Jump to content
POLITISTI.ro

O nouă modificare a Codului Muncii în această toamnă


Catalin

Recommended Posts

 • Moderator

Guvernul este decis să modifice Codul Muncii până în luna octombrie.

Și pentru această modificare a unei legi esențiale guvernul vrea să îşi asume din nou răspunderea în Parlament. Deja a devenit un obicei al lui Boc să ocolească cursul firesc ce trebuie să îl aibă modificarea sau adoptarea unei legi importante. După cum ne-au obișnuit acești guvernanți, excepțiile nu mai sunt excepții, ci au devenit ceva banal, firesc și la ordinea zilei.

Noua lege ar trebui să stimuleze angajarea în regim part-time. Se dorește în viziunea guvernului, flexibilizarea contractului individual de muncă, a contractelor colective de muncă şi a salariilor.

În ciuda nemulţumirilor venite din partea sindicatelor, reprezentanţii patronatelor susţin că este binevenită o relaxare a actualului Cod al Muncii, având în vedere condiţiile stricte la angajare şi la concediere, dar şi formele de angajare part-time, inoperabile în acest moment.

Potrivit guvernanţilor, noile modificări ar trebui să fie gata în luna octombrie, alături de alte legi din domeniul muncii - Legea sindicatelor, Legea patronatelor şi Legea contractelor colective de muncă.

Având în vedere modul în care guvernanții şi-au asumat răspunderea pe tăierea salariilor, nu mai e de mirare că vor proceda în același fel, evitând astfel dezbaterile publice, cu socitatea civilă, precum și dezbaterea din parlament unde ar putea să apară unele amendamente. Mai ales că sub pretextul flexibilizării contractelor individuale de muncă, guvernul mai intenţionează să desființeze practic Contractul Colectiv de Muncă, care nu va mai fi obligatoriu pentru toţi angajatorii, ci opţional. Măsură susținută vehement de patronate, care susţin că au nevoie de libertate la capitolul angajare şi concediere.

Existenţa acestui contract este un lucru rău pentru angajator şi bun pentru angajat, pentru că îl apără în justiţie.

Link to comment
 • Replies 30
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Catalin

  9

 • Miadry

  6

 • LORD

  4

 • Cristi

  2

Top Posters In This Topic

sau incet, incet ne intoarcem la sclavie..hmmmt.gif

depinde cum privesti problema - ca angajator sau ca angajat :)

o flexibilizare a procedurii de concediere este necesara - daca te uiti la altii cum au aceasta procedura ai sa vezi ca la noi se exagereaza. nici varianta liberala extrema (cum este in USA) nu merita adoptata deoarece favorizeaza angajatorul. Insa o clarificare a motivelor de concediere si o procedura mai rapida este necesara intr-un moment de criza in care firmele au nevoie sa se miste repede in materie de cheltuieli si pentru a scapa de toti idiotii care reusesc sa treaca de interviu :)

pe legea actuala este aproape inposibil sa concediezi o persoana pentru necorespundere profesionala ceea ce nu este normal.

Link to comment
 • Moderator

O flexibilizare a procedurii ... ce frumos sună, extraordinar chiar.

Dar cu alte cuvinte, această flexibilizare, nu este altceva decât posibilitatea angajatorului de a concedia un angajat după bunul plac. Ceea ce nu v-a aduce nimic bun.

Ar fi bine ca angajatorii ăștia, să caște mai bine ochii când angajează pe cineva, să-l testeze, să-l intervieveze, etc iar când l-a angajat să fie sigur că a pus mâna pe un profesionist adevărat de care chiar are nevoie. Nu să-l angajeze pe considerentul „să vedem dacă se descurcă”.

Dacă va putea să-l dea afară după cum se trezește dimineața, efectul va fi perpetuarea în continuare a mediocrității, a lipsei de valoare, a nepotismelor, relațiilor, etc.

Norocul lor până acum a fost și încă va fi multă vreme de acum încolo, faptul că omul de rând nu își cunoaște drepturile.

Link to comment

Dar cu alte cuvinte, această flexibilizare, nu este altceva decât posibilitatea angajatorului de a concedia un angajat după bunul plac.

Dincolo de bla, bla, bla....exact la asta se reduce aceasta modificare.

Nu să-l angajeze pe considerentul „să vedem dacă se descurcă”.

Stati linistiti ca nimeni nu te angajeaza cu acte in regula pe acest considerent. Majoritatea patronilor te supun, la inceput, la acea perioada de proba care, teoretic, dureaza 2 saptamani sau o luna, practic, dureaza cateva luni, iar daca nu este multumit de tine, pa. Si nici bani nu vezi.

