Jump to content
POLITISTI.ro

Noul Cod Rutier - altă modificare.


Marinescu

Recommended Posts

Noul Cod Rutier, care va intra în vigoare de anul viitor, vine cu sancţiuni foarte dure pentru şoferii indisciplinaţi. Amenzile vor creşte spectaculos, până la 100 de puncte, echivalentul a 7 mii de lei. Proiectul se află în dezbateri la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Prima propunere de modificare a codului rutier se referă la obligaţia fostului proprietar ca, în cazul vânzării, să notifice în scris înstrăinarea maşinii în termen de trei zile. În caz contrar, riscă o sancţiune de la 9 la 20 de puncte, adică pînă la 1.400 de lei amendă. Dacă noul proprietar nu cere înscrierea maşinii în 15 zile, poliţia va suspenda înmatricularea vehiculului sancţionîndu-l şi pe acesta cu pînă la 20 de puncte-amendă.

Tot de la anul, s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.

Alcoolemia permisă în sînge va scădea de la 0,80‰ la 0,50‰, acest lucru însemnînd că valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 la 0,25 g/l în aerul expirat.

O altă propunere se referă la verificarea medicală şi psihologică a conducătorilor auto, la cererea poliţiei rutiere. Analizele se vor face dacă şoferul a fost prins băut la volan, dacă a depăşit cu mai mult de 60 de kilometri viteza maximă admisă, sau dacă a fost sancţionat de două ori în doi ani pentru conducere agresivă. Introducerea noţiunii de ‘’comportament agresiv’’ este, de altfel, una dintre modificările importante şi destul de controversate ale codului rutier.

În noua versiune legislativă, constituie comportament agresiv: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta, pentru depăşirea maşinilor, întoarcerea prin folosirea sistemului de frânare, pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului sau agresarea altui conducător prin apropierea excesivă din spate sau din lateral.

Mai sunt considerate agresive frînarea bruscă, precum şi folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase. Toate acestea pot duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile. O altă modificare controversată este cea potrivit căreia cei care împrumută maşină unui şofer obosit pot răspunde

penal. Majoritatea şoferilor spun că nu au cum să verifice viitoarea stare de oboseală a celui căruia îi împrumută maşina pentru mai mult timp.

Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, astfel că amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei.

Proiectul se află în dezbateri la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.

sursa : money.ro

Edited by Pathfinder
 • Upvote 5
Link to comment

@ gigikent ..... sunt de aceeasi parere cu tine....ar trebui sanctiuni mult mai mari si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada mai mare in cazul faptelor grave

Link to comment

cred ca trebuie sa moara vreun parlamentar/senator intr-un accident de circulatie ca sa se schimbe ceva.....eu propun sa-l urmarim pe iNgas pe trecere si sa ne facem ca ne uitam in alta parte :-j

Edited by Pathfinder
 • Upvote 2
Link to comment

Suna foarte promitator cum ai spus si tu Nicu... cred si eu ca este foarte greu sa intre in vigoare asa ceva.. dar nu ar fi rau deloooc, chiar am avea nevoie de astfel de sanctiuni severe, poate se mai potolesc bizonii soselelor ;)). Asa ca hai sa speram :D

Link to comment
 • Moderator

Seful Politiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita a declarat ca de anul viitor, dupa modificarea legislatiei si rezolvarea unor probleme de ordin financiar, vor fi reintroduse radarele fixe pe sosele.

De asemenea, Dinita a spus ca se are in vedere tiparirea unor tichete speciale pentru amenzi, dupa modelul bulgaresc. "Odata cu permisul de conducere, in Bulgaria primesti si un tichet. Cand primesti amenda, ti se ia tichetul si il primesti inapoi cand ai platit-o. Daca esti prins la volan fara tichet, ti se suspenda carnetul", a explicat seful Politiei Rutiere.

"Exista un proiect de repunere in functiune a sistemelor fixe de masurare a vitezei. Noi ni le doream de la 1 ianuarie, dar va dura mai mult. Sunt probleme de ordin financiar. Totul se rezuma la bani, se cauta finantarea. Dar speram ca de la anul sa avem radare fixe pe drumuri. Inainte sa fie inchise, aveam 168. Daca am putea sa le si sporim, cu atat mai bine".

"Speranta noastra este ca in anul viitor legislatia sa fie concretizata si stabila. Exista un risc major in societatea romaneasca. Fiecare vrea sa modifice legea in asa fel incat sa-i fie lui bine, nu semenilor sai. Imi doresc o legislatie adaptata la normele europene si stabila. Prin stabilitate inteleg sa poti combate toate fenomenele din trafic fara sa mai fii nevoit sa modifici iar legea"

"In ceea ce priveste recuperearea banilor din amenzi, avem intr-adevar o problema. In strategia existenta la Consiliul Interministerial privind Siguranta Circulatiei se ia in vedere modelul bulgaresc. Acolo, odata cu permisul de conducere, primesti si un tichet. Cand primesti amenda, ti se ia tichetul si il primesti inapoi cand ai platit-o. Daca esti prins la volan fara tichet, ti se suspenda carnetul. Toata lumea vorbeste de marirea amenzilor. Dar daca oricum nu se platesc, care mai e rostul"

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Era cazul sa introduca sanctionarea comportamentului agresiv in trafic!Un lucru bun!Apropo daca ati auzit de o propunere pentru modificare a unui altei legi prin care se vrea sanctionarea contraventionala a celor care dau bani la cersetori!

