Jump to content
POLITISTI.ro

Neclaritati - perchezitie si altele

Postare recomandată

Publicat

Am pus intrebarile respective ca sa stiu ce am voie sa fac, in ce conditii, si ce nu am voie sa fac.

Iar in ce priveste eludarea legii, asta poate sa se intample numai in cazul in care legea respectiva permite identificarea si utilizarea anumitor portite...cu alte cuvinte, daca legea respectiva e formulata prost. Si nu cred ca in casul in care decid sa port cutit la mine se poate pune problema de "mijloace de eludare a legii". Aici e o simpla problema de incalcare sau nu a respectivei legi.

Dl Avam, multumesc pt ajutor si pt calmul de care ati dat dovada :)

Uite că se poate afla un răspuns și fără să întrebi. Acum o să dorm mai liniștit

Oricum, aveai dreptul la replică. Dar modul cum ai făcut-o a fost destul de onorabil.

Publicat

nu e problema de teama, dpv al cazierului personal stau foarte bine, e foaia goala.

vroiam sa stiu ce pot si ce nu pot sa fac.

Atat timp cat nu incalcati legea , nu aveti nimic de ascuns si mai tineti cont si de precizarile facute de AVAM nu are rost sa va faceti probleme.

• Membru
Publicat (modificat)

Articolul respectiv din Legea 295/2004, la care faci referire a fost introdus, printr-un amendament, de niste retardati din Parlament, in momentul in care s-au adoptat niste modificari ale legii. Astfel, structurile politiei nu au fost consultate cu privire la o asa ineptie. Din pacate, se gasesc pe internet zeci de hotarari ale instantelor in care diferiti inculpati au fost condamnati pentru tentativa de omor sau omor savarsite cu arme albe cu lama mai mica de 15 cm. Oricum, Legea 61/1991 defineste destul de clar modalitatea postului armelor albe.

Art. 1`1. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:

1. portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;

Explicatia este destul de simpla. Nu o sa se ia nimeni de tine daca te duci cu toporul in capul satului sa tai porcul sau cari un briceag dupa tine pentru conserve sau sa il faci cadou cuiva, cat timp nu realizezi activitati de genul:

-esti implicat in scandal, bataie, agresiuni, adunari publice, mitinguri, orice presupune aglomerari de persoane, tulburari ale linistiti publice, etc.

-il scoti sa ameninti pe cineva.

-il porti ostentativ, la vedere, in locuri publice.

-ranesti o persoana cu el.

....................................................etc...............................................

Modificat de Ecou
  • Membru
Publicat

si sa-l completez pe ecou: la un gratar la iarba verde iti trebuie si un cutit sa transezi carnea, doar nu credeti ca vine politia si gata dosar penal ner.gif, pe naiba discutiile astea! ner.gif

• 3 luni mai târziu...
  • Membru
Publicat

Procedura privind controlul persoanelor

Ce inseamna mai exact, perchezitie corporala sumara? :unsure:

Din actele normative studiate pana in prezent nu am gasit termenul juridic de "perchezitie corporala sumara" ci doar perchezitie corporala art 106 C.P.P.si control corporal art .31 alin 1 lit "f" din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane

Art. 106 cod procedura penala precizeaza

1) Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.

(2) Perchezitia corporala se face numai de o persoana de acelasi sex cu cea perchezitionata.

Din practica judiciara a iesit in evidenta faptul ca la efectuarea perchezitiei corporale se impune existenta unui dosar penal in lucru in care este de preferat sa fie inceputa urmarirea penala urmand ca perchezitia sa fie dispusa printr-o ordonanta / rezolutie de catre organul de cercetare penala.

Legea nr. 218/2002- Art. 31. (1) In realizarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul este investit cu exercitiul autoritatii publice si are urmatoarele drepturi si obligatii principale:

f) sa efectueze, cu respectarea dispozitiilor legale, controale ale persoanelor si bagajelor, precum si ale vehiculelor aflate in circulatie, atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste;

Referitor la controlul corporal /balajelor si autovehiculelor au aparut mai multe dispozitii cum ar fi Dispoziţia I.G.P.R nr. 643/2005 privind manualul de bune practici de

intervenţie pentru poliţistul de ordine publică si un set de proceduri cum ar fi : Procedura privind controlul persoanelor; Procedura privind controlul vehiculelor ;Procedura privind controlul bagajelor

In dispozitia I.G.P.R. 643/2005 precum si in procedurile mai sus mentionate este precizat faptul caci controlul corporal/ bagajelor/ vehiculelor se execută în teren, de către poliţist, ori de câte ori acesta apreciază că situaţia o impune, urmărind totodată respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor.Totodata este precizat faptul ca acestea pot fi efectuate asupra persoanelor suspecte sau cand acestea au comis CONTRAVENTII sau infractiuni.

