Jump to content
POLITISTI.ro

Cum se dovedeste Hartuirea Sexuala?


Miadry
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Va rog frumos, ati putea sa-mi oferiti niste informatii referitoare la hartuirea sexuala?

Mai exact, vreau sa stiu cum se dovedeste. Este nevoie doar de inregistrari audio sau si video?

Sunt sigura ca exista o lege privitoare la acest fapt dar nu stiu care, daca ati putea sa-mi dati un link?

Link to comment
 • Replies 27
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Miadry

  11

 • avam

  5

 • bestkyky

  5

 • Motoboom

  3

 • Moderator
 • Solution

Codul penal, Art 223

Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrângere, în scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia îndeplinita la locul de munca se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Presupune în mod necesar ca persoana care hărţuieşte să abuzeze de calitatea sau de influenţa pe care i-o conferă funcţia îndeplinită la locul de muncă.

Pentru ca un caz de hărţuire sexuală să fie pedepsit penal, este necesar ca persoana hărţuită să facă plângere.

Codul muncii, art. 6

Abordează indirect problema hărţuirii sexuale, în contextul dreptului fiecărui salariat de a beneficia de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale la locul de muncă.

Legea privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, 202/2002 republicată

Defineşte hărţuirea sexuală ca fiind un comportament nedorit, de natură sexuală. Poate fi un comportament verbal, nonverbal sau fizic care are ca scop sau efect:

 • atingerea demnităţii persoanei şi/sau
 • crearea unui mediu degradant, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensator.

  Prevede că hărţuirea sexuală a unei persoane de către o altă persoană la locul de muncă sau în alt loc în care aceasta îşi desfăşoară activitatea reprezintă discriminare după criteriul de sex.
  În consecinţă, este interzis ca deciziile privind o persoană să fie afectate de acceptarea sau respingerea, de către această persoană, a unui comportament ce ţine de hărţuirea sexuală a acesteia.
  Sunt considerate discriminare după criteriul de sex orice comportamente definite drept hărţuire sexuală, care au drept scop:
  • să creeze la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată;
  • să influenţeze negativ situaţia persoanei angajate în ceea ce priveşte promovarea profesională, remuneraţia sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea şi perfecţionarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ţine de viaţa sexuală.

  Pe langa reglementarile legale, institutia sau compania unde lucrezi poate avea anumite reguli interioare cu privire la acest subiect.

  Cere un regulament de ordine interioara sau intreaba in birou referitor la acest aspect, pastrand insa niste linii generale, pentru a nu da de banuit. Este posibil ca acela care te hartuieste sa inceteze, vazand ca incepi sa iei atitudine.

  Trebuie alungata orice suspiciune ce poate plana asupra ta.

  Marea majoritate a oamenilor considera ca femeile sunt cele ce provoaca aceste situatii neplacute. Asadar, macar pentru o perioada, renunta la fustele si rochiile ce ar putea parea prea atragatoare si respecta tinuta de serviciu.

  Pastrarea unei conduite decente in ceea ce priveste comportamentul si vestimentatia este necesara in eventualele demersuri viitoare.

  Pastreaza dovezile!

  Daca ti se trimit e-mailuri sau mesaje obscene, pastreaza-le pentru ca ele pot constitui probe ale acuzatiilor tale de mai tarziu.

  In cazul in care lucrurile sunt mult mai grave si ajungi sa fii molestata fizic, trebuie sa mergi la doctor pentru a-ti lua un certificat medico – legal, iar apoi te adresezi politiei printr-o petitie scrisa.

  E bine sa discuti cu persoana in cauza si sa o faci sa inteleaga faptul ca pe tine te deranjeaza comportamentul ei si ca, sub nicio forma, nu vei ceda presiunilor lui.

  Organizatiile care te pot ajuta sunt

   [*]Inspectoratul Teritorial de Munca al judetului in care lucrezi

   [*]Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse - www.anes.ro

   [*]Consiliului National pentru combaterea discriminarii - www.cncd.org.ro

   [*]Politie Parchet Judecatorie

Link to comment

Marea majoritate a oamenilor considera ca femeile sunt cele ce provoaca aceste situatii neplacute. Asadar, macar pentru o perioada, renunta la fustele si rochiile ce ar putea parea prea atragatoare si respecta tinuta de serviciu.

