Skip to content

Cupa Structurilor Speciale de Interventie ale Politiei Romane - 2012

Featured Replies

• Moderator

Marcus nu amesteca borcanele, aceea competiţie fiind una internaţională, e logic că apar şi acest gen de echipe, care sunt echipe străine. Deoarece legislaţia şi comepetenţele diferă de la o ţară la alta. În unele ţări competenţe privind intervenţiile antiteroriste sunt date tot în competenţa poliţiei, în unele ţări încă există forţe de poliţie cu statut militar, în alte ţări competenţele antiteroriste sunt date serviciilor de informaţii, cum este cazul la noi şi la ruşi. Câte bordee atâtea obicee. Dar dacă vei privi cu atenţie, nu vei găsi echipe ale CIA sau ale armatei americane ori ale gărzii naţionale americane. 

• Replies 102
  • Views 16.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Acest "rahat " de competitie reprezinta munca unui grup de oameni timp de vreo 2 luni si jumatate...plus ca in saptamana competitiei multi dintre baieti dorm pe la baza(ziua de munca incepe pe la 05.0

• Foarte rău că îi invitaţi. Are dreptate bmnicu, ar trebui boicotată. Ministerul nu se implică, dar e bine că jandarii şi ceilalţi se antrenează pe banii poliţiştilor. Poliţiştii ăia care cotizează la

• De banii ăia mai bine v-aţi deplasa câte trei zile aşa pe la fiecare inspectorat, unde să organizaţi ministagii de pregătire cu amărâţii ăştia din stradă, de se iau de guleraşe zilnic cu tot felul de

Posted Images

• Moderator
  • Popular Post

Faptul că la această competiţie sunt invitate structuri ale jandarmilor le oferă o legimitate şi o recunoaştere nemeritată.

Indiferent dacă unii recunosc sau nu acest aspect ori de motivările aduse în discuţie, deşi pozează în "superspeciali şi antiterorişti", jandarii nu au competenţe legale pentru astfel de activităţi. Singura lor competenţă exclusivă este tumbăcirea manifestanţilor şi a suporterilor de pe stadioane, iar referitor la "antiterorism", din punct de vedere legal sunt abilitaţi să-şi apere obiectivele care le au în pază de eventualele atacuri teroriste.

Am mai explicat în urmă cu ceva timp cum stă treaba în acest domeniu al dar cu părere de rău constat că sunt poliţişti care se identifică cu sistemele militare şi visează la similitudini în domeniul terorismului. Repet, Poliţia Română nu are competenţe contrateroriste, iar faptul că la o competiţie a structurilor pentru acţiuni speciale sunt invitaţi jandarmii, nu ne aduce niciun beneficiu nouă poliţiştilor, doar oferă o legimitate în plus acestora în lupta lor de a părea altceva decât sunt şi încă un motiv în plus să fie confundaţi cu structurile de poliţie.

Dacă citiţi cu atenţie postările din acest topic, veţi remarca că ăsta e principalul reproş către factorii de decizie şi aspectul deranjant, respectiv invitarea structurilor de jandari, nu e vorba de SRI sau alte formaţiunii militare.

Aici nu pot decat sa iti dau dreptate ,Marius.Din pacate,dupa cum bine stii,.nu tine nici de tine,nici de mine nici de Radian,nici de nimeni de pe acest forum,chemarea sau nechemarea lor.

Pe privat o sa iti spun cateva chestii,care sper ca vor ajuta la a face lumina asupra motivelor prezentei lor.

• Moderator

p.s. pt Catalin:

...

Poate nu am inteles eu ca nevorbitor de spaniola,dar mi se pare ca asta spune...

