Jump to content
POLITISTI.ro

Modul in care se acorda liberele de drept


DanielBAD
 Share

Recommended Posts

 • Membru

Am urmatoarea problema, lucrez la Biroul de Ordine Publica, Compartiment Siguranta Publica si Patrulare, pana se schimbe conducerea sectiei, daca era posibil puteam sa imi "leg" mai multe zile libere spre exemplu chiar 3-4 daca aveam nevoie fara a fi nevoie sa fac raport in acest sens pentru ca se intampla foarte des sa fiu chemat la munca intr-o zi in care eram liber si mi se oferea liber in alta zi in care se putea bineinteles, lipit de alte 2 sau chiar 3.

De cand cu noul sef de sectie nu se mai acorda mai mult de 2 libere legate decat celor ca fac raport, raport pe care il aproba doar daca cei in cauza au rezultate deosebite. Pe langa asta, seful de sectie a dat, atentie!, o dispozitie verbala sa nu se acorde mai mult de 2 libere legate si a invocat faptul ca exista la nivel de DGPMB o dispozitie mai veche data de un fost director general al Politiei Capitalei cu privire la acordarea liberelor si a mai argumentat prin faptul ca primim bani de chirie. :mellow:

Din ce am observat eu pana acum, decizia asta nu afecteaza pe altcineva decat pe fraierii de la talpa si ca sa il parafrazez pe seful de sectie : '' bordura e a noastra'' :naughty:

Edited by DannyBAD
Link to comment
Share on other sites

Conform OMIRA 577/2008 privind programul de lucru al poliţiştilor, formele de organizare şi acordarea repausului săptămânal, respectiv art.2/alin.1 este prevăzut că durata programului de lucru al poliţistului este de regulă 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de 2 zile, de regulă sâmbăta şi duminica. Dacă vorbim de libere de drept (cele două acordate săptămânal) este normal să ţi se ceară un raport prin care să justifici de exemplu din ce motive doreşti legarea liberelor pe săptămâna în curs cu cele de săptămâna viitoare. Dacă te referi la legarea celor două libere de drept cu, să zicem două libere acordate în contul orelor suplimentare lucrate şeful nemijlocit trebuie să îţi acorde aceste libere, în următoarele 60 de zile lucrătoare, dar din păcate pentru tine rămâne la latitudinea lui cum şi câte zile îţi leagă, ca să mă exprim în aceeaşi termeni cu ai tăi. Pentru edificare citeşte bine ordinul mai sus menţionat. Succes!

Link to comment
Share on other sites

DannyBad, daca te hotaresti sa te iei de gat cu cei din conducerea sectiei, pierzi din start...oricum o dai, tot ei au dreptate...partea proasta este ca din momentul ala, esti luat la ochi si ....Copman ti-a dat un raspuns scurt si la obiect( asa cum ne-a obisnuit), precum si faptul ca totul se reduce la dispozitia sefului de sectie cand semneaza sau nu raportul tau( deh, asa s-au obisnuit unii sefi de sectie-niste mici dumnezei).

Tu stii mai bine ce ai de facut! Succes!!!

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

@ copman , ai perfecta dreptate, dar eu nu faceam referire la OMAI 577. Am scris in graba si nu am apucat sa punctez ce doream exact sa aflu si anume dispozitia directorului general despre care nu stiu absolut nimic si nu am aflat pe la sectie detalii din continutul ei.

@ teolucian63 , sunt perfect constient de ce ma asteapta si tocmai de aia am zis sa ma documentez si dupa sa ridic tonul, macar de am dreptate sa stiu ca merita sa lupt.

Oricum cel mai enervant lucru este ca se tine cont de o dispozitie, verbala :ner: si nu e dat nimic in scris.

Link to comment
Share on other sites

1. Nu există dispoziţii verbale. Cel puţin aici la noi la Constanţa. :wacko: La noi nu am auzit de astfel de dispoziţii. Nu am înţeles nici ce fel de libere vrei să legi.

2. Fă un raport şi cere să ţi se comunice dispoziţia în baza căreia nu se pot acorda mai mult de două libere. Înregistrează-l la secretariat, cere nr. de înregistrare şi aşteaptă. Dar fii pregătit de repercursiuni aşa cum ţi-a explicat şi colegul de mai sus. Succes!

Link to comment
Share on other sites

OMAI 577/2008

Art. 15

(1) Pentru politistii care desfasoara activitatea in schimburi, precum si pentru cei care desfasoara activitati operative se asigura in cursul unei luni cel putin un repaus saptamanal, sambata si duminica, in zile consecutive.

(2) Politistii aflati in timpul liber, dupa efectuarea serviciului, nu participa la executarea sedintelor de tragere cu armamentul din dotare, la activitatile de pregatire fizica, la analize profesionale sau orice alte activitati care nu sunt impuse de o stare exceptionala sau de necesitate. Participarea politistului la astfel de activitati din timpul liber se face prin compensarea in mod corespunzator cu timp liber sau plata orelor suplimentare.

