Jump to content
POLITISTI.ro

Concediu de studii


DanielBAD
 Share

Recommended Posts

 • Membru

Va supun atentiei urmatoare problema: In octombrie 2010 am facut raportul pentru aprobarea concediului de studii pe anul universitar 2010-2011, raport aprobat de catre SRU al DGPMB, drept pentru care urma sa beneficiez de 30 de zile de concediu pentru a putea macar sa imi sustin examenele la facultate. In luna februarie am beneficiat de 13 zile pentru a participa la sesiunea de examene, pastrandu-mi 17 zile de concediu pentru sesiunea de vara care este mai lunga si implica sustinerea mai multor examene. Datorita faptului ca s-a modificat perioada sesiunii de vara si in perioada in care aceasta urma sa se sustina foarte multi colegii se aflau in concediu de odihna nu am mai facut raportul pentru concediu de studii in acea perioada si am decis sa il fac pentru sesiunea de restante care se desfasoara in septembrie si problema de aici incepe.

Acum cateva zile cand am vrut sa fac raportul pentru aprobarea concediului de studii in luna septembrie, in situatia mea se mai afla 2-3 colegii, mi s-a spus ca nu se poate deoarece anul universitar tine de la 1 octombrie pana pe 30 iunie si ca in septembrie nu pot sa mai obtin concediu de studii, chipurile asa li s-ar fi comunicat de la SRU celor de biroul unde imi desfasor activitatea.

Exista vreo baza legala care sa ma impiedice sa imi obtin concediul de studii in perioada restantelor? In baza unei cereri la secretariatul facultatii mi se poate elibera o adeverinta care atesta perioada desfasurarii sesiunii de restante, dar chiar si cu adeverinta asta la indemana mi s-a spus ca nu pot obtine concediul :blink:

Va rog sa ma ajutati sau sa ma lamuriti concret, daca se poate bineinteles, de ce exista problema aceasta, o sa mi se aprobe concediul numai daca exista o baza legala care sa nu ma conditioneze sa iau concediul in perioada 1 octombrie 2010-> 30 iunie 2011 :emo-yessir:

Am mare nevoie de acest concediu deoarece nu am putut sa ma prezint la multe din examene si acumulat un numar substantial de restante si nu pot promova in anul III datorita unor restante din anul I. :(

Edited by DannyBAD
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Imi permit eu sa-mi dau cu parerea. Singura sursa legislativa ( poate sunt si altele) pe care am gasit-o este Codul Muncii care reglementeaza acest tip de concediu:

ART. 154

(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.

(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

ART. 155

(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

ART. 156

(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.

(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

ART. 157

(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.

(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).

ART. 158

Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Ce am ingrosat sunt motivele pt care iti poate fi respinsa cererea. Motivul invocat de MRU nu tine de activitatea unitatii si nici nu-ti pot impune cei de acolo cand sa-ti iei concediul.

Pana la urma tu stii cand ai solicitat concediul, cand ai facut cererea, daca a fost cu cp o luna inainte. Cert e ca MRU nu-ti poate spune cand sa-ti iei concediu

Edited by ben
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Concediul de studii e platit si de aici pleaca problema si de aia nu mi se acorda, daca mi s-ar aproba concediul de studii, ulterior m-ar pune sa platesc din ce am inteles eu si asta din cauza ca zic cei de la MRU ca s-a terminat anul universitar si nu includ perioada de restante :blink:

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Ce conteaza daca s-a terminat anul universitar? Dupa o minima logica, restantele sunt incluse in anul universitar, ca doar nu este o activitate extrascolara. MRU nu-ti poate refuza concediul pe un asemenea motiv. Mai sus sunt specificate singurele situatii in care nu poate fi aprobata cererea.

Probabil vor sa te taxeze ca nu ai fost un student model :)

Daca imi permiti un sfat: trebui sa ceri sprijinul unui lider de sindicat, pt ca ei ar trebui sa fie specializati in dreptul muncii si cunosc mai bine.

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Am mai intrebat azi de ce nu mi se ofera CS cand am nevoie si mi s-a zis ca din cauza unui ordin al ministrului care prevede perioada considerata a fi anul universitar, nu mi s-a specificat totusi de care ordin e vorba.

