Jump to content
POLITISTI.ro

Inasprirea sau relaxarea regimului armelor de foc

Marius

Recommended Posts

• Moderator

Probabil toti stiti ca regimul armelor din Romania este restrictiv.

Conform Art. 14 alin.2 din Legea 295/2004, armele letale de aparare si paza pot fi procurate numai de catre:

• - demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cat sunt in activitate si dupa pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei in care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;
  • - persoanele prevazute de lege, care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, pe perioada in care au aceasta calitate, cu exceptia personalului de paza din cadrul societatilor specializate de paza;

Avand in vedere ca in ultima perioada infractiunile cu violenta implica din ce in ce mai mult folosirea armelor de foc, considerati ca se impune inasprirea sau relaxarea regimului armelor de foc?

• Upvote 2

Intotdeauna am fost un sustinator al controlului cat mai strict al armelor in cadrul societatii.Este simplu si logic, cu cat sunt mai putine arme cu atat sunt mai putine incidente.Dupa parerea mea ar trebui sa detina arme de foc numai persoane care au o pregatire temeinica in legatura cu acestea. In ultimul timp am observat ca aproape orice "patronache" cu doua clase si cu un psihic controversat poate obtine permis de port arma. Si astfel cand ti-e lumea mai draga o pune de un western pe strada sau intr-un local de alimentatie publica.

Avind in vedere cazurile tot mai dese de folosire ilegala a armelor de foc , eu sunt pentru inasprirea regimului armelor de foc . Acestea sa ramina in dotarea celor care trebuie sa la poarte conform legii si profesiei detinute si nu trebuie sa mai fie acordate permise la te miri cine . Altfel in scurt timp se va ajunge ca in alte state sa iesi pe strada sau intr-un magazin si sa te pomenesti impuscat atit tu cit si toata familia, asa din placere sau pentru ca unul crede ca esti milionar , iar tu nu ai bani decit la nivelul de jos al portmoneului . Sunt multi care au la ei actualmente asa jucarii periculoase si se plimba pe strazile oraselor . :angry:

• 3 weeks later...
  • Moderator

Parerea mea e ca problemele apar de la cei care detin arme ilegal.

Din cate stiu, Politia a propus modificarea legislatiei privind folosirea armelor de autoaparare.

Acum folosirea unor arme neletale in alt scop decat autoapararea se pedepseste cu amenda, iar propunerea de modificare a legislatiei priveste pe cei care folosesc armele neletale in alt scop decat autoapararea sa fie pedepsiti cu inchisoare intre sase luni si trei ani.

Se pare ca cei care detin arme ilegale sunt din ce in ce mai multi si acest lucru ma face sa nu ma mai simt "in siguranta"in tara in care traiesc si cred k nu doar pe mine ci pe altii mii.sute de oameni.Datorita regimului armelor de foc pe care il avem si cred eu ca va fi din ce in ce mai relax vom ajunge ca 1 persoana din 10 sa detina astfel de arme.........si atunci vom fi in VESTUL SALBATIC :lol: nu va mai fi nevoie de noi politistii fiecare isi va face propria lege......

Edited by gaby
Avand in vedere ca in ultima perioada infractiunile cu violenta implica din ce in ce mai mult folosirea armelor de foc, considerati ca se impune inasprirea sau relaxarea regimului armelor de foc?

Încă nu am ajuns într-un stadiu în care forţele de ordine să nu poată stăpâni fenomenul infracţional, dar vreau să amintesc cum în anii trecuţi, Moldova a scăpat de fenomenul rakeţilor... şi anume a legalizat portul armelor letale, concomitent cu relaxarea legislaţiei... :naughty:

În CCCP portul armelor era permis în mod identic cu cel din România de azi! :naughty:

Şi, ca să fiu sincer, da! Îmi este dor!

Şi mâine aş merge iar.... între oricare capitală occidentală şi Moscova, de la distanţă prefer Moscova!

Iar între orice metropolă occidentală şi Sank Peterburg, evident că îl prefer pe acesta!

Şi vorbesc din proprie experienţă! :emo-yessir:

Edited by copjob
  • Moderator

Stiti vorba aia: "Frica pazeste via"?