Intrebarea pe care o am este daca dispozitiile si procedurile mai sus mentionate (emise de conducerea IGPR) sunt legale intrucat din continutul concret al acestora rezulta ca procedura controalelor corporale/ bagejelor / vehiculelor se poate dispune de catre politist ori de câte ori acesta apreciază că situaţia o impune sau cand sunt suspiciuni de savarsirea unor contraventii sau infractiuni iar conform Art. 31. (1) lit "f" rezulta ca politistul este imputernicit sa efectueze, cu respectarea dispozitiilor legale, controale ale persoanelor si bagajelor, precum si ale vehiculelor aflate in circulatie, (DOAR) atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste.

Ce se intampla daca opresti in trafic un conducator auto (exemplu: un magistrat in timpul liber ; un avocat sa o alta persoana care cunoaste legislatia in vigoare ) care a savarsit o contraventie care sau are un comportament suspect si procedezi la efectuarea controlului corporal si al vehiculelor dar in urma executarii acestora nu se constata nici o fapta ilegal. Avand in vedere ca legea 218/2002 iti permite efectuarea controlului corporal si al vehiculelor DOAR cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste esti acoperit legal de catre dispozitiile emise de conducerea IGPR in cazul unor eventuale reclamatii depuse impotriva ta ca politist?

• 3 săptămâni mai târziu...
  • Membru
Publicat

Nu are nimeni un răspuns la întrebarea pusă mai sus?

M-ar ajuta foarte mult să am o argumentare pentru a justifica măsura în cazul unui control corporal sumar asupra unui magistrat sau avocat mai impertinent. :rolleyes:

Publicat (modificat)

Art. 16 alin1. şi 2 din Constituţia Romîniei trebuie privit ca Vechiul Testament:

"ARTICOLUL 16

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege. "

Comunica asta te rog si Presedintelui Romaniei, tuturor membrilor Guvernului, vreo cativa sefi de prin MAI sefi de inspectorate, si lista este foaaaarte lunga!

Modificat de SandoKhan
Publicat

Daca dai de exemplu peste niste jandarmi pusi sa faca si ei constatari, s-ar putea sa ai surprize. Ex. pe la Braila, a cumparat omul un cutit de vanatoare , dar imitatie din aia chinezeasca, in cutie, impechetat cu hartie de cadouri (era pentru o onomastica de pus ca exponat), l-au oprit jandarmii. Greseala lui a fost sa spuna ca are in pachet un cutit...si ca sa vezi vigilenta maxima, pv de constatare la L61. :ner:

• Apreciez 2
Publicat

Stai ca vine ignatul, daca esti prins in sacosa cu 5 cutite pentru trasat godacul ca le duci sau mai grav ca le aduci de la ascutit ai pus-o :naughty: Apropo, in lumina dispozitiilor europene mai injunghiem porcul sau il impuscam? Si daca il impuscam putem folosi munitie subsonica si amortizor sa nu deranjam vecinii? Ar trebui o derogare de la legea 295/2004 pentru linistea vecinilor si respectarea legislatiei europene :naughty:

Publicat

Cand esti pe strada, intr-un loc public, politistul are dreptul sa-ti faca perchezitie corporala sumara.

Dar eu, ca "simplu cetatean" care nu am platit nici macar o amenda in viata mea si ,prin urmare, ma stiu absolut "curat",oare am dreptul sa fiu informat in prealabil de catre domnul politist referitor la motivele solicitarii sale, iar daca raspunsul este "DA", cum pot eu reactiona daca respectivul politist refuza sa-mi furnizeze aceasta informatie, solicitandu-mi totusi sa ma supun perchezitiei?

