Skip to content

Ce domeniu sa aleg, armata sau politie?

Featured Replies

va salut cu respect ! am si eu o nedumerire. Stiti cumva care sunt diferentele la salariu dar si in grad (daca sunt) intre un maistru militar (MaPN) si un agent de politie(MAI) , ambii proaspat absolventi ??

va multumesc

• Replies 43
  • Views 26.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• da..poate ai dreptate legat de salariu ! insa e si alta muca in politie decat in armata. Eu cred ca stau mai boem in politie, adica nah, seti la civilizatie, patrulezi prin oras, cu masina politiei, o

• Tu esti chiar culmea. Copman ti-a dat mura-n gura. Te uiti pe grila de salarizare, vezi ce coeficient are fiecare categorie si inmulteste cu salariul minim pe economie. Daca ai luat la scoala de maist

• Amice desi ai cam luat cam in misto cu intrebarea ta (prost formulata) lumea pe aici, iti acord totusi credit pentru faptul ca esti baiat tanar si esti acum la o rascruce in viata ta iti scr

• Author

da..multumesc de raspuns insa nu asta cautam ! vroiam sa stiu cam cat castiga un agent de politie si un maistru militar !! daca unu sau altu ia mai mult ca celalalt ! de exemplu un agent de politie ia 20 de milioane iar un maistru 25..sau nu stiu. Asta vreau sa stiu ! e o diferenta in grad ??? la bani???

20..25 milioane???...wow...nu am auzit nici un agent de politie sa ia atatia bani in ultima vreme.....pot sa te intreb la ce te ajuta aceasta informatie???

• Author

oi nuuuu..am zis doar asa..un exemplu..dovada ca nu stiu cati bani ia daca zici ca nu ai auzit de suma asta ! Intrebarea e cat se paote de simpa !!!! Cati bani primeste un absolvent de la Campna si cat primeste un maistrru militar ??? Nu trebuie sa imi dati data exacte..doar asa orientativ, estimativ ! Vreau sa stiu pentru ca eu am luat si la Campina si la maistrii militari la aviatie (bobocu) ! Exista si diferente de grad la absolvire?? Asta va intreb !

• Membru

Tu esti chiar culmea. Copman ti-a dat mura-n gura. Te uiti pe grila de salarizare, vezi ce coeficient are fiecare categorie si inmulteste cu salariul minim pe economie. Daca ai luat la scoala de maistri, inseamna ca tre sa stii si matematica, deci nu ar trebui sa-ti fie greu.

Mi se pare ca la maistrii militari, ai un salariu mai mare.

• Moderator

Sfatul meu este sa te duci in armata. Pentru ca daca intri in Politie pentru salariu, e doar o chestiune de timp pana ce vei regreta acest pas.

oi nuuuu..am zis doar asa..un exemplu..dovada ca nu stiu cati bani ia daca zici ca nu ai auzit de suma asta ! Intrebarea e cat se paote de simpa !!!! Cati bani primeste un absolvent de la Campna si cat primeste un maistrru militar ??? Nu trebuie sa imi dati data exacte..doar asa orientativ, estimativ ! Vreau sa stiu pentru ca eu am luat si la Campina si la maistrii militari la aviatie (bobocu) ! Exista si diferente de grad la absolvire?? Asta va intreb !

Un fost elev pe care l-am avut sub tutelă şi care acum este în Bucureşti a luat primul salariu 900 lei. :( Acum gândeşte mai bine unde vrei să dai.

• Author

da..poate ai dreptate legat de salariu ! insa e si alta muca in politie decat in armata. Eu cred ca stau mai boem in politie, adica nah, seti la civilizatie, patrulezi prin oras, cu masina politiei, o cam arzi aiurea asa ! In schimb in armata cred ca te storc aia de puteri !! Si mai e si faptul ca ai putea fi pus in cucuiietii din deal la nu stiu ce U.M. ! Eu cred ca si asta trebuie luata in calcul !

muca = munca*

seti= esti*

• Moderator

Ba din contra, in armata o cam arzi aiurea. Stai in unitate toata ziulica, vei deveni expert in table, rummy, etc iar din cand in cand mai ai vreo aplicatie.

