Jump to content
POLITISTI.ro

Problema cu permisul de conducere

halford

Recommended Posts

Buna ziua

Va rog sa aveti amabilitatea de-a ma lamuri cu o problema referitoare la permisul de conducere. Am tot dat mailuri pe site-ul drpciv.ro si se pare ca nu citeste nimeni mesajele de acolo.

Acum 2 ani, in urma unui accident am ramas cu o invaliditate locomotorie temporara la piciorul stang. Am facut scoala de soferi si am dat examenul pentru dobandirea permisului de conducere pe o masina cu cutie automata, deoarce nu puteam sa apas ambreiajul. Drept pentru care, pe permisul meu de conducere este specificata, la rubrica 12 - Restrictii codul 10.02. Luna aceasta mi-am facut niste operatii si aceasta invaliditate a disparut. Ma intereseaza care este procedura legala, ce acte si cui ma pot adresa pentru a mi se ridica aceasta restrictie. Trebuie sa fac scoala de soferi din nou ? Si de asemenea, daca voi fi depistat conducand o masina cu cutie de viteze manuala ce as putea risca referitor la contraventii/infractiuni ?

Va multumesc si va doresc o zi buna

Daca veti fi depistat conducand o masina care are cutie manuala este ca si cum nu ati avea permis. Trebuie sa va redobanditi permisul fara acea restrictie.

• Moderator

halford codul 10.02 este "Schimbator de viteze automat"

Iti sunt necesare documente medicale care sa ateste starea medicala actuala.

Gasesti in documentul atasat mai multe detalii:

ordin_1497 Permis Cond.pdf

Bafta!

• 2 weeks later...

ca sa nu mai deschid un alt topic imi asez aici intrebarile ptr cei de la Politia Rutiera:

am si eu 2 intrebari:

1. daca faci contestatie si ai pierdut procesul, se mai poate da testul si sa obtii reducerea pedepsei la 30 de zile? daca da, avind in vedere ca nu ai dovada eliberata de politie (ai predat-o cind ti-ai recuperat permisul sa poti conduce in timpul judecarii contestatiei) ce acte cer la politie?

stiu ca legal nu exista o interdictie in acest sens, nici in OUG 195 si nici in Regulament insa la depunerea actelor nu poti prezenta dovada (cel putin asa se cere pe site BPR) astfel incit presupun ca incearca sa te impiedice sa dai testul si sa obtii reducerea de pedeapsa. ma intereseaza daca cineva dintre voi a facut asa sau cunoaste vreun caz practic.

2. daca esti sanctionat cu suspendarea permisului pe 90 de zile, nepredarea permisului in 5 zile iti mareste suspendarea la 120?

3. daca ai permisul suspendat in Romania, poti conduce in Italia? daca nu, exista vreo conventie intre cele 2 tari? daca da, se elibereaza vreo dovada in acest sens?

multumesc anticipat,

• Moderator

1. daca faci contestatie si ai pierdut procesul, se mai poate da testul si sa obtii reducerea pedepsei la 30 de zile? daca da, avind in vedere ca nu ai dovada eliberata de politie (ai predat-o cind ti-ai recuperat permisul sa poti conduce in timpul judecarii contestatiei) ce acte cer la politie?

Da.

Persoana in cauza trebuie sa mearga la ghiseul de permise si sa predea permisul impreuna cu o copie a hotararii judecatoresti ramasa definitiva. In acel moment o sa primeasca o dovada inlocuitoare a permisului, iar cu aceasta se poate prezenta pentru sustinerea testului.

2. daca esti sanctionat cu suspendarea permisului pe 90 de zile, nepredarea permisului in 5 zile iti mareste suspendarea la 120?

Da, perioada se majoreaza pana la 120 de zile.

3. daca ai permisul suspendat in Romania, poti conduce in Italia? daca nu, exista vreo conventie intre cele 2 tari? daca da, se elibereaza vreo dovada in acest sens?

Nu, nu are dreptul sa conduca nici in strainatate.

• Moderator

Există o convenție privind circulația pe drumurile publice semnată pe la Geneva prin 1968 de către majoritatea statelor europene, printre care și România.

Nu mai știu exact titulatura, dar am să caut și am să postez aici.

@marius - mersi mult pentru informatie

mi-a mai dat prin minte o situatie care nu pare a fi reglementata: daca nu predau permisul in cele 15 zile de la raminerea definitiva a sentintei (desi nici o decizie de recurs nu se redacteaza in 15 zile, dosarul nu pleaca la judecatorie ca sa poti legaliza sentinta de fond, deci oricum depasesti termenul), atunci primesc cadou inca 30 de zile - total 120 zile.

dar in acest caz, pot sa mai dau testul, nu? evident, nu exista nici acest caz vreo exceptare de la prevederile lui 221 din Regulament. deci se va reduce pedeapsa la 30 zile. gresesc undeva?

