Jump to content

Telefoanele mobile furate nu vor mai functiona in nicio retea


Marius
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

Telefoanele mobile furate nu vor mai putea fi folosite in nicio retea, dupa ce Romania isi va pune la punct baza de date care sa contina codurile unice de identificare ale telefoanelor pierdute sau furate.

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, spune ca o astfel de baza de date ar putea fi functionala pana la sfarsitul acestui an.

ANCOM analizează posibilitatea reglementării blocării telefoanelor mobile furate, însă deocamdată nu se știe dacă acest demers va fi impus printr-o decizie sau va presupune încheierea unui acord cu toți operatorii de telefonie mobilă din România, a declarat Catalin Marinescu, seful ANCOM.

"Un asemenea demers se bazează, în primul rând, pe cooperarea dintre furnizori, iar Autoritatea ar putea juca cel mai bine rolul de facilitator.

În ce privește analiza menționată, vom putea face primele anunțuri oficiale abia în trimestrul III al anului 2012", a mai spus seful ANCOM.

O astfel de baza de date exista si in Statele Unite, unde marii operatori de telefonie mobila din SUA, respectiv Verizon, Sprint, T-Mobile si AT&T, au ajuns la un acord potrivit caruia vor incepe sa blocheze smartphone-urile care sunt declarate furate.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Ar fi bine. Așa se mai reduce din elanul hoților și a comercianților de telefoane furate.

Link to comment
Share on other sites

apa de ploaie... daca ar "functiona" sistemul dezactivarii IMEI-ului totul ar fi extrem de usor. companiile de telefonie o pot face insa nu aplica aceasta dezactivare. am incercat demult, cind i-a fost furat telefonul (o pocnitoare) copilului. le-am spus ca le pun la dispozitie atit actele melede identificare, cit si documentele de achizitionare a telefonului (cumparat cu 3-4 zileinainte). raspunsul a fost un categoric "nu se poate", fara nici o alta clarificare.

zapp-urile de ce nu se furau ? ;)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Asa e, Zapp-urile nu se furau.

Totusi nu mi se pare ceva imposibil, daca exista vointa se poate pune pe picioare un astfel de sistem.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Care e diferența între „dezactivarea IMEI-ului” și blocarea telefonului pentru a nu mai putea fi folosit în rețelele de telofonie?

Adică care ar fi avantajele dezactivării față de blocare?

Link to comment
Share on other sites

toate companiile de telefonie mobila AU baza de date cu IMEI-urile, mai ales ca majoritatea telefoanelor au fost achizitionate pe baza de abonament / cartela si acel cod este notat in toate documentele. ( nu ma refer aici la telefoane cumparate din alte tari / si sau ciordeles de prin alte tari). si in momentul de fata se poate efectua dezactivarea unui telefon in baza IMEI, dar nu se face ca e lenea mare si inertia la fel de mare (vezi obligativitatea de a debloca din retea un telefon... desi s-a dat si lege de ceva vreme, cred ca va veti amuza / enerva suficient daca solicitati unui operator sa faca asta ). de altfel, urmarirea unui telefon in majoritatea cazurilor se face dupa amprenta IMEI, nu a numarului, care se poate schimba ca ciorapii.

Catalin, am senzatia ca sunt doi termeni folositi in paralel ca sa defineasca aceasi operatiune. banuiesc ca ideea de baza este ca, in functie de gradul de "inteligenta" al telefonului, prin transmitarea unui semnal de la centrala, telefonul nu mai poate accesa nicio retea, pana la a nu mai avea acces la nicio functie a lui.

Zappurile in adevar nu se furau pentru ca functionau in tehnologie CMDA, in frecventa 450 MHZ, ceea ce le facea inutilizabile in alte retele (nu aveau cartele) pe de o parte, si asigurau comunicatie criptata ( nu prea puteau fi ascultate). daca va aduceti aminte, acum multi ani, in tineretea mea cel putin, exista o oferta speciala pentru cadre, cei de la Zapp stiind ca au o nisa pe care o pot specula.

Link to comment
Share on other sites

Catalin, am senzatia ca sunt doi termeni folositi in paralel ca sa defineasca aceasi operatiune.

120% adevarat ;)

Zappurile in adevar nu se furau pentru ca functionau in tehnologie CMDA,...(nu aveau cartele)

ii dezactiva imeiul din baza de date si telefonul devenea "mort"

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Mobile_Equipment_Identity

The IMEI number is used by a GSM network to identify valid devices and therefore can be used for stopping a stolen phone from accessing that network.

Link to comment
Share on other sites

S-ar putea sa gresesc dar exista programe de flash-uire al telefoanelor mai ales smartphone, in cazul asta nu se schimba IMEI?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Si programele alea costa mai mult decat telefonul in cauza. In alta ordine de idei, se presupune ca 10 la suta dintre IMEI-uri nu ar fi unice, iar eficienta unui sistem de tip "blacklist" pentru imei tine de administratorul bazei de date in care se inregistreaza aceste coduri. Daca se urmareste unicitatea si alocarea unor numere IMEI intr-o plaja controlata si directionata pe produs (sa nu poti pune IMEI-ul unui nokia 1100 pe un iphone), va fi foarte greu sa "inventezi" astfel de coduri pentru un device furat.

Edited by Cristi
Link to comment
Share on other sites

se ascultau si zapp-urile, poate tocmai de aceea erau oferte pentru cadre.

"baietii destepti" vor gasii metode de a ocolii legea.

de fapt metodele exista, dar nu e bine de vorbit despre ele pe un forum public.

Link to comment
Share on other sites

foarte corect Livu... am incercat sa fiu mereu cat se poate de subtil, fiind un simplu forumist si neavand acces in alte zone unde se poate discuta mai liber.... :) dar te contrazic... cel putin momentan... la vremea respectiva cmda in 450 mhz avea niste mari avantaje fata de gsm... exagerand poate un pic, cam ca tetra fata de vhf....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.