Jump to content
POLITISTI.ro

Infractiunea de ultraj asupra politistilor se va pedepsi cu inchisoare


Axel

Recommended Posts

Infractiunea de ultraj asupra politistilor se va pedepsi cu inchisoare

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta 198/2008 de modificare a Codului penal, cu amendamente, unul dintre acestea vizand inasprirea pedepsei pentru infractiunea de ultraj asupra politistilor. Astfel, lovirea sau orice acte de violenta asupra politistilor se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, eliminandu-se alternativa privind pedeapsa cu amenda, informeaza Mediafax. Camera Deputatilor este forul decizional.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7219208-infractiunea-ultraj-asupra-politistilor-pedepsi-inchisoare.htm

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Ordonanta prevede majorarea cu jumatate a pedepselor pentru infractiunile care sunt savarsite asupra judecatorilor, procurorilor, organelor de cercetare penala, executor judecatoresc, politisti, jandarmi, militari.

Intrebuintarea de cuvinte insultatoare, gesturi obscene, amenintare la adresa judecatorilor, procurorilor, politist, jandarmilor aflati in exercitarea functiunii se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an.

Link to comment

Este o mare pacaleala Axel.

Pentru orice pedeapsa mai mica de 5 ani infractorii sunt judecati in libertate, iar atata timp cat vor exista minim si maxim batataia de joc va continua.

Cu deosebit respect.

Link to comment

Din vorbele altuia : " Scuipati " , " injurati ", " amenintati " si lista continua, stiti si voi foarte bine. Numai asta am auzit in ultimul timp.

Romania de rasul..... :doh:

Link to comment

Este o mare pacaleala Axel.

Pentru orice pedeapsa mai mica de 5 ani infractorii sunt judecati in libertate, iar atata timp cat vor exista minim si maxim batataia de joc va continua.

Cu deosebit respect.

Mare dreptate ai Domnule Elvis cand afirmi faptul ca e o mare pacaleala.

Am avut nefericitul ghinion sa fiu implicat direct intr-un asemenea eveniment in anul 2003 ,iar procurorul nici nu a mers pe infractiunea de ultraj afirmand ca polististul de la Postul comunal de politie noaptea nu se afla in timpul serviciului mergand doar pe tentativa de omor,nerespectarea regimului armelor si vatamare corporala grava.Hotul a primit pedeapsa cea mai grea de 10 ani ,fara nici un spor,interzicandu-i-se dreptul de a alege si de a fi ales.A facut 5 ani apoi a fost pus in liberrtate.Eu de atunci sufar in continuare.Lucrez intr-un birou si-mi duc zilele de azi pe maine.

SFAT PENTRU CEI DIN STRADA:Aparati-va pe voi si pe colegii vostri,dar mai importanta este sanatatea voastra decat orice act de curaj sau eroism.

In zilele in care traim eroii nu mai primesc statui,sunt lasati sa se zbata in mocirla si eventual din cand in cand sunt dati cu var.

O ZI BUNA!

Link to comment

Copreddog cine nu a fost ultragiat inseamna ca nu este politist.

Ori a stat prin birouri pe la cafele ori s-a fofilat cand a fost vorba de tavaleala. Nu este nimic suntem oameni obisnuiti si ni se poate intampla, vestele antipumni nu s-au inventat.

Uite ca sa iti ridic moralul o sa iti scriu doua strofe dintr-o poezie draga mie:

Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!

E rău destul că ne-am născut:

Dar cui i-e frică de război

E liber de-a pleca napoi,

Iar cine-i vânzător vândut

Să iasă dintre noi!

Eu nu mai am nimic de spus!

Voi braţele jurând le-aţi pus

Pe scut! Puterea este-n voi

Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,

Că zeii sunt departe, sus,

Duşmanii lângă noi!

Edited by Elvis
  • Upvote 1
Link to comment

SIncer, imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat. Multa sanatate!

Pentru detalii citeste aici.

Edited by copreddog
Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Member

Prin Legea 93/2010 a fost adoptata OUG 198/2008 privind modificarea Codului penal.

A fost publicat in M.O. 571/27.05.2010.

De la aceasta data, pentru infractiunea prev. si ped de art. 239 alin. 2 din Codul penal (ultrajul cu lovire ce genereaza vatamari de la 0 la 20 zile de ingrijiri medicale) s-a eliminat pedeapsa alternativa a amenzii penale, existand numai pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 3 ani.

Coroborand aspectele de mai sus cu prevederile art. 239 alin 5 (agravanta privind politistii, procurorii, etc) referitoare la majorarea cu jumatate a pedepsei, rezulta ca pentru agresarea unui politist, ce necesita maxim 20 de zile de ingrijiri medicale, pedeapsa este de la 9 luni la 4 ani si 6 luni. Astfel, sunt indeplinite conditiile art. 148 lit. f din Codul de procedura penala, fiind posibilia luarea masurii arestarii preventive...

Oameni buni, credeti-ma ca s-au facut eforturi sustinute pe durata a mai bine de 3 ani pentru a se obtine aceste modificari.

