Jump to content
POLITISTI.ro

Iesirea la pensie


alexandruerdei

Recommended Posts

Rog administratorul forumului , daca poate sa-mi raspunda cand pot iesi la pensie in conditiile in care sunt nascut in august 1967, lucrez din 01.04.1990., in politie la ordine publica(in strada), iar inainte am lucrat 4 ani si 7 luni(din care fara intrerupere am fost in armata 1 an si 4 luni)toti in grupa a 2 a de munca.Va multumesc!

Link to comment

Se zvoneste, subliniez este doar un zvon din surse relativ credibile, ca in cabinetele ministerului se fierbe totusi o ordonanta pentru pensionarea cu drepturi de pensie pentru cei peste 45 de ani si vechime efectiva minim 20 de ani ,, de cascheta ,, . Au facut un calcul si pentru a se incadra in buget ,pentru a evita noi disponibilizari si sa poata incadra si absolventii , au gasit ca le-ar fi mai rentabil acest gen de ordonanta cu salarii compensatorii in doua transe in doi ani .

La nivel oficial, nu s-a rasuflat nimic palpabil , insa stiu cativa ,, dinozauri ,, cu functii care asteapta in pozitia ,,start ,, cu valiza facuta.

Problema este alta, daca se adevereste acest lucru, stiu o gramada de profesionisti care ar pleca, cine mai ramane cine mai lucreaza, cat dureaza ca un absolvent sa devina profesionist in munca .

  • Upvote 1
Link to comment
  • 4 weeks later...

La 11 ani de politie ( ajutor sef post) si scoala de 18 luni pot beneficia de o pensie vreodata doar cu vechimea asta?

Exista un stagiu de cotizatie minima?

Va multumesc!

Link to comment

Scoala se adauga la stagiul minim de cotizare?

Nu stiam ca elevii platesc pentru pensie...............au salariu si li se elibereaza un fluturas pe care sa apara aceasta retinere?

Link to comment

Dacă pot fi de folos: Legea nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi ce este cel mai important HG 257 din 28,03,2011, Hotărâre pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii de mai sus. dacă studiaţi Cap. II, Stagiul de cotizare....şi III vă lămuriţi imediat cu privire la armată şi la şcoala militară, formulare, pensie anticipată ... simplu nu?.

Link to comment

Avam ar fi fost interesant sa ne lamuresti, asa poate pune oricine nr. unei legi care si asa sunt destul de interpretabile.

As fi vrut sa vad niste argumente.

Te-as intreba, daca tot studiezi legea, in ce grupa de munca se incadreaza cei de la SIIAS, SIR, DIAS?

Link to comment

Majoritatea politistilor se incadreaza la fosta grupa I , dupa legea veche ( in legea noua daca retin exact acesta este echivalenta cu o noua denumire ,, munca in conditii deosebite ,, ) cu alte cuvinte castigi la calculul pensiei la un an lucrat inca sase luni, cu exceptia unor categorii cum ar fi secretarii de la politie, cei de la evidenta operativa si cazier ,etc. categorii similare , care( din cate retin sunt incadrati la conditii speciale unde cota este de trei luni compensare la un an lucrat ) .

In referire la calculul vechimii, cred , ca cei care au studiat noua lege cunosc ca la stagiul de pensionare se iau in calcul ca perioade echivalente (nu retin denumirea exacta dar parca asa spunea in lege ,, perioade care se asimilieaza stagiului de cotizare ) perioadele in care ai fost militar in termen, elev al unei scoli de politie sau militare,cursurile unei facultati doar la zi si doar una, perioada in care ai fost in somaj, perioada in care ai fost in concediu de cresterea copilului,) Aceste perioade se iau in calcul la iesirea la pensie la stabilirea vechimii in munca , care nu trebuie confundate cu conditiile de iesire la pensie (oricare din ele ) si care sunt doua varsta si vechimea in domeniu ( mai popular spus de cascheta nu si in alta parte ) .