Patrularea aia nu e asa cum se vede din afara, contibuabilul are tot felul de probleme, cereri sau nevoi si te trage de maneca, te filmeaza, te reclama si te balacareste, in timp ce in cazul celor din armata habar nu are ce fac aia prin unitate si nici nu-l intereseaza.

In armata nu superi pe nimeni, in timp ce politistul are de-a face cu toate paturile sociale, toti dereglatii, toti reclamangii sau bolnavii psihici, ori cei indragostiti de numerele de telefon gratuite si automat supara si deranjeaza contribuabilul dupa o interventie la un apel 112, deoarece este nevoit intr-un fel sa "imparta dreptatea" acolo. Munca in strada cu cetateanul "contribuabil" este foarte dificila si nu se compara cu trandavela de care au parte cei din armata.

Din ce postezi pe aici, mie unul imi e foarte clar, tu nu esti facut pentru meseria de politist, intrucat esti interesat de salariu si sa o arzi aiurea, iar de aceste doua lucruri nu vei avea parte in politie, de aceea cred ca cea mai inteleapta decizie este sa te indrepti catre armata, deoarece acolo lucrurile sunt mult mai linistite.

Total contrar celor discutate pina acum, eu ti-as recomanda sa incerci AGRONOMIA.

In conditiile in care tara a ramas "eminamente agrara" (ca sa folosesc un termen de demult), in conditiile in care se prefigureaza o crancena criza (penurie) alimentara, zic eu ca este de viitor sa "stii sa faci mancare" ;)

daca problema ta in alegerea meseriei sunt banii, nici politia si nici armata nu sunt de tine. iti garantez. orienteaza-te spre altceva.

politia este total diferita de armata atit ca si atributii, functionare si organizare cit si ca aptitudini si caracteristici ale membrilor sai.

daca iti alegi meseria in functie de venituri este clar ca u esti facut ptr ea. mai gindeste-te - o profesie care nu iti va place peste 3-4 ani este un cosmar.

Eu iti recomand sa emigrezi intr-o tara in care munca este platita , daca salariul este singurul criteriu poti sa muncesti in orice domeniu , eventual cat mai bine platit , dar este de preferat ca acea munca sa fie decenta si obligatoriu legala.........

Dar daca conteaza doar uniforma , si vrei sa fii vazut patruland prin orase angajaza-te la o firma de paza sau daca vrei doar sa stai degeaba te angajezi in armata .

Uita de angajarea in MAI ..........nu este de tine !

Edited by hpavictor

in Armata nu este chiar asa de leneveala cum se vede de afara :) cind ai aplicatii si pleci cite 2-3 saptami cu echipamentul in spinare (si daca faci parte dintr-un batalion de mars vei sti cu adevarat ce inseamna mers pe jos :naughty: ), si stai pe cimpuri si mlastini iti piere cheful de armata si filme cu Rambo.

dar este adevarat ca nici nu te intilnesti cu toti timpitii si incerci sa-i dai jos de pe stilpi. desi daca compar asta cu un caporal de garda nervos.... nu stiu care este mai avantajat. :D

prietene, da la teologie, cel mai bine !

• Membru

Sa sti ca ti-a dat un sfat bun Serioussam cu teologia.Te mai rogi si tu sa mai vina un botez,o nunta,o pomana!Si nu te bate nimeni la cap,iar la serviciu nu mergi doar Duminica si cand e sarbatoare!

da..poate ai dreptate legat de salariu ! insa e si alta muca in politie decat in armata. Eu cred ca stau mai boem in politie, adica nah, seti la civilizatie, patrulezi prin oras, cu masina politiei, o cam arzi aiurea asa ! In schimb in armata cred ca te storc aia de puteri !! Si mai e si faptul ca ai putea fi pus in cucuiietii din deal la nu stiu ce U.M. ! Eu cred ca si asta trebuie luata in calcul !

muca = munca*

seti= esti*

Mor. :ner:

Catalin ti-a spus tot ce vrei sa stii de la armata.