@ ben....am luat legatura si cu liderul de sindicat care mi-a zis sa fac totusi raportul pentru aprobarea concediului, iar daca mi se refuza sa mi se scrie pe el de ce nu se aproba

si sa il contactez ulterior :blink:

:doh: :doh:

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Am mai intrebat azi de ce nu mi se ofera CS cand am nevoie si mi s-a zis ca din cauza unui ordin al ministrului care prevede perioada considerata a fi anul universitar, nu mi s-a specificat totusi de care ordin e vorba.

Serios?! :ner:

Deci, Igas&Co. decide cand e scoala si cand nu? :ner: :ner:

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Nu neaparat el, ci altcineva de a fost inaintea lui....cam asta mi s-a zis: SRU nu e de acord cu concediu din cauza unui ordin al ministrului care stabileste perioada anului universitar, iar noi am iesit din anul universitar 2010-2011 si mi-am pierdut dreptul la concediul de studii :blink:

Anul universitar 2011-2012 ar trebui sa debuteze de la 1 octombrie daca ma iau dupa ce zic ei si pana atunci sa inteleg ca e vacanta si daca vreau sa imi iau concediu sa mai lecturez (asta ipotetic vorbind si excluzand sesiunea de restante pe care sa presupunem ca nu o sa imi fie necasara deoarece am deja examenele toate luate, repet genul asta de situatie fara legatura cu a mea) nu pot , de parca si eu as fi in vacanta de vara si as fi avut timp sa particip la toate examenele si nu sunt zi de zi pe strada la datorie :blink:

Chiar nu vad logica unei astfel de decizii, nu imi iau concediu la misto in miezul verii, nu il iau de sarbatori, pur si simplu am nevoie de el ca sa imi iau cat mai multe din restantele pe care le-am acumulat in 2 ani de facultate in conditiile in care un an m-a prins in scoala si nu mi se acorda nici un fel de permisie pentru examene, iar celalalt an m-a prins in forta la munca :(

Edited by DannyBAD
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Astazi am aflat ca pot sa imi iau concediul de studii. S-au mai document si alti colegi in situatia mea si pana la urma pentru a mi se aproba concediul nu e nevoie decat de adeverinta eliberata de facultate care atesta perioada examenelor (in cazul meu cea a restantelor) anexata la raport :D

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Concediul de studii al politistilor este prevazut in H.G. 1578/2002. Aici sunt reglementate si concediul de odihna, invoirile platite sau concediile fara plata.

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Buna ziua! Am si eu o problema legata de concediul de studii!

Am sunat astazi la cineva de la inspectoratul unde lucrez eu pentru a ma informa referitor la concediul de studii, ce anume imi trebuie(desi stiam) si sa vad ce mi se raspunde! Dupa ce am intrebat cum fac pentru a beneficia de concediu de studii subsemnata de la IPJ mi-a raspuns ca trebuie sa fac un raport la conducerea IPJ-ului pentru a mi se acorda doar ca la ei nu se fac astfel de aprobari pentru ca 80% din agentii de politie din cadrul IPJ-ului au facultate sau urmeaza o facultate iar ei nu au nevoie de agenti cu studii superioare deoarece nu au posturi pentru avansarea in corpul ofiterilor si ocuparea unei functii ca ofiter! Respectiva nu m-a intrebat nici macar ce studii superioare urmez... doar mi-a trantit in nas faptul ca ei nu au nevoie de agenti cu studii superioare, in concluzie nu mi se va aproba acest concediu de studii si va trebui sa ma descurc cu examenele din concediul de odihna!

Ce as putea face pentru ca este clar ca mi se interzice un drept, aici! Multumesc anticipat

Edited by ClauZ21
Link to comment
Share on other sites

În legătură cu profilul mă refeream la ce structură lucrezi, OP, circulație, etc.

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

Nu am o diploma de studii superioare! Frecventam o facultate dar cand am intrat la politie mi-am intrerupt studiile, am renuntat.

