Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Ce sofer e acela care:

- are placute de inmatriculare cu caractere nemtesti si grupul de litere "cracanat";

- are sticker IPA in parbriz;

- circula pe interzis pe o portiune de drum careia i s-a aplicat sens unic incepand cu 10.03.2011 (de aproape o luna).

Trecand pe langa faptul ca are pozitia tipica: mana dreapta la ora 12, intinsa, iar mana stanga tine telefonul la ureche, circula cu viteza dand flash-uri celor care circula normal, fortandu-i sa se fereasca din calea lui.

Postez deocamdata doar numarul: B-52-TUC.

Daca e nevoie de imagini edificatoare, le aduc in completare (ca doar am cu ce...).

Stima :emo-yessir:

Modificat de videosuzy
Publicat (modificat)

lore, masinile din US au alt format pentru locul de amplasare al placutelor de inmatriculare fata de cele din Europa(au un format mai patratos) dar esti prima persoana care aud sa fie sanctionata pentru asa ceva odata ce aceste numere au fost emise de autoritatea competenta. Am un prieten care si-a comandat un VW Jetta, acest model se fabrica in Mexic in special pentru piata din US insa cele fabricate pentru Europa se livreaza conform normelor Europene, ei bine dintr-o eroare a producatorului masina a fost livrata cf. normelor din US(doar barile fata spate). Initial a vrut sa refuze masina insa datorita faptului ca a asteptat 6luni si a unor mici discount-uri oferite de dealer a acceptat-o asa, a comandat numere perfect legal si mi-a spus ca nu a avut probleme niciodata, la drept vorbind nici n-avea cum deaceea nu vad cum poti fi sanctionat pentru ceva legal...

PS

Stiu ca am raspuns unui post mai vechi dar eu unul nu pot sa cred povestea lui lore cel putin nu in forma prezentata. Sunt "n" masini aduse din US care circula

legal cu un alt format al placutelor de inmatriculare.

Modificat de Cromatic
Publicat

@cromatic, asta nu inseamna ca mai devreme sau mai tarziu nu li se va aplica aceeasi masura.

• Membru
Publicat

Si de ce domnule sa li se aplice aceeasi masura, daca placutele sunt eliberate de o institutie a statului roman? Acum ce fac, daca imi Ferrari, ii schimb bara ca imi iau colegii de la rutiera placutele ca nu sunt conforme? Hai sa fim seriosi... :hmmmt:

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

De unde as putea afla care sunt standardele conforme pt placutele de inmatriculare, ma refer mai precis, negru pe alb, dimensiunile si toate cele.

Am aceeasi nelamurire ca si Lore. Caut de cateva zile dar nu gasesc nici o referire la vreun act in care sa fie explicat standardul respectiv.

Nu, nu doresc sa falsific nimic :) Vreau doar sa stiu.

Unde as putea gasi informatiile respective?

Cu multumiri,

Marius

Publicat (modificat)

Cred ca am ghinion... :unsure: ...Am lecturat HG 1391/2006 si sentimentul meu e ca tu ai o fila in plus sau eu una in minus. Ma refer la cea in care sunt redate explicit dimensiunile (oricum, e un STAS sigur), altfel imi pun intrebarea, si eu si colegii care mai citim prin 195 (alias HG 1391/2006) unde ai gasit tu acele standarde (aici ma refer strict la recomandarea ta de a cauta in cele 50 de pagini, fara a le pune la socoteala si pe cele care cuprind modele pentru Dovada, Proces-verbal, Instiintarea de plata sau Autorizatia de reparatie= 66 pagini- recomandare izbitor de apropiata de zicala "cauta acul in carul cu fan" :clip: )?

:emo-yessir:

...........................

Acum ce fac, daca imi Ferrari, ii schimb bara ca imi iau colegii de la rutiera placutele ca nu sunt conforme?

........................... :hmmmt:

Ai perfecta dreptate. Personal consider ca trebuie sa existe o reglementare in acest sens (situatii speciale cand locul recomandat pentru montarea placutelor de inmatriculare are alte dimensiuni din fabricatie) dar nu sunt de acord cu iesirea in evidenta prin folosirea placutelor de inmatriculare realizate "pe comanda" (in tara sau in UE)...

Modificat de videosuzy
Publicat

ORDINUL M.A.I. nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006

ART. 26

(1) Indicativele judeţelor şi al municipiului Bucureşti, alcãtuirea numerelor de ordine, formele, dimensiunile, culorile fondului placutelor şi ale înscrisurilor aplicate, precum şi condiţiile de calitate pentru placutele cu numãr de înmatriculare, provizoriu sau pentru probe, dupã caz, sunt stabilite prin standard de stat, potrivit legii.