Pastrarea unei conduite decente in ceea ce priveste comportamentul si vestimentatia este necesara in eventualele demersuri viitoare.

Bineinteles, era de asteptat. Oricum, nu-mi fac griji fiindca la capitolul acesta n-am avut niciodata probleme.

Multumesc mult pentru informatii.

Link to comment

Nu consider ca vestimentatia cuiva ar putea fi motiv de hartuire sexuala. Libidinosii(oasele) si frustratii(tele) care isi hartuiesc subalternii o fac fie pentru ca au asta in sange, fie pentru ca au fost provocati de comportamentul indecent al celorlalti.

Pana la momentul dreptatii dureaza ceva timp si trebuie sa ii tolerezi hidoseniei hartuirea, ca sa faci rost de probe,asa ca eu as alege sa ii mufez :emo-box: vreo doua sa se sature :wacko::faint: !

P.S. Nu e legal, dar e al naibi de sanatos si moral! ;)

Edited by bestkyky
Link to comment

Nu consider ca vestimentatia cuiva ar putea fi motiv de hartuire sexuala.

Sunt sigura ca nu esti singura care gandeste asa, dar esti cu siguranta printre putinele persoane. Exista anumite idei preconcepute si impamantenite in mentalitatea majoritatii atat de bine ca nu ai cum sa le combati. In general se considera ca femeia este vinovata, ca ea a provocat si prin urmare, a primit ceea ce merita.

Link to comment

Bineinteles, era de asteptat. Oricum, nu-mi fac griji fiindca la capitolul acesta n-am avut niciodata probleme.

Multumesc mult pentru informatii.

"Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrângere, în scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia îndeplinita la locul de munca se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."

După cum este stipulat imperativ în norma juridică de mai sus trebuiesc respectate condiţiile termenilor prin interpretare gramaticală strictă, (T.G.D.). Sugerez DEX (ameninţare sau constrângere; scopul; urmarea imediată; calitatea făptuitorului; locul comiterii faptei), nu există aşa ceva nu există faptă prevăzută de textul Legii penale. Aceste condiţii trebuiesc îndeplinite cumulativ stricto sensu. Mai pe înţelesul tuturor acest tip de infracţiune nu se poate consuma în camera comună de la hotel între angajată şi persoana cu autoritate pe linia relaţiilor de serviciu asupra sa indiferent de sexul acesteia!. Foarte important!?. Autorul hărţuirii poate fi orice persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute în textul de încriminare... aşa că domnişoarelor problema provocării iese din calcul referitoare doar la singura direcţie comentată de D-voastră pe forum. Nu contează cum te îmbraci, femeile vor să fie mai tot timpul cochete, atenţie la decenţă, (tot mai mult vezi la tot pasul că, atunci când o femeie care poartă pantaloni se apleacă îţi dezvăluie privirii , în partea dorsală, jartiera de la toate modelele posibile de chiloţi), însă la serviciu atunci când vrei să eviţi probleme de natura subiectului, adopţi ţinuta job. Comentaţi D-voastră vă rog... chiar sunt curios!. În ceea ce priveşte probaţiunea extrem de grea, aproape imposibilă, rog să îmi exemplificaţi un caz din jurisprudenţă. La noi ca la noi, majoritatea statelor au scos această infracţiune din Codurile lor penale, noi am introdus-o!! :doh: Scuze pentru ultimul cuvânt din pictorialul ataşat nu îmi aparţine şi mî dezic de el.

Link to comment

'' Nu contează cum te îmbraci, femeile vor să fie mai tot timpul cochete, atenţie la decenţă, (tot mai mult vezi la tot pasul că, atunci când o femeie care poartă pantaloni se apleacă îţi dezvăluie privirii , în partea dorsală, jartiera de la toate modelele posibile de chiloţi), însă la serviciu atunci când vrei să eviţi probleme de natura subiectului, adopţi ţinuta job. Comentaţi D-voastră vă rog... chiar sunt curios!. ''

Am si eu o curiozitate...dumneavoastra ce cautati cu privirea fixata pe partea dorsala a doamnei? Daca doamna s-a aplecat sa ia ceva, inseamana ca i-a trebuit acel ceva, daca ar fi vrut in mod special sa ii vedeti dumneavoastra chilotii ar fi procedat altfel.Tocmai de aceea am spus ca nu vestimentatia, ci comportamentul unora lasa de dorit!

