Jump to content
POLITISTI.ro

Sindicatele din politie


Horia

Recommended Posts

Inspirat de unele discutii aparute pe alte topicuri, am initiat acest subiect pentru a putea discuta despre sindicatele din politie, lupta si cultura sindicala etc.

Sa le luam pe rand!

SNPPC - Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual

Este cel mai mare sindicat al politistilor, iar succesul acestuia se datoreaza loialitatii fata de sefii si sustinerii primite din partea conducerii Politiei Romane si a Ministerului de Interne.

Sindicatul este condus de ofiteri superiori, care dupa ce isi ating scopul si obtin functii de conducere, parasesc lupta sindicala.

SNPV "PRO LEX" - Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor

Inca de la aparitia acestui sindicat am avut indoieli privind succesul sau, datorita amestecarii mai multor categorii si asocierea politistilor cu vamesii, comunitarii etc.

Din cate am citi pe internet, sindicatul s-a destramat datorita divergentelor dintre liderii locali si presedintele acestuia, vamesul Vasile Lincu. In prezent, un numar foarte redus de politisti mai sunt membrii in acest sindicat.

Federatia PRO LEX - Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie Pro Lex

Este vorba de asocierea sindicatelor desprinse din Pro Lex-ul vamesului Lincu. Aflandu-se inca la inceput, nu cunosc prea multe informatii despre activitatea acestei asociatii. Ramane de vazut!

SNAP - Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania

Nu am remarcat nicio actiune a acestui sindicat si informatiile despre acesta sunt aproape inexistente.

SPR DIAMANTUL - Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul"

E un sindicat slab reprezentat in teritoriu, majoritatea membrilor sai, care oricum nu sunt prea multi, sunt in Bucuresti.

Ce am scris mai sus, sunt parerile strict personale, asa ca va rog nu dati cu pietre.

Link to comment

Din cate stiu eu SNPV PRO LEX este aproape desfintat, de curand s-au infintat sindicate PRO LEX in fiecare judet, fiecare cu statutul sau si urmeaza sa asocieze toate intr-o federatie de sindicate.

SNPPC -ul nu este numai cel mai mare sindicat al politistilor, este cel mai mare sindicat din tara, nu exista nici un alt sindicat in nici o ramura care sa aiba atatia membrii.Se poate verifica.

Link to comment
 • Moderator

Corect ce ai spus luky in privinta SNPPC-ului.

In privinta SNPV Pro Lex, trebuie sa te contrazic, au ramas in continuare vamesii si comunitarii. Probabil din cotizatiile acestora traieste sindicatul in prezent.

Link to comment

Deci, Marius, putem spune ca SNPV Pro Lex nu mai exista ca un sindicat al politistilor, este al altor ramuri profesionale.Eu personal nu as vrea sa fiu amestecat cu vamesii sau comunitarii.

As vrea sa aflu insa mai multe detalii de spre sindicatele judetene PRO LEX.

Link to comment

Am si eu o intrebare. Cate ProLex-uri exista? Ca la mine in unitate, sunt reprezentative ProLex si SNLP, dar am vazut ProLex-uri de nu stiu cate feluri. (de vamesi, de politisti etc).

Link to comment

Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor -vamesi ,politisti comunitari si cativa politisti care inca mai cred in abureala lui lincu.

Sindicatele PRO LEX judetene -numai politisti

Federatia Sindicatelor din Politie PRO LEX -la care sunt afiliate sindicatele judetene de politisti PRO LEX.

Cu deosebit respect. :emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

Sony am să-ţi spun ce ştiu eu şi cum am perceput eu personal ceea ce s-a întâmplat cu ProLex.

Nu spun aici că deţin eu adevărul, ci doar îmi expun părerea mea. Aşa că nu trebuie să săriţi pe mine, dar va rog să mă corectaţi, dacă consideraţi că greşesc.

Apariţia sindicatului Prolex care iniţial a fost un sindicat al vameşilor, Romvam (sau ceva de genul) a fost după părerea mea una benefică şi are câteva merite ce nu pot fi contestate.