Publicat

Unde poate fi gasit stas-ul privind placutele? Il stie careva? Politistii care te opresc si care decid daca placutele corespund sau nu stas-ului, unde au gasit informatiile respective?

Peste tot scrie ca placutele trebuie sa corespunda normelor, ca sunt stabilite prin standard de stat... dar textul exact in care scrie .. lungime = x cm, latime = x cm, tip font = arial, inaltime litere = x cm etc. nu este de gasit. :(

Publicat (modificat)

Ne-am intors la primul post.

Tot nu reiese in ce baza poate fi oprit un conducator auto si sanctionat pentru motivul ca are placute atipice. In afara invocarii ORDINUL M.A.I. nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 (care oricum pe conducatorul auto il lasa rece) ordin care defapt reda ceea ce regasim atat in 195 cat si in HG 1391, respectiv ".................... precum şi condiţiile de calitate pentru placutele cu numãr de înmatriculare, provizoriu sau pentru probe, dupã caz, sunt stabilite prin standard de stat, potrivit legii".

Ca in multe alte situatii, legea ofera loc de interpretare :hmmmt: .

Din pacate s-a mai dezbatut aceasta problema si se pare ca nimeni dintre noi nu cunoaste exact aceste " standarde de stat, potrivit legii" (pentru ca altfel nu-mi pot explica tacerea celor care ar cunoaste aceste standarde si implicit legea cu articolul care contine datele cu pricina). Nu de alta dar sunt convins ca exista rutieristi ce au oprit smekerasi in trafic pentru numar si acestia au venit cu replica: "fugi dle de-aici ca sunt facute tot de voi", asta in conditiile in care stim cu totii ca placutele sunt predate personal de catre un lucrator in uniforma Politiei Romane).

Concluzia e ca in continuare, cocalarii, jmekerii si alti trapadusi, or sa circule fara teama cu placute cu caractere "labartate" si/sau fonturi ale inscrisurilor ce se aplica pe placutele de inmatriculare din Germania, spre exemplu. Ori in aceste conditii poti sa-ti montezi placute de inmatriculare cu caractere de culoare verde pe fond galben etc, atata timp cat politistul de la rutiera nu poate completa corect un PV pentru sanctionarea acestei abateri (ca este o abatere pana la urma, altfel fiecare isi pune ce placute de inmatriculare doreste sau crede el ca se asorteaza cu elementele vestimentatiei sale din acel moment)...

LE...multumim coosstti . Cred ca ar fi bine ca acest document sa-l aiba asupra lui orice politist de la rutiera pentru a mai taia din elanul celor ce se cred mai presus de lege...(cel cu Porsche Cayenne care a accidentat invalidul pe trecerea de pietoni din zona Dorobanti avea cumulate, dupa spusele martorilor, urmatoarele: vorbea la telefon, nu purta centura si numerele erau "speciale" - din relatarile celor din zona care, curios, n-au retinut numarul de inmatriculare ci doar faptul ca era de mare Boss)...

Modificat de videosuzy
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Cosstti, multumesc, dar nu cred ca ala este STAS-ul nostru, ci mai degraba o descriere informativa. Nu de alta, dar nu este specificat tipul de caracter, iar daca acesta nu este specificat, nimeni pe lumea asta nu poate decide ca o placuta scrisa cu alte fonturi nu este cinform standardelor, nu?

Oricum, este placut sa vezi ca informatie exista, dar nu la noi, ci prin alte parti, il alte limbi. Singura referire pe care am gasit-o la noi a fost la asociatia sau registrul sau cum ii spune pentru standardele de stat, unde nu poate fi accesata gratuit ci doar cumparata.

Banuiesc ca pana la urma va trebui sa cumpar pentru a na lamuri daca pot sa micsorez un pic placuta pentru a se potrivi unde vreau eu si cum vreau eu:)

Publicat

Videosuzy da, exista foarte multi rutieristi care au retinut certificate de inmatriculare si astfel de placute. Eu unul, in 2,5 ani cat am lucrat la rutiera am facut foarte multe victime in acest sens.

• Apreciez 1
Publicat

Ma bucur sa aud asta, insa sunt convins ca mai exista colegi rutieristi care au luat atitudine impotriva acestui gen de abatere.

Un plus hotarat :emo-yessir:

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna!

Am si eu niste intrebari:

Daca nimeni de aici nu stie cum arata acel standard de stat pentru placute de inmatriculare, in baza a ce se stabileste daca o placuta de inmatriculare corespunde sau nu cerintelor legale? Citind strict HG 1391/2006 pot sa inteleg, de exemplu, ca imi pot face placute cu forma si font normal, dar cu litere albastre in loc de negre. ( Art.20, alin 2 :"(2) Placutele cu numarul de inmatriculare trebuie sa aiba fondul reflectorizant de culoare alba si literele si cifrele, in relief, de culoare neagra, albastra sau rosie." Pot?