Chiar daca nu teoretic, practic, patronii au foarte multa libertate. Cine a lucrat la privat, stie despre ce vorbesc. E mare minune sa-ti faca carte de munca. Drepturile din contract nu prea se respecta decat selectiv si partial, iar daca nu-ti convine, esti liber sa pleci. Dar va spun eu ca nimeni nu pleaca fiindca nu au unde sa se duca. Statul acasa toata ziua pe niciun ban nu este o alternativa. Si sa nu-mi spuneti de dat in judecata pentru nerespectarea contractului fiindca majoritatea nu-si permit aceasta pierdere de timp si de bani.

Link to comment
 • Moderator

Și cam pe ce considerente se fac angajările cu acte în regulă?

Să nu-mi spui că se fac pe baza profesionalismului, că am să mă prăpădesc de râs.

Păi tocmai din cauza asta nu e bună această „flexibilizare”, pentru că domnii patroni vor avea o acoperire legală pentru astfel de practici.

Și uite așa se încurajează și evaziunea fiscală, neplata impozitelor cu stopaj la sursă, etc etc.

Link to comment

Sa stii Cata ca mai sunt si exceptii. Eu iti vorbesc din proprie experienta.

Dupa 4 luni de lucrat fara carte de munca, mi-am luat inima-n dinti, m-am dus frumos in biroul directorului si i-am adresat o intrebare: "- Spuneti-mi, va rog, eu am vreo sansa de angajare legala in aceasta firma? Daca nu, sa stiu sa-mi caut in alta parte."

Dupa doua zile am semnat contractul.

Avand in vedere cat am muncit si muncesc in continuare pentru aceasta firma, eu adun stirile, eu le scriu, eu le prezint, eu stau la premontaj, ar trebui sa fie nebun sa ma lase sa plec.:)

Link to comment
 • Moderator

Și ce trebuie să înțelegem de aici? Că selecția angajaților la privați se face pe baza profesionalismului?

Singura concluzie care se poate trage din ce ne povestești este faptul că patronul tău ar fi continuat să te țină fără carte de muncă cât mai mult posibil, pentru a nu-ți plăti contribuțiile legale. Iar când ai început să pui câteva întrebări și să îl ameninți că pleci, s-a gândit că îl și poți reclama și s-ar putea alege cu vreo amendă care cu siguranță e mai mare decât contribuțiile pe care ți le-ar fi plătit dacă respecta legea.

Iar dacă ăștia mai modifică și legea, astfel de patroni vor avea și acoperire legală. Degeaba te vei mai duce să-l ameninți că pleci și degeaba îl vei reclama la forțele de muncă pentru că te-a angajat fără să-ți facă carte de muncă ...

Clișeul ăsta ce se tot încearcă să se impună în conștiința tuturor, conform căruia privații sunt spuma societății, iar bugetarii sunt doar niște lături, e numai pentru naivi. Și la privați e la fel, la toții patronii ăștia, primul gând care le trece prin minte este acela de a găsi o modalitate prin care să fenteze statul, o portiță prin care să nu-și plătească datoriile. Iar asta nu are nicio legătură cu profesionalismul sau eficiența.

În țara asta, dacă vei privi mai atentă la mediul privat, ai să vezi că toți cei ce au avut „succes în afaceri” au și făcut afaceri cu statul într-un fel sau altul, după care uită că s-au înfruptat ca niște căpușe din banii publici și ies pe la televizor să ne țină predici despre eficacitate, profesionalism și succesul unei afaceri.

Link to comment

Poate n-am inteles eu bine, dar imi pari un pic cam revoltat fata de ceea ce am spus.

Eu nu le iau apararea patronilor. Nu stiu daca iti amintesti dar, cu ceva vreme in urma, v-am dat un indemn aici pe forum, nu mai stiu in ce topic. V-am spus sa ramaneti la stat ca tot e mai bine ca la patron.

Intreaba-l pe Elvis. El cu siguranta isi aminteste. V-am numit atunci "copii", iar el mi-a replicat ca unii membri sunt mai batrani ca Burebista, referindu-se la el, bineinteles. :lol:

Link to comment
 • Member

miadry, nu toti au patroni ca ai tai! legea se v-a modifica in favoarea patronilor si nu a angajatilor care nu-și fac treaba la serviciu si nu pot fi dați afară!

