Jump to content
POLITISTI.ro

Concediu de gravidie si lauzie(pre si postnatal)

borderpolicewoman

Recommended Posts

Stie cineva cum e cu salariul din timpul concediului de gravidie si lauzie?Eu stiam ca nu se impoziteaza se plateste doar cass-ul,dar astazi am vb cu cineva de la financiar de la ITPF Oradea(o tipa tare acra)care mi-a spus ca nu,ca primesc salariul normal minus unele sporuri!!!!Mie unele salariate din civilie mi-au spus ca ele in prenatal primesc bani mai multi ca si atunci cand mergeau la lucru,si asta din cauza ca nu li se mai opreste impozit!!!!!

Conform art. 42 din Codul Fiscal indemnizația de maternitate nu se impozitează.

In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

• Upvote 1

Pe perioada concediului prenatal si postnatal, primesti, asa cum ti-a raspuns si colegul Dan, indemnizatia de maternitate. Aceasta e in valoare de 75% din baza de calcul - media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, dar este necesar sa ai lucrate minim 12 luni, pentru a beneficia de aceasta indemnizatie. Se ia in calcul doar salariul, pentru media veniturilor, nu si norma de hrana sau indemnizatia de chirie. Vei primi in continuare norma de hrana si indemnizatia de chirie, daca beneficiezi de ea, la nivelul normal.

Voi corecta si completa un pic informatiile postate de voi. Asa ca :

1. Concediul prenatal si postnatal formeaza impreuna concediul de maternitate, perioada de maximum 126 de zile calendaristice, in care se primeste indemnizatia de maternitate. Valoarea acesteia este 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni de activitate. Acest concediu se acorda doar mamelor .

2. Concediul pentru cresterea copilului, care se poate acorda atat mamei cat si tatalui. Acesta are doua variante ( se opteaza pentru una din ele):

- pe o perioada de un an , in care valoarea indemnizatiei este calculata ca 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni (minim 600 lei maximum 3400 lei )

- pe o perioada de 2 ani, in care valoarea indemnizatiei este calculata la fel, ca 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni de activitate, dar valoarea este plafonata la 1200 lei.

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Eu nu stiu ca nu ma inteleg nicicum cu contabilii astia!!! :angry: Toti spun ca in pre si postnatal se da salariul normal ca si in cazul unui concediu medical!Deci fara unele sporuri(radiatii,noapte)!!!!Ei nu fac diferenta intre concediu de maternitate si concediu de crestere a copilului?Asta e la noi la Frontiera,am intrebat si la ITPF Oradea si la ITPF Timisoara la Financiar si tot asa mi s-a spus!!!Oare la Politie cum e?

in pre si postnatal asa este se plateste salariul intreg fara sporurile amintite de tine....in concediu de maternitate dupa cum ai potat la inceput

• 3 months later...

Am si eu o intrebare referitoare la subiectul in cauza.

Un agent de politie(mai exact sora mea) vrea sa intre in concediu de crestere a copilului din februarie 2013. Cei de la resurse umane i-au raspuns ca poate sa aleaga varianta concediului de 2 ani dar in acest caz NU O SA-I MAI FIE PASTRATA FUNCTIA intrucat pastrarea functiei este obligatorie doar in cazul concediului de 1 an. Precizez ca este vorba de pastrarea functiei nu si a locului de munca care conform spuselor sefului RU va fi pastrat. Am intrebat si eu la RU la unitatea mea si am primit acelasi raspuns, dar cu mentiunea ca se poate totusi sa ii fie pastrata functia dar este mai complicat. Atat a vrut sa spuna seful RU.

Sper sa imi oferiti dumneavoastra cateva lamuriri intrucat cred ca v-ati mai lovit de probleme asenatoare iar eu din studierea actelor normative pe internet nu m-am lamurit.

Va salut!

Edited by bmbtech

Bmbtech sora ta sa faca un raport catre seful MRU prin care sa ceara sa i se explice in care lege se specifica ca daca intra in concediu de crestere al copilului 2 ani nu i se mai pastreaza functia.

imposibil sa nu i se pastreze functia.....si eu am stat in concediu de crestere a copilului 2 ani si mi s-a pastrat si functia si locul de munca......

• Upvote 1

• Member

Eu nu stiu ca nu ma inteleg nicicum cu contabilii astia!!! :angry: Toti spun ca in pre si postnatal se da salariul normal ca si in cazul unui concediu medical!Deci fara unele sporuri(radiatii,noapte)!!!!Ei nu fac diferenta intre concediu de maternitate si concediu de crestere a copilului?Asta e la noi la Frontiera,am intrebat si la ITPF Oradea si la ITPF Timisoara la Financiar si tot asa mi s-a spus!!!Oare la Politie cum e?

Intri in concediu 2 ani, iei 12 sute + norma de hrana ;). Spor si sanatate pt. bebe!