In vechea lege stAgiul minim era de 15 ani in politie ca sa iau exemplu nostru, dar se asimilieaza cu perioade lucrate din jandarmerie, MAPN, SRI , etc. In noua lege a pensiilor stagiul minim a urcat la 20 de ani urmand a urca progresiv pana la un stagiu complet in serviciu de 30 de ani parca in 2030 ( incepe de la stagiu de 20 de ani in 2011 si urca cu un stagiu in plus de cateva luni la fiecare jumatate de an, de exemplu in 2012 stagiul minim va fi de 20 de ani si 9 luni in luna octombrie a acelui an. este doiar un exemplu nu retin exact tabelul de urcare a perioadelor din lege ).Am uitat sa va reamintesc ca pensiile sunt de trei feluri : pensiiile la limita de varsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala. Fiecare are conditiile ei, pensia la limita de varsta este pensia de drept , de serviciu care poresupune ca ai varsta si vechimea prevazuta de lege pentru a te pensiona, pensia anticipata partiala presupune ca ai vechimea pentru a te pensiona dar nu ai varsta si te poti pensiona cu maxim 5 ani inainte de varsta normala de pensionare, iar pensia anticipata partiala presupune ca ai stagiul de vechime dar nu ai varsta si te poti pensiona cu 8 ani inainte de varsta legala. Important este sa va amintesc ca ultimele doua categorii de pensie sun mai putin avantajoase ,intrucat statul a vrut sa descurajeze pensionarea anticipata, astfel ca o pensie inainte de limita de varsta va fi redusa, cu un anumit procent pentru fiecare luna rama pana la varsta legala de pensionare ( daca retin bine 0,5 % pentru fiecare luna ). Pentru a intelege dau un exemplu abstract, daca te pesnionezi la limita de varsta si ai avea sa zicem pensia stabilita la 1.000 lei, insa daca te pensionezi anticipat penalizarea poate sa opereze pana la 40 %, astfel ca poti lua o pensie de 600 lei, pana la implinirea varstei standard, cand legea spune ca din oficiu trebuie sa vi se calcueleze pensia la limita de varsta.

Un alt aspect important al noii legi sunt perioadele pentru care ati lucrat in sistemul de aparare ,ordine publica si siguranta nationala pentru care beneficiati de reducere din varsta standard de pensionare de 60 de ani ( la civili este de 65 de ani ) . Astfel pentru un anumit numar de ani se scade varsta de pensionare (tabelul il gasiti in lege ) retin doar exemplul ca pentru 20 de ani lucrati in sistemul mentionat reducerea este de 10 ani, adica varsta de pensionare este de 50 de ani care se cumuleaza cu conditia anilor de vechime. Aceste reduceri opereaza maxim pana la 13 ani, in consecinta legea prevede ca varsta minima de pensionare este de 47 de ani daca in mod cumulativ se indeplineste si conditia anilor de vechime pentru anul respectiv.

Sper sa fi inteles explicatiile mele, in caz contrat, luati legea la puricat, nu este dificil !!

Edited by LORD
Link to comment

Ai dreptate Lord , vechimea in munca nu este aceiasi treaba cu stagiul de cotizare, scoala , armata etc se adauga la vechimea in munca dar nu si la stagiul de cotizare. Cei 13 anui de grupa se pot scadea din varsta de pensionare numai pentru persoanele nascute inainte de 01.01.1970, dupa aceasta data varsta de pensionare va creste si va fi mai mare de 60 de ani.

Exista trei grupe de munca :

Grupa speciala -an/an

Grupa I- 6 luni la an

Grupa II- 3 luni la an

Sunt discutii acum pentru ca pe cei de la SIR nu stiu domnii de la cadre unde sa-i incadreze la grupa I (conditii deosebite) sau la speciala, cati lucratori atatea pareri.

Pensia anticipata partiala este fosta pensie pe caz de boala

Link to comment

Cred ca nu am explicat bine si completez pentru ulltimul alineat al postarii mele. Indiferent de vechimea in sistemul ordine publica acesta nu poate opera mai mult de 13 ani , de exemplu la 20 de ani reducerea este de 10 ani , prin exemplificare daca am peste 25 de ani in politie (de cascheta, cum se spune ) reducerea din varsta de pensionare de 60 de ani este de 13 ani (maximul la care se poate reduce ) , adica varsta la care te poti pensiona este 60-13 (reducerea pentru 25 ani vechime in sistem ) = 47 de ani ( sub acesta varsta legea prevede clar ca nu poate opera reducerea ) . Acesta varsta este una din conditii , a doua conditie obligatorie si cumulativa cu prima este vechimea (stagiul de cotizare ) pe care il gasiti in tabelul din lege la data cand faceti varsta .

Link to comment

Stagiul complet de cotizare pentru noi este de 30 ani, conform Hotăririi pe care am expus-o mai sus dacă a fost împlinit acest stagiu de cotizare, vârsta nu mai contează, automat dacă ai început să zicem să porţi cascheta la 20 ani şi nu ai mai lucrat în altă parte la 50 ai ieşit cu drepturi depline. Nu este chiar aşa de greu, când s-a plătit contribuţii indiferent că ai fost în armată, în scoală, pe şantier sau zilier la CAP, ai realizat vechime în muncă. Este cu totul altceva când vorbim de vechime în specialitate. Am coleg leat cu mine, mai mare cu două luni, care a ieşit la pensie anul trecut cu drepturi depline. Mie îmi mai trebuiesc câteva luni. diferenţa dintre noi, el după liceu a plecat în şcoala militară, eu am lucrat în civilie şi am mers la scoala militară mai târziu ca el. Asta e., oricum s-ar putea dacă le ies socotelile mai bine la împăraţi, ca cei peste o anumită vîrstă, ( se discută de 45-47), să facă loc celorlaţi care sunt proaspăt absolvenţi. cineva a pus o întrebare cam de genul" da nu putem să-i obligăm să plece", iar alcineva ar fi răspuns: "dacă le dăm ceva compensaţii în doi ani or să plece la pachet". Om mai vedea.