Edited by cipri83
Link to comment

@ cipri83... Proiect de lege: Amenzi pentru cei care dau bani cerşetorilor.

cum era si replica din filmul filantropica ”Mâna care nu spune o poveste, nu primeste pomana!” acum ajunge si la inchisoare

Link to comment

Aberatii. In primul rand, prima propunere, cea referitoare la "obligaţia fostului proprietar ca, în cazul vânzării, să notifice în scris înstrăinarea maşinii în termen de trei zile. În caz contrar, riscă o sancţiune de la 9 la 20 de puncte, adică pînă la 1.400 de lei amendă. Dacă noul proprietar nu cere înscrierea maşinii în 15 zile, poliţia va suspenda înmatricularea vehiculului sancţionîndu-l şi pe acesta cu pînă la 20 de puncte-amendă." sper sa nu treaca. Aceasta modificare vine sa imbratiseze noua modificare a taxei pe poluare.

Cu alcoolemia si viteza, da, mi-ar placea sa treaca. Dar, inainte de toate, ar trebui sa incerce sa gaseasca o solutie si pt instantele de judecata. Intai sa bage la puscarie pe toti cei care au comis accidente, au omorat oameni si dupa sa vina cu noi modificari.

Dar cum a spus si Maxu, nu va trece... sunt sigur de asta.

Link to comment

Avocatul Poporului, despre camerele de filmat ale Poliţiei: „Ai dreptul să refuzi să fii filmat!”

Sursa : articol preluat din evz.ro din 05 ian.2012

Cea mai nouă măsură luată de Direcția Rutieră, prin care șoferii pot fi înregistrați audio și video, precum în alte state, este contestată de Avocatul Poporului.

„Există bază legală, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţământul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este "Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?". Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Câți știu că pot să se opună?”, a încercat să explice opinia sa, pentru EVZ, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

Poliția: Să ne formuleze întrebarea!

În replică, șeful Direcției Rutiere, comisarul Lucian Diniță explică: „Să ne formuleze întrebarea și să ne-o trimită! Șoferul are dreptul să refuze din moment ce i se aduce la cunoștință că este filmat. Dar trebuie să se înțeleagă că noi folosim aceste camere ca pe un factor de prevenție. Îl prevenim pe șofer de corupție și acesta poate ști ce comportament să aibă. Poate să nu fie de acord cu filmarea, probabil dacă are ceva de ascuns”, este de părere Diniță.

Camerele de pe stâlpi, o altă problemă

În plus, Gheorghe Iancu nu este de acord nici cu înregistrările făcute în spațiul public de către Poliția Locală, care a montat camere video în intersecții. Motivul, oamenii filmați nu își pot da acordul. „Or fi utile aceste camere, dar trebuie să intrăm în realitatea UE, să facem lucrurile cum spune legea. Pot să montez aceste camere, dar condițiile de utilizare ar fi problema pentru că nu se cere consimțământul expres chiar și pentru luarea de imagini pe stradă. Trebuie făcută o lege specială, ori legea existentă să conțină unele excepții. Parlamentul trebuie să facă asta, nu Poliția”, a mai explicat Iancu.

Comentariu propriu : Mai nenea Advocatu lu Poporu, eu cred ca inca nu ai iesit din sarbatori si este de vina tuica si vinul pe care le-ai ingurgitat. Explica-ne si noua matale - care este juristu lu peste afumat- , atunci cum debilii de europeni si ma refer la aia occidentali, au camere peste tot si nu am auzit sa sinchiseasca sau sa ofitice Curtea Europeana sau vreun ONG zelos, ori din exces de zel pactizezi cu hotul, cu corupatorul si altii infractori.

Edited by LORD
Link to comment

@ LORD Pentru a adauga intr-o postare (raspuns) pe forum text simplu cu ajutorul functiei copy/paste (copiaza/lipeste - in cazul browser-ului in limba romana), trebuie sa folositi butonul pasteasplaintext.png "Paste as Plain Text" (lipiti ca text simplu), aflat sus in bara de instrumente a ferestrei pentru adaugarea unui post (raspuns).

 • Upvote 2
Link to comment

Cand auzi ce pot scoate pe gura unii asa zis experti in drept, ramai cu gura cascata !Toata Europa este impanzita de camere video de supraveghere.Toate televiziunile iti baga camerele de luat vederi in ochi atunci cand esti pe strada, fara sa te intrebe daca esti de acord sau nu si "avocatul poporului" nu se autosesizeaza, dar brusc atunci cand "raii" de politisti se protejeaza filmand actiunile pe care le desfasoara, domnul "avocat al poporului" se desteapta din somnul de pana acum si ia atitudine. Sunt curios ce alte initiative a avut aceasta institutie pana acum .