Din moment ce infractorului oricum nu-i pasa de lege si isi procura arma ilegal, ce e asa absurd ca omul de rand, cinstit si onest, sa aiba posibilitatea sa-si procure o arma legal, cu care sa se poata apara si sa-si apere proprietatea?

• Upvote 1

Dar dacă infractorul va şti că oricând el va scoate arma pe care va avea de gând să o folosească ilegal (şi pe deasupra o mai şi deţine aiurea) oricare dintre persoanele prezente, poate să scoată şi el arma şi să îl poată pune în dificultate, eu cred că se va gândi de două ori la a o comite.... logică pe care au mizat şi autorităţile din Moldova... :naughty:

cred ca ar trebui inasaprit regimul armelor de foc,poate din 2 motive ..1.pentru ca ritmul nostru de viata ,stresul,nevoile cotidiene,etc duc cu usurinta la stari confictuale ce pot fi transate fara prea mult discernamant cu o arma la indemana si 2.oricate reguli s-ar impune detinatorilor legali de arme de foc,manevrarea lor la serviciu,in poligon,acasa,etc duce uneori la accidente regretabile ,vedem si auzim frecvent..in concluzie mai putine arme mai putine vieti puse in periciol !!

• Upvote 1
  • Downvote 1

inasprirea legii priveste doar detinatorii legali de arme si nu si pe cei ilegali.

totusi degeaba ne cumparam arme de foc deoarece avem foarte putine poligoane autorizate, deoarece cred ca antrenamentul la rece nu egaleaza tragerea propriu-zisa

Edited by aromas

Nu cunosc legea in legatura cu detinerea armelor.

Frica pazeste vila :D E adevarat dar unui politist banuiesc ca i se verifica profilul psihologic la 6 luni.

Unui civil indiferent ce magnat ar fi el sau om simplu care "are el placerea asta" ar trebui verificat serios de 3 ori mai mult si sa nu fie doar o stampila pe hartie.

Politistul raspunde pt. fiecare cartus tras.

Civilul raspunde cand e prea tarziu.

• Moderator

Voua vi se pare corect ca un demnitar sau un diplomat sa aiba dreptul de a procura o arma letala pentru aparare, iar un cetatean simplu, cinstit si onest nu. :huh:

De ce trebuie etichetati cetatenii simpli din aceasta tara ca posibili infractori? Chiar crede-ti ca in tara asta nu exista oameni cinstiti si de buna credinta?

Eu cred ca sunt destui oameni cu principii morale sanatioase si mult mai cinstiti decat o mare parte dintre demnitari si diplomati, iar astfel de oameni au acest drept ingradit.

Nici gand sa lezez dreptul cetateanului d.l Mariusblink.gif

La cate prostii fac parlamentarii si diplomatii,,,, poate ar avea o justificare.naughty.gif .

Legea aia de care vorbiti dvs. impune si un pret scazut de cumparare a armelor?? sa si le poate permita oricine???? sau va face parte din dotarea copiilor de bani gata ale diferitilor baroni locali care merg cu 120km/h noaptea prin orase???

Nu vad unde se interzice acest drept,,, am scris ca trebuie testat psihologic,,, si asta si datorita celor scrise de dl. Ayrton care are experienta turelor de noapte si care a scris, citez;

..1.pentru ca ritmul nostru de viata ,stresul,nevoile cotidiene,etc duc cu usurinta la stari confictuale ce pot fi transate fara prea mult discernamant cu o arma la indemana.

ceeace pentru mine este = testare psihologica severa.

Stima si respect. emo-yessir.gif

Intrebarea lui Marius e destul de clara: crede-ti ca in tara asta nu exista oameni cinstiti si de buna credinta?

Pretul armelor nu are nico legatura cu legea.

Prietene, ai scris mai sus ca nu ai avut nici macar curiozitatea sa citesti aceea lege, te rog lectureaz-o, nu de alta, dar postezi pe lanaga subiect din moment ce nu ai idee despre ce contine. ;)

doh.gifdoh.gifdoh.gifdoh.gifdoh.gifdoh.gif

Imi cer scuze public d.le Rookie!

