Jump to content
POLITISTI.ro

Cu ce se ocupa Criminalistica


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Am observat că foarte multe persoane nu ştiu ce presupune acest domeniu, cu ce se ocupă şi ce fac poliţiştii de la criminalistică.

Criminalistica

este ştiinţa care elaborează mijloace şi metode tehnico-ştiinţifice, precum şi procedee tactice destinate descoperirii, fixării, ridicării, examinării şi interpretării probelor judiciare, efectuării expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiinţifice, în scopul prevenirii şi descoperirii infracţiunilor, identificării făptuitorilor şi administrării probelor necesare aflării adevărului în procesul judiciar.


Astfel, principalele atribuţii ale poliţistilor de la Criminalistica sunt:

 • participă la cercetarea la faţa locului în cazul infracţiunilor (efectuează fotografii judiciare, fixează, ridică urme şi orice fel de probe materiale, etc)
 • efectuarea de expertize şi constatări tehnico-stiinţifice în laboratoarele poliţiei
 • activităţi de identificare în cartoteci, baze de date şi colecţii criminalistice

Criminaliştii nu trebuie confundaţi cu judiciariştii (cei care fac investigaţii şi desfăşoară efectiv anchetele). Spre deosebire de imaginea senzaţionalistă din filme, în realitate criminaliştii doar adună probele, le analizează şi apoi trimit concluziile anchetatorilor.

 

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...

Sa nu se inteleaga gresit despre toaletarea cadavrelor.... asta presupune doar fotografierea si amprentarea cadavrului... dar pana la urma activitati care ii repugna oricarui om de rand...

Asta este... cineva trebuie sa faca si aceasta meserie... :huh:

Link to comment
 • Moderator

Toaletarea cadavrului nu presupune intotdeauna numai amprentarea si fotografierea.

In cazul in care exista un cadavru cu identitate necunoscuta si peste care a trecut ceva timp pana sa fie descoperit, acesta va trebui adus inainte de a fi fotografiat intr-o stare cat mai apropiata de imaginea pe care o avea cand era in viata. Un astfel de exemplu este folosirea unor produse de machiaj, pentru ca pielea sa revina la culoarea normala.

Tot in cazul cadavrelor cu identitate necunoscuta, criminalistul il va dezbraca si va studia atent fiecare parte a corpului, pentru a gasi eventuale semne particulare, tatuaje, platfus, etc.

Asa ca toaletarea nu consta numai in amprentarea si fotografierea cadavrului.

Multi spun ca stiu, dar putini cunosc.

Link to comment

Colaborarea fructuoasa intre judiciarist si un criminalist meserias creste substantial sansa de descoperire a infractorilor in cauzele cu a.n.

 • Upvote 2
Link to comment

Nu uitati ca cei de la criminalistica fac si expertize de tot felul care ne folosesc in solutionarea dosarelor.Fiecare compartiment are sprcificul sau.

Link to comment
 • Moderator

Depinde foarte mult de pasiunea pe care o are fiecare pentru ceea ce face.

Un criminalist ce face totul cu pasiune se diferentiaza imediat de unul care face totul numai pentru ca asta presupun sarcinile sale de serviciu. La fel ca si prin celelalte formatiuni dealtfel, cei ce muncesc din pasiune se observa imediat.

 • Upvote 2
Link to comment
 • 5 months later...

hai să vă spun ceva, apropo de cadavre...

o sâmbătă noapte, cercetare la o persoană decedată. identitate necunoscută, zero suspiciuni, poze, ambalare şi cazare gratis la morgă. duminică dimineaţă, la 9, cu trusa de amprentat, îl vizitez din nou. mititelu era împreună cu vreo patru la fel de voioşi, împrăştiaţi pe tărgi de alea mobile. mi-l extrag din mulţime şi constat că a fost cea mai naşpa alegere, făceau păduchii olimpiadă pe el. îmi fac pătrăţele de hârtie pentru fiecare deget şi mai că l-aş controla o dată de acte, dar mă răzgândesc şi, tandru, îl apuc de mână. le avea pe ambele flexate şi de-acum destul de ţepene. insensibilu', l-am apostrofat în gând şi am început să-i colorez deştele. gândurile au început să-mi zboare şi lucram mecanic. tot trăgând de una din mâini ca să-i îndrept un deget, mi-a scăpat mâna cu totul, s-au auzit nişte zgomote ciudate, mi s-a părut că mi s-a mişcat şi mi-a înviat mortu', am împins targa cu piciorul, aia s-a lovit de alta, mi-au zburat hârtiuţele şi toate alea pe jos, ... şi m-au trecut nişte fiori de ziceai că m-am întâlnit cu vreo gaşcă de zombi.

toată duminica m-am scărpinat de păduchi iar seara am adormit cu lumina aprinsă :unsure: ...