Link to comment
Share on other sites

Nu am o diploma de studii superioare! Frecventam o facultate dar cand am intrat la politie mi-am intrerupt studiile, am renuntat.

Apoi m-am inscris la Facultatea de Psihologie in anul universitar 2012-2013... dupa ce am incheiat studiile la Scoala de Politie in iulie 2012, dar ne-au angajat in luna decembrie 2012.

Link to comment
Share on other sites

Studiaza ,privind condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare .


CAPITOLUL III
Art. 17. - (1) Poliţiştii beneficiază de concedii de studii numai pentru frecventarea primei instituţii de învăţământ superior de la dobândirea statutului de personal al Ministerului de Interne.
(2) Poliţiştii care urmează cursuri ale unor instituţii de învăţământ superior de stat sau particulare acreditate ori autorizate, de lungă sau scurtă durată, cursuri serale, cu frecvenţă redusă şi la distanţă, în condiţiile alin. (1), au dreptul la un concediu de studii plătit de 30 de zile calendaristice, acordat la cerere, integral sau fracţionat, în fiecare an universitar.

Nu are dreptul să îți refuze nimeni concediul de studii. Cere celor de la MRU să îți motiveze în scris motivul pentru care îți refuză concediul.

Link to comment
Share on other sites

multumesc mult pentru raspunsuri!

Am studiat legea 1578/2002, dar acolo este scris undeva ca "Politistilor li se acorda concediu de studii daca obtin aprobarea sefilor de unitati pentru a urma cursurile unor institutii de invatamant superior, studii aprofundate si doctorat". Acesta este motivul pentru care am cerut ajutorul aici... Daca imi refuza acest concediu, pe motivul ca ei nu au nevoie de noi agenti cu studii superioare pentru ca au de unde alege(dupa spusele lor 80% din agentii de la acest inspectorat au studii superioare) ce solutie as mai avea? Sa fac raport catre IGPR? Sau cum sa procedez? Multumesc anticipat

Edited by ClauZ21
Link to comment
Share on other sites

Din păcate nu prea ai ce face dacă îți refuză șeful de inspectorat. De obicei să știi că sunt aprobate studiile în domeniul în care îți desfășori activitatea. Cum tu ești la OP, cred că ți-ar fi aprobat să urmezi cursurile unei facultăți de drept, dacă ai fi fost la SIF probabil ți-ar fi aprobat și să urmezi cursurile unei facultăți de studii economice și așa mai departe. Asta în sensul în care vrei să beneficiezi neapărat de acel concediu plătit de studii de 30 de zile pe an. Asta nu înseamnă că nu poți urma această facultate fără a beneficia de concediul de studii. Îți recomand și să încerci să intri la inspectorul șef unde să expui problema, poate ai mai mult succes așa. Baftă multă !

ART. 19

(1) Politistilor li se acorda concediu de studii daca obtin aprobarea sefilor de unitati pentru a urma cursurile unor institutii de invatamant superior, studii aprofundate si doctorat.

(2) Aprobarea pentru frecventarea formelor de pregatire prevazute la alin. (1) se acorda numai daca acestea asigura specializarea/pregatirea potrivit nevoilor unitatii.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Va salut,

 

Am cateva nelamuriri: se poate acorda concediu de studii si pentru studiile postuniversitare de masterat?
De asemenea, trebuie sa instiintez seful ierarhic superior inainte de a ma inscrie la studiile de masterat? Voi fi incadrat abia in decembrie, iar inscrierile la master se fac acum, in septembrie. Daca ma inscriu la master acum, exista vreo sansa ca sa-mi fie respinsa cererea de concediu de studii?

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Nu se acorda decat pentru prima facultate. Nici pentru masterat, nici pentru cursurile altei facultati ulterioare nu vei mai primi concediu de studii.

Edited by simplu01
Link to comment
Share on other sites

Dar totusi, potrivit art. 18 din 

 

ART. 18

    (1) De prevederile art. 17 alin. (1) şi (2) beneficiază şi politistul înscris la doctorat.

 

Deci sa inteleg ca se acorda concediu de studii pentru doctorat, dar nu si pentru masterat?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.