Jump to content
POLITISTI.ro

Condițiile și cuantumul compensației lunare pt chirie


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

În prezent Ministerul face demersuri pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor.

În acest sens, recent, Inspectoratul General al Poliției Române prin Direcția Juridica a solicitat puncte de vedere, observații și sugestii de la structurile teritoriale cu privire la conținutul proiectului de modificare al Hotărârii de Guvern pentru modificarea și completarea H.G nr. 284/2005.

d42ad75e-519d-4b1c-913e-6f23fc47e133.jpeg 7676eb57-32c3-48bd-b4ec-b504822b7917.jpeg 995abb67-6929-49e7-960a-b52e0391b39d.jpeg 4a496888-cd70-4546-9bbb-b112e07c06f4.jpeg 33c6bf37-eb27-4c99-bcc6-9e93b0bc6c66.jpeg 33c6bf37-eb27-4c99-bcc6-9e93b0bc6c66.jpeg 

11a7a8d6-a61d-4c42-9674-18b05d493ad7.jpeg

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Se pare ca aceste demersuri nu prezinta interes pentru nimeni... Sunt oarecum uimit ca sindicatele inca nu s-au sesizat. Are cineva forma completa a eventualelor modificari? 

Link to comment

Probabil gasesti pe Intrapol, la Directia Juridica., ca mi se pare ca MAI a intocmit respectivul proiect de HG si a solicitat puncte de vedere tuturor structurilor din MAI.

Link to comment
 • Moderator

@Andrei,

Ai așteptări prea optimiste referitor la sindicate, pentru că majoritatea celor care participă la consultările de dialog social au o capacitate intelectuală destul de limitată.

Link to comment
 • Member

@ScanBlu m-am uitat astazi si nu am gasit postarea. Ori, nu mai stiu eu sa caut.. Ori..

@Marius vad ca de cateva zile, sindicatele nu mai au nici un fel de activitate... Probabil se pregatesc de vreun protest si vor sa faca asa, un fel de surpriza. Sa nu ii deranjam.

Revenind la subiect, vad ca totul merge pe o panta din asta a tacerii. Nimeni nu zice nimic, cand e vorba de interesele noastre, dar tot noi suntem suparati apoi. Asa probabil o sa se intample si cu modificarile astea. 

 • Upvote 1
Link to comment

Da, m-am uitat si eu, nu se gaseste pe Intrapol sau Internet. Probabil a fost transmis pe SMEC.

Edited by ScanBlu
Link to comment
 • 2 weeks later...

Am si eu nevoie de o lamurire. Daca eu sunt din Dambovita si am fost numita la primul loc de munca in judetul Arges pot sa imi cumpar in Arges o lucuinta cu credit ipotecar si sa beneficiez de aceasta compensatie?

Ma intereseaza de cand pot beneficia de compensatia pt plata ratei, deoarece la data numirii eram insarcinata, am mers doar 1 luna la munca si acum sunt in concediu de crestere si ingrijire copil.

Eu as vrea in aceasta perioada cat sunt in crestere copil sa fac creditul si sa achizitionez locuinta cu ipoteca. Este posibil?

Conteaza daca sotul detine locuinta in Dambovita?

Multumesc!

Edited by danab
Link to comment
 • Moderator

@danab, pentru a beneficia de compensaţia pentru achitarea ratei unui credit imobiliar, trebuie să îndeplineşti condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie. Iar pentru a beneficia de compensaţia de chirie polițistul numit în prima funcție într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul, nu trebuie să dețină locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul acestuia.

Link to comment

Dar ce se intampla cu cei care au cumparat case in alte localitati din 2018 si pana in prezent? Ei in acest moment indeplinesc conditiile pentru a beneficia de chirie dar vad ca sunt exclusi de prevederile din HG de la art. II. 

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • Moderator

Ieri 26.07.2023 Ministerul a publicat Proiectul hotărârii Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.284/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor.
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro. 

