Jump to content
POLITISTI.ro

Noua lege privind pensiile politistilor


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Noua lege a pensiilor propusă de Guvernul Boc este bazată pe principiul contributivităţii. Numai că actele normative actuale prevăd pentru angajaţii din poliţie o contribuţie obligatorie de 5% lunar, un alt procentaj de 5,5% fiind asigurat din bugetul de stat. Contribuţia proprie fiind mică, pensia va fi după noua lege, mai săracă. Cu alte cuvinte, statul român schimbă regulile în timpul jocului.

Ce vină are poliţistul dacă ani de zile a fost beneficiarul unui alt sistem de pensii?

De asemenea noua lege va creşte vârsta de pensionare a poliţiştilor de la 55 de ani la 60, stagiul complet de cotizare va urca la 30 de ani, de la 25. In schimb, statistica oficială arată că speranţa de viaţă a poliţistului român este de 62,5 ani.

Potrivit articolului 94, aliniatul 1: „cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie". Această modalitate de calcul va micşora pensia agenţilor de poliţie în medie cu 40%. Astfel, un subofiţer se va retrage din activitate cu aproximativ 600-700 de lei pe lună, iar un ofiţer fără funcţie înaltă cu 1.000-1.100 de lei.

Link to comment
  • Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Catalin

    6

  • dunelu

    6

  • Marius

    3

  • Elvis

    2

Top Posters In This Topic

Putem sa facem un exercitiu de imaginatie: inchipuiti-va tanarul agent de siguranta publica in etate de 60 de anisori ,cu proteza lipita cu ,,corega" , bocanceii dati pe viteza foarte incet inainte, cu toata dotarea si echipamentul de iarna, cum alearga un infractor periculos cu ceafa groasa , se lupta cu el in citate filozofice si bune intentii fara sa foloseasca forta, acesta se lasa convis ca trebuie sa fie incatusat, iar dupa acesta operatiune isi sterge tacticos traspiratia de pe frunte si face semnul lui Husein Bold . Astia vor sa ne scoata din intrepindere cu picioarele inainte............... :blink:

Link to comment
  • 3 weeks later...

Interesul poarta fesul, e clar.

Si ca sa va convingeti, am sa va spun ca acum cand guvernul incearca sa umble la pensiile bastanilor de prin minister s-au gasit solutii si bunavointa, ba chiar s-au mobilizat greii din minister si impreuna cu omologii lor de prin MApN, SRI, SPP, STS si SIE intentioneaza sa propuna o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice.

Nu spun ca nu e un lucru bun, sunt de acord. Dar ma deranjeaza cand vad ca acum se poate, iar la legea unica a salarizarii nu. Acolo au facut diligentele si presiunile in spatele usilor inchise si au obtinut plasarea avantajoasa numai a ofiterilor superiori in grila de salarizare, dupa care liniste deplina.

Acum fac tot posibilul sa nu-si piarda privilegiile.

Reprezentanţi ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS şi SIE intenţionează să propună o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, în cazul în care nu va fi menţinut, în ceea ce priveşte aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 şi 179/2004.

Intenţia este de a menţine actualul sistem de pensii pentru militari şi poliţişti fie în mod distinct, prin aplicarea în continuare a Legilor 164/2001 şi 179/2004, fie prin iniţierea unui proiect de lege care să reglementeze unitar pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor şi poliţiştilor în actualul proiect normativ.

Link to comment

Domnule rookie cred ca au vazut cam tarziu prapastia .Au cam cazut in capca :hmmmt: na intinsa de catre domnii politicieni ,s-ar putea sa nu mai poata face nimic.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Este greu de crezut ca demagogul Boc va accepta un proiect de lege care să reglementeze unitar pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor separat de sistemul public inaintat de guvern spre aprobarea parlamentului.

Link to comment
  • Moderator

Poate vreun consilier al sau ar face bine sa-i spuna si lui ca in majoritatea tarilor cu apa calda politistii si militarii au sistem de pensii si salarizare separate si speciale. Sau probabil ca stie dar e mai preocupat de populism, ca de ... da bine in fata electoratului.

Link to comment

Cei de care vorbiti fac parte din comunitatea europeana,pe cand noi suntem din lumea a treia si nu avem voie cu sistem separat !!!

