Jump to content
POLITISTI.ro

Daca cerem unui politist sa se legitimeze


Insanity66
Go to solution Solved by Catalin,

Recommended Posts

eu zic ca da, daca ai contact cu el in exercitarea atributiilor de serviciu.

daca merge omu'linistit pe strada, nu.

oricum, nu a vazut politist sa nu se prezinte cind isi exercita autoritatea. in general se cere legitimatia cind ai dubii ca persoana nu este politist insa nu am prea auzit de infractiuni in care s-au folosit uniforme false.

daca tin minte, era art 41 din lg 218/2002 si se refera la obligatia de legitimare a politistului. sper sa nu vb prostii

Edited by maxu08
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Maxu, omul a întrebat foarte clar, dacă el îi cere așa aiurea, unui polițist de pe stradă să se legitimeze, este obligat să o facă?

Iar răspunsul este NU.

Polițistul are obligația de a se prezenta și a-și declina calitatea, numai atunci când are el „treabă” cu tine. Și nu are această obligație față de toți curioșii, trecătorii, băgătorii de seamă sau miștocari ori susținători de orice fel.

Exact așa arată acel articol:

Art. 41.

(1) In exercitarea atributiilor de serviciu politistul este obligat sa prezinte insigna sau legitimatia de serviciu, dupa caz, pentru a-si face cunoscuta, in prealabil, calitatea, cu exceptia situatiilor in care rezultatul interventiei sau siguranta ulterioara a politistului ar fi periclitata.

(2) Inainte de intrarea in actiune sau efectuarea interventiei ce nu sufera amanare politistul este obligat sa se prezinte verbal, iar dupa incheierea oricarei actiuni sau interventii, sa se legitimeze si sa isi declare functia si unitatea de politie din care face parte.

După cum reiese destul de clar din acest articol, NUMAI dacă are treabă cu cineva, este obligat să-i spună astfel de informații. În plus d.p.d.v. legal e o diferentă majoră între legitimare si prezentare (să-si facă cunoscută calitatea).

Link to comment

tu ai inteles ca este vorba de o cerere aiurea :) eu am inteles ca se refera la posibilitatea legitimarii daca este subiect al unei actiuni de control/verificare :)

oricum, problema s-a lamurit.

Link to comment
  • Moderator

Din practica judiciara a rezultat faptul ca politistul aflat in uniforma de serviciu nu este obligat sa se legitimeze, daca numele, insigna de serviciu si gradul sunt vizibile. Am sa caut si speta ca atare... Daca este in civil, lucrurile sunt clare, asa cum le-a prezentat si Catalin.

Chiar ar fi culmea ca orice agent de OP sau PR sa se legitimeze de fiecarea data cand sta de vorba cu o persoana!!!

Link to comment
  • Member

Maxu dar care ar fi obligatia unui politist sa se legitimeze cand acesta este in tinuta si se prezinta cu gradul ,numele,prenumele si institutia din care face parte .

Pana la urma ce facem ne legitimam unii pe altii...cum ar fi sa ne ceara suspectul sa ne si amprenteze! :ner:

Tocmai de aceia sunt acele ecusoane nominale ,insignele de serviciu ,gradele ... asa ca prea multe din astea nu merg deoarece se creaza un precedent.

In schimb politistii care sunt civili clar ca se vor legitima.

Link to comment

Multumesc!

Dar ca sa lamuresc , adaug ca ma refeream numai la situatia cand interactionam cu domnul politist in timp ce acesta isi exercita atributiile si in special in ideea de a putea actiona in cazul unui abuz. Gen am chemat politistul, acesta a fost partinitor cand a intervenit intr-un conflict, sau nu ne-a spus anumite lucruri sau a mintit pentru a proteja pe cineva (sa ne spuna ca nu avem dreptul de a face x sau y cand de fapt avem). Sa stim atunci cum il "param", doar nu vom spune "a venit un politist, nu stiu cine e, nu stiu de la ce sectie".

  • Downvote 2
Link to comment
  • Moderator

Deja devine plictisitor acest sterotip al „abuzului” comis de polițist. Mai micșorează timpul petrecut în fața televizorului, pe otv. Mai încearcă să-ți pierzi vremea și pe Discovery.

Întotdeauna cei implicați într-un conflict, ce apreciează o stare de fapt total subiectiv, au impresia că măsurile luate de polițist împortiva lor sunt un abuz, numai că e total fals și nu are nicio legătură cu realitatea. Tocmai pentru că măsurile luate de polițist pot fi contestate, nu sunt definitive. Asta așa, ca să înțelegi cam cum stă treaba cu obsesia asta națională a „abuzului”.

  • Upvote 2
Link to comment

Insanity66, nu cred ca politistul venit la fata locului in urma unei sesizari facute de tine nu s-a prezentat!!!

Daca actiunile acestuia nu ti-au fost pe plac, imi pare rau dar politia nu apartine unui ins si de multe ori raspunsurile lor (ale politistilor) nu corespund cu cele pe care le asteptam noi, societatea civila!

Daca ar fi fost partinitor in favoarea ta, mai erai atat de indignat, il reclamai si in aceasta situatie?

