Jump to content
POLITISTI.ro

Pregatirea politistilor pentru uzul de arma - Proiectul BIA Cluj


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

La Cluj se vor organiza cursuri de pregatire a politistilor pentru misunile in care trebuie sa faca uz de arma.

160 de politisti romani vor participa la cursuri speciale pentru a face fata cazurilor in care trebuie sa foloseasca arma de foc din dotare.

Proiectul in cauza, denumit "BIA", presupune achizitionarea si instalarea unui simulator video, pentru antrenarea fizica si psihica a politistilor operativi

Centrul urmeaza sa functioneze in cadrul Scolii de Agenti de Politie "Septimiu Mureşanu" din Cluj-Napoca.

Practic, centrul va pregati politisti pentru toate misiunile in care ei vor avea nevoie sa foloseasca arma din dotare, punand insa accent pe o pregatire psihica temeinica, "importata" de la poliţistii din Italia si Germania, tari partenere ale proiectului.

Politistul desemnat de inspectoratele judetene va participa in grupuri de lucru in care psihologi vor pregati respectivul politist in instructia tragerii", a declarat comisarul-sef Alexandru Tanco, adjunctul sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, prezent la Cluj la demararea proiectului "BIA".

Proiectul a primit cofinantare europeana nerambursabila in valoare de 300.000 de euro din totalul costurilor care se ridica la aproape 420.000 de euro, restul provenind din surse rambursabile si de la bugetul de stat.

In prima faza vor fi organizate cursuri pentru 20 de profesori/instructori care sa poata pregati pe viitor si alti politisti. Din primul lot de cursanţi vor face parte 160 de politisti care vor fi selectati de inspectoratele judetene din toata tara.

sursa: Adevarul.ro

Link to comment

Cred că despre un sistem similar cu cel de mai jos este vorba. Sistemul este foarte eficient, nu degeaba poliţia din SUA îl foloseşte. Problema este că un astfel de sistem ar trebui să existe la nivelul fiecărui judeţ nu numai la nivelul şcolilor. Poliţistul trebuie să îşi perfecţioneze nivelul de pregătire tot timpul nu doar pe timpul şcolii.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

nu compara uzul de arma din SUA cu cel de la noi... Deocamdata la noi se cere sa "te orientezi", si sefii se panicheaza daca le zici cai ai folosit armamentul. Sa avem noi legi care sa permita sa scoti pistolul daca vreunul nu tine mainile la vedere, sau mai mult de 3 cartuse la o tragere si apoi putem sa vorbim de simulatoare.

 • Upvote 4
Link to comment
 • Active member

si pierzi 3-4 ore dus-intors pana la poligon...

Am prins si trageri de 6, dar mai rar. Oricum e foarte putin, penibil chiar.

Oricum trag eu cate vreau, in poligon privat, dar pe banii mei...

Uzul nostru de arma nu e asa rau, interpretarile legilor si haosul din justitie ne omoara.

Edited by bozo
Link to comment
 • Active member

e un pas inainte, dar pasii trebuie facuti pe rand... Eu sunt foarte nemultumit de achizitiile din ministerul asta. Noi ne renovam sediile din banii nostrii, cumparam coli si incarcam imprimante din banii nostrii, cateodata ramanem si fara combustibil si cheltuim banii pe lucruri care deocamdata nu au aplicatibilitate.Sunt curios cum schimba softul pentru procedurile de la noi... Dar sunt mai sigur ca nu o sa il schimbe.

 • Upvote 1
Link to comment

Eu cred că are mai multe avantaje un astfel de simulator. Unul pe care vreau să îl evidenţiez este modul de acţiune în situaţii limită. Probabil aţi observat că în stradă se folosesc din ce în ce mai multe armele de foc, cuţite, etc. La tragerile în poligon nu poţi testa sau simula o situaţie reală în care eşti atacat de o persoană cu arme letale sau non letale. Sper să apuc să folosesc şi eu unul vreodată.

Link to comment

ceva de genul asta este si la scoala de la Campina..doar ca putin mai primitiv..in sensul ca spetele sunt redate printr-un videoproiector,si materialele din dotare sunt :un pistol si spray-ul iritant lacrimogen..este destul de interesant oricum.

Link to comment
 • Active member

da, si sa aiba si aparate de resuscitare langa el, in caz ca cedeaza.

Eu ii tot antrenam inainte, dar acum nu mai e cazul, ca acum stiu tiganii ca daca am zis ca trag nu mint :D

Link to comment
 • Moderator

Trebuie sa recunoastem ca este totusi un pas inainte.

Sa speram ca nu se vor limita doar la asta. Sa vina si cu modificari mult mai clare ale legislatiei si procedurilor astfel incat aceste antrenamente sa nu fie in zadar. Pentru ca, din pacate, realitatea ne dovedeste ca nu va mai dura mult pana ce se vor folosi armele si impotriva politistilor ce intervin.

Ieri de exemplu, am privit asa in trecere la un jurnal de stiri si primele trei stiri aveau ca subiect folosirea armelor de foc, prin diferite zone ale tarii.

Link to comment
 • Active member

Trebuie niste proceduri clare, si obligatorii, nu sa se intervina dupa cum il taie capul pe fiecare. Sper sa nu fie nevoie sa pierdem vieti pentru a ne da seama de ce avem nevoie, cum s-a intamplat in alte tari.

Link to comment
 • 3 years later...
 • Active member

Am intrebat, pt ca urmeaza sa merg si eu :D
De asemenea, am inteles de la Cristi ca e foarte frumos, inveti lucruri pe care nu ai unde altundeva sa le inveti in pregatirea noastra obisnuita si totul este in regula...
De la faptul ca iti deconteaza transportul, cazare asigurata in conditii f bune, doar masa o platesti :)
Sper "sa ma distrez un pic" si sa invat lucrui care, pe viitor imi vor folosi in munca de zi cu zi
:emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

Depinde şi cu ce gânduri te duci.

Dacă te duci acolo, doar ca să scapi de stresul cotidian de la muncă şi cu atitudinea aia de genul "eu le ştiu pe toate" sau pe post de Gică Contra, nu vei face mare brânză, doar pierzi vremea şi ocupi locul unuia care chiar îşi doreşte să înveţe lucruri noi. 

În schimb dacă te duci acolo cu mintea deschisă, fără prejudecăţi şi cu dorinţa de a învăţa lucruri noi, o să fii încântat de ce vei învăţa şi îţi vei aminti cu plăcere de acel curs.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Cum sa fiu Gica Contra, cand eu trebuie sa ma duc dornic sa invat ceva si bucuros ca am fost trimis.... ar fi o prostie din partea mea.
Si ma intreb ce naiba ar recomanda pe cineva sa aiba o atitudine de "Gica Contra" !? Poate nenumaratele sedinte de tragere organizate la IPJ in care tragi aproape ... 20-25 de cartuse pe an  :))  bineinteles sub directa indrumare a "instructorilor specializati" de la resurse umane :))

Link to comment
 • Member

A fost super interesant, am invatat multe, m-am descatusat in manuirea armamentului, cazare f buna, masa buna, un curs care ar trebui facut de toti politistii.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.