Jump to content
POLITISTI.ro

Stabilirea identitatii unei persoane


Recommended Posts

Identitatea unei persoane este atestata de orice act emis de catre un organ al statului (ci, bi, permis conducere, pasaport, titlu de calatorie, s.a.) care este cu foto si care permite identificarea detinatorului.

Asa ca puteti lua in loc de ci permisul de conducere sau unul din cele enumerate mai sus. (legitimatia de serviciu?)

Poti lua in considerare si permisul de conducere? Pe bune, nu stiam, credeam ca acest document atesta doar dreptul posesorului de a conduce un anume fel de vehicul (in lipsa de altceva e bun si asta pt verificare, dar nu toti suntem rutieri ca sa cunoastem elementele de siguranta). Ma axez doar pe ci, bi, pasaport, permis de sedere, permis de rezidenta, legitimatie de serviciu cu foto si stampila, samd (valabile). Da-mi si mie, te rog, un link sau act normativ... Multumesc mult.

Edited by scorillo
Link to comment

atesta dreptul de a conduce a unei persoane identificabile cu respectivul act, altfel ce rost avea sa existe poza, CNP, nume prenume si adresa de domiciliu . Din contra, legitimatia de serviciu nu are nici o valabilitate in acest sens - parerea mea - deoarece nici macar nu are CNP persoanei ptr a sti daca numele acesteia corespunde cu poza, in plus nu stii daca respectivul emitent este real!!! nu toti au legitimatii emise de institutii notorii, sunt si directii mai obscure.

eu zic ca permisul de conducere este valabil ptr identificarea unei persoane, avind toate elementele necesare - poza, CNP, adresa.

Link to comment

Multumesc pt precizari. Totusi..care sunt actele de identitate (si totodata de identificare) recunoscute in mod OFICIAL?

In alta ordine de idei: ce finalitate are un pv-cv completat cu date dintr-un act de id expirat?

Link to comment

Domnu' jandarm, „te axezi” mai mult pe o legitimaţie de serviciu cu foto şi o ştampilă a unui SRL obscur cu sediul într-o garsonieră decât pe un document emis de către MAI, respectiv Instituţia Prefectului !!! :doh:

Şi asta pentru că nu eşti rutierist !? :lol:

Sunteţi mulţi care vă axați aşa? :ner:

Link to comment

Mda... atac la persoana. Esti tare ce sa mai zichmmmt.gif . Daca esti asa de haios treci te rog pe "descretitul fruntilor"wink.gif .

Vezi postul meu de mai sus si da-mi un raspuns concret. De "arogante" suntem satui. Daca esti asa de competent explica si celui care nu intelege.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Unde am vorbit eu despre cât de competent sunt sau nu? Te sfătuiesc să o lași ușor cu aprecierile la adresa altora, pentru că ești puțin în dezavantaj, tocmai discuția de mai sus dovedește că nu excelezi deloc la capitolul perspicacitate. :naughty:

Nu te mai aprinde așa ... să nu-ți plesnească vreo venă ... ceva. :D

De "arogante" suntem satui.

Să înțeleg că v-am bunghit ... sunteți mai mulți, da? :ner:

Lăsând gluma la o parte, întrebările pe care le pui ar fi trebuit să le cunoști răspunsul în urma pregătirii profesionale de care beneficiați acolo la voi în jandarmerie ... în fine uite, am să-ți spun părerea mea privind finalitatea unui proces-verbal de contravenție întocmit după un act de identitate ce are valabilitatea expirată.

Este aceeași, nu are nici cea mai mică relevanță.

Nu îl interesează pe judecător cum ai stabilit tu identitatea contravenientului, atât timp cât aceea identitate este cea reală. Poți să le citești în stele, să-ți spună datele de stare civilă o vrăjitoare ce freacă un glob de cristal, nu contează câtuși de puțin, atât timp cât tu consemnezi în procesul verbal datele de identificare prevăzute de ordonanța 2, iar acestea sunt corecte și reale.

Dacă vei întâlni un contravenient cu C.I. având valabilitatea expirată, iar tu ai constatat că a încălcat legea, ești obligat să-l sancționezi, chiar dacă nu are act de identitate valabil. :clip:

Pe bune ... ca sa stii:naughty:

Link to comment

Legitimatia de serviciu nu se ia in considerare pentru identificarea unei persoane deoarece contine doar numarul si seria de buletin. Nu are trecuta pe ea si adresa si CNP-ul.

Permisul de conducere ca oricare alt act ce contine nume, poza, adresa si CNP al persoanei respective poate fi folosit pentru identificarea persoanei.

Daca un civil stie asta, cred ca orice politist, jandarm, sau orice alta persoana care lucreaza in sistem ar trebui s-o stie.