Iar in al doilea clip,pe umerii americanilor scrie DALLAS SWAT

Întredevăr spaniola nu te ajută deloc, ăştia vorbesc portugheza  :P

Din câte văd eu în cele două clipuri, brezilienii au invitat americanii să-i înveţe. Au organizat o tabără/curs de instruire la care au participat şi poliţia federală braziliană, poliţia civilă, am văzut chiar şi o emblemă a poliţiei din Columbia pe umărul unuia. Deci a fost un fel de curs sau un stagiu de pregătire. Complet irelevant, pentru că dacă vreun primar din România vrea, poate să invite nişte instructori swat şi aceia cu siguranţă vor veni şi îi vor pregăti primarului localii ca şi cum aceştia ar fi o echipă de tip swat. Că doar nu-i interesează pe americani cum stă treaba în România, care sunt competenţele legale, dacă aceştia respectă legea ori vor avea vreodată ocazia să pună în practică ceea ce le arată ei. Dar asta nu înseamnă că respectivii locali, după un stagiu de pregătire cu americanii gata sunt o astfel de structură. Cât despre BOPE, aia este o structură separată de sistemul poliţienesc din brazilia. Acţionează doar în favelele din Sao Paulo iar ceea ce fac ei zi de zi nu are mai nimic în comun cu doctrina şi tacticile SWAT. Modul lor de acţiune se aseamănă mai mult cu ce făcea armata americană prin Iraq, mai exact o ordine publică impusă prin raiduri şi alte metode de acest gen.

Nu am ce sa mai spun.Le stii pe toate.

p.s

chsetia cu spaniola era in gluma,de fapt ma gandeam sa scriu ,,spanglish......

Cele bune

Nu am nici un interes sa-i bag in seama pe cei de la BSIJ si de altfel nu cunosc si nici nu ma intereseaza ce misiuni cu grad ridicat de periculozitate au avut sau cat de speciali sunt mai ales ca sa vazut ce loc au ocupat in clasament la CSSI, dar comform atributiilor pe care acestia le au, la un moment dat pot fi angrenati in misiuni cu grad mare de risc care necesita o pregatire psihica si fizica deosebita si in acest context oamenii lor trebuie sa fie pregatiti … ca putem sa le reprosam faptul ca de multe ori isi depasesc atributiile asta este cu totul altceva si nu cred ca merita sa dezbatem in acest topic aceasta problema si nici nu cred ca lucratorilor din aceasta structura li se poate imputa acest lucru, problema lor este la nivel de conducere, unde sefii lor cauta sa tina de scaun si sa arate ca fara Jandarmerie nu se poate, mai ales ca au in fata exemplele de cosmar ptr ei, ale unor tari occidentale care au desfintat jandarmeriile.

PS: Catalin uita-te la conditiile nationale de participare la SWAT Round-up si o sa vezi ca se refera la faptul ca membrii trebuie sa faca parte dintr-o structura de aplicare a legii, militar sau politist…asta asa cum ai zis tu nu include armata, CIA sau altele asta ptr ca la ei doar SWAT-ul are atributii si in aplicarea legii precum si in combaterea terorismului pe teritoriul national la fel cum la noi au in tara aceleasi atributii sunt impartite la SRI, Politie, Jandarmerie etc, dar din moment ce denumirea competitiei la noi se numeste CSSI asta poate reuni toate structurile de interventie de la noi din tara (sper ca nu o sa ma contrazici ulterior ca si cei de la companiile de transport public sau cei de la politia locala au structuri asemanatoare :-) ). Daca competitia se numea de la bun inceput Cupa Structurilor Speciale de Interventie ale Politiei Romane era cu totul altceva, dar cred ca in acest sens a si fost facuta aceasta competitie de la bun inceput, sa poata fi invitate si structuri de interventie din afara Politiei Romane, la fel cum a facut si GSPI Acvila de doua ori…parerea mea.

Edited by Marcus

Apropo, referitor la Garda Nationala Americana, dupa conditile de participare de la SWAT Round-up aceasta ar putea sa participe fara nici o grija deoarece atunci cand este solicitata participa la aplicarea legii pe teritoriul national, de ce nu a participat niciodata pana acum, asta nu pot sa stiu....

• Moderator

Arcan combate-mi părerile prin argumente, nu prin replici de genul "tu le stii pe toate". Asta am înteles eu din clipurile postate de tine. Explică-mi unde gresesc sau ce nu am înteles din acele clipuri.