• Membru
Publicat (modificat)

Nu te supui percheziţiei, ci unui control corporal sumar.

Iar dacă poliţistul ia această măsură, înseamnă că ai un comportament suspect ( el nu are de unde să ştie că eşti "curat" sau că nu ai primit niciodată o sancţiune contravenţională ).

Şi indiferent dacă te supui sau nu solicitării sale, el are dreptul acesta.

Modificat de blue1guardian
  • Moderator
Publicat

flomelomanul

Daca esti "curat" nu vad niciun motiv pentru care sa te opui acestei masuri politienesti.

Publicat (modificat)

Doua lucruri vreau sa precizez :

1. Daca un politist iti cere sa faca un control corporal sumar, te supui fara prea multe explicatii . Daca consideri ca face un abuz, stii ce ai de facut !

2. Daca politistul face un control corporal sumar, stie el ce face ( natura serviciului ) si ce are de facut ! - nu o face de capul lui .

In rest sunt de acord cu Marius : - Pai, daca nu ai nimic de ascuns, de ce nu te supui si pui o mie intrebari incercand sa te eschivezi ? :naughty: Nu faci altceva decat sa iriti politistul ! Risti sa ia alte masuri impotriva ta.

Sunt absolut sigur ( 100 % ), ca daca un politist face un control, o face in scop politienesc ! :emo-yessir:

Modificat de Eduard
  • Apreciez 1
Publicat

flomelomanul

Daca esti "curat" nu vad niciun motiv pentru care sa te opui acestei masuri politienesti.

sunt de acord cu faptul ca trebuie sa te supui unui control sumar din partea unui politits si chiar unei perchezitii, chiar daca o consideri ilegala. Poti riposta exclusiv in baza legii prin sesizari si plingeri depuse la organele abilitate sa faca cercetari. insa niciodata nu am fost de acord cu motivul lui Marius.

eu spun ca ma supun procedurii doar ca sa ripostez mai tirziu prin folosirea prevederilor legale si nu pentru ca o altfel de riposta (fizica) ar arunca asupra mea o banuiala ce afecteaza prezumtia de nevinovatie.sub nici o forma rezistenta la indeplinirea unei proceduri nu poate insemna un indiciu legal ca persoana este vinovata, poate ca are probleme de natura psihica sau religioasa care nu ii permit sa accepte o perchezitie corporala. sau orice alte motive rezonabile. Asta nu inseamna ca nu trebuie respectata legea, evident.

desi rezultatul este acelasi, motivarea difera :)

• Moderator
Publicat

Nici eu nu am spus altceva decat ca cel ce se opune unei astfel masuri, trezeste suspiciuni inutile.

• Moderator
Publicat

De 14 ani de când sunt polițist, nu am văzut ca vreun coleg (iar aici mă refer chiar și la cei mai în vârstă, care au apucat și vremurile anterioare anului '89), care să ia o astfel de măsură, așa fără rost sau pentru a se afla în treabă.

Publicat

flomelomanul

Nici n-am spus ca m-as opune, eu voiam doar sa stiu daca am dreptul sa-l intreb pe respectivul politist care este motivul pentru care imi solicita controlul sumar. Eu consider ca, in momentul in care ma interpeleaza, odata cu legitimarea sa si cu solicitarea de a ma supune acelui control, ar trebui sa ma informeze despre motiv fara sa-i solicit eu acest lucru. La urma urmelor, cu tot respectul pe care-l port institutiei politiei, nu suntem totusi intr-un stat politienesc. Bineinteles ca ma voi supune solicitarii sale, dar cred ca am si eu dreptul sa suspectez un comportament abuziv din partea sa daca nu-mi da niste informatii minime asupra situatiei.

Sa stiti ca am fost oprit odata pe strada ,in urma cu vreo 23 de ani, de catre o patrula de militie care mi-a cerut sa ma legitimez. In timp ce bagasem mana in buzunar dupa buletin, subofiterul care m-a oprit m-a informat, fara sa-l intreb eu nimic, ca motivul solicitarii sale era acela ca semanam cu o persoana care era data in urmarire. Dupa ce mi-a verificat buletinul, mi-a multumit pentru cooperare si si-a cerut scuze pentru deranj. Daca vechea militie, ca institutie de represiune a statului totalitar, a putut sa aiba o atitudine civilizata fata de mine, de ce actuala politie,institutie vitala a unui stat de drept, nu poate sa ma trateze la fel si considera ca , daca pun o intrebare fireasca , am un comportament suspect?