Proiect HG chirie.pdf Nota de fundamentare HG chirie.pdf Tabel Comparativ HG chirie.pdf

Link to comment
 • Active member

Eu zic sa formulăm niște propuneri aici și poate prin grija cuiva, ajung unde trebuie

Încep eu:

- creșterea cuantumului chiriei; suntem în 2023 și încă se mai acorda chirii de 400 - 500 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc;

- stabilirea unei sume fixe si eliminarea diferențelor dintre agenți și ofițeri, pt ca aici nu e vorba de studii sau de volumul de munca.

Link to comment
 • Member

Păi în proiectul de lege nu e specificat că ar vrea să actualizeze chiria la un procent de 40-50% din cuantumul salariului?

Link to comment
 • Moderator

La art. 14 vor să se introducă două noi alineate, alin. (2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Compensaţia lunară pentru chirie nu se acordă polițiștilor care au înstrăinat o locuinţă aflată în proprietatea lor sau a soţiei/soţului, cu intenţia vădită de a beneficia de compensaţia lunară pentru chirie.
(3) În situația prevăzută la alin.(2), intenţia vădită se constată de către comisia prevăzută la art. 31 alin. (1) sau de către persoana/persoanele desemnată/desemnate conform art. 5 alin. (21), iar în cazul prevăzut la art.2, de către persoana/persoanele desemnată/desemnate în acest sens de către șeful unității.”

În Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, lege organică este prevăzut foarte clar "care nu deține locuință proprietate personală", iar prin această Hotărâre de Guvern se instituie o restricţie, se limitează un drept care nu este prevăzut de legea organică.
Asta este o ilegalitate pentru că Hotărârile Guvernului sunt acte de reglementare secundară care stabilesc modul în care legile vor fi efectiv puse în aplicare şi/sau alte aspecte organizatorice privind implementarea acestora. 
Actele normative de reglementare secundară (secundum legem) se emit strict pentru organizarea executării legilor - actelor normative primare (legi sau ordonanţe de Guvern) şi trebuie să fie emise cu respectarea competenţei constituţionale, competenţei legale a organului emitent şi cu respectarea actelor normative cu forţă juridică superioară. 
Astfel, hotărârile de Guvern, conform art. 108 alin. (2) din Constituţia României, republicată, "se emit pentru organizarea executării legilor". Aceste dispoziţii constituţionale sunt dezvoltate / detaliate în cuprinsul Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, unde la art. 13 este detaliat următorul principiu: "actul normativ, întocmit pe baza unui act de nivel superior, nu poate depăşi limitele competenţei instituite prin acel act şi nici nu poate contraveni principiilor şi dispoziţiilor acestuia".

În mod normal, în astfel de situaţii organizaţiile sindicale şi profesionale trebuie să ia atitudine şi să formuleze obiecţiuni, pentru că prin aceste prevederi se restricţionează / se înlătură un drept prevăzut într-o lege organică pentru categoria profesională pe care o reprezintă. Din păcate, liderii sindicatelor din poliţie sunt mult prea limitaţi intelectual şi nu au capacitatea ori pregătirea să poată formula nişte obiecţii argumentate, ei sunt în stare doar să se dea în spectacol şi să abereze la TV şi pe facebook pentru a obţine like-uri.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Din punctul meu de vedere, sumele trebuie să fie fixe, ca la magistrați, că nu interesează pe proprietar gradul, funcția sau salariul de bază.

Eventual să fie stabilită suma asta în funcție de localitate și să se majoreze cu inflația, sau mai bine, să fie prevăzută în euro.

Link to comment
în urmă cu 12 ore, Bogdanel a scris:

Păi în proiectul de lege nu e specificat că ar vrea să actualizeze chiria la un procent de 40-50% din cuantumul salariului?

Ba da, chiar la primul articol din HG:

"a) 50% din salariul lunar aflat în plată, dacă locuința închiriată se află în municipii, stațiuni turistice ori balneare sau în localităţi cu situaţii deosebite, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere;
b) 40% din salariul lunar aflat în plată, dacă locuința închiriată se află în alte localităţi decât cele prevăzute la lit. a), dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere."

Modificarea care se face este că înainte se specifica salariul de bază, iar acm vor să modifice cu salariul lunar.