In primii ani probabil ca numai asa o sa faci si sigur nu vei trece de 1.500 ron lunar. Variaza sa stii. Pleci de undeva de la 900.

Dupa ce ai zis tu.. cred ca ai avut o scolire de liceu de te doare sinusu'... iar tu vrei si usor si bun. Nu exista asta.

Deh.. fugi armata. Fugutza la Buzau dupa 1 an de armata. Daca nu cazi lat in 6 luni... esti un adevarat soldat patriot. O sa mananci la spanac pana te ia somnu.

Tu in politie n-ai ce cauta daca o vrei pentru bani.

nu uita de bromura :) este obligatorie la aplicatiile mai mari de 4 zile :clip:

nu uita de bromura :) este obligatorie la aplicatiile mai mari de 4 zile :clip:

Si asta, da. :ner:

Ajuta sa nu visezi strigoi imbracati in ofiteri instructori si sa nu cedezi.

DA ! Exact cum gandeam. Tineretul din ziua de azi. Toti vor un loc caldut, cu secretara in stanga si laptop in dreapta, pai ce dracu suntem manageri ! :doh:

Frate de ce ai dat la politie daca tu gandesti fraze ca cea de mai sus. In politie trebuiesc oameni care sa prinda hoti nu "sa o arzi aiurea" . Cu asa mentalitati se duce dracu munca de politie !

Banuiesc ca in politie vrei sa lucrezi ori la mascati, ori pe la rutiera !!! ?

Tu sigur ai intrat la politie ? Sigur nu ne minti ? Ca daca ne-ai minti, m-am linistit !

PS - Alege armata !

Edited by Eduard

• Membru

Nu-l mai speriati cu marsuri de km intregi si statul prin mlastini, pt ca un maistru militar nu face asa ceva, decat in perioada initiala de instriuire. Munca specifica maistrilor militari presupune cu totul altceva, nu lupta in spatele liniilor inamice si commando, mai ales in Aviatie.

Asta daca a intrat la maistri.

Edited by ben

Amice

desi ai cam luat cam in misto cu intrebarea ta (prost formulata) lumea pe aici, iti acord totusi credit pentru faptul ca esti baiat tanar si esti acum la o rascruce in viata ta

iti scriu din experienta mea si a multor prieteni ai mei care sunt acum la man, deci pot sa fac o comparatie foarte realista intre cele doua sisteme

strict pragmatic, iti va fi mult mai util sa te duci la scoala de maistri militari pentru ca vei deprinde niste competente pe care le poti folosi nu doar in Ro, ci si in multe alte tari pe bani mult mai multi si cu oportunitati mult mai diversificate decat aici.

salariul ca maistru militar este mai mare decat la politie; diferenta mm - agent poate ajunge la 1000 ron in conditiile unor sporuri pe care la aviatie tu le vei avea. compensatia de chirie o vei lua la man fara probleme, nu acelasi lucru fiind posibil si in politie. vei invata terminologie in limba engleza si asta e un pare plus pentru mai tarziu.

maistrii militari sunt un corp tehnic deosebit de util pentru o institutie si nu pot sa ma gandesc decat cu "stima" la desteptii care au desfiintat acest corp in mai.

cum nimic in viata nu este gratis este posibil ca primii 3-5 ani din cariera ta de militar sa fie mai grei decat daca ai fi politist, dar crede-ma vei beneficia foarte mult de pe urma efortului tau.

• Author

pfoaii..extraordinare comentarii !! Va multumesc..sincer ! Numai ca legat de concluzia pe care ati tras-o in privinta caracteruluio meu este una total gresita !! Vreau sa intelegeti asta foarte bine ! Eu nu sunt un anti-munca cum prea prost ati intuit si nici un depravat social fara educatie care nu e in stare sa treaca de examenul de la Campina. In ceea ce priveste afirmatia mea cum in MAI esti mult mai boem si "mai la civilizatie" pot sa o sustin din nou cu tarie ! Eu ptin asta am inceercat sa subliniez ca acolo esti in permanenta in contact cu cetateanu' si iti faci de lucru imediat, adica placerea in meseria de politist este perpetua !! Pe de alta parte nu poti fi atat de idiot sa nu te gandesti si la bani ! Va spun sincer ca asta a visul meu este sa fiu politist si pun banii pe planul secund. Eu am picat anu asta al 2 sub linie la Academia de Politie,la OSP dovada ca m-am pregatit pentru asta, am pus suflet si nu o sa permit niciunuia dintre voi sa lanseze vexatii de orice fel cu privire la capacitatea mea de exprimare !