Link to comment
  • 4 weeks later...
  • Moderator

Legea pensiilor intra in dezbatere, fara amendamentele despre pensiile magistratilor, militarilor si politistilor, fiind de asteptat ca singurul amendament al opozitiei, care prevede ca valoarea punctului de pensie sa reprezinte 45% din salariul mediu brut.

Link to comment
  • Moderator

Pensiile militare vor rămâne intacte dacă valoarea lor este de până la 3.000 de lei. Guvernul va scădea doar acele pensii care depăşesc această sumă. Hotărârea a fost luată miercuri seară la guvern, la o întâlnire la care au participat premierul Emil Boc, ministrul apărării, Gabriel Oprea, ministrul muncii, Mihai Şeitan, şi reprezentanţi din structurile de siguranţă naţională.

În urma discuţiilor dintre ministrul apărării şi premier s-a decis că legea, aflată acum în dezbaterea parlamentului, va fi amendată astfel încât pensionarii militari cu venituri de până la 3.000 de lei să nu fie afectaţi. În urma deciziei, din cele aproape 170.000 de pensii militare, 88% nu vor suferi modificări.

sursa: evz.ro

Se pare că Oprea a obţinut ce a dorit, întrebarea este dacă şi poliţişti vor fi incluşi aici. Ministrul nostru nu a participat, nu a zis nimic, îl doare undeva de problemele noastre ...

Oare poliţiştii vor fi incluşi în acel amendament la legea pensiilor? :hmmmt:

Link to comment

sunt de acord cu prevederile acestei legi, doar daca o sa avem drepturi egale cu ceilalti contribuabili, nu doar obligatii si restrictii. sa plec la ora 4 in fiecare zi fara sa fiu nevoit sa stau acasa ca sunt "de serviciu", sa plec de sarbatori unde am chef si cand am chef, sa pot sa ma angajez in alte locuri daca pot si vreau etc.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Moderator

Guvernul pregăteşte un plafon pentru pensiile speciale şi o tăiere din pensiile militarilor şi poliţiştilor

Guvernul analizează revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale şi plafonarea acestora, începând cu 1 iunie, la un nivel calculat strict în funcţie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat şi a celor pentru poliţişti.

Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.

Modificările sunt incluse într-un proiect de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor sociale, aflat în stadiu de elaborare.

Începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, nu se mai acordă, pensia fiind stabilită potrivit reglementărilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (faţă de 732,8 lei în prezent). Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15% începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010.

Începând cu 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se aplică. Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la 31 mai 2010 inclusiv, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.

Un alt proiect de lucru al Guvernului, prevede că pensiile speciale vor fi diminuate de la 1 iunie printr-o valoare mai mică a punctului de pensie, dar şi prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxă de solidaritate", la diferenţa de bani rămasă după deducerea contribuţiei şi impozitului, rezultă din proiectul privind reducerea cheltuielilor.

sursa: mediafax.ro

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Moderator

Membrii Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, au adoptat, ieri 26 05 2010, unele amendamente la Legea Unitară a Pensilor, printre care cel mai important pentru noi este acela ca poliţiştii să nu fie incluşi în noua Lege a pensilor, iar pentru întregul sistem de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, să rămână în vigoare actualele legi de pensionare.

Amendamentele au trecut cu 24 de voturi pentru, printre care se numără şi voturile deputaţilor de la UDMR, independenţi şi minorităţi, iar de la reprezentanţii PD-L a votat pentru numai generalul în rezervă Bădălan Eugen, iar 8 deputaţi au votat împotrivă, aşa cum le-a impus conducerea partidului.

Azi 27.05.2010, proiectul de lege va fi luat în discuţie de reprezentanţii Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, care va elabora şi raportul final, ulterior intrând în dezbaterea Plenului Camerei Deputaţilor, care este şi cameră decizională.

Să sperăm că dacă în Comisia de Apărare, deputaţii partidelor din opoziţie şi o parte din cei aflați la putere, au susţinut amendamentul prin care se menţine principiul pensiilor speciale pentru structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi la votul final din plenul camerei se va întâmpla acelaşi lucru.