Cel mai important lucru pe care l-a realizat acest sindicat a fost trezirea la viaţă a sindicatului SNPPC, care cu toate că se înfiinţase de câţiva ani buni, nu făcea nimic din ceea ce trebuie să facă. Era o atmosferă de "pace şi prietenie" între sindicat şi conducerea poliţiei. Apariţia Prolex-ului a adus concurenţa iar când poliţiştii au început să se retragă din SNPPC şi să se înscrie în celălat sindicat, lucrurile au început să se schimbe şi în SNPPC. Şi acesta este cea mai mare realizare şi merit al Prolex-ului.

Practic ei au iniţiat cu adevărat mişcarea sindicală în poliţie. Cel puţin aşa s-a întâmplat în judeţul unde sunt eu.

Ulterior concurenţa dintre sindicate s-a transformat într-o adevărată de luptă de gherilă între cele două, ce s-a purtat la nivelul conducerilor centrale, cu diverse episoade mai mult sau mai puţin interesante. Adevărata luptă sindicală a rămas şi a fost continuată de liderii sindicali locali, iar datorită activităţii sindicale a acestora (mai bună sau mai rea, în funcţie de cum s-a implicat fiecare) imaginea celor două sindicate nu este percepută la fel în fiecare judeţ.

Cu alte cuvinte, imaginea sindicatului a fost asimilată, ba chiar depinde foarte mult de imaginea şi felul cum se implică şi este perceput liderul local.

Ulterior au apărut divergenţe în interiorul Prolex-ului, iar aici povestea este destul de lungă, dar concluzia este că au apărut aceste divergenţe între conducerea centrală şi liderii celor mai puternice organizaţii judeţene. Întrucât aceste divergenţe nu s-au rezolvat, ba chiar s-au amplificat, liderii locali ai acestor organizaţii judeţene (cele mai puternice, cu nr de membrii cel mai mare) au înfiinţat alte sindicate la nivelul fiecărui judeţ formate exclusiv din poliţişti, şi care s-au unit şi la nivel naţional, formând Federaţia naţională a sindicatelor din poliţie prolex.

Cam aceasta este în mare povestea.

Link to comment
 • Moderator

Corect.

Acum la nivel naţional există:

 • vechiul Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Prolex din care fac parte vameşii împreună cu poliţiştii comunitari
 • Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie Prolex formată din sindicatele judeţene formate exclusiv din poliţişti.

Link to comment
 • Moderator

Acum nu ştiu care e situaţia prin fiecare judeţ. Depinde de la judeţ la judeţ cum şi-au făcut şi au adoptat statutul. Tocmai realizarea aceastei descentralizari mă gândesc că s-a şi dorit prin această mişcare, probabil pentru ca fiecare sindicat să-şi organizeze treburile acolo local cum crede de cuviinţă că este mai bine.

Eu ştiam că una din cauzele acestei scindări a fost şi eliminarea vameşilor din această asociere cu poliţiştii.

Bine, acum dacă stăm să judecăm corect, nu se pot compara cei de la ANP (pe care îi poţi numi colegi fără teama de a greşi) cu vameşii care nu prea au nici legătură cu sistemul de ordine publică.

Link to comment

Donule Sony daca statutul este unul democratic nu vad de ce nu ar intra in PRO LEX si functionarii publici cu statul special din penitenciare.

Cu respect. :emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

Sony se refera la sindicatele din ANP, care sunt afiliate la Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor - link si nu au legatura cu ProLex -urile din politie.

Edited by Marius
Link to comment

Eu personal am o problema cu lideri sindicali si cred ca acestia pe perioada cat activeaza ca lideri trebuie sa se suspende ca politisti.

Un sindicat atat de mare cred ca poate sa suporte salariile liderilor.

Atata vreme cat acestia vor activa ca politisti sunt vulnerabuli, santajabili. Ca dovada n-am vazut in zilele acestea niciun lider local sa fie "vocal", sa ia atitudine.

Link to comment

Ucnad eu am fost suspendat timp de sapte luni si crede-ma ca nu mi-a fost prea bine.

Pe langa faptul ca am pierdut o gramada de bani, o sa fiu afectat si atunci cand o sa ies la pensie. Este o poveste prea lunga si prea dureroasa pentru mine ca sa o dezvolt aici. Cat priveste sonorul liderilor sindicali este diferit de la caz la caz, dar daca esti membru in S.N.P.P.C. iti recomand sa nu ai asteptari foarte mari. Cu deosebit respect. :emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

Ucnad, in primul rand liderii trebuie sa fie politisti, in adevaratul sens al cuvantului, sa fie oameni cu onoare.

