Jump to content
POLITISTI.ro

Rovinieta electronica

Marius

Recommended Posts

• Moderator

Ministerul Transportului introduce incepand cu 1 octombrie 2010 Sistemul electronic de emitere si control al rovinitei, urmand ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite CNADNR despagubiri in functie de tipul vehiculului si amenzi.

Despagubiri:

• 28 de euro pentru autoturisme
  • 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone
  • 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone
  • 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 şi 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri
  • 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe si 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe

Amenzi:

• intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme
    • intre 750 si 1.200 lei pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone
    • pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe
    • CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite catre personalul care face verificari ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile datele de identificare ale vehiculelor de controlat.

Astfel, vor fi oprite in trafic doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif.

Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

sistem electronic zici ! cum vor verifica daca ai sau nu inainte sa te opreasca ?

• Moderator

Prin diverse țări europene există montate camere de vederi speciale ce citesc rovinieta. Autocolantul respectiv are aplicate niște elemente de siguranță ce sunt recunoscute ușor de camera de luat vederi. Eu de exemplu nici nu am lipit rovinieta pe parbriz, am pus-o pe planșa de bord lângă parbriz și nu am avut probleme să mă oprească cineva.

Asta ar fi o posibilitate.

O altă posibilitate este montarea unor camere de luat vederi ce citesc numărul de înmatriculare și transmit aceste date în timp real către un centru sau dispecerat, unde un calculator le poate compara cu baza de date a plătitorilor de rovinieta. Iar dacă numărul citit de cameră de luat vederi nu se regăsește și în baza de date a vehiculelor deținătoare de rovinieta ...

Oare ce firmă o fi câștigat licitația pentru a aduce tehnica necesară? Nu știu de ce, dar parcă bănuiesc că este vorba iar de UTI. :clip:

Firma cu cele mai multe „succesuri” în licitațiile din ultimii ani.

nope, se monteaza pe DN (nu cred ca vor monta si pe drumuri secundare). Insa nu am inteles cum vine asta cu emiterea electronica. Adica nu ma duc la benzinarie sa o cumpar?

In Italia m-a oprit un politai ptr lipsa rovignetei desi o aveam, nu era lipita pe parbriz (nu imi place sa am desene pe geam, ma deranjeaza) si l-am intrebat cum a stiut. Evident, camerele de supraveghere.

• Moderator

Probabil că se va putea achiziționa și de la benzinării, de pe internet, etc, dar cred că emiterea elecronică este formularea pe care o folosește ministerul transporturilor pentru implementarea în baza de date respectivă. Iar la benzinărie, când o cumperi vânzătoarea va implementa direct în baza de date a lor.

E bine, ca si strazile de la noi sunt ca cele din Ungaria si Austria.

E baiat bun Berceanu asta ... :doh:

Nu ma bag in discutii politice, dar daca toti proprietarii de masini care ies din localitate isi vor cumpara vigneta, tot e un lucru bun. Adica de ce eu sa platesc si altul nu...? Trebuie inceput de undeva si asta...sa ne invatatm sa platim darile, asa poate se mai corecteaza ceva si in tara asta (desi raportul UE de azi zice cam contrariul... :doh: )

Legat de faptul ca UTI a castigat "licitatia", sunt curios la cine a "subcontractat" treaba :hmmmt:

nope, se monteaza pe DN (nu cred ca vor monta si pe drumuri secundare). Insa nu am inteles cum vine asta cu emiterea electronica. Adica nu ma duc la benzinarie sa o cumpar?

In Italia m-a oprit un politai ptr lipsa rovignetei desi o aveam, nu era lipita pe parbriz (nu imi place sa am desene pe geam, ma deranjeaza) si l-am intrebat cum a stiut. Evident, camerele de supraveghere.

In Italia nu iti trebuie vinieta sau rovinieta cum ii zice la noi, acolo exista acele chioscuri la intrarile si iesirile pe autostrada le zice telepas, gen mamaia la noi, diferenta e ca acolo la o intrare se scoate un tichet iar la umatoarea iesire se plateste cat drum ai folosit.

Mai stie cineva o tara unde e nevoie de vigneta pentru drumurile nationale?

Edited by um2010

Pai in alte tari, distantele mari se parcurg pe autostrada, nu pe DN.

