Jump to content
POLITISTI.ro

Legalitate control factura si marfa la iesirea din magazin.

Postare recomandată

Publicat

Am o intrebare, pe care mi-a pus-o un prieten. Nefiind in domeniu, va intreb pe voi, sau poate pe maxxu:

Este legal, si normal sa fim considerati hoti la iesirea din magazin? Adica sa fim opriti de cate un paznic de la ,,SWAT,, Security, sau ,,Golan,,Security, si sa ne ia la puricat ce avem in cos/carucior si sa compare cu ce este pe factura?

,,Pai daca am trecut pe la casa, unde tanti a verificat si taxat toate produsele, daca am trecut si printre detectoarele electronice, de ce trebuie sa mai stau sa ma verifice nea Caisa de la paza?,, zicea omul..

Daca cumva, nu am cautat bine si mai s-a scris despre asa ceva, rog adminul sa ma urecheze si sa stearga acets topic.

Publicat (modificat)

Nu te considera nimeni hot. Doar se asigura ca nu esti. Asa, la fel de bine, am putea protesta impotriva oricaror masuri de siguranta ale magazinului. Adica de ce sa ma filmeze in timp ce imi fac cumparaturile? De ce sa trebuiasca sa ies printre portile cu detectoare si sa nu ies pe unde vrea muschii mei de client cinstit?

Da, e jenant sa ti se uite ala in carucior. Dar nu cred ca e mai jenant decat sa trebuiasca sa trec prin detectoarele de metale la intrarea in aeroport, tribunal samd. Pana la urma, decat sa ma considere terorist, mai bine hot. :D

PS. Pe mine cel mai tare ma enerveaza magazinele alea in care cand te invarti printre standuri, vine cate unul si sta asa, la cativa metri de tine, sa vada ce faci. Adica lasa-ma, frate, macar sa fur si ma prinzi la iesire, da' nu-mi sta in carca, poate vreau dracu sa imi cumpar prezervative si imi e rusine sa pun in cos masura mini de fata cu tine!

Modificat de DarkSide
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

verificarea pungii cu bonul fiscal este impotriva casierilor si a complicilor lor, si nu ptr ca sunt suspecti clientii. se fac asemenea fapte - casiera "inregistreaza" marfa insa doar o trece prin aparatele speciale d dezactivarea a codului de bara si nu inregistreaza marfa si pe casa. si ca nu se arate suspect in camerele de supraveghere, complicele se aseaza la rind si uple banda cu lucruri pe care chiar le plateste, insa de mica valoare.

in plus, chiar eu am vazut cum un agent a vazut pe respectivul client a fost facturat cu mai mult decit era in punga si l-a intors sa isi recupereze diferenta. depinde cum pui problema.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Nu mi se pare normal.Au camere, au detectoare, au paznici printre rafturi, au casiere cu ochi de eagle, ce dracu ma mai purica si ala?

Cred ca s-au asigurat suficient si fara nenea de la poarta care citeste savant factura si numara cutiile de tampoane ale nevestei/amantei...

Ca sunt furati de angajatii lor, nu e treaba mea.Si nu e normal sa fiu eu verificat din motivul asta.

Si daca nu vreau sa arat bonul? Ce o sa faca?

Modificat de arcan
Publicat

Nu o sa-ti faca nimic, odata trecut de casa de marcat marfa devine propietatea ta si numai cu acordul tau se poate uita gigel in cos sau traista, daca au suspiciuni pot chema politia care este in masura sa te controleze si legitimeze, altfel fac un abuz si ii poti da in judecata. Stiu asta din proprie experienta deoarece am fost ~1an seful securitatii unui magazin de bricolaj din Bucuresti si m-am contrat cu seful magazinului pe tema asta eu nevrand sa controlez pe nimeni care a trecut de linia caselor de marcat fara sa fiu sigur ca a furat si sa-l retin pana la venirea celor de la sectia de politie.

• Apreciez 3
Publicat

Bun.Avem un cunoscator al domeniului. In baza a ce, faca ei chestia asta?Un regulament intern, o dispozitie legala?Sau a hotararii arbitrare a sefului de magazin?

Publicat (modificat)

Cica regulament intern era, dar pe mine ma interesa legislatia si am intrebat un avocat :naughty: Cea mai usoara forma de care ma putea acuza un client care nu a furat era ,,tulburarea de posesie" maxu08 poate da mai multe detalii :emo-yessir: daca gresesc sau nu.

Modificat de dcrist
Publicat

Evident ca regulamentul intern se aplica angajatilor si nu clientilor dupa iesirea de la case.

