Jump to content
POLITISTI.ro

Funcţiile poliţiştilor şi ierarhizarea acestora în Poliţia Română


Recommended Posts

Va rog, daca poate cineva sa posteze si sa ne explice care sunt functiile si ierarhia acestora, in baza carora ni se calcuzeaza salariul si suntem platiti. Am tot intrebat in stanga si in dreapta, dar nimeni nu le stie, toti povestesc doar din auzite, vorbesc despre celebrele casute etc. fara sa poata spune concret in ce act normativ se gasesc.
In concluzie, care sunt funcţiile poliţiştilor şi/sau ierarhizarea posturilor în poliţie?

Multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri.

Link to comment

Funcţiile poliţiştilor sunt:

a. de conducere:

inspector general; 

director general; 

director; 

șef sector; 

șef brigadă; 

șef secţie; 

șef detaşament; 

șef inspectorat de poliție județean; 

șef al poliției municipiului; 

șef poliţie oraş; 

șef poliție staţiune, precum şi funcţiile de adjunct ale acestora; 

șef serviciu; 

șef birou; 

șef oficiu (laborator); 

șef poliție comunală; 

șef grupă; 

ofițer şef post; 

şef formaţiune (post de poliţie, echipaj, patrulă, arest, schimb etc.);

b. de execuţie: 

ofiţer specialist principal I-II; 

ofiţer specialist I-III; 

ofiţer principal I-III; 

ofiţer I-IV; 

ofiţer debutant; 

agent principal; 

agent I-IV; 

agent debutant.

Link to comment

Sunt prevazute generic intr-o H.G. clasificata din 2017 (data in aplicarea Legii nr. 153/2017), care le detaliaza printr-un ordin MAI deasemenea clasificat, ce le prevede nominal, cu coeficient, grad prevazut si cuantum (ordinul se gaseste doar la SRU, HG nu il are nicio structura). Insa plata e tot prin reconstructie salariala pornind de la coeficientii de la 31.12.2009, cuantumurile de la coeficientii din legea nr. 153/2017 sunt doar folositi ca referinta sa nu fie depasite valorile respective si atat.

Link to comment

Aceste funcții au fost prevăzute într-o anexa din OG 38/2003 - act normativ abrogat în prezent. Au fost publicate de către sindicate. În prezent salarizarea se calculează ilegal raportându-se la acte normative abrogate.

Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 16 ore, Guest Anonim a scris:

În prezent salarizarea se calculează ilegal raportându-se la acte normative abrogate

Exact! Extras dintr-o motivare formulată de instituție în fața instanței de judecată:

salarizarea-politistilor.jpg

 • Upvote 1
Link to comment

Si functiile din OG 38/2003 au fost la fel prevazute intr-o H.G. clasificata din 2004 (data in aplicarea OG 38/2003), care le detalia printr-un ordin MAI deasemenea clasificat.

In OG 38/2003, ca si in Legea nr. 153/20017 sunt prevazute doar ca minime si maxime, nu detaliate pe fiecare functie in parte, cum sunt in ordinele alea clasificate.

Si eu as vrea sa fim platiti cf. Legii nr. 153/2017, coeficientii din aceasta lege se inmultesc cu salariul minim pe economie, nu ca si coeficientii de la 31.12.2009 (cf. OG 38/2003), care se inmultesc cu valoarea de 197 lei. Si atunci nu trebuie sa mai avem un pomelnic de sporuri. Ca acum e o piramida inversata, baza salariului e 30% si sporurile la salariu de 70%. Dar de, noi nu suntem medici sau demnitari sa fim platiti conform acestei legi (am ramas deocamdata blocati privind aplicarea cunatumului salariului la 62.5%), ci tot reconstruim salariul pornind de la 31.12.2009.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Lucrez la OP Municipiu pe functia agent 2 de 9 ani, deja e a treia oara cand am fost refuzat de catre sef BOP sa fiu avansat in functie pe motiv ca nu s-a pensionat nimeni si nu are nicio functie sa ma avanseze.

Banuiesc ca sunt printre voi baieti mai bine informati decat mine, care e treaba cu functiile astea?

Link to comment

Functia pe care o ocupi in statul de organizare al unitatii tb. sa iti permita promovarea. Probabil esti platit deja pe maximul functiei prevazute in statul de organizare, iar pana nu se vacanteaza alta potential mai mare ca a ta (gen agent I sau agent principal), nu ai ce face, ramai in continuare pe agent II. Seful respectiv si sa vrea nu ar avea cum sa te ajute, decat in momentul vacantarii unei functii mai mari si depunerii diligentelor de a o ocupa (de tine sau de el).

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Ultima modificare a Codului Muncii (22 octombrie 2022) a introdus un nou drept al salariatului. Astfel, acesta are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator. - art. 39 alin. (1) lit. m^1.
Angajatorul este obligat să răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării salariatului în acest sens. - art. 40 alin. (2) lit. j.

Art. 1 - Domeniul de aplicare
[...]
(3) De la prevederile art. 39 alin. (1) lit. m^1), art. 40 alin. (2) lit. j), art. 194 alin. (2) pot fi prevăzute prin legi speciale dispoziții specifice derogatorii numai pentru raporturile de muncă sau de serviciu desfășurate de personalul din cadrul serviciilor publice de urgență, personalul din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul diplomatic și consular, magistrați, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, respectiv pentru raporturile de serviciu ale funcționarilor publici.

Există astfel de dispoziţii specifice prevăzute în legi speciale pentru poliţişti? 