Link to comment

Avam ca sa iesi la pensie trebuie sa indeplinesti cumulativ criteriile de vechime in specialitate, vechime in munca si stagiul complet de cotizare.

O sa iti dau o veste nu prea placuta.

Varsta la care poti iesi la pensie este strans legata de totalul anilor de grupa pe care poti sa-i scazi din 60 de ani.

Iti repet inca odata ,stragiul minim de cotizare este 26 de ani daca anii astia ai fost incadrat in grupa I de munca poti iesi la 47 de ani si cateva luni.

Daca esti incadrat in grupa a II-a de munca nu stiu daca poti strange 13 ani de grupa, asa ca daca un politist a stat pe la caldurica poate iesi la pensie pe la 53 de ani chiar daca are stagiul complet de cotizare. Asta daca nu vrea sa se pensioneze anticipat ,insa poatre sa fie penalizat cum spunea si Lord cu 0,5 % pentru fiecare luna pana la implinirea varstei de pensionare.

Daca este politist de la 20 de ani numai in operativ poate pleca la 50 de ani, daca nu s-ar putea sa aiba surprize neplacute.

Multa sanatate.

Edited by Elvis
  • Upvote 1
Link to comment

Iti repet inca odata ,stragiul minim de cotizare este 26 de ani daca anii astia ai fost incadrat in grupa I de munca poti iesi la 47 de ani si cateva luni.

Sa traiesti Elvis! Tin sa te dezamagesc un pic...stagiul complet de cotizare se calculeaza in functie de anul si luna nasterii, la fel si stagiul minim de cotizare...eu personal am iesit la 47,7 ani, cu un stagiu complet de cotizare cerut de lege 25,3 ani, eu avand 28,6 ani. Am avut o vechime totala de 21 ani, la "conditii speciale de munca" sau cum s-a postat pe forum "grupa a II-a" , desi nu mai exista acest termen, iar scazand cei 10,6 ani(la data cand am facut cererea nu implinisem 21 ani vechime) au rezultat iulie 2011 si 47,7 ani. Avand la acea data 20 ani si 11 luni, au scazut din sporul de conditii speciale de munca tot ce a insemnat scolarizare, insa atat, nu concedii medicale cum se zvonea..

Si acum sa revenim la oile noastre...daca alegi sa iesi la pensie acum , iti trebuie nervi de otel, calm (desi eu nu prea am avut...) si stapanire de sine-te vor plimba de la Ana la Caiafa, in speranta ca te vei razgandi, iti vor pune bete-n roate, iar cei de la resurse umane(chiar daca-i cunosti de o viata) vor pune placa cu "NU CUNOSC!...NU STIU!" de parca ar fi semnat la angajare un contract de confidentialitate(poate ca asa este, inca nu am aflat si nici nu mai tin sa aflu...)

Insa din toate astea, eu cel putin (cer scuze administratorului pt.off topic) m-am simtit "dezbracat" in momentul cand cel de la resurse umane mi-a cerut LEGITIMATIA DE POLITIST.....

Inca o data imi cer scuze pentru off-topic!!!!

Link to comment

Conform Legii 263/2011 se poate iesi la pensie pt limita de virsta la 45 ani art 60 al.2

Sunt 4 coditii de munca:

1. normale

2 deosebite se acorda spor 3 luni la an

3 speciale se acorda spor 6 luni la an

4 alte conditii se acorda spor an la an lucrat

Reducerea maxima fata de virsta de 60 ani ( pentru cei nascuti dupa 1970) iar pentru cei nascuti anterior ( vezi tabelul anexa al Legii) este de maxim 13 ani, asta implica sa fi lucrat cel putin 26 ani in conditii speciale sau alte conditii si sa sa ai stagiul complet de cotizare 30 ani.

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Pentru Teolucian63 - Si eu am iesit cam tot asa, 47,5 ani si 21 ani vechime numai operativ incepand cu data de 30.09.2011, sincer nu sunt multumit de suma de bani stabilita ca pensie, nu stiu daca la data de 12.01.2012 cand mi s-a dat decizia este cu recalculare(dupa cum ama auzit la unii colegi mei vechi le-a mai dat ceva sau este definitiva), te rog daca esti amabil sa imi dai un ms pe tazzmanne2000@yahoo.com cu privire la decizia ta.

Edited by lextranus
Link to comment

Lextranus din ce am auzit cei care au lucrat in operativ au primit bani in plus la recalculare.

Cea mai buna solutie este sa mergi la Casa de Pensii sa te interesezi personal.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.