Am cautat toata legea si am citit cum bine m-ati sfatuit, si aveti perfecta dreptate.

Avand in vedere ca in ultima perioada infractiunile cu violenta implica din ce in ce mai mult folosirea armelor de foc, considerati ca se impune inasprirea sau relaxarea regimului armelo r si munitiei.

Omul obisnuit care e si cinstit pe deasupra, e bine sa nu aiba arma, asa ca cel care are arma si e om de rand poate fii catalogat infractor si deosebit de ceilalti mult mai usor.

Cei care detin arme cu exceptia cadrelor (care au testare psihologica si lectii de tact-politienesc), sa fie verificati mai atent.

doh.gifdoh.gifdoh.gif

Am gresit si imi cer scuze!!

• 3 weeks later...

Studiind legislaţia altor state am găsit două prevederi interesante care ar putea fi introduse şi la noi:

1. unele state sud americane interzic deţinerea de către civili a pistoalelor de calibru considerat militar- de la 9 mm Parabellum în sus

2. în statul Texas prin construcţie capacitatea încărcătorului pistolului trebuie limitat la un număr de maximum 10 cartuşe.

S-ar putea introduce şi la noi astfel de limitări, mai ales că marii fabricanţi de arme s-au conformat . Vezi http://www.pistoaleglock.ro/produse/detalii-13-pistol-glock-25-.380-auto.html

• Downvote 1

Noua ne trebuie paine ,nu arme!

ne trebuiesc legi care sa confere autoritate si libertate de miscare politiei romane nu o lege care sa incurajeze inarmarea!

generatiile de tineri stau prea mult cu ochii in jocuri pc cu arme si infractori,uitati-va cati nebuni sunt in libertate!

romanii nu stiu decat de bici,si asta ne trebuie!

Sincer eu as formula o lege care sa ii usture pe cei care o incalca cand vine vorba de sfidarea Politiei!

Adica eu politist sa stau drepti in fata infractorului,mama lui de infractor ca "l-as pupa cu cizma" si s-ar rezolva!

Lege care sa ma apere sa am si autoritate generata din ea!

Insa coercitia statului intarzie sa apara si nedreptatile vin una peste alta!

Multumesc!

Edited by surry
  • Moderator

Foarte corect ai punctat surry.

Dar as vrea sa fac o singura remarca, privind afirmatia: "romanii nu stiu decat de bici,si asta ne trebuie!".

Intradevar asta ne trebuie, dar nu numai romanii stiu decat de bici. Si prin tarile civilizate tot frica pazeste strugurii. Eu personal spun acest lucru de fiecare data cand am ocazia, pentru ca sunt unul dintre cei care cred cu tarie ca noi romanii nu suntem nici mai prosti, dar nici mai cu mot fata de ceilalti. Trebuie doar sa fim mai mandri ca suntem romani si sa nu avem complexe de inferioritate fata de cei ce locuiesc in tarile cu apa calda.

Ghinionul acestei tari a fost pozitia "geostrategica" pe care multi o lauda, care de-a lungul istoriei doar ne-a dezavantajat.

• 3 weeks later...

Surry, momentan cred că legislaţia actuală la nivel teoretic este bună , aplicarea ei însă lasă de dorit. Dacă fiecare palmă dată unui poliţist în serviciu s-ar cerceta ca ultraj şi nu doar de la vătămări corporale în sus ar fi altceva.

De asemenea dacă folosirea legală a forţei în cadrul activităţilor ar fi corect apreciată de către cei aflaţi în afara sistemului ar fi de asemenea bine şi n-am mai avea celebrele atenţionări date de şefi ca urmare a insistenţei celor de la presă care presează cu întrebări de genul : Ce măsuri au fost luate asupra poliţistului?

Nu cred că este necesară înăsprirea regimului armelor de foc ci ar putea să se relaxeze în ceea ce priveşte regimul armelor letale de autoapărare.

Ceea ce mi se pare că momentan este scăpat de sub control este regimul armelor neletale, dar din câte am înţeles se lucrează în prezent la acest aspect.

În mai toate cazurile prezentate de mass-media era vorba de folosirea unor astfel de arme, cele letale apăreau doar în cazul sinuciderilor sau a accidentelor provocate de mînuirea neglijentă a lor şi extrem de rar în cadrul răfuielilor între grupări de tip mafiot cu ramificaţii internaţionale.