Publicat

De 14 ani de când sunt polițist, nu am văzut ca vreun coleg (iar aici mă refer chiar și la cei mai în vârstă, care au apucat și vremurile anterioare anului '89), care să ia o astfel de măsură, așa fără rost sau pentru a se afla în treabă.

nici eu nu am auzit de masuri de acest gen luate aiurea. in plus, am vazut ca era o discutie pur teoretica asa ca putem bate campii cu gratie :)

• Membru
Publicat

Flamelomanul, de ce adopti atitudinea generala din Romania? De ce consideri ca politia se va purta necivilizat cu tine? Nu cred ca vreun politist iti va vorbi urat sau se va purta abuziv cu tine daca tu il tratezi cu respect si nu iti bati joc, prin atitudine si limbaj, de munca sa. De ce trebuie sa faci acuzatii nefondate si sa ne jignesti? E frumos? Nu mai citez, insa reciteste ultima parte din postarea ta. Eu unul ma simt jignit de ceea ce ai afirmat.

Publicat

Flamelomanul, de ce adopti atitudinea generala din Romania? De ce consideri ca politia se va purta necivilizat cu tine? Nu cred ca vreun politist iti va vorbi urat sau se va purta abuziv cu tine daca tu il tratezi cu respect si nu iti bati joc, prin atitudine si limbaj, de munca sa. De ce trebuie sa faci acuzatii nefondate si sa ne jignesti? E frumos? Nu mai citez, insa reciteste ultima parte din postarea ta. Eu unul ma simt jignit de ceea ce ai afirmat.

Imi cer scuze, n-am vrut sa jignesc pe nimeni. Nu consider ca politia se va purta necivilizat cu mine, din contra, am cunostinte politisti care sunt oameni civilizati si de cate ori am avut o problema care mi-a purtat pasii pe la sediul politiei am fost tratat cu respect.Aici era vorba de o situatie ipotetica, iar cai care si-au dat cu parerea inaintea mea au acreditat oarecum ideea ca , in situatia data, atitudinea normala pentru un simplu cetatean este :"taci ,supune-te si nu pune intrebari". Cu aceasta idee nu sunt de acord, deoarece chiar daca in ochii politistului as avea "un comportament suspect", prezumtia de nevinovatie care trebuie sa functioneze in acest STAT DE DREPT spune ca, pana cand nu sunt condamnat definitiv de catre o instanta, sunt nevinovat. Chiar si sintagma de "comportament suspect" este foarte neclara si, cum spunea cineva mai sus, acest"comportament suspect" poate fi cauzat de multe alte motive decat de o "vinovatie" presupusa. De exemplu, pot sa fiu suferind cu inima, iar atunci cand politistul se apropie de mine si imi solicita controlul sumar, sa am o emotie puternica datorata bolii, pe care politistul o poate interpreta ca pe un "comportament suspect". De aceea, chiar cu riscul ca cineva sa se mai simta jignit, cred totusi ca o minima informare a cetateanului asupra actiunilor politistului este necesara.

Cu stima.

Publicat

"comportamentul suspect" este o notiune acceptata peste tot in lume si nu afecteaza prezumtia de nevinovatie. aici nu avem ce comenta, noi civilii :)

este normal ca politia sa reactioneze cind considera ca exista un comportament suspect, insa reactia sa trebuie sa fie in limita legii. iar perchezitia sau controlul corporal sumar este in limita legii, deci suportam :)

• Membru
Publicat

Te asigur ca vei fi tratat civilizat de politie in cazul in care vei fi controlat si ti se va explica motivul, daca te comporti civilizat. Cat despre speta expusa de tine cu boala de inima, pot sa te asigur ca altele sunt criteriile dupa care se ghideaza politia cand identifica un comportament suspect. Noi politistii nu suntem sperietori si daca citeai in semnatura mea chestia aia mare tricolora, iti dadeai seama ca in niciun caz nu sunt adeptul unui stat politienesc. Consider ca esti un om cu capul pe umeri si iti acord tot respectul meu, nu vreau sa cred ca esti unul din acei cocalari care comenteaza "stat politienesc" din simplul motiv ca nu este "stat infractional". Sper ca mi-ai inteles analogia. Te salut cu stima.