Link to comment
 • Moderator

... daca ar fi vrut in mod special sa ii vedeti dumneavoastra chilotii ar fi procedat altfel...

Cum? Un exemplu? :)

Link to comment

Simplu! I-ar arunca 2-3 vorbe mieroase, s-ar undui nitel pe langa dumnealui, l-ar atinge din ''greseala''...chestii din astea de comportament!

Link to comment

Cum? Un exemplu? :)

In locul tau n-as fi intrebat asa ceva? S-ar putea intelege ca nu stii cum sa abordezi o femeie. :ner:

Ok, dincolo de glume, chestia asta cu hartuirea e chiar o problema serioasa.

Sunt total de acord ca o tinuta provocatoare nu este chiar potrivita pentru job, dar atunci cand respectiva se imbraca adecvat, are grija sa nu depaseasca linia aceea intre sexy si vulgar? Cand arati bine fiindca pur si simplu arati bine si nu ai nevoie de cine stie ce artificii ca sa atragi atentia barbatilor? Cand nu-i incurajezi in niciun fel avansurile si totusi el se poarta cum se poarta fiindca pur si simplu nu-si poate stapani impulsurile sau fiindca are un caracter infect?

Link to comment

'' Nu contează cum te îmbraci, femeile vor să fie mai tot timpul cochete, atenţie la decenţă, (tot mai mult vezi la tot pasul că, atunci când o femeie care poartă pantaloni se apleacă îţi dezvăluie privirii , în partea dorsală, jartiera de la toate modelele posibile de chiloţi), însă la serviciu atunci când vrei să eviţi probleme de natura subiectului, adopţi ţinuta job. Comentaţi D-voastră vă rog... chiar sunt curios!. ''

Am si eu o curiozitate...dumneavoastra ce cautati cu privirea fixata pe partea dorsala a doamnei? Daca doamna s-a aplecat sa ia ceva, inseamana ca i-a trebuit acel ceva, daca ar fi vrut in mod special sa ii vedeti dumneavoastra chilotii ar fi procedat altfel.Tocmai de aceea am spus ca nu vestimentatia, ci comportamentul unora lasa de dorit!

Cum comentaţi sintagma: Părinţii nu i-am ales, mi-au fost daţi de Dumnezeu!; sau Ochii văd, inima cere, conştiinţa nu mă lasă!... Păi ce să fac domnişoară?, să mă uit după fundul bărbaţilor? :ner: :ner: EXCLUS?!. Se vede că femeie fiind, nu observaţi ceea ce am vrut eu să scot în evidenţă: Nu vedeţi pădurea din cauza copacilor!, (scuze dacă expresia vi se pare dură), eu nu sunt obligat să văd lipsă de educaţie şi pudoare în public, nu vorbesc de mediu intim!!, dacă toate bretelele de la sutien şi acele jartiere de care am vorbit ar fi impecabil de curate ...ar mai fi o circumstanţă atenuantă, dar parcă nici atunci. Trăim totuşi într-o societate civilizată. Locuiesc pe Litoral şi văd zilnic cum se perindă pe aici: lume multă, guri căscate, haine multe colorate,.. de ce localniciii se deosebesc şi sunt vizibili de la distanţă de cei veniti in vizită?. Se pare că am deschis un subiect delicat. Rog respectuos să îmi spuneţi cu ce am deranjat. Referitor la modul de a aborda şi cuceri o femeie, credeţi-mă că dacă nu aş fi fost un diplomat (figurativ) şi aş fi răspuns la toate "chemările" femeilor pe lângă care am trecut, nu aş mai fi fost eu. (sunt un bărbat normal, nu un Don Huan) Argumentez: Nu aş fi făcut faţă... mai degrabă feţe! feţe!. Deh vârsta şi experienţa. Mulţumesc anticipat şi aştept răspuns pe mail.

Simplu! I-ar arunca 2-3 vorbe mieroase, s-ar undui nitel pe langa dumnealui, l-ar atinge din ''greseala''...chestii din astea de comportament!

Leul niciodată nu mănâncă hoituri indiferent că în final moare de inaniţie. El vânează mai întâi, după care se desfată. M-am întrebat de multe ori cum aş reacţiona dacă o femeie,necunoscută, spontan s-ar da la mine (ca să vorbesc mai neacademic) în public :hmmmt: Care din din instincte ar mai putea fi controlate?, care nu?. Sunt viu, trăiesc, văd, aud, miros simt...!