Edited by maxu08

• 1 year later...

Nu exista 120 de zile de suspendare in codul rutier.in cazul in care sav de conttraventii care atrag suspendare dreptului de a conduce,limita maxima e de 90 d zile

• Downvote 7

exista - cele 90 initiale + cele 30 suplimentare ptr neprezentarea in termen de 15 zile la predarea permisului. Asta iti spun ptr ca am vazut o decizie a unui Sef IPJ prin care comunica contravenientului ca a incasat suplimentul de 30 de zile ptr ca nu a predat permisul in termen, fiind suspendat initial ptr 90 zile. deci 90+30 fac 120.

Tiesto: daca nu prezinti permisul se mareste automat perioada de suspendare cu 30 de zile indiferent de perioada de suspendare anterioara. Daca nu ma inseala memoria :) Edited by jeffo

• 2 months later...

am o problema .. in anul 2007 am avut un mic accident .... in urma caruia mi s-a retinut permisul , am facut contestatie si am castigat "in parte " asa cum scrie in acea sentinta judecatoreasca ..m-am prezentat la politie in anul 2007 cu acea sentinta ( pe care acum cei de la politie zic ca nu am adus-o ..desi oricum ei in mod normal trebuia sa o aibe de indata ce a fost o judecata intre mine si politia romana nu?) sincer nu imi mai aduc aminte daca era sigur definitiva sau nu ... insa acum m-am dus sa imi schimb permisul ... si figuram cu permisul suspendat am adus de la judecatorie acea hotarare judecatoreasca definitiva si tot am ramas fara permis .... nimik la mana ... doar o hartie pt o zi de condus ..un proces verbal ceva in care sa mi se spuna pt ce am ramas fara permis NU ! ce pot sa fac pt a-mi recupera permisul care pt mine inseamna servici ..fara acest act...cred ca voi fii dat afara

• Moderator

Poti sa ne spui exact care este hotararea instantei? Ce scrie in hotararea ramasa definitiva si irevocabila?

IN NUMELE LEGII HOTARASTE : Admite in parte plangerea petentului s... s.. domiciliat in orasul ...str.... impotriva procesului verbal de contraventie seria pca nr 1148783 din data de 19.04.2007 intocmit de politia orasului .... judetul ... in contradictoriu cu intimatul inspectoratul judetean de politie ... si asigurator sc asigurarea romaneasca asirom sa bucuresti si ...(numele persoanei cu care am avut accidentul) domiciliat in ....

Dispune inlocuirea sanctiunii amenzii si a masurilor dispuse prin procesul verbal de contraventie mentionat mai sus,cu sanctiunea "AVERTISMENT".

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica,azi 12 septembrie 2007 , la sediul Judecatoriei ...,judet ...

Am inteles domnule Catalin....dar daca eu m-am judecat cu politia pt permis ....decizia finala a judecatoriei nu a fost primita si de catre POLITIE? banuiesc ca au avut un reprezentant ... pt ce sunt eu obligat sa aduc o hotarare judecatoreasca daca au fost in sala....??? deci au primit ! iar in atata timp ..aproape 5 ani de zile pe nimeni .. nu a interesat faptul ca eu conduceam? sincer avocatul mi-a zis : domne ai castigat duci hartia asta la politie iti iei permisul si esti liber .. GATA s-a terminat .. iar eu am luat-o de buna .. am dus hartia aia.. mi-am luat permisul de la politie si .. mi-am vazut de viata mea ...

pe de o parte ma bucur ca s-a intamplat asa caci daca aveam doamne fereste un accident ..poate era mai grav mai ales ca figuram cu permisul suspendat... daca nu ajungeam sa imi schimb permisul mergeam linistit in continuare ....

Noroc ca sunt calm in trafic :)

• Moderator

Avocatul ti-a spus ce asteptai sa auzi ca sa-ti ia banii. Hotararile instantelor de judecata nu se comunica catre politie.

acum dupa toata tarasenia asta... pot sa dau acel examen pt a scadea pedeapsa la 30 zile ? sau .... de la domnu politist nu am primit nimic ... un om mai gretos si pin de el ca acest plutonier (....nu stiu acum ce grad reprezinta acele 3 dungulitze argintii ...) care

in schimbul permisului mi-a dat o dovada pt o zii si asta cu mari rugaminti ...si nimic altceva ...

