Jump to content
POLITISTI.ro

Cum socotim termenul de 24 de ore ?


GDumitru

Recommended Posts

Va rog sa ma lamuriti cum se calculeaza termenul de 24 de ore, prevazut la art 79 (2), pentru declararea unui accident de circulatie, in cazul in care nu s-a efectuat constatare amiabila.

In fapt, situatia este urmatoarea: intr-o duminica, la ora 16 am fost implicat intr-un accident in Bucuresti. Luni, la ora 18 am fost inregistrat ca am solicitat declaratie la biroul de daune usoare. Ulterior am fost sanctionat ca nu am declarat accidentul in 24 de ore (4 puncte la art.100 (3) lit 'g', suspendare art 111 (1) lit 'c').

Va multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Art. 79 din OUG 195/2002 rep. prevede:

Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:

[...]

b.) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.

In cazul tau, trebuia sa te prezinti la politie pentru a anunta evenimentul pana luni la ora 16.

Link to comment
 • Member

termenul de 24 ore se scurge de la data si ora ,declarata la politie, a producerii evenimentului (duminica , ora 16:00). Pana luni, ora 18:00, au trecut 26 ore !!!

Link to comment

Desigur ca asa pusa problema, si Dvs impartasiti pozitia agentului care m-a sanctionat. Va rog insa sa vedeti ca accidentul a avut loc intr-o zi de duminica, ori cand un terem incepe sau se termina intr-o zi nelucratoare, termenul incepe sau se sfarseste in prima zu lucratoare. Faptul ca in Bucuresti este program prelungit sau non-stop, nu este prevazut ca particularitate in lege.

Link to comment
 • Member

Zi nelucratoare??? unde ?? la Politie se lucreaza 24 din 24

In lege scrie ca in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului , nu face referire la zi lucratoare sau nelucratoare.

Vezi un ca a scris @Marius din textul de lege ceva mai sus.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Sunteti in eroare si asta pentru ca absolut toate unitatile de politie au program permanent (nu exista program de luni pana vineri), iar ca urmare puteti merge la orice ora din zi si din noapte sa anuntati un eveniment rutier.

Termenul nu e stabilit de legiuitor la intamplare, se urmaresc mai multe aspecte ce tin de munca de politie (ex. daca va aflati sau nu sub influienta bauturilor alcoolice etc.)

Link to comment

Sincer, nu stiam ca biroul de accidente usoare are program permanent (in toata tara). Inteleg si accept explicatia legata de verificarea consumului de alcool.

Stiti ce nu inteleg? Daca in OUG 195/2002 nu exista o prevedere expresa despre cum se socoteste termenul de 24 de ore privind declararea accidentului, dar exista o prevedere (art 109 (9)) care face trimitere la OG 2 /2001 in care la art. 28 (1) in care se arata ca termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare. La art 109 (9) scrie ca: Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se competeaza cu cele ale OG 2/2001, daca prin prezenta OUG nu se prevede altfel. Ori, asa cum ama aratat, in OUG nu exista o prevedre care sa arate cum curge termenul de 24 de ore. Nici nu putem admite ca pentru termenul de 48 de ore (ref la plata jumatate dim minim) din OUG 195/2002 sunt aplicabile prevederile OG2/2001 iar pentru cele de 24 nu.

Mai mult decat atat, daca ne gandim la rangul actelor normative, OUG nu poate contrazice doar prin subanteles Codul de procedura civila.

Iata de ce sunt incurcat. Consider ca termenul expira luni la ora 24.

Link to comment
 • Moderator

Faci o confuzie intre termenul de achitare a amenzilor si termenul in care esti obligat sa te prezinti la unitatea de politie pentru a anunta evenimentul. Nu au nicio legatura.

Prevederile la care faci referire (cele din OG 2/2001) se refera cu totul si cu totul la altceva, respectiv la posibilitatea cetateanului de a achita jumatate din minimul amenzi. Achitarea amenzilor nu se face la politie, se face la ghiseele de taxe si impozite, care au program de luni pana vineri si weekend-ul liber, fapt ce nu intra in discutie in cazul obligatiei de a anunta un eveniment rutier.

Citeste prevederile art. 79 din OUG 195/2002R si vei vedea ca exista prevedere expresa despre cum se calculeaza termenul: "cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului" E foarte clar!

Link to comment

@GDumitru ar trebui sa-ti deschizi putin orizontul daca si sa accepti ceea ce ti-au spus colegii mei, nu incerca sa gasesti nod in papura, termenul de 24 de ore este exact de la data si ora declarata de tine si pe care ai scris-o tu.

Link to comment
 • Moderator

Anuntarea unui eveniment rutier nu presupune neaparat si intocmirea documentelor de constatre. Documentele de constatare poti fi intocmite si ulterior.

Sunt situatii cand numai unul dintre conducatorii auto se prezinta la politie, iar in acest caz intocmirea documentelor se face dupa identificarea celuilalt.

