Skip to content

Punct de vedere privind manevra de depăsire

Featured Replies

• Moderator

Nu putem impune o astfel de regulă aici, chiar dacă secțiunea forumului se numește „Întreabă un polițist”, tocmai pentru că suntem conștienți că nu le știm pe toate. Avem membri pe forum ce chiar dacă nu sunt polițiști, în destule situații au dat niște răspunsuri mult mai bune, mai complete sau documentate și am avut ce învăța de la ei cu toții. De asta ne și strângem pe aici, să învățăm unii de la alții și fiecare are dreptul la o opinie pe care trebuie să i-o respectăm dacă o face într-un mod civilizat și respectând regulile acestui forum. La fel se va întâmpla și în cazul în care cineva intră în această secțiune și pune o întrebare la care tu îi vei răspunde. Nimeni nu le știe pe toate și absolut toți ne putem înșela sau greși.

• Replies 28
  • Views 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Păi scrie în lege așa ceva? Nu, deci dpdv legal, ăla când schimbă banda trebuie să se asigure, să vadă și să nu mai efectueze manevra. Acum, că în cazul unui accident, este foarte greu să-i dovedeșt

• schita ta reprezinta un exemplu static sa spunem... in care aia merg in coloana pe banda unu lasand banda doi libera. nu exista niciun articol de lege (din cate stiu) care sa il impiedice sa treaca pe

• Kayne nici nu te-ai obosit să citești ce s-a postat până acum. Citește articolul ăla 54 înainte să spui că nu există niciun articol care să-l împiedice să schimbe banda.

Cei sapte ani de acasa iti spun ca nu trebuie neaparat ca o persoana sa fie de acord cu tine pentru a-i oferi respect. Fiecare are opinia lui, in niciun caz nu poti obliga pe cineva sa-ti dea dreptate iar respectul mi se pare un aspect ce ar trebui sa tina de bun simt, mai ales ca postezi intr-o comunitate libera.

Referitor la cazul de mai sus, exceptand efectiv parerile celorlalti de mai sus, incerc sa ma lamuresc cu privire la cauza, nu la efect.

Ok, intra in depasire ala nu-i acorda prioritate.. bla, bla, bla. Dar ics avea voie sa intre in depasire? Intr-adevar, B2 e libera, dar la o manevra de depasire in conditiile date nu ar trebui sa te asiguri si la cei de pe B1? Si cum se poate asigura cineva la cei de pe B1 din moment ce un tir cu doua remorci optureaza toata vizibilitatea de pe acea banda?

Ce vreau sa spun este ca ics nu avea cum sa se asigure in spatele tirului, motiv pentru care din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit sa faca depasirea. Eu am fost invatat ca nu intri in depasire doar pentru ca ai cale libera, ci si dupa ce te-ai asigurat pe sensul celalalt inclusiv pe marginea drumului si obstacolele pe care le-ar putea avea respectivii.

Condusul este o responsabilitate, nu doar o joaca si o mana de legi interpretabile pe care sa le respecti.

• 4 weeks later...

Las in seama ofiterilor de politie sa se exprime d.p.v.d. legal.

Citesc insa opinia unor colegi de forum si ma simt un pic ca la o lectie de fizica cuantica.

Sunt de acord cu ei si in acelasi timp nu sunt de acord cu ei.

Pe scurt se invoca asigurarea inainte de depasire pentru a evita orice obstacol care iti poate aparea in timpul manevrei, inclusiv obstacole ce nu se afla direct pe banda pe care se efectueaza manevra.

Total de acord. Te uiti de trei ori, invarti colacul o data.

Insa, daca te bazezi tot timpul pe aceasta regula de bun simt, in timp ce alti participanti la trafic nu au habar de nici o regula de circulatie. daramite de bun simt, logica mea imi spune ca:

* mai bine stau acasa, deoarece imi va fi imposibil sa preintampin toate obstacolele, in special cele cu tractiune care nu cunosc sau nu vor sa respecte legile in vigoare (rutiere)

Cum este acest exemplu al colegului ics, la fel de bine putea sa fie un drum cu doar o banda pe sens.

In situatia aceasta, chiar daca legal poti efectua manevra de depasire, nu o mai faci deoarece este posibil sa intre si altul de pe contrasens in depasire fara a semnaliza aceasta intentie?

Care mai este rostul liniei intrerupte? Sa le facem pe toate continue.

In decurs de un an am avut trei accidente fara vatamare, toate trei fara culpa mea si toate trei fara posibilitatea de a le preintampina sau evita.

In secunda in care intri pe un drum public, iti rezervi riscul ca s-ar putea sa fie si ultima oara cand o faci.

Din pacate.

Cat timp ofiterul de politie va fi constrans de telefoane de la superiori, eliberarea de catre tribunal a infractorilor pe "ochi frumosi" precum si alte obiceiuri mioritice, prea putini participanti la trafic vor respecta/cunoaste litera legii.

De aici pleaca totul, parerea mea.

Fara frica de repercusiuni, nici un animal nu poate fi dresat.

Ics, daca iti place viteza, esti nerabdator, esti neatent, nu esti prevazator, nu esti prudent, cand ai plecat de acasa nu ti-ai pus si problema intoarcerii la domiciliu la fel cum ai plecat, poti ajunge oricand sa fii implicat in astfel de evenimente si apoi sa cauti "dreptate" pe astfel de site-uri de parca ar fi un forum pentru consiliere juridica "pro bono". Inainte de a efectua o manevra este mult mai indicat sa iti iei toate masurile ca ea sa fie executata in totalitate cu maxima siguranta. Aha, o manevra pe care ai inceput-o o poti si intrerupe daca te pune in pericol si apoi relua. Linia intrerupta iti permitea manevra de depasire dar, in situatia prezentata de tine, te mai puteai gandi putin.