Skip to content

Pregatirea politistilor pentru uzul de arma - Proiectul BIA Cluj

Featured Replies

• Membru

La cursul anterior, a fost desemnat de seful sectiei o anumita persoana. Si la noi se aplica principiul ca la cursurile de genul acesta merg cei ce trebuie sa fie pedepsiti. Implicit a mers un coleg care a trebuit sa fie pedepsit, dar care s-a intors cu multe cunostinte din aceasta experienta. Cunostinte pe care ni le-a impartasit la sedinta de tragere (unica) de anul trecut. 

Deci desemnarea s-ar face dupa cum bate vantul in biroul sefului de sectie. Colegul era de la OP.

• Replies 34
  • Views 7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Acum ca am revenit de la Cluj-Napoca, va pot impartasi cateva din impresiile cu care am ramas in urma acestui curs de pregatire. Per total este foarte ok si consider ca toti politistii operativi ar

• Sa se faca atunci si un simulator pentru sefi... ca sa fie pregatiti cand ii anunta subordonatii ca tocmai au tras cu armamentul din dotare :ner:

• nu compara uzul de arma din SUA cu cel de la noi... Deocamdata la noi se cere sa "te orientezi", si sefii se panicheaza daca le zici cai ai folosit armamentul. Sa avem noi legi care sa permita sa scot

Posted Images

• Membru

A fost postat pe Intrapol ceva in 2013, prin vara daca nu ma insel, si erau niste conditii de indeplinit, printre care sa nu ai vechime in politie mai mare de 10 ani. Avand in vedere ca eu am peste 10 ani, denota ca acele conditii erau orientative  :) . Selectarea pt curs era prin numire, eu am fost ”numit” de un comandant de la SIC, care cred ca mă avea la inima, dar mi-a făcut un bine. Oricum, s-a mai discutat despre curs și condițiile de participare, undeva printr-un topic, pe forum. 

Edited by coosstti

• Membru

Ma intorc si eu din concediu si primul lucru, dau pe la seful de sectie care sigur ma are la inima. Sper ca "ma aranjeaza" si pe mine cu un curs ! :-D

• Membru

Urmatorul curs este in perioada 19-28.01.2015, la Bv nominalizarile se fac pana azi, ora 12,00. S-au eliminat din conditiile de participare, ramanand doar vechime minim 1 an si sa nu fi nebun, atat.

• Author
  • Moderator

Indiferent de serviciul unde lucrează?

Parcă era şi o condiţie obligatorie, să fie din cadrul IC sau OP.

• Membru

Sic, Op si rutiera, la Bv este doar pt SIC si OP.

Urmatorul curs cand va avea loc? Multumesc!

• 1 year later...
  • Moderator

si uite asa redeschidem subiecte care nu au mai fost discutate de un an si ceva :)
Se pare ca urmatorul curs va avea loc in perioada 16-25 mai a.c.
Ia sa va vad, cu care ma intalnesc pe la Cluj ?  (in afara de 2 fete din scoala de politie cu care am stabilit deja :pfft::)) )