Link to comment
 • Moderator

Tocmai asta e ... că s-a împământenit ideea falsă, conform căreia angajații de la stat o duc mai bine, freacă pisoiu după ureche și nu prea fac nimic, luând o grămadă de bani pe care nu-i merită, iar cei ce lucrează în privat se spetesc cu munca și nici nu sunt plătiți cum ar merita. Iar tu din ceea ce spui, din păcate ai căzut în această „capcană”, pe care primul marinar al țării a cultivat-o și se pare că i-a reușit, realizând o prăpastie între categoriile sociale (lucru nu prea greu, dacă ne amintim obsesia generală a românului privind capra vecinului).

Astfel că, am ajuns în situația în care, românii în loc să fie preocupați și să ceară celor pe care i-au trimis acolo în fruntea țării, să creeze cadrul legal necesar astfel încât indiferent că lucrezi la stat sau la privat, să știi că: • îți sunt plătite contribuțiile astfel încât la bătrânețe să nu ai surprize privind vechimea în muncă,
 • îți sunt respectate toate drepturile ca angajat, nu ca un sclav din evul mediu
 • îți sunt asigurate condițiile legale care să determine ca selecția să se facă pe baza competențelor, iar tu ca angajat să știi că acela este nivelul tău și dacă vrei ceva mai bun să te pregătești în acest scop, nu să cauți relații sau cunoștințe.

Numai așa țara asta va începe să înainteze, când societatea asta o să înceapă din nou să aprecieze valoarea, competența, profesionalismul și nu nonvaloarea, cum este în prezent.

Numai așa se va ajunge acolo încât legea să determine pe angajatori să caute și să angajeze o persoană pregătită, iar patronul să știe bine că dacă și-a angajat un muncitor mediocru numai pentru a face vreun favor unui „băiat deștept”, atunci se va spăla pe cap cu el și nu o să-l mai poată concedia după ce obține vreun contract sau câștigă vreo licitație. Abia atunci vom vedea că începe să se promoveze profesionalismul și nu realțiile, pilele și clienterismul.

Nu mă înțelege greșit, aici nu discut despre cazul tău. Dar dacă vrei îți pot oferi destule exemple concrete de patroni ce au angajat în firma lor, pe băiatul primarului, al secretarului, nepoata directorului, etc pentru a accesa anumite contracte cu instituții sau societăți de stat.

Link to comment

Sunt perfect constienta de promovarea principiului "dezbina si cucereste". La mai toate conferintele partidelor din Opozitie la care particip se vorbeste despre asta. Ca presedintele incearca sa invrajbeasca categoriile socio-profesionale intre ele, bugetari versus angajati la privat.

Sa stii ca nu sunt adepta generalizarii. Nu consider ca toti angajatii din mediul privat se spetesc cu munca si cei de la stat, stau, sau viceversa. Eu am lucrat si la stat (in Invatamant) si la privat. Si in ambele cazuri, am muncit si mi-am facut datoria. Cine vrea sa munceasca, munceste, indiferent ca-i angajat la stat sau la privat.

:)

Link to comment
 • 2 months later...
 • Moderator

Noul Cod al Muncii va fi modificat în perioada imediat următoare, iar în această lună vor fi demarate negocierile cu sindicatele şi patronatele pentru a fi adoptat.

Guvernul urmărește modificarea privind:

 • creşterea perioadelor de probă instituite pentru verificarea aptitudinilor salariale şi eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioada de probă pentru acelaşi post.
 • instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanţă individuale,
 • modificarea condiţiilor în care se poate dispune delegarea salariatului pentru o perioadă limitată
 • suplimentarea cazurilor de încetare de drept a contractlui individual de muncă, respectiv modificarea criteriillor în cazul concedierilor colective

Executivul mai vrea să crescă şi perioada de preaviz, adică atunci când angajatul își dă demisia ar putea fi obligat să stea mai mult la locul de muncă în previz.

Link to comment
 • 4 weeks later...
 • Moderator

Proiectul de modificare a Codului Muncii mai prevede ca perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, va fi redusă de la 15 la 10 zile.

O altă modificare prevede că angajatorul va putea reţine din salariul angajatului indemnizaţia de concediu sau sau va putea opta pentru reducerea concediului de odihnă în anul următor, dacă într-un an, angajatul a beneficiat de concediu de odihnă cu o durată mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul în raport cu activitatea prestată în anul respectiv.

Tot în acest proiect de modificare, perioada în care munca suplimentară poate fi compensată prin ore libere plătite va fi prelungită de la 30 la 60 de zile.