Link to comment

Conform Proiectului de HG, dreptul la compensaţia lunară pentru chirie, inclusiv în situaţia utilizării acesteia pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rată, încetează conf. lit. j) la data închirierii sau schimbării destinaţiei locuinţei achiziţionate prin credit ipotecar/imobiliar pentru care se acordă compensaţia lunară pentru chirie.
Din ce ştiu eu, dreptul unui proprietar asupra unui imobil se referă la un ansamblu de drepturi legale și privilegii conferite de legea fundamentală (Constituţia) unei persoane fizice sau juridice, numită proprietar, iar aceste drepturi asigură următoarele:
Dreptul de posesie: Proprietarul are dreptul să ocupe și să folosească imobilul în conformitate cu scopul pentru care a fost achiziționat sau destinat.
Dreptul de dispoziție: Proprietarul poate să vândă, să închirieze, să doneze sau să transmită în alt mod dreptul de proprietate asupra imobilului.
Dreptul de folosință: Proprietarul are dreptul de a utiliza proprietatea în scopul dorit, respectând limitele impuse de lege.

Art. 53 din Constituţie:
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Cum restrâng ei dreptul de posesie şi de folosinţă al proprietarului unui imobil prin Hotărâre a Guvernului, când Constituţia spune că drepturile pot fi restrânse numai prin lege?

Link to comment
 • Member

Daca totusi vorbim de transparenta, era corect sa vedem si propunerile structurilor din MAI. Sa vedem si noi cat de mult isi dau "ai nostri", interesul pentru noi.

@Roby, din 2012, tot aud de chirie la fel pentru toti. Striga Dottore Dorel, in sala mare a DGPMB, ca o sa elimine inechitatile acestea... Asa a ramas.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Va salut.

Poate v-ati mai intalnit cu urmatoarea speta si ma puteti ajuta: detin locuinta prin credit in judetul X (pt care nu primesc decont rata, este achizitionata inainte de incadrarea in MAI). Judetul X este invecinat cu judetul Y (unde am fost transferat in interesul serviciului) - se poate lua exemplul Bucuresti, Ilfov.

Eu vreau sa imi iau chirie in judetul Y, dar nu vreau sa am probleme ulterior. Dvs. ce parere aveti?

 

Multumesc

Link to comment

ZrE, In localitatea in care te muti in interesul serviciului nu trebuie sa ai locuinta proprietate personala, poti sa ai 10 proprietati in alta localitate, cu atat mai mult in alt judet, chiar daca e limitrof.

Daca ai fost mutat in interesul serviciului in alt judet, implicit in localitatea unde esti repartizat in acel juidet esti considerat a fi mutat in interesul serviciului.

Edited by ScanBlu
Link to comment
 • 1 month later...
 • 2 weeks later...

Buna ziua, as dori sa stiu daca exista posibilitatea de a primi compensatie pentru chirie in urmatoarele conditii: 

-sotul a achizitionat prin credit un imobil de 35 mp inainte de casatorie

-dupa casatorie, el avand locuinta nu am mai beneficiat de chirie

-ulterior familia s-a marit si conform legii locuintelor acest spatiu nu mai este corespunzator pt o familie de 4 persoane. 

Din punct de vedere legal daca dovedesc ca spatiul nu este corespunzator as putea solicita compensatie pentru chirie?

Link to comment

Nu. In HG 284/2005 se prevede doar ca sotul/sotia sa nu detina locuinta proprietate personala, nu si alte detalii despre locuinta detinuta. Deci simplul fapt ca sotul detine locuinta proprietate personala (indiferent de marimea ei), nu iti permite tie sa soliciti compensatie de chirie.

Insa, daca sotul vinde locuinta respectiva, poti beneficia de compensatie de chirie, pt. ca imobilul respectiv a fost achizitionat inaintea casatoriei si tu nu ai niciun fel de drepturi asupra imobilului respectiv sau vreo obligatie legata de imobilul respectiv.

Corolar, daca ati fi achizitionat imobilul respectiv impreuna, in cazul vanzarii sale, nu ai fi putut beneficia ulterior de compensatie de chirie.

Edited by ScanBlu
 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.