 • Upvote 1
Link to comment

Aplicam la politisti Legea nr. 360/2002 si OMAI nr. 140/2016 si, implicit, ce e prevazut in Codul Muncii la litera respectiva nu are aplicabilitate la noi; nu cred ca o sa vedem prea curand modificare in sensul celor prevazute la litera respectiva, in Legea nr. 360/2002.

Edited by ScanBlu
Link to comment
 • Moderator

Anexa nr. 6 a Ordinului MAI 140/2016 privind avansarea în gradul profesional următor, precum şi încadrarea în funcţii

Secţiunea a 3-a Încadrarea în funcţii

Articolele. 7 şi 8 sunt abrogate.

Link to comment

In prezent, promovarea in functie se face in baza art. 22(4) din Lg. nr. 360/2002. Puteau sa lase in vigoare articolele mentionate de tine din OMAI nr. 140/2016, cu mici ajustari, pt. ca si in prezent procedura e cam aceeasi. Adica face seful nemijlocit o nota de fundamentare in care propune promovarea politistului in functie.

S-a abrogat fostul art. 22 alin. 43 din Lg. 360/2002-a fost in vigoare cam un an (in corelare cu art. 7-8 din Anexa 6 la OMAI nr. 140/2016) intrucat respectivul prevedea imperativ promovarea in functie (daca functia pe care o ocupai iti permitea), in treapta imediat urmatoare cf. art. 7 din Anexa 6 la OMAI nr. 140/2016. Si probabil s-a apreciat ca promovarea (in functii de executie) tb. sa fie neaparat imperativul sefului nemijlocit care iti cunoaste/apreciaza activitatea. Cum e in prezent de peste 5 ani.

Chiar in acest moment este in derulare procedura de promovare in functii de executie a politistilor si carora, functia prevazuta in statul de organizare al unitatii, le permite promovarea in functie (agentii pot promova in orice functie de executie, ofiterii pot promova in functii maxim cu 3 trepte mai mari fata de gradul avut). Insa, cheia este ca doar seful nemijlocit poate propune promovarea in functie (prin nota de fundamentare), nu se face imperativ si nu se poate autopropune politistul care potential poate fi promovat.

Tb. finalizata procedura de promovare pana la 31.12.2022 (adica sa fie emisa dispozitie de promovare in functie cu data de aplicare de maxim 31.12.2022).

Edited by ScanBlu
 • Upvote 1
Link to comment
 • 8 months later...

Bună seara, sunt absolvent al Academiei de Poliție, promoția 2018, iar de la absolvire și până în prezent lucrez la Poliția Transporturi, pe funcția de ofițer I, grad de inspector. Aș dori să știu dacă trebuie să mă mut pe o funcție de execuție superioară după ce voi avansat la un grad următor, sau mai precis dacă există "un stagiu maxim" pe o astfel de funcție. Am căutat în OMAI 140/2016, dar nu am găsit vreo prevedere expresă. Vă mulțumesc frumos!

Link to comment
 • Moderator

Eu nu cred că există un "stagiu maxim" pe o anumită funcţie. Nici nu cunosc prea bine aceste "dedesubturi" şi nu aş vrea să dezinformez. Spre să ne lămurească @ScanBlu.

Link to comment
 • Active member

De stat, poti sa stai pana la pensie pe functia respectiv. Nu te opreste nimeni. In schimb, daca esti pe o casuta in statul de functii ce e prevazuta cu ofiter I, mai mult de gradul de inspector nu vei fi avansat si trebuie sa te muti in alta parte daca vrei mai mult. 

Link to comment

Intradevar, nu exista stagiu maxim pe o anumita functie, singurele exceptii fiind perioada de tutela profesionala (perioada de proba sau stagiu) pt. cei veniti din sursa externa sau promotiile institutiilor de invatamant ale MAI, respectiv 6 luni in cazul agentilor sau 12 luni in cazul ofiterilor.

Probabil Mike1995 se refera la functiile pe care le poate ocupa.

In cazul agentilor, cu orice grad poti ocupa orice functie de agent (de executie sau conducere).

In cazul ofiterilor este diferit, in sensul ca fiecare functie de executie de ofiter de politie are un grad prevazut al functiei, iar conform art 22(4) din Lg. 360/2002 modificata si completata, un ofiter nu poate ocupa o functie care are un grad prevazut al functiei mai mare de 3 trepte fata de gradul profesional al politistului.

In cazul lui Mike1995, avand gradul de inspector poate ocupa o functie cu grad prevazut de maxim comisar de politie (3 trepte intre inspector si comisar), respectiv ofiter specialist II. Ideea este ca poti fi promovat direct in functia de ofiter specialist II daca ai gradul de inspector, atunci cand se da unda verde la promovari (de obicei in luna noiembrie-decembrie, asa a fost in ultimii 8 ani), fara a fi nevoie sa treci prin functiile intermediare de la ofiter I pana la ofiter specialist II (mai sunt 4 functii), insa cu conditile esentiale:1. sa existe prevazuta o astfel de functie in statul de organizare al unitatii la pozitia pe care o ocupi in prezent si 2. sa fii propus de seful nemijlocit in vederea promovarii cand se fac promovarile (aceasta nu este imperativa pt. sefi + ca te poate promova si intr-o astfel de functie intermediara daca asa apreciaza, nu este nimic garantat ca trebuie sa fii promovat pe maximul functiei disponibile).

In cazul functiilor de conducere de ofiter de politie, nu este valabila chestia cu cele 3 trepte.

Edited by ScanBlu
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.