Publicat (modificat)

este proprietatea ta DOAR CE ESTE ACHITAT si nu tot ce este in punga. iar tu te afli pe o proprietate privata (chiar daca este loc public dpdv penal) si te supui regulamentului valabil in locatia respectiva. nu ai decit sa citesti regulile inainte sa intri acolo - te duci la receptie si spui ca vrei sa le analizezi cu un avocat inainte sa cumperi de la ei :)

Evident ca regulamentul intern se aplica angajatilor si nu clientilor dupa iesirea de la case.

nu este chiar corect, de fapt regulament se aplica tututot celor care intra in spatiul respectiv si acceseaza serviciile oferite. Nu este un regulament intern privind relatiile de munca, nu le confunda doar ptr ca au aceeasi denumire. este un fel de regulament ptr conduita in magazin, imi scapa denumirea exacta.

de ex. la carrefour, tot conform regulamentului nu ai voie sa iei mincare si sa incepi sa o desfaci si sa incepi sa o maninci. nu exista o lege in MO ptr asta, insa nici legea nu interzice un asemenea regulament (unde nu este interzis, este permis). atit timp cit nu este incalcata o lege existenta, morala publica sau interesul public, orice prevedere din regulament este aplicabila. este proprietate privata incepind de cind treci usile magazinului si regulamentul se aplica intr-un spatiu determinat, casele de marcat nu sunt o granita.

Nu o sa-ti faca nimic, odata trecut de casa de marcat marfa devine propietatea ta si numai cu acordul tau se poate uita gigel in cos sau traista, daca au suspiciuni pot chema politia care este in masura sa te controleze si legitimeze, altfel fac un abuz si ii poti da in judecata. Stiu asta din proprie experienta deoarece am fost ~1an seful securitatii unui magazin de bricolaj din Bucuresti si m-am contrat cu seful magazinului pe tema asta eu nevrand sa controlez pe nimeni care a trecut de linia caselor de marcat fara sa fiu sigur ca a furat si sa-l retin pana la venirea celor de la sectia de politie.

nu te obliga nimeni se ii lasi sa se uite in punga dar cine refuza daca stie ca totul este ok. vrei sa vezi cum se uita lumea la tine ca la urs daca refuzi si paza iti blocheaza iesirea chemind politia sa te verifice? ptr o firma de retail, cele 5 mil amenda ptr vizita inutila a politiei este chilipir pe cit se fura dintr-un asemenea magazin zilnic. merita.

eu nu a vazut pe nimeni refuzind verificarea, chiar se sta la coada ptr asa ceva, cind este aglomeratie. si acum sincer, de ce sa refuz? ca sa imi pierd timpul? si asa viata este scurta.

Modificat de maxu08
  • Apreciez 2
Publicat

Pai eu ma refer strict la ce este achitat, in sensul ca nu ma duc cu o punga in care am ceva si pun ce am cumparat.Ma duc fara nimic, doar cu un carucior, si ies cu marfa pe el(de exemplu).

Adica tot ce am cumparat este pe acel carucior, am achitat, am trecut de case, si cand sa ies, apare nenea controloru`.

Publicat

ptr ca este o prezumtie ca ce este in carucior este si achitat :) asta face controlorul - verifica sa nu te fure chiar angajatii lui. te protejeaza la fel cum protejeaza si jandarmii galeriile cind se deplaseaza la meci. Spre binele lor :)

ti-am spus, poti refuza verificarea. insa nu cred ca o vei face din motive de comoditate si bun simt. personal, aleg calea de mijloc - ma las controlat daca isi manifesta intentia. eu ma duc glont spre iesire, nu stau sa ii astept. daca vor sa vada, sa alerge dupa mine prin parcare daca le-a fost lene sa stea la iesire.

Publicat

Cica regulament intern era, dar pe mine ma interesa legislatia si am intrebat un avocat :naughty: Cea mai usoara forma de care ma putea acuza un client care nu a furat era ,,tulburarea de posesie"

Daca nu s-a schimbat cumva codul penal in sensul ca tulburarea de posesie sa incrimineze acum si bunuri mobile, inseamna ca avocatul ala a facut penalul cu profesorul de schi nautic.

O sa verific si revin cu scuze, daca e cazul.

• Apreciez 1
Publicat

tulburarea de posesie se refera la altceva, nu la bunuri mobile :) o varianta a unei tulburari de posesie este si tilharia :)

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Asta mi-o spui mie sau lui?

(ai postat sub postarea mea, deci tehnic mie mi-o spui)

Modificat de DarkSide
  • Displace 1
  • Membru
Publicat

Nu indrazneste sa iti spuna tie, stai linistit :ner:

Legal nu poate sa te oblige sa te supui controlului bagajelor, sau controlului corporal.

Publicat

Ho, bre, ca nu ma pregateam sa trag. :D

Dar chiar nu intelegeam de ce spune asta, pentru ca tot la faptul ca se aplica doar la imobile ma referisem si eu.

Mai mult, chiar aveam ceva nedumireli cu privire la partea a doua a postarii. Adica na, ideea i-o inteleg, anume ca prin talharie aduci atingere posesiei unui bun mobil al altuia. Doar ca folosirea in contextul talhariei a sintagmei tulburare a posesiei mi-a sunat cam...tulburator.

• 8 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Referitor la subiectul asta, controlul bagajului si al bonului fiscal nu contravine legii nr. 333 din 2003, art. 46, lit.d?

"să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârșit infracțiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracțiunilor flagrante, să prindă și să prezinte poliției pe făptuitor, să oprească și să predea poliției bunurile ori valorile care fac obiectul infracțiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri. Procesul-verbal astfel întocmit constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală.

Modificat de TheMask

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.