Discutia era cu totul alta insa ! Eu vroaim sa stiu avantajele si dezavantajele legat de cele doua ministere ! Am intrebat pentru ca sunt intr-o situatie cel putin ciudata. Intotdeauna mi-am dorit sa fiu politist insa anul asta am ratat de putin dupa cum am expus mai sus. Ideea e ca am 24 de ani si timpul nu prea mai are rabdare cu mine dupa cum zicea Marin Preda. Intre timp am terminat si o facultate, SNSPA, asa ca nu sunt chiar asa de nestiutor de carte. Dar sa revenim. Eu am intrat si la maistrii militari de aviatie SI la Campina. Ideea e ca nu prea stiu ce sa aleg !! De ce spun asta ??? La scoala de maistri de aviatie au intrat tipi care nu stiau efectiv sa lege o propozitie de la cap la coada..adica erau praf la limba romana, faceau dezacorduri imense, numai cand te uitai la fetele lor iti spunei : "oare ce caut eu aici" ?? erau ff multi care nu stiau ce e ala respect si intelegere. Un fel de cocalari asa, sa ma intelegeti mai bine, da..e cuvantul potrivit, foarte multi tigani (NU AM NIMIC CU EI)!! Ma gandesc ca si asta dovedeste nivelul unei scoli de mastri. Si au intrat aproape TOTI pt ca a fost o concurenta de 1.1. pe loc !! Si eu nu stiu ce sa fac..sa renunt sau nu. Adica, ma gandesc ca vor fi 2 ani de zile in care va trebui sa suport "manierele" unor oameni care nu au iesit in lume !!! Oare asta e nivelul unei scoli de maistri ?? La Campina din 600 de insi cel putin jumatate din ei stiu cat de cat cu ce se mananca viata. Si eu acuma pun in balanta toate astea !!! Si trebuie sa fac o alegere !! Pe de alta parte stiu ca acum in MAI este extrem de delicat sa vorbesti de partea financiara si tin cont de asta. Dar e alta viata, trebuie sa recunosteti ! Petreci mai mult timp cu cei dragi, esti mai aproape de oameni si oricum interactionezi mai bine si mai eficient si acum apare si satisfactia. Pe cand in armata trebuie sa fii mereu in misiune, esti mai izolat, faci zilnic drumul Unitate-acasa. Parca imbatranesti de tanar !! In politie e alt mediu, mai tineresc ! Puteti sa ma luati in deradere, dar eu asa percep !

Petreci mai mult timp cu cei dragi

Poate mai intens. Ştiu când pleacă, dar nu şi când vin.

Bine, uneori şi cu plecatul poate fi o surpriză. Îţi faci planuri de weekend, de sărbători şi te trezeşti că adormi singur/ă de ziua ta. Trăznet, este?

Alege-ţi o profesie pe care să o faci din pasiune, nu din interes, de oricare natură ar fi el, căci altfel vei fi un veşnic frustrat nefericit.

• Author

neroli....chestia cu "ganditu cu inima" si nu cu capu (mixajul dintre ele nu prea exista) nu mai reprezinta demult o filozofie ! Cel putin pentru mine. Rolurile s-au schimbat, ratiunea facand loc atractiei instinctuale. Eu cred ca regretul este muuult mai mare daca iti reprosezi peste 10-15 ani ca nu ai gandit cu capu decat daca iti reprosezi ca nu ai gandit cu inima !!

sunt un pic mai german, poate deaia !

p.s. atractia universala facand loc ratiunii* si NU invers, evident :D:D:D

pfff ..scuzati-ma,,sunt ff obosit, am vrut sa spun : "atractia instinctuala facand loc ratiunii" ..