Bulagaria mai are vigneta pt DN si daca nu ma insel, si Austria. Toata lumea cumpara de la Shell de pe dreapta cand intra in Austria din Ungaria :ner: .

Altele prin care am umblat eu cu masina nu imi vin in minte acum, ce-i drept eu am si circulat pe autostrazi direct 90% din timp....

Mai stie cineva o tara unde e nevoie de vigneta pentru drumurile nationale?

Ungaria, Austria, Bulgaria si mai sunt.

@moga, toata lumea o cumpara de la shell dar sa stii ca e monitorizat totul prin camerele de supraveghere in Austria iar in Ungaria sunt monitorizate nr de inmatriculare ca la ei platesti "matrica" si nu se elibereaza autocolant, doar un bon fiscal.

• Moderator

In Ungaria si Austria platesti pt folosirea autostraziilor, nu pt drumurile nationale, cum e la noi. Nu-i asa? :clip:

@Rusi Numai Bulgaria si Romania au vignette pentru drumurile nationale. Iar telepass-ul italian se bazeaza pe un dispozitiv ce face plata automat, fara oprire.... tichetul de la autostrada este o alta metoda de plata, a nu se confunda!

@maxu

De ce te-ar fi oprit ca nu ai rovigneta ? Este RO adica are valabilitate numai in Romania. Iar italienii nu au acest sistem deci nici camere specializate! Poate erai in alta tara!! :)

@Rusi Numai Bulgaria si Romania au vignette pentru drumurile nationale. Iar telepass-ul italian se bazeaza pe un dispozitiv ce face plata automat, fara oprire.... tichetul de la autostrada este o alta metoda de plata, a nu se confunda!

Mi-a venit mai usor sa zic telepas pentru ca ei platesc abonament la asa ceva 12 euro pe an + intrarile , iesirile si folosirea autostrazii, nu confund cu nimic, la telepas intri cu acel gobox, iar la celelalte intrari prin plata acelui tichet. Practic e acelasi lucru cu telepasul doar ca nu mai trebuie sa stai sa iei tichetul, trebuie sa circuli in acea zona cu maxim 40 km/h sa se deschida bariera, nu vorbesc prostii am fost de 2 ori in Italia.

Am fost de nenumarate ori in italia la fratele meu. Si am vazut romanasi care se duceau pe culoarul telepass (si nu telepas) fara sa aiba smecheria. Am vrut numai sa fiu clar ca sunt doua metode diferite de taxare.

@maxu

De ce te-ar fi oprit ca nu ai rovigneta ? Este RO adica are valabilitate numai in Romania. Iar italienii nu au acest sistem deci nici camere specializate! Poate erai in alta tara!! :)

probabail ca era Ungaria. s-a intimplat cu ceva timp in urma si posibil sa confund. Aveti dreptate, in Italia platesti biletele la iesirea de pe autostrada.