Articolul 119 din Codul Muncii, care stabileşte compensarea muncii suplimentare, va fi completat cu un nou alineat, care prevede că, în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul va avea posibilitatea de a acorda zile libere plătite ce se vor constitui într-un cont cu care acesta va putea să compenseze, în avans, eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului.

Link to comment

Dupa ce am vazut in mass-media propunerile la Codul Muncii, propun ca pe coperta acestui act normativ sa fie inscris ca motto , textul care era la poarta deintrare in lagarul nazist de munca fortata Auschwitz : ,,Arbaeit maht frei !,, ( MUNCA TE ELIBEREAZA ! ) .

P.S. Scuze pentru germana deficitara !

Link to comment
 • Moderator

...si ca o continuare, la granitele Romaniei ar trebui o pancarta cu celebra expresie a lui Dante Allighieri : Lasciate ogni speranza voi ch'entrate! Care ati citit Infernul, stiti despre ce e vorba. Si cei care traiti in Romania.

Link to comment

Angajaţii de la stat ar putea fi concediaţi când sunt în concediu medical sau de maternitate - Sursa : Evenimentul Zilei, 3 decembrie 2010 -

Funcţionarii publici ar putea fi eliberaţi din funcţie, chiar dacă sunt în concediu medical sau de maternitate, ei nemafiind protejaţi prin noua Lege a funcţionarului public intrată în dezbatere de ieri.

Acest lucru va fi posibil numai "în situaţii temeinic justificate". Astfel, potrivit poiectului de act normativ, după intrarea în vigoare a modificărilor la Statutul funcţionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit căruia "în perioada concediilor de boală, a concediilor de maternitate şi a celor pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa funcţionarului public în cauză".

Pe de altă parte, articoulu 96 al legii ar urma să fie modificat complet. Acesta va avea trei puncte " (1) Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public în cauză; (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţii temeinic justificate, determinate de reducerea unor atribuţii ale instituţiilor sau autorităţilor publice, funcţionarul public va fi eliberat din funcţia publică, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 99. şi (3) În cazul în care o instituţie sau autoritate publică nu poate funcţiona normal din cauza absenţei temporare a unor funcţionari publici, conducătorul instituţiei sau autorităţii publice va dispune demararea procedurilor prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. B)-e)".

Cursurile de perfecţionare, fără finanţare de la stat

Proiectul de lege, care a fost postat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Administraţiei şi Internelor, mai prevede că studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfecţionare profesională şi nu pot fi finanţate din bugetul de stat sau din bugetul local.

Totodată, în cazul în care o instituţie sau o autoritate publică nu poate funcţiona normal din cauza absenţei temporare a unor funcţionari publici, conducătorul instituţiei sau autorităţii publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalităţi prevăzute în lege.

Proiectul mai prevede şi că la încetarea raportului de serviciu, funcţionarul public nu îşi mai păstreaza drepturile dobândite în cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.

Cum devii inspector guvernamental

Angajaţii care ocupă funcţii de inspector guvernamental vor fi transferaţi într-un corp de rezervă gestionat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Potrivit legii în vigoare, toţi cei au fost înalţi funcţionari publici şi au fost eliberaţi din funcţia publică din motive neimputabile lor, devin inspectori guvernamentali. Printre aceştia se numără prefecţii, secretarii de stat sau subprefecţi. Proiectul de lege prevede aceşti pot fi redistribuiţi pe funcţii publice de conducere de acelaşi nivel sau de nivel inferior vacante ori pe funcţii publice de execuţie vacante.

Redistribuirea pe funcţii publice de execuţie vacante sau temporar vacante a funcţionarilor publici din corpul de rezervă va fi făcută de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În cazul în care există mai mulţi funcţionari publici care îndeplinesc condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice respective, ANFP va organiza, în colaborare cu autoritatea sau instituţia publică în cadrul căreia se află funcţia publică, o testare profesională pentru selectarea funcţionarului public care urmează să fie redistribuit, se arată în proiectul de lege. În plus, funcţionarii publici pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu.

