Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

• Active member

Va propun aici sa discutam despre ATOP (Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica) si CNP (Corpul Național al Polițiștilor)

Mie mi se pare ca sunt niște entități inutile care mănâncă o grămadă de bani și de pe urma cărora profită unii.

Am dreptate? Care sunteți mai în măsura sa dezvoltați subiectul?

Cu ce se ocupa fiecare în teorie și cum stau lucrurile de fapt, în realitate?

• Member

Daca ne referim la ATOP, acestia functioneaza in baza Legii 218/2002, art.17 si H.G. 787/2002.  Regulamentul de organizare si functionare al ATOP, care este o anexa a Hotararii Guvernului mai sus mentionate, la art. 1, descrie ATOP ca fiind "un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care se constituie şi funcţionează pe lângă Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv pe lângă fiecare consiliu judeţean, şi care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi ale prezentului regulament, în scopul asigurării bunei desfăşurări şi sporirii eficientei serviciului poliţienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează." Articolul 2, al anexei, Hotararii Guvernului, nr.787/2002 spune ca "Autoritatea teritorială de ordine publică asigura, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică."

Corpul Naţional al Poliţiştilor reprezintă forma de organizare pe criteriul profesional, autonomă, apolitică şi nonprofit a poliţiştilor. C.N.P. este constituit şi îşi exercită atribuţiile în scopul promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive ale membrilor săi, prevăzute de legislaţia naţională şi internaţională, tratate, acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte, în domeniu, precum şi al apărării drepturilor legitime ale acestora. Entitatea este organizata si functioneaza in baga Legii nr. 218/2002, a Legii nr. 360/2002, H.G. nr.1305/2002, H.G. nr.237/2003 și H.G. nr.1600/2003.

Personal, nu văd rostul existenței acestor "organizatii", însă este posibil să nu am eu o vedere prea bună.

• Upvote 1