Bmbtech sora ta sa faca un raport catre seful MRU prin care sa ceara sa i se explice in care lege se specifica ca daca intra in concediu de crestere al copilului 2 ani nu i se mai pastreaza functia.

Am intrebat pe mai multe forumuri si din raspunsurile primite pot sa iti spun:

Normal ar fi sa i se pastreze functia dar OUG111/2010 nu face diferenta intre functie si loc de munca.

Art.25 din ordonanta de mai sus, care spune ca angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea raporturilor de serviciu in cazul concediului de 1 an si in cazul persoanelor care beneficiaza de stimulentul de insertie, cu exceptia reorganizarii. De aici poti trage concluzia ca in cazul concediului de 2 ani MAI iti poate da alta functie la revenirea la munca sau mai rau te poate da afara la incheierea celor 2 ani.

Viitoarea mamica e la o sectie in craiova (as spune si care dar nu are importanta), daca stie cineva din experienta care este interpretarea celor de la R.u. din Craiova referitor la acest subiect(dupa 2 ani iti mai pastreaza sau nu functia) ar ajuta-o mult sa stie....

Va multumesc pentru promptitudinea de care ati dat dovada!

interpretarea ar trebui sa fie aceeasi indiferent de judet sau sectie de politie.....la incheierea celor 2 ani nu te pot da afara ca asa li se pare lor sunt obligati sa te tina inca 6 luni la munca perioada in care sa te acomodezi si sa reintrii pe val...apoi pot sa iti dea ceva testari daca chiar e cazul disponibilizarilor...desi nu cred eu dupa 2 ani m-am intors pe aceeasi functie..am stat 1 luna sub tutela pentru reintegrare profesionala...si apoi direct la munca

Bmbtech sora ta banuiesc ca este inscrisa intr-un sindicat.

Care are un lider, iar liderul are un nr de telefon.

Daca are probleme sa sune.

Mai stii domnisoara, mai stii?????????

Sunt gata sa fac cateva tumbe iar daca ma suna ii voi rezolva chiar si exercitiile.

Uite iti promit ca asa va fi!

• 1 month later...

Intri in concediu 2 ani, iei 12 sute + norma de hrana ;). Spor si sanatate pt. bebe!

intrebare: cand optezi pt cei 2 ani primesti 1200 lei plus norma de hrana??? nu iti limiteaza venitul la cei 1200 lei, ca nu mai inteleg...

Norma de hrana nu se considera venit. Deci o sa primesti indemnizatia de crestere a copilului + norma de hrana si cred ca daca optezi pt. 2 ani primesti pana in 3400 ron.

din cate am inteles eu, primesti pana in 3400 lei doar daca optezi pentru un an...daca alegi doi ani, primesti maxim 1200 lei; pana aici mi se pare destul de clar; ecou a spus ca pe langa cei 1200 lei, se adauga norma de hrana, ar putea sa ne lamureasca cineva avizat? multumesc.

Lancelot ai dreptate, am gresit eu până în 1200 pt. 2 ani si până în 3400 pt. 1 an. Norma de hrana este separat, o primesti de la inspectorat sau de unde esti angajat iar indemnizatia de crestere a copilului de la protectia copilului( o sa o vireze tot pe card). Chestia asta o stiu sigur pt. ca am stat in cresterea copilului 8 luni si dupa aceasta am revenit la munca, primind in schimb 500 ron stimulent.

pe mine m-ar interesa sa stiu de varianta cu 2 ani, daca venitul depaseste cei 1200 lei; o colega mi-a spus ca primeste 1520 lei, desi nu stie sa spuna de unde e plusul acela de 320 lei.

pai 200 de ron poate sa fie indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani

pai pt perioada de 2 ani primeste indemnizatia de crestere care a fost 85% s-a diminuat cu 15% a crescut cu nu stiu cat % la care se adauga norma de hrana ....si probabil suma de care iti spuneam

Edited by domnisoara
  • Upvote 1

• 8 months later...
  • Active member

Chestia asta o stiu sigur pt. ca am stat in cresterea copilului 8 luni si dupa aceasta am revenit la munca, primind in schimb 500 ron stimulent.

Deci se poate reveni la munca dupa o anumita perioada..... Este o perioada anume sau ramane la alegerea  parintelui ? Cei 500 de ron i-ai primit doar o data ? sau ti se acorda lunar timp de ....... X luni, pt ca ai ales sa muncesti si nu ai stat acasa pt a creste copilul... ? 

Edited by Rober7
  • Upvote 1

Primești 500 ron lunar până când copilul împlinește 2 ani. De revenit la serviciu eu am revenit înainte de a avea copilul un an. Cel mai bine întrebi la Resurse Umane.

• Upvote 2

• 10 months later...

Un pic off topic!Stie cineva ce acte sunt necesare pt acordarea acelei luni (de concediu de crestere a copilului)destinate tatilor??