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Moderator

Legea privind recalcularea pensiilor speciale şi reevaluarea celor de invaliditate, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea luni, a fost adoptată azi, deoarece termenul de trei zile până la care putea fi atacată printr-o moţiune de cenzură a expirat.

Link to comment

Vă mulțumim tovarășe Președinte al Partidului pentru grija ce ne-o purtați !!!

Să știți că noi ,polițiștii, suntem mulțumiți dacă luăm pensii speciale ,chiar și prin reprezentanți !!!

Ar fi nedrept ca doar chestorii să ia pensii militare” speciale” , de aceea vă rog în numele tuturor polițișilor din țară să faceți tot posibilul c a măcar cei din Aparatul Central și dacă se poate și cei din I.G.P. să beneficieze de aceste pensii _că vorba aceea s-au luptat cu hoții toată ”viața”_ i-au văzut doar în poze și la televizor .....,iar noi ceilalți simțim cu toții că ei ar fi nedreptățiți . de aceea noi ,toți polițiștii cu funcții de Execuție din teritoriu, vă rugăm SĂ FACEȚI DREPTATE !!!

De ce nu mă corectează nimeni !!!! ”abia acum aflu că nu mai suntem în anul 198_ ...

tot acum aflu că trebui să vorbesc cu sintagma „DOMNULE PREȘEDINTE AL PARTIDULUI ”

Link to comment
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • Member
ner.gifner.gif 65 de ani barbatii si 63 femeile? nu sunt sanatosi astia! ce politist mai este ala la 65 de ani, ce sa mai faca in strada, sau poate ne pun pe toti sefii la IGPR de la 55 de ani...ner.gifner.gif
Link to comment

ner.gifner.gif 65 de ani barbatii si 63 femeile? nu sunt sanatosi astia! ce politist mai este ala la 65 de ani, ce sa mai faca in strada, sau poate ne pun pe toti sefii la IGPR de la 55 de ani...ner.gifner.gif

pensionari anticipate... asta vor

Link to comment

Nu ca nu as fi in forma la 60 de ani..dar totusi...blink.gif

O sa strige lumea dupa noi, pe strada :

"Tataie hai sa te ajut sa treci strada, sa prinzi hotul!"

Astia-s prosti? Statisticile spun ca 90% din cei ce se pensioneaza din sistemul de ordine si aparare publica nu prind varsta de 62 de ani. Adica cotizezi la fondul de pensii pana la 60 de ani, iesi la pensie (daca nu mori pana atunci, ca stiu vreo cativa colegi care s-au curatat intre 55 si 60 de ani) mai traiesti 2 ani si mori, iar statul ramane cu banii. Curat coane Fanica!

Edited by SandoKhan
Link to comment

Legea unitara a pensiilor, adoptata de Parlament

Potrivit legii adoptate, functionatii publici, persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 4 salarii medii, politistii, dar si somerii sau persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare vor fi asigurati in sistemul public de pensii.

Conform actului normativ, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a ) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;

b) functionarii publici;

c) cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

...

V. cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare, ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Stagiile de cotizare

Potrivit proiectului de lege, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:

a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;

b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, in cazul cadrelor militare in activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special pana la intrarea in vigoare a prezentei legi;

c) perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, in care persoanele au fost asigurate in baza Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2010 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, in cazul cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare, ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

De asemenea, constituie stagiu de cotizare si sporul la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordat in baza legislatei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a si alte conditii de munca.

Mai mult, constituie stagiu de cotizare si perioadele de pana la data de 1 aprilie 2001 in care o persoana:

a) s-a aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 49 din lege

b) are stabilite drepturi privind vechimea in munca in baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri

Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau conditii speciale de munca se acorda sporuri care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:

a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;

b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca.

c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca

Varsta de pensionare

Potrivit noii legi, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, incepand cu 2030.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, in timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durat normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

d) a beneficiat, in perioada 1.04.2001-1.01.2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;

(e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;

(f) a beneficiat, incepand cu data de 1.01.2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.

g) a fost elev al unei scoli militare sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor .

Mai multe amanunte/detalii, dupa promulgare si studierea in detaliu a anexelor.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Moderator

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat Legea pensiilor constituţională.

După această decizie a Curţii, Legea va ajunge pe masa preşedintelui pentru promulgare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.