pentru asta trebuie respectate câteva reguli de bază:

 • Spațiu se lasă întodeauna după, nu înaintea semnelor de punctuatie.
 • Nu se lasă spatiu după prima paranteză, se lasă numai înaintea primei paranteze și după ultima.
 • Numarul punctelor de suspensie este trei, nu doua si nici mai mult de trei. Punctele de suspensie arată o pauză mare în cursul vorbirii. Spre deosebire de punct, punctele de suspensie nu marchează sfârşitul unei propoziţii sau al unei fraze, ci indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii etalând vorbirea incoerentă și au un impact vizual neplăcut.
 • Nu uitați că punctele de suspensie nu sunt singurele semne de punctuație și nici nu înlocuiesc celelalte semne de punctuație, altfel pare că povestiți un thriller și dovedesc doar că cel care scrie nu știe să folosească semne de punctuație.
 • Orice propoziție începe cu literă mare și orice nume propriu începe cu literă mare.

Link to comment
 • Member

Datorită și din cauză.

Datorită se folosește întotdeauna în contexte care au legătură cu un lucru pozitiv iar din cauză se folosește când se face referire la un lucru negativ.

din cauza bolii datorită talentului

din cauza ploii datorită familiei

Link to comment
 • Moderator

Morena, este mai nou o reclamă care foloseşte extrase din filmele cu Birlic, aia cu înjurături..."- Tuţi Dumnezeii mătii!!!" la care Birlic se ridică şi răspunde "- Ba pe-a mătii!". O poţi folosi la cotă maximă doar în gând, pentru a evita sunetele de la sfârşit. Şi cum spunea Cerasela mai sus, poţi înjura cât de tare poţi în maşină la tine că doar nu te aude nimeni, grijă doar să nu ai geamurile deschise. Drum bun!

Nu uitați că "mătii" se scrie corect mă-tii, cum și corect este mă-ta nu "măta".

E vorba de prescurtarea "mamei tale" > "mama-ta" > "mă-tii". Sunt forme de pronume posesiv particulare, legate de substantivul desemnat, folosite doar pentru persoane din anturajul imediat, iar forma scrisă corectă pentru pronumele posesiv e cu cratimă, chiar dacă se aude altfel.

Cu cât e mai scurtă forma, cu atât e mai nepoliticoasă. Maică-ta sau mama-ta e mult mai frumos decât "mă-ta", taică-tu este mai amabil decât "ta'c-tu" etc.

La țară forma "mă-ta" nu e considerata ofensatoare, iar "mă-ta mare" înlocuiește cu succes neofensator sintagma "bunica-ta", auzind arareori "maică-ta mare", de exemplu.

Link to comment
 • 6 months later...

''Ma-ta'' este un cuvant foarte uracios,atat de uracios incat ar trebui sa-l evitam in orice injuratura,altfel riscam sa fim intelesi gresit,ceea ce ar duce la mici neplaceri,zic eu:p. La fel si cele doua litere apropiate ''f'' si ''a'',ma dezgusta persoanele care au un astfel de vocabular si care mi se pare inadegvat in orice moment/situatie.Ce vreau sa spun eu este ,ca sa ai un vocabular adegvat si bine pus la punct,adica mai pe scurt sa stii sa te exprimi fara nici cea mai mica dificultate,este mult mai important decat cateva greseli de gramatica ,si aici ma refer la semnele de punctuatie si ortografie.Bine acum sa nu credeti ca mi s-ar parea normale exemplele voastre de mai sus.Foarte interesant acest topic,as vrea sa existe mai multe raspunsuri.Felicitari celui care a avut aceasta idee.

 • Downvote 2
Link to comment

De regula dupa semn de punctuatie lasi un blanc, inainte, nu.

Nu ma consider cult, ci dimpotriva, dar daca suntem la imbunatatiri.., imi aduc si eu aportul, ;)

O saptamana buna.

Link to comment

@AzAz47, normal ca si "pe caiet" lasi un spatiu(blanc) dupa un semn de punctuatie. Asta daca ai pretentia ca respecti regulile de ortografie...

Link to comment

si pe caiet lasi blanc?/:)

eu asa cred.

o sa-ti raspund si mai precis sapt. viitoare, dupa ce ma operez la ochi si o sa vad din nou ca lacrima, :)

 • Upvote 1
Link to comment

Io ti-am zis ca ma consider un incult si in nici un caz intelectual, dar, acolo unde ma jeneaza ochiul, unde stiu, pe un subiect dedicat (pe altele nu apreciez dojana gramaticala, inhiba, si, decat sa nu scrie unu de frica, mai bine s-o faca chiar ne-literar), o fac.

De ce sa nu invatam?

Link to comment
 • Member

este mult mai important decat cateva greseli de gramatica ,si aici ma refer la semnele de punctuatie si ortografie.

as vrea sa existe mai multe raspunsuri

Iata niste raspunsuri. E corect "inadecvat", nu "inadegvat".

Mai verifica virgula de mai sus si nu doar acolo. Apoi poate dam si lectii ;)

Link to comment

ma dezgusta persoanele care au un astfel de vocabular si care mi se pare inadegvat in orice moment/situatie.

Formularea seamana cu a lui Vanghelie, "care este"

adegvat....inadegvat - se folseste "c". Observi ce usor este sa corectezi pe altcineva? Insa aici ne permitem pentru ca acesta este scopul topicului.

Link to comment

Mai bine deschide un forum gramatica.ro. Pe forumul asta gasesti informatia care te ajuta, daca e scrisa cu greseli nu prea ma intereseaza. Sunt destui sa-ti scoata ochii pentru o virgula.

 • Upvote 1
 • Downvote 9
Link to comment
 • Moderator

Sau poate citesti regulamentul acestui forum si vezi ca aici se foloseste corect limba romana. Ce zici? Daca te depaseste subiectul, nu intra in dezbateri.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...

Imi cer scuze ca nu folosesc diacritice dar tastatura mea este in engleza dar am invatat diacriticele de la celalat Laptop. Vreau sa precizez ca daca gresim odata intr-o singura fraza, nu inseamna ca suntem analfabeti, ci doar neatenti chiar daca suntem de vina,si voi gresiti toata lumea greseste.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.