 • Upvote 3
Link to comment

Interesanta pozitia Avocatului Poporului!Sunt curios ce a stat la baza ei de vreme ce in alte probleme in care ar trebui sa se autosesizeze ( dupa cum bine ati punctat mai sus ) domnia sa este ca si inexistent?!

Link to comment

Din doua motive :

1. Pentru ca nu stiam ( IT nu este punctul meu forte) .

2. Pentru ca nu aveam chef , consider esenta mesajului mai importanta , daca ai reusit sa il citesti consider ca mi-am atins scopul(acela de a informa colegii de forum ) , daca nu iti place stilul, nu te fortez sa faci acest lucru .

Salutari !

 • Upvote 4
Link to comment
 • 8 months later...
 • Member

Seful Politiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita a declarat ca de anul viitor, dupa modificarea legislatiei si rezolvarea unor probleme de ordin financiar, vor fi reintroduse radarele fixe pe sosele.

"Exista un proiect de repunere in functiune a sistemelor fixe de masurare a vitezei. Noi ni le doream de la 1 ianuarie, dar va dura mai mult. Sunt probleme de ordin financiar. Totul se rezuma la bani, se cauta finantarea. Dar speram ca de la anul sa avem radare fixe pe drumuri. Inainte sa fie inchise, aveam 168. Daca am putea sa le si sporim, cu atat mai bine".

"Speranta noastra este ca in anul viitor legislatia sa fie concretizata si stabila. Exista un risc major in societatea romaneasca. Fiecare vrea sa modifice legea in asa fel incat sa-i fie lui bine, nu semenilor sai. Imi doresc o legislatie adaptata la normele europene si stabila. Prin stabilitate inteleg sa poti combate toate fenomenele din trafic fara sa mai fii nevoit sa modifici iar legea"

Ce se mai aude de acest proiect legislativ? Se mentine proiectul sau a fost abandonat? Stie cineva?!?

Link to comment
 • 3 weeks later...

Avocatul Poporului, despre camerele de filmat ale Poliţiei: „Ai dreptul să refuzi să fii filmat!”

Sursa : articol preluat din evz.ro din 05 ian.2012

Cea mai nouă măsură luată de Direcția Rutieră, prin care șoferii pot fi înregistrați audio și video, precum în alte state, este contestată de Avocatul Poporului.

„Există bază legală, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţământul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este "Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?". Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Câți știu că pot să se opună?”, a încercat să explice opinia sa, pentru EVZ, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

Poliția: Să ne formuleze întrebarea!

În replică, șeful Direcției Rutiere, comisarul Lucian Diniță explică: „Să ne formuleze întrebarea și să ne-o trimită! Șoferul are dreptul să refuze din moment ce i se aduce la cunoștință că este filmat. Dar trebuie să se înțeleagă că noi folosim aceste camere ca pe un factor de prevenție. Îl prevenim pe șofer de corupție și acesta poate ști ce comportament să aibă. Poate să nu fie de acord cu filmarea, probabil dacă are ceva de ascuns”, este de părere Diniță.

Camerele de pe stâlpi, o altă problemă

În plus, Gheorghe Iancu nu este de acord nici cu înregistrările făcute în spațiul public de către Poliția Locală, care a montat camere video în intersecții. Motivul, oamenii filmați nu își pot da acordul. „Or fi utile aceste camere, dar trebuie să intrăm în realitatea UE, să facem lucrurile cum spune legea. Pot să montez aceste camere, dar condițiile de utilizare ar fi problema pentru că nu se cere consimțământul expres chiar și pentru luarea de imagini pe stradă. Trebuie făcută o lege specială, ori legea existentă să conțină unele excepții. Parlamentul trebuie să facă asta, nu Poliția”, a mai explicat Iancu.

Comentariu propriu : Mai nenea Advocatu lu Poporu, eu cred ca inca nu ai iesit din sarbatori si este de vina tuica si vinul pe care le-ai ingurgitat. Explica-ne si noua matale - care este juristu lu peste afumat- , atunci cum debilii de europeni si ma refer la aia occidentali, au camere peste tot si nu am auzit sa sinchiseasca sau sa ofitice Curtea Europeana sau vreun ONG zelos, ori din exces de zel pactizezi cu hotul, cu corupatorul si altii infractori.

Cel mai elocvent exemplu : LODRA !!!! E intetit orasul de camere si nimeni nu-i ofticat din cauza asta .

Link to comment

Si in Romania sunt camere de filmat amplasate in spatii publice (in special in intersectii). Acei oameni filmati la furat (pe domeniul public) sau cum calca pietoni pe trecere, ori chiar acei oameni care pur si simplu trec prin raza camerei nu au dreptul sa refuze sa fie filmati? Sau politistii filmati de bizoni cu telefoanele mobile care mai apoi dau inregistrarile posturilor tv ce abia asteapta ca politistul sa ii vorbeasca la per-tu bizonului pentru a titra cu caractere cat jumatate de ecran "ABUZ DIN PARTEA POLITISTILOR", ei nu au dreptul de a refuza sa fie filmati?

Edited by Autolycus
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.