• Membru

Parerea mea este ca aceasta discutie nu isi are rolul in spatiul public.Nu puteti decat sa fericiti jandarii si comunitarii prin aceste contre condimentate cu...lamaie....

Are dreptate. Lucrurile astea tin de bucataria voastra interna si care mai degraba se discuta in sectiunea privata, ca maine- poimanine mai vedeti vreo porcarie de articol scrisa in fituica pro jandarmi, care propovaduia trecerea SAS-urilor la jandarmi, scris din birou si bazat pe ce se vorbeste pe aici.

Oricum, daca imi permiteti o parere, locul ocupat de BSIJ reflecta realitatea "misiunilor" lor de zi cu zi - cara cutii cu probe de la perchezitii, fac "aport" pt procurorii DNA cand trebuie sa mai aduca vreun martor periculos de pe la Suceava, Botosani, cum a fost babuta aia de 80 de ani flancata de 4 gorile cu ciorap pe fata (probabil ca sa nu-i recunoasca baba ulterior si sa-i bata cu talonul de pensie), se mai trag de guler cu taranii de la Pungesti ... Deci numai chestii de antitero  :))  Iar voi ii chematii pe astia. In fine, voi stiti motivele reale, dar din afara asa se vede: unora li se intareste parerea ca ei sunt forte speciale mai ales dupa ce se uita la Discovery - politisti de elita, iar altii se mira si se indigneaza ce cauta aia pe acolo.

Oricum, o concluzie, din nou, daca imi permiteti, putem trage - nu a fost o competitie a politistilor, a Politiei si care s-a aiba legatura cu activitatile politienesti, ci  Fortelor Speciale. Ca o paranteza - mi s-a intarit convingerea ca unii politisti de la SAS se considera mai degraba colegi cu un militar de la SRI, BSIJ, decat cu un politist de la judiciar sau OP.  Pt ca ei sunt operatori si poate ca nici originile lor profesionale nu sunt sanatoase.

Are dreptate. Lucrurile astea tin de bucataria voastra interna si care mai degraba se discuta in sectiunea privata, ca maine- poimanine mai vedeti vreo porcarie de articol scrisa in fituica pro jandarmi, care propovaduia trecerea SAS-urilor la jandarmi, scris din birou si bazat pe ce se vorbeste pe aici.

Oricum, daca imi permiteti o parere, locul ocupat de BSIJ reflecta realitatea "misiunilor" lor de zi cu zi - cara cutii cu probe de la perchezitii, fac "aport" pt procurorii DNA cand trebuie sa mai aduca vreun martor periculos de pe la Suceava, Botosani, cum a fost babuta aia de 80 de ani flancata de 4 gorile cu ciorap pe fata (probabil ca sa nu-i recunoasca baba ulterior si sa-i bata cu talonul de pensie), se mai trag de guler cu taranii de la Pungesti ... Deci numai chestii de antitero  :))  Iar voi ii chematii pe astia. In fine, voi stiti motivele reale, dar din afara asa se vede: unora li se intareste parerea ca ei sunt forte speciale mai ales dupa ce se uita la Discovery - politisti de elita, iar altii se mira si se indigneaza ce cauta aia pe acolo.

Oricum, o concluzie, din nou, daca imi permiteti, putem trage - nu a fost o competitie a politistilor, a Politiei si care s-a aiba legatura cu activitatile politienesti, ci  Fortelor Speciale. Ca o paranteza - mi s-a intarit convingerea ca unii politisti de la SAS se considera mai degraba colegi cu un militar de la SRI, BSIJ, decat cu un politist de la judiciar sau OP.  Pt ca ei sunt operatori si poate ca nici originile lor profesionale nu sunt sanatoase.

Sa stii ca si comunistii cand au venit la putere au facut epurari pe baza ,,originilor nesanatoase in Armata si Politie.

Departe de mine de a te crede comunist,dar asemenea exprimari nu sunt de laudat.