Link to comment

cred ca ar trebui schimbata modificarea updateului procedurii de actiune a agentilor de OP, in sensul ca ar trebui dotati cu carti de vizita, aprobate de MI, si imprimate cu binecuvintarea preafericitului , astfel incit, atunci cind se prezinta "la fata locului" sa o inmaneze spasit si cu umilinta in glas, platitorului onest de taxe si impozite.

era un banc mai demult la o sedinta de partid ... tovarasi, destul s-a kakat dusmanul in capul nostru, nu credeti ca e timpul sa deschidem si gura .... vorba cuiva de aici, suntem platiti sa va aparam koururile, nu sa vi le pupam!

s-o lasam dracu' mai tovarasi, ioptetic vorbind, daca te vad ca treci prin loc nepermis, pot sa-ti trag in cap 2 gloante de avertisment ? (vezi police academy ....2,3, nu mai tin minte care)

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Isanity66, ipotetic vorbind, politistul are un numar de identificare pe piept, care de obicei se afla pe insigna, si tot ipotetic vorbind orice politist care intervine intr-o anumita situatie va avea grija sa se prezinte...nu de alta dar ma gandesc ca este obligatoriu !

  • Upvote 1
Link to comment
  • 1 month later...

Buna ziua.

Referitor la legitimarea politistului, in momentul in care respectivul este in civil si face uz de influenta legitimatiei (in sensul intimidarii), se poate cere legitimarea acestuia pentru o a doua oara spre o mai buna analizare? Desigur, avand in vedere ca lumina nu era favorabila si totusi s-a citit (in cele 2 secunde in care a fost aratata) pe insigna "POLICE" (termen englezesc, fara nici o legatura cu politia romaneasca).

Pentru detalii, pot preciza ca s-a incercat (si reusit) excluderea musafirului unui chirias (prezent si in deplin acord cu situarea musafirului in spatiul inchiriat) de catre proprietar. Motivul nu este unul realist si nici suficient pentru o astfel de reactie.

Daca intr-adevar se poate cere o legitimare secunda, care sunt urmarile in cazurile in care: 1. legitimatia este adevarata, si 2. legitimatia este falsa? Si bineinteles, ce actiuni se pot lua?

Multumesc.

Sper ca nu am depasit limitele impuse de acest topic.

Edited by twist
  • Downvote 2
Link to comment

daca crezi ca este una falsa este suficient sa suni la 112 si sa ceri o patrula care sa-l legitimeze pe respectivul. daca este fals politist va avea o viteza marita la coborirea scarilor.

  • Upvote 1
Link to comment

@Maxu08

In principiu, ai dreptate. ideea e ca nu mie mi s-a aratat legitimatia falsa, ci invitatului in spatiul inchiriat, care mai departe a informat chiriasul.

Intrebarea principala ramane: Se poate cere o a doua legitimare?

Link to comment
  • Moderator

Da se poate.

Pe legitimația de serviciu ori pe insigna polițiștilor NU scrie „POLICE”, ci „Poliția Română”.

Găsești și poți vedea cum arată legitimațiile adevărate aici

și în astfel de cazuri vei putea recunoaște o legitimație autentică.

Link to comment

Daca nu ma insel, POLICE nu scrie pe acele legitimatii de la IPA pe care le primesc cei inscrisi in asociatie si le pot oferi oricui?

Link to comment

Twist, fii sigur ca daca un infractor care face uz de o legitimatie falsa de politie poate sa iti dea chiar sa atingi legitimatia respectiva fara ca tu sa iti dai seama daca este una autentica sau nu, daca nu esti "din bransa". Atentia in astfel de situatii ar trebuii sa se indrepte spre insigna care este mai greu de contrafacut dar nu imposibil ,asa ca cel mai bine cand exista indoieli asupra calitatii unei persoane este folosirea variantei pe care a prezentat-o maxu08 -112-

Discutia adusa este buna pentru ca au inceput sa apara tot felul de "inspectori" de la OPC, ITM, si alte autoritati de contol, cel mai bine verificati la institutia de la care pretind ca sunt. Legitimatiile sau alte inscrisuri se "prepara "foarte usor si cum in general persoana vizata nu a avut de a face prea mult cu legitimatii autentice nu are cum sa deosebeasca una contrafacuta de una autentica ,asa ca ......sfatul lui maxu08

Edited by ionut72
Link to comment

Multumesc Catalin pentru indrumari.

Benkb, IPA = ?

ionutz72: Nu s-a vazut decat acea insigna de jucarie :) nu s-a vazut vre-un nume sau ceva de genul,persoana care s-a dat drept politist nu a spus ce organ de control reprezinta, drept urmare o verificare la organele de control si/sau de politie este imposibila, de asta am si pus intrebarea daca se poate cere o a doua legitimare. Se doreste aflarea numelui respectivei persoane pentru verificarea ulterioara la politie iar daca se dovedeste a fi un fals se poate ajunge un pic mai departe.

Se pare ca uneori prezenta de spirit conteaza enorm :))

Edited by twist
Link to comment

Am inteles. M-am documentat pe internet vis-a-vis de CUM arata insigna IPA si nu era asa ceva. care ar fi organele competente carora ar trebui sa ma adresez pentru aranjarea (nu stiu daca m-am exprimat corect) unui flagrant, si de altfel, care sunt incadrarile legale pentru o astfel de fapta? (impersonarea unui ofiter al politiei romane??)

Edited by twist
Link to comment
  • Moderator

Te poți adresa celei mai apropiate secții de poliție și cu siguranță te vor ajuta. Impostorul poate fi cercetat pentru uzurparea unor calităţi oficiale, dar și pentru șantaj, etc. Depinde ce face el, dar te vor lămuri colegii de la secție după ce află toate detaliile.

Apropo, să știi că nici legitimația de IPA, nu atestă calitatea de polițist. În acea asociație se găsesc fel și fel de oameni, iar polițiștii sunt pe cale de dispariție acolo, deși asociația respectivă li se adresează lor, dar asta e țata în care trăim, unde impostura a devenit o virtute. Chiar și Andreea Marin Bănică este membră a IPA, ca să nu mai spun de jandari, pompieri, comunitari, etc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.