• Moderator
Publicat

flomelomanul în astfel de situații, când un polițist ia decizia să efectueze un control corporal asupra unei persoane, majoritatea persoanelor reacționează negativ. Adică se simt jigniți, ofensați că tocmai ei sunt bănuiți de lucruri necurate. Sunt puțini cei care reacționează ca tine.

De aceea, din manualele de tactică polițienească, noi pe la școală am învățat că trebuie evitate astfel de discuții. Pentru că în astfel de situații se poate ajunge foarte ușor la discuții neprincipiale, iritări, degenerări, etc. Ceea ce trebuie evitat.

Acel milițian, despre care ne povesteai mai sus, doar ți-a spus acolo „ceva ce tu doreai să auzi”. Eu sunt mai mult ca sigur că altele erau motivele reale, dar probabil că întrucât răspunsul lui a venit imediat, a fost unul plauzibil și pe un ton adecvat ... tu nu ți-ai mai pus și alt fel de întrebări, fiind mulțumit de răspunsul primit, în plus, datorită faptului că nu aveai nimic de ascuns, totul a decurs într-un mod cât se poate de normal. :clip:

Publicat

flomelomanul în astfel de situații, când un polițist ia decizia să efectueze un control corporal asupra unei persoane, majoritatea persoanelor reacționează negativ. Adică se simt jigniți, ofensați că tocmai ei sunt bănuiți de lucruri necurate. Sunt puțini cei care reacționează ca tine.

De aceea, din manualele de tactică polițienească, noi pe la școală am învățat că trebuie evitate astfel de discuții. Pentru că în astfel de situații se poate ajunge foarte ușor la discuții neprincipiale, iritări, degenerări, etc. Ceea ce trebuie evitat.

Acel milițian, despre care ne povesteai mai sus, doar ți-a spus acolo „ceva ce tu doreai să auzi”. Eu sunt mai mult ca sigur că altele erau motivele reale, dar probabil că întrucât răspunsul lui a venit imediat, a fost unul plauzibil și pe un ton adecvat ... tu nu ți-ai mai pus și alt fel de întrebări, fiind mulțumit de răspunsul primit, în plus, datorită faptului că nu aveai nimic de ascuns, totul a decurs într-un mod cât se poate de normal. :clip:

Eu n-as reactiona deloc negativ la o astfel de solicitare. In definitiv, daca vreau ca politia sa-si faca datoria iar eu sa ma simt aparat, sunt necesare cateodata si astfel de actiuni. Esenta celor afirmate de mine in posturile precedente ar fi urmatoarea :" domnule politist, respect institutia din care faceti parte si activitatea pe care o desfasurati, nu ma opun solicitarii dumneavoastra, dar la randul dumneavoastra, intoarceti-mi respectul prin furnizarea unei simple informatii referitoare la solicitarea pe care mi-ati facut-o". Atat si nimic mai mult !

Va salut pe toti cu stima :emo-yessir:

Te asigur ca vei fi tratat civilizat de politie in cazul in care vei fi controlat si ti se va explica motivul, daca te comporti civilizat. Cat despre speta expusa de tine cu boala de inima, pot sa te asigur ca altele sunt criteriile dupa care se ghideaza politia cand identifica un comportament suspect. Noi politistii nu suntem sperietori si daca citeai in semnatura mea chestia aia mare tricolora, iti dadeai seama ca in niciun caz nu sunt adeptul unui stat politienesc. Consider ca esti un om cu capul pe umeri si iti acord tot respectul meu, nu vreau sa cred ca esti unul din acei cocalari care comenteaza "stat politienesc" din simplul motiv ca nu este "stat infractional". Sper ca mi-ai inteles analogia. Te salut cu stima.

Cred ca nu-mi doresc nimic mai mult pe lumea asta decat sa ajung ziua in care cu totii ne vom trata semenii cu respectul cu care am vrea noi sa fim tratati si in care sa domneasca autoritatea legii, asa cum probabil iti doresti si tu.

Cu stima :emo-yessir:

P.S. In niciun caz nu traiesc cu ideea ca politistii sunt sperietori ;) .

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.