Edited by arcan

• Moderator

Marcus am citit conditiile acelea. Acolo spune că participantii trebuie să facă parte dintre-o agentie de aplicare a legii, aducându-se în atentie si de jurământul pe care-l au americanii, care nu e acelasi cu jurământul depus de militarii din armată. Unii jură să apere "civil rights" iar altii jură să apere tara, etc. Americanii sunt foarte stricti si tin la linia dintre structurile militare si cele civile, tocmai de aceea nu vei găsi echipe ale armatei sau ale gărzii nationale la swat round-up. Garda natională acolo are atributii exacte, nu este scoasă pe străzi decât în situatii exceptionale, în cazul unor revolte de amploare, când se instituie starea de necesitate, în cazul unor calamităti, etc. Nu fac parte din sistemul american de "law enforcement", ci sunt un fel de rezervă a armatei, fac parte din United States Department of Defense (DoD).

• Membru

Mai citeste inca o data, Arcan. N-as vrea sa cred ca esti rau-intentionat.

nici originile lor profesionale nu sunt sanatoase.

Asa ca ... comparatia ta intre ce am zis eu despre originile profesionale (adica fosti jandarmi, militari, frontieristi, ingineri, etc) si epurarile facute de comunisti facute pe baza de etnie, clasa sociala si orientari politice e cel putin exagerata, ca sa nu zic stupida.

Edited by Ben

Ai vorbit de origini.

Si SWAT are origini militare...

Pana si conceptul de politie are origini in conceptul de armata (concept militar)...

:emo-yessir:

p.s.

Acum vad ca ai scris ,,...voi ii chemati pe aia...,,...pfff...tu chiar crezi ca cei/cel care i-a chemat bantuie pe aici? :)))

Asta chiar e stupid..:)

Edited by arcan

• Moderator

Corect, nici nu am negat vreodată acest lucru. Istoria ne spune clar că la început aplicarea legii se făcea de către conducători cu armata. Lucrurile au evoluat si din armată s-au desprins părti ce s-au ocupat în timp numai de această îndatorire. Asa au apărut si jandarmii. Cu timpul însă, tot istoria ne demonstrează că usor, usor, jandarmeriile au dispărut sau si-au pierdut aceste îndatoriri, acestea fiind preluate de serviciile de politie civile. Primul serviciu politienesc civil recunoscut fiind "mossos d'esquadra" - politia din Catalonia. După care în timpuri mai moderne, serviiciile politienesti au înlocuit jandarmeriile, acestea fiind păstrate în multe tări doar din considerente traditionale, dar atributiile lor au fost reduse din ce în ce mai mult, tocmai datorită principiului conform căruia armata si militarii nu trebuie să fie cei ce iau măsuri împotriva cetătenilor, ci trebuie să-i aprere de pericolele externe. Acum în perioada modernă, a existat un trend al descentralizării serviciilor politienesti si a functionării lor complet autonom, dar a trecut iar acum există o tendintă a unificării serviciilor politienesti, tocmai pentru că datorită tehnologiei, a circulatiei informatiei si a persoanelor, serviciile politienesti complet autonome nu mai sunt eficiente. Un exemplu recent fiind Olanda, care anul trecut a renuntat la politia locală si acum are un singur serviciu politienesc.

Absolut de acord cu tine Catalin.Raspunsul meu era pt. Ben referitor la ,,origini,, nesanatoase..

Ca sa revin on topic( desi ma mananca sa scriu multe) ,CSSI 2014 a fost(parerea majoritatii participantilor) cea mai buna editie de pana acum.Cei peste 350 de oameni(participanti si organizatori) merita tot respectul pt munca depusa.Multi au renuntat la concedii,la familii,la timp liber...multi au bagat mana in buzunar pt a fi prezenti aici...Haideti sa nu mai aruncam cu laturi in munca colegilor nostri...doar pt faptul ca o echipa a BSIJ a fost invitata sa participe...castigurile tuturor in urma acestei competitii sunt importante...priviti in perspectiva...e usor sa judeci...de pe canapea din fata televizorului!