Numerele alea cracanate incalca vreo prevedere anume din standard legata de spatiul dintre caractere? (nu ma intelegeti gresit ! Mi se pare ca arata absolut oribil, dar nu asta e problema)

Pana la urma posesorul de autovehicul este obligat sa aiba placute eliberate de politie sau placute conforme cu standardul de stat, indiferent unde sunt facute?

Multumesc!

Modificat de mihaitarta
Publicat

Placutele de inmatriculare nu sunt eliberate de politie. :doh:

Este vorba de niste ateliere ce se afla sub aripa prefecturilor. Politia nu mai are de cativa ani buni, nicio legatura.

Publicat (modificat)

Bun, reformulez: Sunt obligat sa am numere confectionate de unul dintre atelierele respective, sau e suficient sa corespunda cu standardul asta care pare sa se ascunda de ochii lumii? :)

Inca o intrebare:

Exista vreo posibilitate de a solicita placute de inmatriculare tip moto pentru masina in cazul in care celelalte formate nu incap?

E vorba despre un vehicul istoric american, un Cadillac din 1969.

Daca montez oricare dintre formatele auto in spate nu mai pot alimenta, deoarece numarul spate este prins pe o trapa cu balamale care acopera busonul de la rezervor.

Modificat de mihaitarta
  • Membru
Publicat

Numerele rosii sunt rezervate autoturismelor inscrise provizoriu in circulatie, numerele albastre sunt rezervate Corpurilor Diplomatice. Deci, nu poti sa iti faci placute albastre, in primul rand, pentru ca nu ti le vor face cei de la matritele care lucreaza cu serviciile de inmatriculare si in al doilea rand pentru ca ai ramane fara certificat pentru nerespectarea standardelor.

Publicat

Stiti cumva unde pot gasi acel STAS care reglementeaza forma, culoarea, etc pentru placutele de inmatriculare?

Mi se pare aiurea ca toata lumea da in stanga si-n dreapta cu exprimarea: "Sunt/nu sunt conforme cu standardul" dar nimeni nu stie ce anume prevede acel standard sau unde poate fi gasit.

Mi se pare ca ridicarea certificatului de inmatriculare se face pe baza unei comparatii intre modelul oficial de placuta si placutele de pe masina in cauza, ceea ce dpdv juridic nu are suficienta rigurozitate.

De dragul discutiei: Sa zicem ca STAS-ul respectiv nu prevede un anume font pentru cifrele si/sau literele de pe placuta(nu stim asta pentru ca STAS-ul asta se pare ca e un fel de Invisible pink unicorn). In cazul asta, un set de placute cu font ca in Germania ar putea fi conforme cu STAS-ul, chiar daca au alt font fata de cele oficiale.

Parerea mea este ca un politist ar trebui sa ridice un certificat de inmatriculare doar daca are certitudinea ca s-au incalcat prevederile STAS-ului, dar pentru asta ar trebui sa stie exact ce prevede acel STAS si sa aiba anumite instrumente in dotare pentru a putea masura placuta in cauza in vederea stabilirii conformitatii cu STAS-ul.

• Moderator
Publicat

Sigur ca da ... sunt necesare niste aparate speciale, ultrasofisticate si superprecise, pentru a putea constata ceea ce toti ceilalti pot vedea cu ochiul liber. :doh:

Ne lasi cu cocalarismele astea de doi lei, alte fonturi, caractere, etc?

Exista niste elemente de siguranta pe placutele de inmatriculare, iar daca ti le confectionezi prin alte parti, NU vor mai exista. Asa ca vezi-ti de treaba ta.

Publicat (modificat)

Nu cred ca-i cazul sa-mi vorbesti pe tonul asta atata timp cat eu am fost cat se poate de civilizat. Nu ii apar pe cei care-si fac numere cu caractere de Germania sau cu mai stiu eu ce alte minuni. Era vorba despre un scenariu ipotetic, o discutie pe un forum de discutii (civilizate am crezut eu, in prostia mea)

La un eventual proces tu vrei sa sustii ca ai stabilit neconformitatea cu prevederile legale prin metoda observarii cu ochiul liber?

Modificat de mihaitarta
  • Moderator
Publicat

Si cum trebuie stabilit dupa parerea ta, in urma unei expertize?

Publicat (modificat)

Nu, de exemplu pui o rigla langa placuta si faci o poza. Nimic fancy :)

Dar pentru asta ar trebui sa stii si cu ce te compari, respectiv STAS-ul in cauza.

Modificat de mihaitarta

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.