Jump to content
POLITISTI.ro

Structurile de pregătire profesională din Poliţia Română


Recommended Posts

Structurile de pregătire profesională fost înfiinţate de mai bine de 3 ani de zile şi aş vrea să discutăm despre eficienţa acestora. Am remarcat că efectiv ne bombardează cu adrese, solicitări şi tot felul de situaţii. 

Voi cum apreciaţi utilitatea şi eficienţa acestor structuri?

Link to comment
 • Active member

Mie mi se pare o schimbare în bine de când s-au înființat.

Link to comment

Imi cer scuze, nu vreau sa supar pe cineva, dar eu nu vad schimbarea asta în bine, ci numai inca o structura neoperativa care da aşa-zis "dispoziţii" celor operativi. E o structura populata cu niste infatuaţi care se cred sefi. Au o greata pe ei acesti instructori care nu se trateaza nici cu lamaie.

 • Upvote 1
Link to comment

Bună observație. De când au fost înființate aceste structuri de pregătire profesională, toate promoțiile de polițiști participă la un stagiu intens de pregătire înainte de a începe muncă efectivă.

Link to comment
în urmă cu 21 ore, Marius a scris:

acesta este un exemplu elocvent al eficienței acestor structuri.

Pe ce te bazezi cand spui asta?

Link to comment
 • Active member
în urmă cu 2 ore, Marius a scris:

Aceasta trebuie să se concentreze pe dezvoltarea abilităților practice și a cunoștințelor relevante pentru situațiile reale de teren, nu pe tot felul de închipuiri nerealiste.

Tocmai de aceea calificarea se face la locul de munca.
Ce-i învață acum - trageri, conduceri, kung fu se pot face în școală. De altfel, eu nu înțeleg ce îi mai învață în școală dacă trebuie să urmeze 2 săptămâni de pregătire după ce termină. 
Mai nou, în modul ăsta de 2 săptămâni (la unele IPJ-uri am înțeles ca tine chiar 3) sunt strecurate ore de pregătire teoretica ținute de un polițist cu experiență de la subunitatea unde sunt ei încadrați, deci nu de către cei de la pregătirea asta profesională și nici de tutorele lui profesional. E noaptea minții. Conceptul celor de la Direcția de Pregarire Profesională.   
Îl scoți din câmpul muncii ca să-i predea teoria (pe care ar fi trebuit să o învețe în școală și care de fapt ar trebui aplicata muncind, alături de tutore) de către un alt polițist pe care îl scoți și pe ăla din câmpul muncii și care nu are în fișa postului atribuții de pedagog. 
Atunci de ce mai există școlile de poliție, de ce mai există perioada de tutelă, de ce mai există tutore, de ce se mai fac nu știu câte hârtii, dispoziții, planuri de pregătire profesională, teste lunare în tutela?!

 • Upvote 2
Link to comment
în urmă cu 14 ore, Marius a scris:

Acestea au fost populate cu lucrători fără experiență, care, din păcate, nu demonstrează competențe sau abilități relevante pentru poziţiile pe care le ocupă.

Chiar aşa este! Sunt în mare parte numai puştani cu maxim doi/trei ani de poliţie, cu o aroganţă ieşită din comun.

Link to comment
On 10.05.2024 at 18:39, Marius a scris:

Sistemul defectuos de pregătire: obligativitatea participării la sesiuni de pregătire neadaptate nevoilor reale demotivează tot personalul. Această lipsă de motivație e principalul inamic în orice sistem de pregătire. Impunerea participării înlătură orice implicarea activă. Sistemul de pregătire ar trebui restructurat pentru a stimula interesul și a facilita participarea voluntară a poliţistului în timpul său disponibil. Instructorul trebuie să fie la dispoziţia poliţistului operativ, nu invers.

Ar fi foarte interesant să dezvolţi puţin mai mult ideea asta. Cum ar fi o astfel de organizare?

Link to comment

Asta ar presupune ca instructorii sa abia un program fix in poligon, pe stadion sau in sala etc. si sa stea acolo permanent, indiferent daca vin sau nu politisti la pregatire. 
Sedintele de tragere nu cred ca pot fi organizate asa, pentru trebuie sa se stie cate persoane participa pentru a se scoate munitie etc.

Link to comment
 • Moderator

Dacă se vrea, se poate! Am scris şi mai sus, că participarea la orele de pregătire să se facă cu o programare prealabilă în limita locurilor disponibile. În acest fel se poate şti clar câte persoane şi cine participă la o şedinţă de tragere la o anumită oră / dată etc.
Referitor la prezenţa instructorilor în poligon, sală, stadion, aşa ar fi normal, pentru asta au ocupat funcţiile respective, să-şi desfăşoare activitatea acolo, nu să stea la birou.