Personal sunt adeptul ideii că în materie de autoapărare este mai bine ca fiul sau fiica noastră să ne viziteze la închisoare ca urmare a folosirii unei arme de foc decât la cimitir !

După o discuţie purtată cu nişte băieţi de la Acvila am ajuns la concluzia lor şi anume că un cuţit în mâinile unui golănaş care are minime abilităţi de folosire a acestuia este mai periculos decât un pistol cu glonţ .

• 2 weeks later...

Foarte corect ai punctat surry.

Dar as vrea sa fac o singura remarca, privind afirmatia: "romanii nu stiu decat de bici,si asta ne trebuie!".

Intradevar asta ne trebuie, dar nu numai romanii stiu decat de bici. Si prin tarile civilizate tot frica pazeste strugurii. Eu personal spun acest lucru de fiecare data cand am ocazia, pentru ca sunt unul dintre cei care cred cu tarie ca noi romanii nu suntem nici mai prosti, dar nici mai cu mot fata de ceilalti. Trebuie doar sa fim mai mandri ca suntem romani si sa nu avem complexe de inferioritate fata de cei ce locuiesc in tarile cu apa calda.

Ghinionul acestei tari a fost pozitia "geostrategica" pe care multi o lauda, care de-a lungul istoriei doar ne-a dezavantajat.

nu numai romanii stiu de bici... toata specia umana... daca nu e ceva de care sa se teama atunci e jale.... de cand lumea si pamantul unde s-a folosit "biciul" e ordine .. unde nu .. vezi romania, bulgaria, rusia.... e care pe care....

Si inca ceva.... toate statele europene, SUA, Canada.. sunt state politienesti.... aici in Romania nu se vrea asa ceva; de ce ? simplu .. ca hotii , nu imi e rusine sa le spun astfel , nu vor mai putea sa-si faca de cap... uitati-va si veti vedea cate mild de euro sunt in banci din strainatate,,,, de ce ? ... stim cu totii... nu mai trebuie sa repetam... unde-i acea domenstratie spontana a maselor.... cum se spune ca a fost in "89... atunci un om a fost impuscat pentru genocid, infometarea poporului si subminarea economiei nationale... cei din ziua de azi oare ce fac? oare ce sunt ...? oare ce merita... asta nu se poate numi subminarea economiei nationale...? nu se poate numi genocid.... nu ... e democratie... si gata.... nu ... NU NU NU.... bici, fermitate, forta.... numai asa vom reusi sa punem ordine sa stapanim fenomenul agresiv ce se dezvolta de la zi la zi... , sa stopam mitocanismul si tupeul unor exemplare ale specie....

Poate sunt depasit ... dar credeti-ma ca nu mi-a venit usor sa renunt la a fi politist din cauza unora care vadit partizau cu negrii de cartier , cu infractionalitatea.... si cand am vrut sa le spun in fata .. au trecut la represalii... am incercat sa ma adresez unor institutii .. nimic.. corb la corb nu-si scoate ochii.. si daca ramanem asa .. ne vom afunda in mocirla... unde oricum suntem...

• Upvote 1
  • 5 months later...

Toti romanii trebuei sa aiba o arma. In felu asta infractorilor le-ar fi frica sa te atace.

Infractorii intotdeauna vor detine arme ilegal. Sa vedem ce vor face cei care sustin inasprirea legislatiei cand 5 indivizi inarmati cu cutite ii inconjoara si ii ameninta. Un pistol iti salveaza viata si proprietatea intr-o astfel de situatie.

Armele salveaza vieti si apara libertatea oamenilor cinstiti.

Politia nu poate sa te apere in orice situatie. Nu dureaza decat cateva secunde sa fii taiat si omorat.

Am fost talharit si jefuit in viata mea, si puteam sa evit aceste evenimente daca eram inarmat.

Varul meu de gradu 1 a fost spitalizat 20 de zile dupa ce 5 cetateni de origine romma l-au atacat si i-au furat telefonu. Daca avea un pistol la el nu mai patea nimic.