13023463_1034442663294477_1287030108_n.jpg

13045689_1034442646627812_1853276191_n.jpg

• Membru

Oare pentru IPJ Bihor cand mai vine randul ? :D

• 1 month later...
  • Moderator
  • Popular Post

Acum ca am revenit de la Cluj-Napoca, va pot impartasi cateva din impresiile cu care am ramas in urma acestui curs de pregatire.
Per total este foarte ok si consider ca toti politistii operativi ar trebui sa beneficieze de astfel de pregatire, ale carei cunostinte si deprinderi practice nu le poti invata in scolile de politie/academie, oricat te-ai stradui "tu" sau profesorii.
In primul rand este o relaxare, Cluj-Napoca este un oras frumos, cu oameni faini, sa ma exprim ca ei :) conditiile in scoala sunt ok, pretul la mancare este modest, am dat cam 160 de lei pt 8 zile, iar mancarea nu este aceeasi cu cea a elevilor, fiind superioara ca si calitate :) fetele din scoala, frumusele si de calitate si ele:))))
Ideea e ca, pe langa utilitatea pe care o vad eu a acestui curs, trebuie sa iti si placa si sa fii dornic sa inveti ceva, pt ca sunt destule de invatat sau de perfectionat, in cazul in care ai totusi habar.
Cursurile se tin de catre un instructor care este un luptator SAS si un psiholog din cadrul unui IPJ din tara - oameni de nota 10 si buni profesionisti, dupa parerea mea.
Nu se scrie nimic, totul este practic si atmosfera per total este destinsa si fiecare executa de voie si cu placere ceea ce se invata, fiind indrumati, corectati si ajutati de instructorul respectiv, sau cum a fost cazul de fata, daca mai sunt politisti experimentati si bine pregatiti care mai au habar de tehnicile de tragere. (am avut un coleg care a lucrat multi ani pe la SAS Ag si care a fost si pe afara la mai multe stagii de pregatire si cursuri de renume, experienta si cunostintele sale, fiind evidente)
Se invata cam urmatoarele:
Priza armei in mana si pozitiile de ochire, tehnici de deplasare cu arma, tragere din intoarcere sau cand tinta este in lateral, tragere din miscare sau cand esti miscat/impins, tragere rapida in tinte multiple, tragere de la diverse distante fata de tinta, tragere cu schimb tactic/tehnic de incarcator, tragere cu o mana sau cealalta, sau tragere dupa paravan cu o mana etc.
De asemenea, sunt si situatii simulate cu armamentul "la rece", in echipa sau la simulatorul tactic cu pistoalele "cu laser", simulatorul fiind interactiv si oferind un feedback aproape instant, astfel vazand daca ai procedat corect sau nu.
Pistoalele cu care se lucreaza sunt cel de 7,65 mm, Glock pt tragerea reala si SigSauer pt simulator.
Inca din prima zi, multi realizeaza ca nici arma in mana nu stiu sa o tina bine sau nu aveau habar cum isi dau seama care le e ochiul director...nu mai vorbesc de intoarceri, scoaterea armei din toc, ochirea rapida etc
Un alt aspect de luat in seama este faptul ca, de asemenea inveti sa executi manevre/miscari in conditii de siguranta, atat pe strada cat si in poligon, ti se explica rolul fiecarei manevre si cum trebuie procedat si ce se poate intampla in caz ca gresesti si ajungi sa cunosti arma destul de bine
Toate acestea repetate cu interes si sub supravegherea instructorului duc la formarea deprinderilor necesare pt a trage in diverse conditii, pt ca in timpul serviciului, sa fim seriosi, cate dintre situatiile cand se foloseste armamentul sunt ideale, ca in poligon !? adica, scoti arma, ochesti si tragi... aproape niciuna, in fiecare situatie, intervenind factori neprevazuti care iti pot influenta interventia. Ei bine, astfel de factori sunt intalniti la cursul asta, nu degeaba ii spune generic "curs de tragere in conditii de stres", la un moment dat, in timpul diverselor trageri, dandu-ti seama ca in unele situatii, aparent simple, nici nu esti in stare sa nimeresti tinta bine sau ca, tot pe baza stresului, faci greseli tactice copilaresti, insa toate au un puternic impact si cu siguranta raman in memorie, a doua oara nemaifiind loc de asa ceva.
Ideea e ca este un mare plus si cu totii ar trebui sa trecem prin asa ceva, insa din pacate locurile sunt limitate, ca si perioadele in care se tine ori zilele, fiind un pic comprimat in timp.
Se trage cu munitie reala cu Glock-ul in poligonul "Someseni" de langa Cluj, fiind alocate cam 100 de cartuse de om, la tragere fiind reluate toate situatiile care au fost repetate in sala tactica sau la simulator "la rece", tot de data asta, dandu-ne seama de diferentele dintre arme si cam de ce Glock-ul este considerat "number one"
Una peste alta, daca te duci acolo cu impresia ca vei iesi un soldat universal, probabil ai mari sanse sa fii dezamagit, insa daca analizezi lucrurile obiectiv, se spune ca cu cat inveti mai multe, cu atat iti dai seama cat de putine stiai, or in meseria asta orice acumulare de noi cunostinte este benefica si nici nu ne dam seama cand ne poate fi de ajutor
Daca aveti intrebari, cu mare placere....
P.S. Sper sa nu fi facut greseli, stiu sa scriu corect, insa cand am vazut cat am scris de mult, chiar mi-a pierit pofta de corectat :))

Edited by Rober7