Să presupunem că doriţi să ajungeţi din Ro. în Espana: la ieşire pe la orice punct de frontieră care din martie 2011 va dispărea, intraţi în Ungaria imediat sunt chioşcuri unde trebuie să cumperi vinieta care este până în 12 euro. Acum nu se mai eliberează acel abţipild pentru parbriz ci doar o chitanţă care atestă că ai achitat. Pentru eliberare nu sunt suficienţi numai banii ci şi certificatul de înmatriculare. Numărul maşinii este introdus în baza de date imediat şi o să observaţi pe parcurs şi cititoarele numărului mai ales la sensurile giratorii sau intersecţii unde eşti obligat să reduci viteza. Amenda variază între 50 şi 150 euro şi poate fi plătită in moneda autohtonă(Fl.) sau în euro. Nu este bine să nu o plăteşti că sigur nu ieşi din Ungaria fără să fi amendat. Intri apoi în Austria, nu mai este nici un control şi nici graniţă, în schimb este bine ca la prima staţie de servicii să cumperi vinieta, între 10,50 şi 15 euro, nu pot explica de ce variază preţul pentru că nu am întrebat. vinieta are două părţi una se dezlipeşte şi se lipeşte pe parbriz la locul indicat prin imagine, cealaltă parte ce are serie diferită se păstrează în certificatul de înmatriculare. Este obligatorie lipirea pe parbriz altfel nu este luată în consideraţie. Pe parcurs veţi observa nişte stălpi tip jaloane de circa 2 m., portocalii, cu orificiu la partea superioară prevăzut cu obiectiv. Pe acolo prin acel ochi magic se citeşte vinieta. În Austria ai şansa să nu plăteşti şi să nu fi oprit dacă nu este control dar dacă este vei observa cu 2 km. înainte că eşti dirijat de pe banda 2 pe 1 apoi pe cea de urgenţă, apoi eşti tras în staţia de servicii unde vei vedea o adevărată desfăşurare de forţe şi de tehnică. Se controlează toate vehiculele, toate!(inclusiv agabariticile). Ajungi să zicem la Udine şi intri în Italia. ca la Aeroport la Parcare şi nu ca la Mamaia, apeşi un buton roşu şi va ieşi un tichet la acea trecere pentru al cărei nume se contrazic colegii noştri. Pe verso vei vedea intreg parcusul autopistei cu toate ieşirile . După ce tragi tichetul care iese puţin mai greu să nu cadă pe jos, se ridică bariera. Supraveghere video de cea mai bună calitate. Drum bun până la ieşire din Italia unde ai de plată(pe parcurs) cam 180 euro, depinde de rută Milano sau Genoa. Ieşi din Italia nici un fel de control dar... apare prima barieră aici o chestie interesantă un coş special unde arunci banii în monezi sunt suficienţi treci nu sunt plăteşti, există şi cîte două treceri denumite "manual" unde plăteşti la taxator şi poţi solicita şi chitanţă. În total cam 40 euro.Tot aşa pînă ieşi şi din Franţa, intri în Espana aici cele mai bune autopiste, mai bune ca în Italia şi Franţa , Ungaria şi Austria nu se ridică la nivel, însă şi preţurile pe măsură. Acelaşi sistem ca la Italieni dar şi manual. Barcelona aproape doar 60km de la fosta frontieră, urmează apoi todos la direcţiones, funcţie de rută şi autopistă şi valoarea, până la Castellon sau Valencia între 40 şi 120 euro. Nu se plăteşte între cele două localităţi. Vacanţă plăcută, recomand Oropesa de mar sau Marina D'or Ciudad de vacanciones. Mulţumesc că aţi avut răbdarea să citiţi această postare. Credeţi pe cuvânt de poliţist fac drumul acesta cel puţin o dată pe an. Mai doreşte cineva amănunte sunt la dispoziţia d-voastră. Călătorie plăcută. Vă pod desctie şi alte trasee spre Grecia s.a.

• 2 months later...
  • Moderator

Ecaterina Munteanu, director al Direcţiei de Încasări şi Venituri din cadrul CNADNR a declarat că s-au încasat aproximativ cinci milioane de euro în primele şapte zile de la introducerea rovinietei electronice.

Veniturile obţinute de CNADNR în doar o săptămână de la introducerea rovinietei electronice reprezintă aproximativ 5% din încasările obţinute din taxă în 2009.

Conform datelor CNADNR, media anuală a încasărilor din rovinietă era de aproximativ 400 milioane de lei (circa 100 milioane de euro).

Probabil că lumea s-a speriat, de acest sistem care înregistrează numărul de înmatriculare şi poate verifica automat dacă un şofer are sau nu plătită rovinieta. :huh:

PS: Probabil că unii dintre voi au rămas surprinși să afle că există o Companie Națională de Autostrăzi ... (care autostrăzi? :doh: ) Dar e bine că avem măcar o companie ... așa preventiv. :naughty:

• Moderator

Sunt la "clientela"! Implicit anumite firme vor prospera dupa toata treaba asta.

maxu08, e cazu' sa intri in PDL, daca vrei sa ai un viitor linistit d.p.d.v. financiar. :P

din contra, sunt pe duca. ori isi fac alt partid ori sa imprastie pe la cele deja existente. PDL este mort ca si PNTCD in 2000. acum m-as duce la PSD daca m-ar tenta politica.

insa poti face bani si fara sa fii membru de partid, este suficient doar sa cunosti persoana potrivita si sa ai grija sa-i indeplinesti doleantele financiare.