(3) Munca suplimentara si munca de noapte sunt prestate de catre politisti in limitele si cu drepturile compensatorii prevazute de lege.

DannyBAD acest ordin este dat de ministru si nu cred ca un director care abia isi mai tine basinile daca va fi reclamat la Corpul de Control sa dea cu subsemnatul o sa mai fie zmeu.Cat despre seful tau de sectie nu pot sa iti spun decat ca este de un mare dobitoc.

Dispozitiile verbale nu se executa, decat cele scrise , iar cele scrise trebuie sa fie in concordanta cu LEGEA, adica Codul Muncii, OMAI 577/2008, OMAI 629 completat cu OMAI 692 etc.

Art. 20

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin privind programul de lucru, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal atrage dupa sine sanctiunile prevazute de actele normative in vigoare.

Singura voastra problema este ca nu sunteti uniti, ,,baietii cu bordura" cum va spune nemernicul pe care prin munca voastra il tineti in fotoliu.

Sfatul meu este sa vorbiti intre voi , dar trebuie sa fiti hotararti , sa sesizati liderul sindical de la sectie chiar si CNP-ul.

Daca vedeti ca nu se rezolva, prin sindicat faceti o sesizare la Inspectie Interna, daca nici domnii de acolo nu-l rezolva pe ,,baiat" sesizati Corpul de Control al MAI.

Dar daca va ,,apucati " sa nu dati bir cu fugitii.

Cat priveste recuperarile ai dreptul sa le iei cand doresti numai sa nu-i incurci pe alti colegi.

Si inca ceva ,eu am fost cercetat disciplinat pentru ca atunci cand stiam ca seful meu incalca ordinele MAI il intrebam ,,unde scrie".

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Stiu foarte bine ca o dispozitie "verbala" e egal cu 0, de aia am si pus-o intre ghilimele, dar din pacate se tine cont de ele si nu are rost sa mai expun motivele pentru ca toate lumea stie de ce se tine cont de ele :doh:

@ Elvis: uite ca se tine cont de o dispozitie DGPMB de pe vremea lui Tutilescu daca am retinut eu bine si nimeni nu s-a agitat in scris probabil pana acum deoarece e inca in picioare din spusele celor care au pus-o in aplicare si de aceea vroiam sa stiu daca vreun coleg de la DGPMB are habar daca exista asa ceva.

Din pacate unitate nu exista in momente din astea si aproape toti indura, sunt prea putini cei care ridica glasul si nu sunt incurajati de colegi decat atunci cand stau de vorba doar ei fata in fata, fara sa fie prezent vreun sef, pentru ca atunci cand sunt sefi de fata aplica principiul "am inteles sefu, sa traiti sefu" :doh:

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Sa traiti! Am si eu o intrebare si va rog mult sa nu ma ignorati, legat de (LDS) adica liberele dupa serviciu sau acele ore lucrate in plus. Lucrez pe schimburi (1, 2, 3) la o sectie de politie rurala. Eu in luna iunie 2012 am lucrat un numar total de 200 ore iar normal ar fi trebuit sa lucrez 176, pentru acele ore in plus lucrate respectiv 24 de ore (200-176=24) am primit in luna iulie 3LDS. Eu consider ca acum in luna iulie nu mai trebuie sa lucrez tot 176 de ore ci 176 - cele 24 de ore lucrate in luna iunie, nu? deci eu cred ca in luna iulie eu trebuia sa lucrez 152 ore (176-24=152). Fapt pentru care cer din nou 3 LDS sa mi se dea in luna augus dar sefulk meu nu i-mi aproba raportul motivand ca eu am avut 3LDS si ca nu poate sa mi le dubleze("abureli"). SPUNETI VOI DRAGI COLEGI am eu dreptate sau seful meu??? ..in cazul ca am eu dreptate ce sa fac sa primesc aceste zile libere?

Link to comment
Share on other sites

Din punctul meu de vedere consider că ți-ai primit liberele pentru cele 24 de ore lucrate suplimentar respectiv, 24 ore /8 ore de muncă/ rezultă 3 libere. Care este rațiunea ta pentru a lucra mai puțin cu 3 zile luna următoare ?

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Acele LSD nu trebuie trecute ca libere, pentru că ele nu sunt libere, ele trebuie trecute ca recuperări.

Pentru că dacă vă sunt trecute ca libere atunci nu mai sunteți pontați și veți avea mai puține ore lucrate.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

mariusbulz

Pe lună suntem plătiți doar pentru 168 de ore lucrate. Orele lucrate peste această valoare sunt ore suplimentare.

Link to comment
Share on other sites

(PT. DAN din Mangalia in special si pt cei interesati de LDS) Logica mea referitoare la cele spuse anterior e urmatoarea: ca cele 24 de ore lucrate in plus in luna iunie nu mai trebuie sa fie scazute in luna urmatoare altfel eu ce avantaj asi mai avea fata de un alt coleg care nu a avut nici un LDS? De ex. un lucrator de politie trebuie sa aiba in cele doua luni (iunie +iulie) in total 352 de ore (176 iunie + 176 iulie = 352) , la fel si eu dar avand in nvedere ca in luna iunie eu am lucrat 200 de ore in luna iunie trebuie sa mai lucrez doar 152 pentru a indeplini 352 de ore. altfel voi avea 200 iunie + 176 iulie =376 de ore luvrate in cele doua luni deci cu 24 de ore in plus si rezulta ca lucrez mai multe ore decat unul care nu a avut LDS.

Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate.Trebuie sa lucrezi 152 de ore ,iar cele 24 de ore sa-ti fie trecute in pontaj ca recuperari nu libere !

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Marius, fa-l pe seful tau sa inteleaga ca liberele pentru orele lucrate suplimentar, nu sunt de fapt libere din luna in curs si tu ai lucrat anterior pentru acestea. In foaia lunara de prezenta(pontaj) tu nu trebuie sa fii trecut liber ci prezent(recuperare) pentru a beneficia de toate drepturile(sporurile) pentru numarul total de ore lucrate.Altfel o sa pirrzi din bani. Deci, cand face calculul la liberele pentru luna in curs, seful tau trebuie sa considere cele trei libere ca zile lucrate efectiv.

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Ai dreptate.Trebuie sa lucrezi 152 de ore ,iar cele 24 de ore sa-ti fie trecute in pontaj ca recuperari nu libere !

Ideea e ca in pontaje nu te lasa cei de la financiar sa treci orele suplimentare, cel putin in prea maritul judet in care activez. Asa ca, daca luna are 168 de ore lucrate sau 176, asta se asteapta sa si vada in graficul pontajelor, nici mai mult, nici mai putin, cu exceptia celor care au avut concedii.

Asa ca, singura baza care ramane este buletinul postului, cel putin in cazul meu, asta in cazul in care ai norocul sa ti-l ia in seama, in caz contrar fiind nevoit sa te prezinti cu jalba-n protap la imparat si sa te milogesti cu un raport scris sa-ti dea din marinimia lui unui muritor de rand niste ore/zile libere.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ben ai dreptate, insa in luna in care lucrezi ore suplimentare,acestea nu se mai trec in foaia deprezenta, trecandu-se doar "S" iar cand iti iei liber pentru acestea te treci prezent cu mentiunea "R".

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Oricum să știți că de pierdut tot veți pierde la salariu, când faceți ore suplimentare.

Este o anomalie datorată legislației perverse de la noi, pentru că altfel nu se poate numi. Ca să înțelegeții la ce mă refer:

Chiar dacă îți sunt trecute orele suplimentare ca „R” (recuperare) și ești pontat, tot nu vei fi plătit la fel, pentru că nu vei primi sporul de antenă, ore de noapte sau alte sporuri pe care le primești în mod normal.

Deci dacă te cheamă la serviciu din timp liber deși muncești în aceleași condiții, prin metoda asta a compensării cu timp liber, te arde la buzunar deși tu muncești mai mult.

Link to comment
Share on other sites

Catalin,daca esti pontat beneficiezi de toate sporurile.Cu acel R orele sunt cumulate.Cel putin noi asa am stabilit cu contabilul sef si nu au fost probleme.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Catalin,daca esti pontat beneficiezi de toate sporurile.Cu acel R orele sunt cumulate.Cel putin noi asa am stabilit cu contabilul sef si nu au fost probleme.

La noi nu se întâmplă așa. Știu sigur că sporul de antenă și orele de noapte nu se acordă în zilele de recuperare.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Ben, la noi, după ce un lider sindical le-a promis plângeri penale sefilor de servicii care nu au registrul ăsta în subunități, au apărut precum ghioceii primăvara.

drAGO5, înseamnă că la voi se procedează corect, pentru că noi nu primim sporuri pentru zilele de recuperare. Au motivat că nu putem primi sporuri pentru perioada cât nu suntem la serviciu.

Link to comment
Share on other sites

la noi nu s-a intocmit registru de ore suplimentare, nu am auzit pana acum de asa ceva. Constat k se fac mari nedreptati cu orele lucrate suplimentar. dak s-ar lua pe un an de zile toate foile cu servici ar iesii multe ore lucrate in plus si neluate in seama de nimeni chear dak le ceri prin rapoarte. Insa eu am impresia ca aceste nedreptati se fac intentionat de sefii nostri, pana la nivel inalt.

Link to comment
Share on other sites

Marius, atunci reluati discutiile cu sefii, in prezenta celor de la financiar. Nu este normal sa pierdeti banii pentru orele lucrate.Cand se lucreaza suplimentar nu au fost depuse aceleasi eforturi si in aceleasi conditii? Sindicatul trebuie sa puna presiune pe sefi: nu suntem platiti corespunzator, nu mai acceptam ore suplimentare.

Link to comment
Share on other sites

din punctul acesta de vedere inseamna ca eu sunt norocos; in luna aceasta mi-am luat 3 zile libere in plus reprezentand compensatia celor 24 ore lucrate suplimentar luna trecuta

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.