Si pentru a mai lamuri un pic lucrurile...pentru necunoscatori...2(doua) din probele competitiei s.au tinut in curtea BSIJ...s-a facut lumina???

Aaa...si am zis ca nu mai intru in polemica cu necunoscuti...dar de' sunt supus pacatelor.Am o intrebare pt tovarasul "lider de sindicat"..samariteanul cu "lamaile"(in treacat fie spus ca daca ma reprezenta unul ca asta , cu asemenea vocabular,ii indesam cotizatia pe gura cu tot cu pumnul strans..)..."Iti este cunoscuta expresia: "Jack of all trades,master of none"????

Radian din astia de indeasa cotizatia cu pumnul strans sunt multi...din vorbe...

Am impresia ca nu prea pricepi, iar sa-ti desenez nu pot.

Nimeni nu a spus ca nu ati muncit sa organizati aceasta competitie, ca nu ati renuntat la concedii, familii etc...nu despre asta vorbim aici.

Iar daca asta este argumentul vostru pentru ca ati invitat jandarii la competitie eu zic sa gasiti unul mai bun.

Nu stiu cine spunea ca CNP -ul nu are nicio legatura cu organizarea.....am vazut afisul....

Insa tind sa-i dau dreptate lui Ben voi sunteti mai degraba colegi cu jandarii!

Asta cu liderul, neliderul..... eu nu intru aici in calitate de lider si ca orice user am dreptul la o parere!

Ca nu coincide cu a voastra care traiti intr-o realitate paralela si va credeti buricul pamantului, dar de fapt aratati cat de limitati si slabi din punct de vedere uman sunteti...o dovediti din plin, nu trebuie sa fac niciun efort!

Sa va mai explic despre unitatea de casta , breasla etc....e pierdere de vreme!

Nu puteti vedea padurea din cauza copacilor iar asta tine de capacitatile intelectuale ale ficaruia, si nu trebuie sa ma admirati voi , Radian si Arcan!

Nu te cunosc Radian si nu pot sa-mi dau cu parerea, dar asta cu tovarasul se regasea in vocabularul securistilor cu care vad esti coleg.

Arcan atata timp cat nu stii cu ce se mananca politia si te-ai trezit ,,cel mai mare luptator al tuturor timpurilor" este normal sa te crezi mai apropiat de militari! Poate chiar regreti regimul cazon si ti-ar place sa ne intoarcem acolo! Din fericire nu se mai poate!

Iar daca azi unii prin politia asta nu o duc la fel de bine ca voi, marii luptatori superspeciali, este din cauza mentalitatii invechite conform careia suntem colegi cu jandarii, militarii, lucratorii de la penitenciar, localii etc.

Iar daca v-am spus sa va fie rusine pentru ca i-ati invitat pe jandari, va rog frumos sa ma iertati daca v-ati simtit!

La fel si cu sucul de lamaie.....

Ps. Indiferent ce veti mai tasta eu nu o sa va mai raspund, pentru mine sunteti o cauza pierduta! 

Edited by Elvis

Cauza pierduta esti tu my friend.Faptul ca pot aprecia calitatile unora ca cei de la BgAT,nu inseamna ca vezi Doamne sunt mai iubaret cu ei decat cu unii ca si tine.

Despre casta?Ca stii tu despre caste si elite?

Habar nu ai! 

Hai sa iti vorbesc eu despre caste si elite:

Am fost la Iasi candva cu baiettii de la BCCO.Nu stiau pe nimeni,si nu stiam pe nimeni acolo.Au cautat niste numere de tel de la cei de la BCCO de acolo,si de pe drum au sunat.Ce crezi? Echipele au fost intampinate cu mancare si locuri de odihna! De catre cei de la BCCO evident.Ai nostrii? S-au facut ca nu recunosc tinuta prin curtea IPJ.

Da,Crima stie ce e aia casta si elita.Si sunt singurii.

Asa ca scuteste-ma cu gargara si limbajul de lemn.