Edited by crysmary
 • Upvote 8
Link to comment

altă dată, pe la începuturi... într-o seară târzie, un tip, cu un grup de prieteni într-un bar, lasă capul pe masă şi nu-l mai ridică de acolo. vine salvarea (nu era pe-atunci cu 112) îl ia şi pleacă. vine şi poliţia, adică un aro ce trosnea din toate încheieturile, un coleg ce-l conducea, un judiciarist ce-njura de mama focului, şi io, chior de somn, imun la orice stimul.

ajungem la bar. prietenii ăluia îl jeleau de mama focului, aş fi plâns şi io da' mie-mi venea prea tare a căsca. după ce-şi notează câteva chestii, colegul de la judiciar dă verdictul: chem pe cineva să-i păzească pe ăştia şi noi mergem la spital. dar mai întâi bem câte-un coniac, că nu se cade să mergi la mort fără să bei aşa ceva (cunoscătorii ştiu de ce). radem cîte-o sfert de halbă şi mergem acolo. nu ştia nimeni de mort, morga închisă, salvarea era în curte, şoferul nu era de găsit, când l-am găsit cică predase pacientul, da' de fapt nu era mort, că mişca, şi de fapt chiar mergea pe picioarele lui şi că era internat pe nu ştiu unde şi până am aflat unde a mai trecut vreo juma' de oră. omu' era cu perfuzii, avea sânge în alcool şi nu invers.

ne-am întors la bar, am "eliberat" chefliii, am mai executat câte un sfert de halbă, şi când ne-am uitat la ceas, am văzut că eram plecaţi de acasă de mai mult de patru ore. măcar... am mai rezolvat un caz :emo-yessir: !

(criminalistica se mai ocupă şi cu de-astea :doh: )

Edited by crysmary
 • Upvote 3
Link to comment
 • 10 months later...
 • 10 months later...
 • Moderator

Sunt destui colegi care lucrează la criminalisică aici pe forum. Postează concret ce te interesează și cu siguranță vor apărea și răspunsuri. Cu cât mai multe răspunsuri, cu atât mai mult vor crește șansele să îți poți face o părere cât mai obiectivă în legătură cu ce te interesează.

Link to comment
 • 1 month later...

AM doua colege care au fost in State oficial si au lucrat cu criminalistiilor.(ele sunt criminaliste),Intr-un orasel mic, cu politia locala de acolo.(Sper sa nu se bucure vre-un comunitar, ca o face degeaba). Ele mi-a spus ca TOT ce au vazut in respectivele seriale, aia aplica curent.....

Ziceau ca ei valorifica si fragmentele cele mai mici de creste, nu au nevoie de amprenta completa...

Link to comment

Arcan, dar ti-au spus ca politistii de la C.S.I. fac si ancheta judiciara cum se observa in serial sau raman numai strict la activitatile criminalistice?

Link to comment

Nuuu fac anchete.Ci doar criminalistica.Evident ca serialul este propaganda.Dar procedurile si metodele folosite de ei se regasesc in serial.

Edited by arcan
Link to comment

Aveam un coleg la munca, criminalist, care era disperat dupa serial, in sensul ca daca noi am avea dotarea lor, am fi departe... Imi spunea "eu compar manual amprentele si aia apasa pe un buton..". Iar colegul meu era unul dintre cei dedicati acestei meserii!!!

Link to comment

Ei, asta imi spuneam cu entuziasm fetele cand s-au intors.Au fost socate la propriu de nivelul ultrainalt la care lucreaza criminalistii lor.Povesteau ca au participat la un CFL real, si dupa ce criminalistii lor au strans probele, le-au pus pe ele.Si fetele au inceput: asta nu, asta nu...iar aia se uitau socati...cum asta nu??/Pai este urma care nu poate fi valorificata.Aia: WTF??? Ce fel de urma e aia care nu poate fi valorificata??

Ele: pai fragmente de creste papilare...

S-au speriat americanii...Voi NU valorificati ORICE urma??? :doh:

http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/criminalistii-timiseni-pleaca-in-sua-la-schimb-de-experienta/cn/news-20090821-11152728

http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/criminalistele-din-timisoara-fac-furori-in-america/cn/news-20090922-02471780

Link to comment

Da Arcan, am valorifica si noi, ma rog ai nostri, criminalistii, toate urmele daca ar avea cu ce sa le prelucreze! Dar ei saracii, de abia au materiale cu ce sa-si faca treaba...

Link to comment

Aaa...sa nu inteleaga cineva ca nu valorifica din incompetenta.Nope.Ci pur si simplu din lipsa de dotare stintifica...

Link to comment

Cand se imparteau materialele(nu le-am enumerat ca le stim cu totii) ziceai ca a venit Mos Craciun!!!

Link to comment

Nuuu fac anchete.Ci doar criminalistica.Evident ca serialul este propaganda.Dar procedurile si metodele folosite de ei se regasesc in serial.

teolucian63, am strans mai multe informatii pentru tine.

Ce am scris in postul de mai sus este in parte gresit.Treaba sta cam asa:

In State, Criminalistica tine de FBI.Ei se ocupa de fapte grave , de la omor in sus.Nu fac CFL la accidente sau spargeri.Cu asta se ocupa politia locala( a nu se confunda cu cocalarii locali de la noi).Criminalistii de la ei pleaca la fata locului numai cu mandat si se ocupa de absolut tot de la CFL pana la arestare, inclusiv audieri si anchete.Sunt inarmati si dupa cum spuneam, fac tot.Cu o exceptie curioasa: nu ating cadavrul sub nici o forma .Asta este treaba medicului legist, iar fata spunea ca medicul legist poate aresta un criminalist daca asta atinge cadavrul.

Edited by arcan
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.