Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

  • Moderator

Deputații au adoptat astăzi proiectul de lege care interzice cămătăria.

Iniţiativa legislativă prevede că darea de bani cu dobândă de către cămătari se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, iar sumele de bani şi bunurile provenite din săvârşirea acestei infracţiuni se confiscă.

  • camăta este definită ca fiind dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut
  • cămătarul este definit ca fiind drept persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete

Proiectul a fost respins iniţial de către Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional.

Iniţial, proiectul de lege prevedea sancţionarea cămătarilor cu închisoare de la 1 an la 3 ani, însă deputaţii jurişti au propus ca sancţiunea să fie de închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Deputatul Mircea Toader a declarat că fenomenul cămătăriei a luat amploare şi trebuie tratat ca infracţiune foarte gravă. :ner:

Întradevăr, este tratată ca o infracţiune foarte gravă :blink:, se poate observa din pedeapsa stabilită de către domnii parlamentari, închisoare de la şase luni la cinci ani. :doh:

Link to comment

nu am vazut legea, dar ce inseamna dobinzi excesive? cele peste limita prevazuta de OG 13? si daca depasesc cu doar 0,5 puncte procentuale peste nivelul legal, tot excesiva este?

personal mi se parea mai usor de rezolvat problema prin intermediul fiscalitatii - simpla justificare a banilor dati cu imprumut ar fi impiedicat fenomenul mult mai simplu.

Link to comment

Tare aceasta pedeapsa de 6 luni pentru o infractiune grava.

Cred ca daca se va pune in aplicare aceasta lege trebuie sa arestam jumatate din Parlament pentru camatarie si cealalta jumatate pentru complicitate.

Edited by Elvis
Link to comment

eu totusi nu inteleeeeegggg, ce-i asa de rau sa ajuti oamenii nevoiasi, cu bani =)) =))

le-a trebuit 100 de ani ca sa scoata un sparc. ziceau de dimineata la tv ca respectiva infractiune este specificata clar in noul cod penal, in consecinta, s-a votat o apa de ploaie, sau cum se mai spune pe la noi... s-a marcat momentul. :(

Link to comment

eu totusi nu inteleeeeegggg, ce-i asa de rau sa ajuti oamenii nevoiasi, cu bani =)) =))

le-a trebuit 100 de ani ca sa scoata un sparc. ziceau de dimineata la tv ca respectiva infractiune este specificata clar in noul cod penal, in consecinta, s-a votat o apa de ploaie, sau cum se mai spune pe la noi... s-a marcat momentul. :(

SA INTELEG CA TU II SPRIJINI PE CAMATARI?BAIETII ASTIA DOAR CU ASTA TRAIESC....SI TRAIESC SI F BINE ASTA E PROBLEMA

Link to comment

SA INTELEG CA TU II SPRIJINI PE CAMATARI?

indubitabil! i-as sprijini daca legea mi-ar permite, ca vlad tepes ... ;) nu ai recunoscut un citat dintr-un clasic in viata, aka don' chorizzo de la roka del tedesco? (in traducere ceva mai libera, domnu' shoric de la piatra neamt)

Edited by serhente Garcia
  • Upvote 1
Link to comment

Baieti eu stau si ma intreb, oare in ce lege Camataria a fost legala ? Şi ma mai intreb din nou, cum draq bancile astea mari nu sunt pedepsite cand peste tot apar asa numitele agentii ,,non bancare" stil PROVIDENT= Raiffasen care pentru 1000 de lei te pun sa platesti cate 45 de lei saptamanal timp de 50 de saptamani, hî ?

Edited by Leonidas67
Link to comment

oare in ce lege Camataria a fost legala ? ...... agentii ,,non bancare" stil PROVIDENT

agentiile astea "non bancare" sunt de-a dreptul si fara nici o discutie CAMATARIE LEGALA, pentru simplul si unicul fapt ca platesc impozit la stat. as putea spune ca pina la un anumit nivel sunt mai mult tolerate decit "legale" (cu ghilimelele de rigoare)

  • Upvote 1
Link to comment

agentiile non bancare sunt IFN si reglementate prin legea 93/2009, lg 58/1998 si OG 99/2006. camataria incrimineaza activitatile tip imprumut care nu se incadreaza celor 2 tipuri de imprumuturi - cele civile cu dobinda prevazuta de OG 13 si cele comerciale oferite de banci, IFN, CAR, etc.

Link to comment
  • 4 weeks later...

traian băsescu a promulgat ieri legea privind cămătăria conform site-ului Adminstraţiei Prezidenţiale. Legea a fost adoptată în data de 18.10.2011, de Camera Deputaţilor după ce în prealabil fusese respinsă de Senat. Ca pedeapsă pentru această activitate este prevăzută închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Textul de lege defineşte cămătăria ca fiind " dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut” ia cămătarul ca fiind "persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete".

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.