Link to comment

legea este clara si simpla. mai bine de atit nu se poate - 24 de ore de la producerea accidentului. ce poate fi mai clar de atit? :)

toata lumea spune ca legile romanesti sunt alambicate (si au dreptate, in general) insa uite un caz in care legea este clara si simpla si totusi subiectul o complica prin interpretare :)

 • Upvote 2
Link to comment
GDumitru, ai cerut niste sfaturi, le-ai primit.Nu esti obligat sa dai dreptate nimanui. Ai dreptul sa contesti sanctiunile primite in termenul de 15 zile de la luarea la cunostinta si sa sustii in in fata instantei ce doresti.Articolul la care faci referire este un program stabilit pentru lucrul cu publicul si intocmirea actelor. Desi si in acel program te puteai incadra in cele 24ore, mai aveai posibilitatea anuntarii accidentului la ofiterul de serviciu care are program permanent. In OG 2, asa cum ti s-a mai spus, se face referire la termenul de 48 ore de posibilitate a achitarii 1/2 din cuantumul amenzii, termenul de aplicare a sanctiunii contraventionale, termenul de comunicare al procesului-verbal de constatre a contraventiei etc., care nu au legatura cu speta prezentata. Contesta p.v.-ul si vezi ce vei obtine.
Link to comment

Dezbaterea unei teme ar trebui sa fie o chestiune in care cel ce se implica sa de-a dovada de seriozitate, chiar daca are o opinie gresita. A indica in mod repetat texte personale ca fiind citate din acte normative nu imi pare a fi dovada de seriozitate.

Cu tot respectul, va rog sa nu va suparati.

 • Downvote 3
Link to comment

GDumitru ai fost sancţionat corect. Aveai obligaţia, conform art. 79/alin.2 din OUG 195/2002-republicată, ca în termen de 24 ore de la producerea tamponării să te prezinţi la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs tamponarea, pentru întocmirea actelor constatatoare. Chiar nu îţi înţeleg raţionamentul. Probabil vrei să scapi cumva basma curată şi acum cauţi pretexte puerile pentru a eluda legea. Chiar dacă colegul Marius a interpretat puţin legea, (folosind termeni asemănători) a făcut-o ca tu să înţelegi, ceea ce este evident şi ţi-a fost explicat de mai mulţi colegi, având în vedere faptul că ţi-ai exprimat nedumerirea.

Link to comment
 • Moderator

GDumitru

Am scris numarul articolulului si actul normativ, nu e vorba de niciun "text personal", iar fapul ca pricepi mai greu si nu esti in stare sa gasesti un text de lege nu e vina nimanui si in niciun caz o dovada de neseriozitate.

Daca tii neaparat, te pot indruma si asa mura-n gura: da click aici si cauta art. 79 alin. 1 lit. b. Citeste cu multa atentie si de mai multe ori. :clip:

Link to comment

Va rog insa sa vedeti ca accidentul a avut loc intr-o zi de duminica, ori cand un terem incepe sau se termina intr-o zi nelucratoare, termenul incepe sau se sfarseste in prima zu lucratoare.

Deci, dupa cele spuse mai sus, daca erai implicat in accident intr-o zi de vineri, mergeai la politie tocmai luni?

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

MARIUS:

Va sunt recunoscator pentru trimiterea pe mi-ati facut-o. Gresala imi apartine. Verificand am constatat ca desi foloseam o republicare si aceasta a mai fost modificata. Forma pe care eu o citeam este pe mai multe site-uri si o consideram ca fiind valabila. Iata un exemplu: www.politiarutiera.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4288&Itemid=66&showall=1 , in care si la ora la care va scriu este alt text decat cel arat de Dvs. N-am stiut ca politiaromana.ro nu este oficial.

Ceva mai inainte va rugasem si pe Dvs sa-mi indicati de unde ati preluat forma citata. A trebuit sa va provoc ca sa mi-o indicati.

IMI CER SCUZE, pentru toate aspectele.

Si pentru ca sunt convins ca imi acceptati scuzele, va rog sa-mi permiteti sa va pun urmatoarea intrebare:

Am dreptate cand spun ca eram in termen?

In realitate accidentul a avut loc duminica in jurul orei 14 si sincer nu stiu exact. Eu am ajuns la politie in ziua urmatoare, luni, inainte de ora 15. Pe formularul de declaratie pe care l-am primit, era deja scrisa ora 15. Pe procesul verbal, agentul de politie a scris ca accidentul a avut loc la ora 13:50 (probabil a luat ora scrisa de celalalt sofer). In procesul verbal nu se arata de unde a rezultat ora 13:50, celalalt sofer fiind pomenit doar cu numele. Concret scrie asa: X a condus...la manevra ... nu s-a asigurat si a acrosat coltul metalic din bara spate al autovehiculului ... condus de Y. Dupa sanctionarea aceste fapte imi aplica sanctiunea pentru neprezentare in termen. Pagube: numai la mine si imi trebuie autorizatia de reparatie.

Eu stiu din codul de procedura penala, art 186, ca la termenele calculate pe ore nu se socotesc ora de inceput si ora de sfarsit. Citez: "La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte."

Daca asa este, rezulta ca de duminica de la ora (13+1)=14 pana luni la ora (15-1)=14 sunt exact 24 de ore.

Chiar si cu ora scrisa de agentul de politie, avea dreptul sa ma sanctioneze ? Eu zic ca nu. Nu cred ca OUG 165/2002 ia in calcul si minutele.

In asteptarea unui raspuns, multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Site-ul politiarutiera.ro nu apartine Politiei Romane si nici macar unui politist, apartine unei asociatii a soferilor de tir (ceva de genul asta, nu stiu exact pt ca nu am fost interesat de acest aspect).

Referitor la sanctiunea primita, te sfatuiesc sa faci contestatie, iar dupa ce se termina tot si te vei convinge, te rog sa revii pe acest forum si sa postezi solutia data de instanta.

Iti doresc succes.

PS: Prevederile Codului de Procedura Penala nu se aplica in acest caz, intrucat este vorba doar de o contraventie (contraventia este abaterea de la normele de convietuire cu un pericol social mai redus decat infractiunea).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.