Link to comment

M-am întrebat de multe ori cum aş reacţiona dacă o femeie,necunoscută, spontan s-ar da la mine (ca să vorbesc mai neacademic) în public :hmmmt: Care din din instincte ar mai putea fi controlate?, care nu?. Sunt viu, trăiesc, văd, aud, miros simt...!

In locul tau n-as raspunde la provocari de genul acesta. Nu stii niciodata cu nebuna ai de-a face si ce-i poate capul.

Just say NO! :)

Link to comment

Simplu! I-ar arunca 2-3 vorbe mieroase, s-ar undui nitel pe langa dumnealui, l-ar atinge din ''greseala''...chestii din astea de comportament!

Se spune ,, ...si nu ne duce-ti pe noi in ispita ci... aratati-ne drumul !!!

Link to comment

Este pentru prima data cand SIMT ca sunt pe un forum unde majoritatea membrilor sunt barbati.

Nu te grăbi, avem destule fete pe acest forum, pe unele poliţiste chiar le-am felicitat, pe celelalte (civile) le felicit acum pentru curaj. O să scoată ele la timpul potrivit "ghearele".

Temă de medidaţie: Sabia femeilor în război este limba... şi ele nu o lasă nicodată să ruginească!" ;)

Link to comment

dar atunci cand respectiva se imbraca adecvat, are grija sa nu depaseasca linia aceea intre sexy si vulgar? Cand arati bine fiindca pur si simplu arati bine si nu ai nevoie de cine stie ce artificii ca sa atragi atentia barbatilor? Cand nu-i incurajezi in niciun fel avansurile si totusi el se poarta cum se poarta fiindca pur si simplu nu-si poate stapani impulsurile sau fiindca are un caracter infect?

Depinde si de imprejurarile in care intalnesti un astfel de barbat. Daca esti pe strada, ori ceri " ajutor " de la cineva, ori il faci sa te urmareasca pana la primul politist sau pana la prima sectie de politie :lol:

Daca esti la servici, atunci vorbesti cu seful, daca este chiar seful eventual ii bagi 2 injuraturi pe gat, ii mufezi vreo doua si iti dai demisia :D presupun ca siguranta ta e mai importanta la un moment dat decat sa suporti prea multe doar ptr niste hartii de valoare.

Barbatul incearca, dar daca pana la tine o fi intalnit fete / femei care erau " multumite " cu un astfel de comportament doar ptr ca le dadea si lor cineva " atentie ", atunci de ce sa nu incerce si la urmatoarea si tot asa ?

In ziua de azi am vazut multe astfel de fete / femei care au cam uitat sa aibe putina demnitate, decenta si ar face orice sa atraga atentia.

Tind totusi sa cred ca daca ele nu le-ar fi permis atat de multe de-a lungul timpului, poate nici ei nu mai erau chiaaar asa.

Inainte sa isi doreasca prea multa " atentie " ar trebui sa se gandeasca la ce te gandesti si tu in privinta barbatilor : Nu stii niciodata cu ce nebun ai de-a face si ce-i poate capul.

Cu vreun bolnav mintal nu cred ca merge " Just Say NO ! " , e adevarat ca ala poate face rau in orice situatie, insa cred ca e mai mare posibilitatea sa isi aleaga o " victima " care ii sare in ochi, decat una care se amesteca in multime.

P.S. Slava Domnului ca sunt si oameni intregi la minte :D

Edited by Axel
Link to comment

Pai asta chiar am de gand sa fac, daca nu se linisteste.

Violeţa este bună atunci când este justificată de minimum 3 factori...poate detaliem altădată. Tu eşti o femeie titrată, să înţeleg că mă dezamăgeşti prin faptul că dai dovadă de slăbiciune?. E simplu un :Dute-n... şi o demisie, dar de ce nu te întorci împotriva respectivului cu o diplomaţie agresivă, descurajantă?, tipic feminină? De ce nu îi arăţi că nu ai tu o scară(atât de minusculă) să te cobori la mintea lui şi că indiferent cât ar merge el în limbă după tine tu tot o să te c..i înaintea lui? :ner: Am fost răutăcios?. Aş fi bucuros să îţi păstrezi şi locul de muncă şi să îl pui şi pe "dânsul" la respect ba chiar să-l faci să tresară atunci când ti se adresează. Ce ai dovedi?: demnitate, înţelepciune şi tărie de caracter!!!.