Tine-le pentru sedintele unde bateti apa in piua si va duceti familiile pe la Brasov pe banii fraierilor.

Continuarea pe privat.

Edited by arcan

• Membru

Nu am inteles, astia de la crima mai sunt politisti sau sunt si ei tot niste "operatori"? :blink:

• Moderator

Daca aveai  + ai fi stiut, Octavian!

Edited by danpin

• Membru

Intrebam pentru ca am citit pe aici despre elite, despre spiritul ala de echipa, fratia, legatura, chimia ce ii face pe altii invidiosi, atribute specifice operatorilor astora atat de speciali. Ce s-o mai lungesc, cand citeam postarile unora am avut senzatia ca vorbesc despre cosmonauti sau spioni, nu despre politisti. Intr-un final m-am edificat si am inteles ca cei de la aceste structuri nu sunt chiar politisti, sunt niste operatori. Politisti sunt numai cate odata. Iar acu arcan mi-a dat peste cap tot rationamentul, cand ne-a povestit cum niste politisti au avut aceea chimie, spirit de casta, fratia si legatura, iar operatorii speciali s-au facut ca nu-i vad. De aici si nelamurirea mea. S-or fi transformat si politistii de la crima in operatori?

Prietene vorbesti si tu prostii.Inaintea fratiei din politie(unde o mai fi ea) aceasta fratie a fost intre militari(sic). Aceasta fratie de care se tot face vorbire se poate gasi peste tot.Inclusiv intr-un birou de la Taxe si impozite.Nu este atributul politistilor ,-acesti superoameni-,respectiva fratie.Ba din contra pe la ei nu prea exista .

Iar treaba cu operatorii,nu am spus-o eu.Oricum merci pentru sentimentul de fratietate pe care il simt emanand de la unii dintre voi...

Edited by arcan

• Membru

Din cate se vede, nu ca te prinzi mai greu, tu nu te prinzi deloc. Eu intreabsem altceva, nu vad care ar fi legatura cu soldatii si caporalii ... in fine.

Sigur ca da.Asa e .Indubitabil.Uite asa a devenit un forum serios,locul de defulare a testosteronului in exces.Si de manifestare a barbatiei...

Daca tot ne raportam la americani,ghici ce?

Majoritatea politistilor de la ei,sau invers majoritatea militarilor veterani de la ei intra in politie.oare de ce?Si la ei sar gardul.Sunt niste prosti americanii ca angajeaza fosti militari in politie.Sau sunt destepti numai cand ne convine noua.

p.s.

la fel barbati si cei cu minusurile neargumentate..:)

Edited by arcan

Asta faci și tu arcan, refulezi aici, chiar dacă nu recunoști.

Chiar dacă nu-ți convine, asta e adevărul, cei care se transferă de la alte arme ori sunt încadrați direct fără să urmeze cursurile Academiei ori a unei dintre scolile de poliție, sar gardul. E foarte simplu, dacă dorea să fie polițist, trebuia să urmeze calea normală, nu să caute tot felul de căi ocolitoare, oportunități etc. Dacă a fost militar sau mai știu eu ce, castravetele trebuia să rămână acolo și să facă exact ce a fost pregătit să facă, nu e nevoie să fie transformat peste noapte în polițist.

Afirmația asta că în America polițiștii sunt majoritatea veterani din armată e o mare minciună, nu e deloc așa. Asta e doar o imagine distorsionată și alimentată de filmele cu iz patriotic ale americanilor. În America, absolut toți polițiștii urmază cursurile instituțiilor de învățământ pentru formarea polițiștilor, indiferent de ce a făcut înainte, nu sar gardul ca aici.

Am văzut că esti un mare fan al militaurilor și indiferent de subiectul de discuție, tu doar de asta vorbesti, dar pune mâna, citește mai multă istorie și vei vedea singurel că armata noastră a fost tot timpul o adunătură de fricoși și lași. Nu am excelat niciodată noi ca stat în acest domeniu, așa că las-o mai moale cu lăudăroșenia asta.