No offense to anyone. :)

Link to comment

Daca te uita-i atent pe postul in care am ridicat aceasta dilema ai fi vazut ca am pus-o intre paranteze cu semnul intrebarii. E drept ca eu atunci m-am gandit la legitimatia de serviciu eliberata MAI si nu am specificat asta. Dar chiar si asa ea nu poate fi folosita la identificarea unei persoane. De ce? Pe langa faptul ca nu are toate elementele de identificare a persoanei, ea nu contine elemente de secretizare asemenea celorlalte documente emise de organele abilitate ale statului roman. De fapt ea poate fi usor de falsificat. In schimb poate fi si mai usor de verificat.... un telefon pe firul securizat la unitatea din care pretinde ca face parte respectivul.

Si in legatura cu stabilirea identitatii unei persoane, sa stiti domnilor jandarmi ca asta se invata pe la cursuri de pregatire juridica prin centrele MAI.... De fapt stabilirea identitatii persoanei se poate face si prin verificarea in bazele de date CNADP, care contin inclusiv foto, si in baza careia se emit documentele de mai sus. Asta insa presupune invitarea la sediu a persoanei pe care o verificati pentru stabilirea identitatii persoanei respective. Din punctul de vedere al frontieristului, care sunt, in momentul in care intalnesti pe careva in apropierea liniei de frontiera sau a fasiei de protectie sunt in primul rand interesat daca respectivul nu cumva e venit de "dincolo" prin trecere ilegala. Oricare act emis de statul roman si mentionate de mine mai sus arata ca respectivul e cetatean roman sau ca are domiciliu stabilit legal in Romania (rezident). Ca omul e la pescuit pe malul raului, canalului sau Dunarii si ca nu are buletinul si are alt act emis de catre stat (permis, pasaport, etc) este alta discutie.

Edited by SandoKhan
Link to comment

Permisul de conducere nu contine toate datele de stare civila. Nu gasesti in el prenumele parintilor si nici adresa completa.

Link to comment

daca ai numele si CNP nici nu ai avea nevoie de starea civila si numele parintilor. poti identifica o persoana doar pe baza CNP si a pozei. sau gresesc?

Link to comment

Permisul de conducere nu contine toate datele de stare civila. Nu gasesti in el prenumele parintilor si nici adresa completa.

Nici nu e nevoie de toate datele. E suficient cnp, nume, prenume si poza. Si sa fie intacte elementele de secretizare (folie, etc).

Link to comment
 • 4 weeks later...

Nici nu e nevoie de toate datele. E suficient cnp, nume, prenume si poza. Si sa fie intacte elementele de secretizare (folie, etc).

SandoKhan are dreptate.Iar daca nu ai tot CNP-ul, macar de data nasterii ai nevoie

Link to comment

Ma scuzati ca ma bag si eu in discutie dar permisul de conducere nu te ajuta nici sa stabilesti cetatenia unei persoane lucru esential intr-o identificare(vezi cati romani au permise de conducere emise de statele europene pe unde si-au petrecut ei o perioada de timp).De aceea eu consider ca identificarea corecta se poate face doar cu CI sau pasaport sau consultand baza de date in cazul cetatenilor romani.

Link to comment

Pentru cei aflati in teren permisul de conducere le ofera date pentru a verifica in baza de date elementele de identificare corecta a persoanei legitimate.

Link to comment

Daca ai de-a face cu un permis de conducere romanesc poti dar daca e eliberat de autoritatile altui stat nu prea ai unde sa faci verificari ,asa rapide, dureaza mult pana iti vine raspunsul si in teren.....nu prea e timp

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • 1 month later...
 • 6 months later...

buna...

ma bag si eu... cu Ordonanţa de urgenta nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români...

Actul de identitate este documentul care se eliberează, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, cetăţeanului român şi care face dovada identităţii, a domiciliului şi, după caz, a reşedinţei titularului acestuia. Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate.

Buletinele de identitate, eliberate în condiţiile legii, rămân valabile până la preschimbarea lor în totalitate.

Dovada identităţii şi a cetăţeniei române în cazul minorului căruia nu i s-a eliberat primul act de identitate se face cu certificatul de naştere al acestuia, iar dovada domiciliului se face cu actul de identitate al părintelui la care locuieşte statornic sau cu actul de identitate al reprezentantului său legal.

CONCLUZIE:

act de identitate nu este nici permis, nici legitimatie, nici pasaport. etc...

post-2717-038066100 1304402006_thumb.jpg

 • Downvote 1
Link to comment

nu a zis nimeni ca sunt acte de identitate in intelesul legii ci ca poti stabili identitatea unei persoane si in baza altor acte emise de statul roman cum ar fi pasaportul si permisul de conducere.