P.S. Trageţi-mă de mânecă dacă am îmbătrânit şi bat câmpii :clip: Am un mare defect.. printre altele: vreau să fiu în pas cu tot ceea ce este nou!.

Link to comment

Leul niciodată nu mănâncă hoituri indiferent că în final moare de inaniţie. El vânează mai întâi, după care se desfată. M-am întrebat de multe ori cum aş reacţiona dacă o femeie,necunoscută, spontan s-ar da la mine (ca să vorbesc mai neacademic) în public :hmmmt: Care din din instincte ar mai putea fi controlate?, care nu?. Sunt viu, trăiesc, văd, aud, miros simt...!

Dupa parerea mea, ''leii'' acestia la care faceti dumneavoastra referire sunt pe cale de disparitie si nu numai ca nu mananca ''hoituri'' ci se lasa mancati de ele!

P.s. Nu ati deranjat cu absolut nimic, discutam doar, iar daca discutam in contradictoriu nu inseamna ca cineva a deranjat pe altcineva. Discutiile, fii ele si in opozitie sunt constructive...pana la o limita!

Link to comment

@Avam: Nu am de gand sa-mi dau demisia. Nu este vorba de sef, este vorba de un coleg idiot.

Eu nu sunt o persoana violenta si cred ca inainte de a recurge la astfel de metode dure, trebuie sa incerci sa rezolvi problema intr-un mod diplomat.

Mentionez ca individul este prost si are un grad de educatie care lasa mult de dorit. Daca nu reusesc sa il fac sa inceteze cu vorba buna, o sa apelez si la altfel de metode. Avand in vedere ca seful nu este prea multumit de prestatia lui profesionala, s-ar putea ca intr-un final sa fie el, cel care zboara din firma. Cu putin ajutor si din partea mea. ;)

Link to comment

Diplomat?! Oamenilor de genul colegului tau trebuie sa le tai creaca direct! Din punctul meu de vedere, o persoana care recurge la astfel de jigodisme are o problema grava si trebuie ''tratata'' rapid si bine ca sa se vindece. Ce pot sa zic...sper sa scapi de el cat mai repede, BAFTA!

Link to comment

Dupa parerea mea, ''leii'' acestia la care faceti dumneavoastra referire sunt pe cale de disparitie si nu numai ca nu mananca ''hoituri'' ci se lasa mancati de ele!

P.s. Nu ati deranjat cu absolut nimic, discutam doar, iar daca discutam in contradictoriu nu inseamna ca cineva a deranjat pe altcineva. Discutiile, fii ele si in opozitie sunt constructive...pana la o limita!

M-am liniştit. O mare rugăminte: vă consider parteneri de discuţie aşa că aş fi mult mai vioi dacă adresarea ar fi la persoana I., din partea voastră !. Spuneti-mi cum doriţi, pentru mine conţinutul dezbaterii subiectului contează. Uite eu mă gândisem în final şi la un astfel de răspuns. Sincer sunt satisfăcut că mai gândeşte cineva şi pragmatic. Adevărul relativ mă obligă să îţi spun că: AI DREPTATE!, referitor la generaţiile noi. Parcă a dispărut cam tot ce era mai romantic şi mai frumos între membrii unei comunităţi. Acum totul pare atât de simplu pe cât este de complicat. Mulţumesc pentru P.S. totuşi mai aştept comentarii asupra temei lansate.

Link to comment

@bestkyky: Cateodata este mai bine sa actionam subtil, cu viclenie, nu asa pe fata.

Acesta este si modul meu. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit. Nu sunt o persoana rautacioasa, dar atunci cand situatia o cere, pot fi foarte rea si daca e sa lovesc, lovesc atunci cand se asteapta mai putin si in cel mai nebanuit mod. ;)

Link to comment
 • Member

Nu sunt o persoana rautacioasa, dar atunci cand situatia o cere, pot fi foarte rea si daca e sa lovesc, lovesc atunci cand se asteapta mai putin si in cel mai nebanuit mod. ;)

Link to comment

@eti: Citeste mai atent. Am zis ca NU sunt o persoana rautacioasa, dar pot deveni atunci cand situatia o cere. Adica n-o sa stau si o sa ma las calcata in picioare.

P.S. Si invata sa folosesti Multiquote-ul.:P

Edited by Miadry
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.