• Downvote 1

Marius, Maxu

daca faci contestatie si ai pierdut procesul, se mai poate da testul si sa obtii reducerea pedepsei la 30 de zile? daca da, avind in vedere ca nu ai dovada eliberata de politie (ai predat-o cind ti-ai recuperat permisul sa poti conduce in timpul judecarii contestatiei) ce acte cer la politie?

daca ai pierdut procesul la politie trebuie predat permisul in 15 zile de la pronuntarea judecatorului nu de la comunicarea hotararii. cum a spus maxu, dureaza mult mai mult pana la comunicare deci sentinta nu o vei avea cu tine la ghiseu cand il predai. ai doua variante: prima sa scoti certificat de grefa asa cum ai scos cand l-ai luat inapoi de la ghiseu pe perioada procesului sau sa faci un printscreen la portal. mie mi-a acceptat printscreen-ul in care am dovedit ca mi s-a respins plangerea.

nu mi se pare corect, dar asta este. corect ar fi de la comunicare. poate nu ai internet acasa, nu ai pc, nu stii sa umbli pe net, portal, etc... si din pacate nu te anunta nimeni ca ti s-a respins plangerea.

Edited by MarianM

sentintele irevocabile nu se comunica si nu se va schimba asta nici in noul cod proc cv. este inutil sa cheltui bani ptr o decizie ce oricum nu se poate ataca.

buna ziua! in urma cu 3-4ani,conducand cu permisul suspendat am accidentat foarte usor un biciclist. acesta avand ceva relatii prin politie si,.a scos certificat medico legal de vreo 80-90 zile de ingrijiri medicale. am ajuns la proces care a durat circa 1 an de zile cu hotararea ca eu sa ii platesc o suma foarte mare de banii si 2 luni cu suspendare. ce ma intereseaza pe mine: cum pot sa aflu ce sa intamplat cu permisul, daca a fost anulat sau suspendat? mentionez ca nu mai sunt in tara de 2 ani. cu cine trebuie sa iau legatura? multumesc!

• Moderator

buna ziua! in urma cu 3-4ani,conducand cu permisul suspendat am accidentat foarte usor un biciclist. acesta avand ceva relatii prin politie si,.a scos certificat medico legal de vreo 80-90 zile de ingrijiri medicale.

Asta e tare rau! :ner:

Victima a avut pile la politie si a obtinut certificat medico-legal? Daca pana acum nu ai aflat, certificatul medico legal nu se elibereaza de politie, ci de medicina legala, mai exact de un medic legist.

Iar faptul ca biciclistul a primit 80 - 90 zile de ingrijiri medicale, inseamna ca nu a fost accidentat "usor", e vorba de o vatamare corporala grava.

am ajuns la proces care a durat circa 1 an de zile cu hotararea ca eu sa ii platesc o suma foarte mare de banii si 2 luni cu suspendare. ce ma intereseaza pe mine: cum pot sa aflu ce sa intamplat cu permisul, daca a fost anulat sau suspendat? mentionez ca nu mai sunt in tara de 2 ani. cu cine trebuie sa iau legatura? multumesc!

Permisul tau de conducere a fost anulat, nu mai ai dreptul sa conduci autovehicule pe drumurile publice.

Multumesc pentru inf, dar la o vatamare corporala grava ma asteptam ca pers in cauza sa nu fie fizic capabila sa mearga pe bicicleta dupa 2 luni de la accident. "Pilele la politie" se refera la faptul ca a fost invatat de cineva sa faca ce trebuie ca sa isi scoata certificat medico legal pe o perioada asa lunga:)

dar tu unde erai cind s-a judecat procesul? daca crezi ca certificatul era gresit, de ce nu ai solicitat o expertiza a Comisiei Superioare de la IML ca sa verifice corectitudinea mentiunilor din certificatul medico-legal?

• Moderator

"Pilele la politie" se refera la faptul ca a fost invatat de cineva sa faca ce trebuie ca sa isi scoata certificat medico legal pe o perioada asa lunga:)

Acele presupuse sfaturi nu sunt deloc ceva ilegal sau imoral și nu sunt date neapărat de polițiști. Există și o categorie profesională care se ocupă cu așa ceva, respectiv avocații. Ei te consiliază în astfel de situații și te învață ce trebuie să faci pentru a-ți urmări interesele. Nu e nimic anormal sau imoral și nici nu înseamnă că ai pile, dacă uzezi de drepturile pe care legea ți le-a conferit.