Experienţa multă, nu mai este necesară

În ceea ce priveşte condiţiile necesare ocupării funcţiilor publice, este propusă reducerea condiţiilor de vechime minimă pentru ocuparea funcţiilor de execuţie. Spre exemplu, pentru ocuparea unei funcţii publice de clasa I se propune o vechime minimă de un an. Metodologia de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici va fi aprobată în 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, prin hotărâre a Guvernului. Totodată, standardele ocupaţionale în sistemul funcţiei publice vor trebui aprobate la un an de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Fincţionarul public, suspendat din funcţie dacă este dat în judecată

Prin modificările aduse Statutului funcţionarilor publici au fost instituite unele măsuri care să protejeze interesele autorităţii sau instituţiei publice, dar şi ale funcţionarului public, care trebuie să răspundă penal pentru infracţiunile comise în timpul serviciului sau în legătură cu atribuţiile funcţiei publice pe care o ocupă. În expunerea de motive a proiectului se arată că funcţionarul public trimis în judecată trebuie suspendat din funcţie de către superiorul său, iar în cazul începerii urmăririi penale, acesta poate fi mutat în cadrul altui compartiment sau altei structuri, fără personalitate juridică, a autorităţii ori instituţiei publice, numai dacă se constată că funcţionarul în cauză poate influenţa cercetarea. În cazul în care instanţa dispune achitarea sau încetarea procesului, funcţionarul îşi va relua activitatea în funcţia publică deţinută anterior.

Autorităţile vor mai mulţi angajaţi cu studii medii

Totodată, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) propune ca numărul funcţiilor publice de execuţie din gradul profesional asistent şi debutant să fie de minimum 60 la sută, în timp ce 15 la sută din angajaţi să aibă de grad profesional superior, iar 25 la sută grad profesional principal. "În acest context, menţionăm că promovarea în clasă a condus la creşterea în administraţia publică centrală a posturilor cu studii superioare în procent de peste 90% şi existenţa unui număr redus de posturi cu studii medii", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Pentru a creşte numărul funcţionarilor de rang inferior, MAI propune transformarea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional superior sau principal vacante sau care se vacantează după intrarea în vigoare a acestei legi, în funcţii de debutant.

Prin impunerea unor limite procentuale privind încadrarea în grade de nivel superior şi transformarea posturilor vacantate la nivel de debutant sau asistent, se încurajează şi se creează condiţiile pentru încadrarea tinerilor absolvenţi în sistemul administraţiei publice, iar efortul bugetar este diminuat, susţin iniţiatorii proiectului.

Cheltuiala bugetară estimată în prezent pentru funcţiile publice de execuţie vacante structurate pe grade profesionale este de peste 40 de milioane de lei, iar pentru funcţiile publice de execuţie ocupate este de aproape 24,5 milioane de lei, se mai arată în expunerea de motive. "Analizând impactul financiar pe viitor, luând în considerare cele de mai sus, dar şi utilizarea unei rate anuale de vacantare de 3,77%, la care se adaugă o rată anuală de vacantare prin pensionare a funcţiilor publice de 4,00%, rezultă o perioadă de 5 ani pentru atingerea obiectivului propus, cu o economie anuală bugetară de 7.243.078.84 lei", au precizat iniţiatorii proiectului.

Link to comment
 • 2 weeks later...

ne poate spune cineva cum va fi interpretat noul cod al muncii in politie? am vazut scris in noul cod al muncii ca angajatorul poate da afara un angajat (chiar la prima abatere) fara comisie de cercetare interna, fara preaviz....etc, si fiindca am inteles ca statul special al politistului se va scoate !!! sunt curios daca cu noul cod al muncii in momentul in care voi amenda un apropiat al angajatorului o sa pot direct sa predau legitimatia si pistolul iar apoi sa imi caut alt loc de munca????

Link to comment

Despre relatiile solicitate in legatura cu proiectul noului Cod al Muncii iti poate spune mai multe : Baba Vanga, Petrache Lupu de la Maglavit, Nostradamus sau Mama Omida, ca astia habar nu au ce va fi maine, nu au viziune pe termen scurt ce sa le mai ceri pe termen mediu sau lung.

Acum serios vorbind, proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii in dezbatere publica. Este prematur sa ne pronuntam, deoarece va suferi modificari prin negocierile cu partenerii de dialog ( patronatele si sindicatele ) dar si faptul ca forma finala va fi data de parlament, asta in cazul in care Guvernul nu va apela la procedura asumarii raspunderii ! Asa ca vorba lui Caragiale : Ai putintica rabdare, neicusorule !

Link to comment

Lord esti optimist.

Sindicate ,patronate,dezbatere publica?Crezi ca ii intereseaza ce avem de spus?

Sa fim seriosi, asta este tara lui base.

Oare cand s-au tinut de cuvant portocalii in ultimii ani sa mai credem ca va fi consultat pe bune ,,cineva".

Cu respect. :emo-yessir:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.