Din cate inteleg, in Constanta, liderul SNPPC nu prea este politist din moment ce declara: "Daca ne scad salariile, ma apuc de luat spaga!" - Sursa: Adevarul.

Atat il duce capul pe asta? :doh:

Link to comment
 • 1 year later...
 • Moderator

Readuc la viață acest topic din 2010, pentru a posta o știre despre sindicatele din poliție.

În peisajul luptei sindcale din Poliția Română și-a mai făcut apariția un nou sindicat.

Este vorba despre SINDICATULUI NAŢIONAL UNIUNEA POLIŢIŞTILOR al cărui președinte este Idiță.

Link to comment

Marius Idita este principalul vinovat pentru faptul ca Lincu acum ,,mai este in viata" adica este vinovat pentru ca aceasta strotocamila PRO LEX mai exista, atunci cand politistii din judetele patriei s-au rupt de Lincu domnul Idita a ales sa joace cu ,,vamuitorii".

I-a luat cam mult timp sa se trezeasca din vis.

Oricum printre politisti Idita are credibilitate zero.

Edited by Elvis
Link to comment
 • Moderator

Marius Idiţă, fost vicepresedinte Prolex. Mai apar multe?

Depinde de relațiile dintre cei ajunși pe sus. Deja a devenit o mișcare standardizată această practică. Când ajung pe sus și probabil văd ce bănet se strânge și se manipulează în sindicatele acestea „naționale”, intră în sistem acolo și totul e bine, dar dacă se ceartă între ei și sunt îndepărtați sau pleacă singuri, își înființează un sindicat separat, evident „național” (că să atragă câți mai mulți cotizanți).

Link to comment

Cred ca este timpul sa facem si noi sindicatul forumistilor.Sunt membrii de drept cei care sunt logati de cel putin 6 luni :clip: Am fi cei mai tari.

 • Upvote 3
Link to comment
 • 1 year later...

Poliţiştii cer să vorbească cu Victor Ponta

 

articol preluat integral din cotidianul.ro din 11 iunie 2013

 

                 Conducerea Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România (SNAP) îi solicită premierului Victor Ponta stabilirea unui dialog oficial, în care să poată fi prezentate problemele cu care se confruntă poliţiştii din teritoriu, se arată într-o scrisoare deschisă adresată atât primului ministru, cât şi lui Traian Băsescu.

                "Problemele cu care se confruntă poliţiştii din teritoriu sunt atât de ordin legislativ şi profesional, cât şi din domeniul resurselor umane şi al protecţie sociale. Astfel, din 1990 şi până astăzi, s-au produs peste 180 de reorganizări în cadrul Ministerului de Interne. De asemenea, activitatea cadrelor este împiedicată atât de lipsa banalei hârtii folosite la redactarea documentelor oficiale, cât şi de prevederile legii care reglementează Statutul poliţistului", afirmă Iulian Surugiu, preşedintele SNAP, în scrisoarea deschisă.

                Acesta susţine, totodată, că "în cadrul Poliţiei Române posturile se împart şi sunt ocupate pe criterii exclusiv politice". "De la Maramureş şi până la Constanţa, posturile în cadrul Poliţiei Române se împart şi sunt ocupate pe criterii exclusiv politice, începând cu agentul de poliţie şi terminând cu chestorul de poliţie. Concursurile se desfăşoară formal, fără niciun reprezentant al organizaţiilor sindicale, fără criterii de evoluţie în carieră, fără transparenţă", a mai spus Iulian Surugiu.

                 Acesta spune că Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului trebuie completată şi modificată, astfel încât să cuprindă şi evoluţia în carieră a poliţistului (recrutarea şi formarea poliţistului, obţinerea gradelor profesionale, numirea poliţiştilor în funcţie, promovarea poliţistului, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu).

 

Comentariu propriu : Sper sa fie o solicitare reala , o chemare autentica la dialog cu revendicari clare, concrete si nu un simplu exercitiu de imagine si propaganda a acestui sindicat, in goana de a mai aduce cativa naivi ca membrii cotizanti .

Edited by Administrator
eliminare formatare text
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.