 • Upvote 4
Link to comment
 • Active member
Posted (edited)

Sună bine, dar dacă pregătirea asta ar fi benevol și la inițiativa polițistului, s-ar desființa SPP-urile pt ca n-ar mai avea cursanți chiar dacă ar primi unele recompense de care până la urmă, la sfârșitul anului, un șef poate sau nu să țină cont de ele. 
De altfel, și în prezent fisa de evaluare conține aceste 2 criterii - pregătire fizică si tragerea cu armamentul. Din experienta mea, nu au modificat niciodata un calificativ de Bine in FB sau invers, astfel incat sa conteze atat de mult un sistem de recompense pe baza de credite. 
Dupa parerea mea, tragerile și poligonul auto ar trebui sa fie obligatorii și stricte. Restul, ce mai fac ei, kung fu și alergari sunt discutabile. 
Și mai e o treabă în participarea benevol la modulele astea de pregătire. Dacă unul e certat cu munca, o să-l vezi în fiecare lună la pregătire. 
 

Edited by Ben
Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 11 ore, Ben a scris:

dacă pregătirea asta ar fi benevol și la inițiativa polițistului, s-ar desființa SPP-urile pt ca n-ar mai avea cursanți

Eu nu aș fi așa pesimist, pt că și în prezent cei care nu vor să facă pregătire nu se duc, găsesc tot felul de motive. Dacă nu se prezintă acolo nu are nimeni ce să le facă.

În schimb, dacă-i penalizezi la calificativul anual și/sau condiționezi anumite beneficii de promovare în carieră de participarea la orele de pregătire, cu siguranță optica se schimbă.

În principiu trebuie mutată responsabilitatea asta asupra fiecărui individ și arunci nimeni nu mai poate găsi scuze, justificări etc.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Eu chiar săptămâna asta sunt la modulul de pregătire „profesională”. Am folosit ghilimelele întrucât eu consider că nu e nimic profesional pe aici. Pierdere de vreme. Nu au munție ca să tragem, deci facem la rece. Nu au sala de sport disponibilă deci alergare prin parc. La conducerea auto o să facă doar cei ce nu au făcut niciodată. Și așa mai departe … practic o pierdere de vreme, o săptămână în care pierdem vremea într-o sală în care așa-zișii instructori stau și povestesc despre spețe prin care au trecut alții sau de pe youtube.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Active member

Citesc cu stupoare părerile voastre și nu îmi vine sa cred .... și nu pt ca nu v-as crede pe voi, ci pt ca pur și simplu nu îmi imaginez cum de, prin alte județe, e asa aiurea treaba asta cu SPP și tot ce implica.

Vreau sa va zic ca la mine la VL, băieții de la SPP sunt foarte ok și explica într un mod profesionist și totul decurge ok. Nu îi laud cu nimic; majoritatea sunt veniți de la SAS și cei care ma cunoașteți bine, știți cam "ce iubire" am eu pt mascații de la mine (unii), dar chiar sunt oameni faini la SPP VL.:emo-yessir:

Vreau sa va spun ca, de 3 ani, de când s-a pus cum trebuie serviciul ăsta pe picioare, am început și eu sa vad polițiști care fac peste 30 de flotări, am văzut și eu polițiști care știu sa facă o priza corect pe arma, sau ședințe de tragere în care s-au tras 25-30 cartușe, ori am văzut de asemenea, politisti care au tupeu sa alerge o mașină când e cazul, ce-i drept, chiar dacă e în poligon. Deci încep usor-usor sa se îmbunătățească treburile. E adevărat ca pregătirea asta mai ține și de fiecare individ în parte și de resursele acestui minister...și e drept ca pot fi, cum a zis Marius, unele lucruri îmbunătățite, dar pana una-alta, eu nu am ce le reproșa alor mei de la VL ...dacă ar fi fost, cu siguranță eram primul care critica. 

Chiar azi am avut "probele" și am fost 57 de polițiști evaluați și fiecare si-a executat cu simt de răspundere exercițiile, atât cât a putut, dar credeti-ma, au fost ok per total. Și în special, am fost plăcut surprins de cei de peste 35 de ani, spre deosebire de "grupa mica", ce m-au dezamăgit pe alocuri.

Link to comment
 • Moderator

Cum se desfăşoară şedinţele de tragere la voi @Roby? În grupe de maxim 5-10 poliţişti, sau merg la tragere toţi poliţiştii dintr-o structură?

Link to comment
 • Active member

Varianta a doua ...toți polițiștii dintr-o structura; sau dacă structura e mai mica (gen politie oraseneasca 15-20 lucratori) ori birou/compartiment, combina mai multe astfel de structuri în aceeași zi.

Și trag serii de cate 6 polițiști 

Minim 12 cartușe...în medie sub 20 nu prea s-au tras în ultima vreme 

Link to comment
 • Moderator

Exact ce bănuiam! Sunt “buni” rău și ăia de la tine!

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.