Link to comment

In procesele-vb de constatare a contraventiei nu mai exista rubrica cu privire la prenumele parintilor contravenientului? Eu stiu ca inca mai exista. Asa ca daca persoana se legitimeaza chiar si cu C.I. ( modelul prezentat mai sus de dl. KingLir), tot se impune verificarea in RNEP (Registrul National pentru Evidenta Persoanelor), pentru stabilirea datelor de stare civila care nu se afla in actul de identitate si care trebuie trecute in procesul-vb de constatare a contraventiei. De asemenea, acum 18 ani pe mine m-a invatat in scoala militara ca in momentul legitimarii unei persoane, chiar daca sunt cu actul de identitate in mana, sa intreb persoana cu privire la datele sale de stare civila. Asadar, indiferent cu ce act se legitimeaza o persoana ( act emis de institutiile statului, prevazut obligatoriu cu foto, pentru confruntarea fizionomiei) se impune verificarea sa in RNEP.

Link to comment
 • 1 month later...

ce faci dacă ... îl duci la sediul poliției pe contribuabil pt . că nu are actele la el , îl treci (conform procedurilor ) în registru de acces persoane ...(la cererea lui... ) și nu vrea să vorbească cu tine ...

cât îl ții în poliție ( știu răspunsul ... fără să-l mai primesc de la nimeni ...) , dar dacă persoana refuză să colaboreze cu ”organul ” și începe să spună că îi este foame , că vrea cafea (pentru că i-a scăzut tensiunea arterială ), că vrea să doarmă ... că are tratament de luat , că este dependent de dializă sau de citostatice , că vrea ciocolată (pentru că i-a scăzut glicemia ) te întreb ,... ești doctor? sau ce ești???... să nu cumva să îmi spuneți de orientare ... vreau să îmi spune-ți de unde și din care buget ,eu polițist pot să-i cumpăr contribuabilului cele mai sus menționate ...

întrebare ... dacă îl privez pe contribuabil de cele arătate mai sus , cu candoare și bună credință (avînd în vedere că la noi în țară totul este corect și nimic nu este pe pile , și încă un apect ,cred eu destul de important , cu 1000 lei salariul lunar ) ,vă întreb : care este gradul de implicare al ”bravului ” polițist în astfel de cazuri ( când știm cu toții că nimeni nu ne sprijină în mod direct )

precizez că nu este speță S. F. :emo-box:

Edited by ghici
 • Upvote 2
 • Downvote 2
Link to comment

sper că nimeni nu se gândește să bruscheze ,să amenințe ,să lovească ,sau să supună la rele tratamente persoana în cauză...

ce faceți după 24 de ore ???

Link to comment

dupa 24 ore...simplu: ii dai drumu sa iasa din sediul politiei. cand a iesit pe trotuar il somezi sa se opreasca, te legitimezi, si il intrebi daca are buletinul la el aducandu-i la cunostinta ca daca doreste sa nu dea date cu privire la stabilirea identitatii lui vei fi obligat sa-l conduci la sediul politiei. si iar trec 24 ore

 • Upvote 7
Link to comment

buna ideea dar nu va functiona. exista o imensa jurisprudenta CEDO privind retinerea abuziva iar asemenea metoda este sanctionata. Insa mi-a placut ideea :)

Link to comment

poate imi explici si mie ce e abuziv in ce am explicat mai sus...eu nu vad decat o chestie abuziva: faptul ca cetateanul face abuz de idiotenie.

orice om normal care nu are nimic de ascuns isi da datele si il poti identifica. si aia mai putini normali dupa maxim 2 ore spun cum ii cheama.

pana acum n-am dat de nici unul care sa stea 24 ore cu mine sau cu colegii, si sa nu-si da datele. asta din mai multe motive: ori ca pana la urma spune, ori il cunoaste vreun coleg, ori ne spune vreun martor/prieten/coleg.

o singura data am dat peste un nebun cu acte in regula la care n-am reusit sa-i aflu datele.ala n-a vrut nici in ruptul capului sa-si dea datele. dupa vreo 3 ore de parlamentari cu el am lasat-o balta. nimeni nu-l cunostea, nimeni n-a mai avut treaba cu el. i-am facut o poza si l-am cautat in continuare. dupa vreo 2-3 saptamani ma cheama un judiciarsit la el sa ma intrebe daca il stiu pe unu xxxxxx. habar n-aveam, si imi aduce aminte omu de speta cu nebunu. venise nebunu sa depuna o reclamatie impotriva unui cetatean si si-a dat de bunavoie datele in reclamatie.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.