Motivatia este simpla: daca pana acum parchetarii, competenti conform art. 209 CPP a cerceta infractiunile de ultraj, invocau prevederile legale lacunare pentru a nu propune arestarea preventiva, din acest moment nu mai au nicio scuza...

Noi ne-am facut datoria...mai departe este raspunderea lor, din pacate...

Link to comment

Si eu sunt sceptic in privinta masurilor care vor fi luate de procurori in cazuri de ultraj la politisti .

Link to comment

Imi pare rau de ceea ce patesc colegii nostri.Sa nu credeti ca va vor lasa sefii sa raportati toate cazurile in care ati fost ultragiati, de frica statisticilor, ca se inregistreaza astfel de fapte. Unii dintre cei pusi sa faca legile, nu au habar cu ce se mananca ultragierea unui politist .Ultragierea unui politist, in majoritatea tarilor serioase, inseamna o ofensa adusa insemnelor statului si implicit autoritatii statului si este incadrata intre cele mai grave fapte, ca si cum ai da foc drapelului national. Dar cum la noi in tara insemnele statului sunt calcate in picioare de toata lumea, cand nimeni nu mai stie ce inseamna statul la ce ne putem astepta ? Dragi colegi, din experienta traita de mine si postata la alt topic, va spun :nu purtati pistolul asigurat, ca daca va ataca cineva brusc, puteti sa-l incarcati imediat nu mai stati pana nimeriti piedica de siguranta. Daca eu aveam pistolul asigurat, eram mort din 1992.

Link to comment

O vorba veche spuna :Cand dai in caine vezi cine il tine de lant... Daca idiotii aia sunt oameni normali, o vor incasa. Daca sunt pilosi, o vor incasa politistii intr-un fel sau altul. De aceea nu avem autoritate. Ca orice prost de umileste in public si il doare in dos apoi.Dar la posturile comunale, unde merge la interventii un singur politist, se gandeste cineva ?

Link to comment
  • Member

Să vedem dacă noile modificări ale legislației vor avea vreun efect în acest caz:

Scepticilor...

AU FOST ARESTATI !!! Deci, se poate...

Link to comment
  • Moderator

Scepticilor...

AU FOST ARESTATI !!! Deci, se poate...

Doamne ajută!

Mă bucur că au fost arestați, chiar și dacă nu vor fi condamnați, faptul că stau puțin pe jos la beci tot contează acolo, câtuși de puțin, dar contează.

Chiar aseară, un coleg de la o secție din Craiova, a fost ultragiat și rănit în urma unei intervenții în cartierul de țigani „Fața Luncii”, unde a mers pentru a acorda sprijin unei ambulanțe ce a fost atacată cu pietre. Colegul s-a ales cu capul spart și mașina de patrulare cu geamurile sparte. Sper ca și acei țigani să fie arestați de instanță.

Oricum, e un pas înainte.

Link to comment

Sper ca și acei țigani să fie arestați de instanță.

Oricum, e un pas înainte.

Speri? :o

Adica exista posibilitatea sa nu se intampla asa? :o

@Ecou: stiu ei foarte bine de ce sunt sceptici. Fiindca Justitia in Romania...totally sucks. :mellow:

Edited by Miadry
Link to comment
  • Moderator

Am ajuns acolo la fața locului imediat după incident, precum și ulterior la sediul seciției am asistat la câteva discuții dintre șefi și procurori, de aceea sunt sceptic.

Link to comment

Cartierul ala e ceva fff interesant pt Romania... e un fel de Tara Infractiunilor inglobata unde politia nu poate sa faca nimic ... nu inteleg de ce le e atat de frica procurorilor sa-i salte pe toti indivizii de acolo. Numai la cate materiale au avut in presa si se puteau autosesiza...

Speri? :o

Adica exista posibilitatea sa nu se intampla asa? :o

@Ecou: stiu ei foarte bine de ce sunt sceptici. Fiindca Justitia in Romania...totally sucks. :mellow:

Evident! Iti pot da exemple si din Bucuresti unde nu se face nimic si mai esti luat si la trei-pazeste de catre sefi ca te-ai "implicat" ;)

Link to comment

Ultrajul se pedepseşte cu închisoarea.

În cursul anului 2009, au fost înregistrate 349 de infracţiuni contra autorităţii, din care 336 ultraje, 12 sfidări ale organelor judiciare şi o tentativă de omor, săvârşite asupra a 439 de poliţişti din cadrul formaţiunilor de ordine publică.

Un număr de 214 (61,3%) ultraje au fost comise în mediul rural.

Modalităţile de săvârşire a ultrajelor sunt extrem de variate, predominând injuriile, insultele şi ameninţările (86 de cazuri de ameninţare, incluzând cuţit, secure, drujbă, topor, pistol cu gaze, coasă, pistol cu glonţ, scândură, levier, cazma şi rangă de fier), lovirile şi alte violenţe, inclusiv tentativele de omor (259 loviri cu pumnul, palma, cotul, genunchiul, antebraţul, capul, scândură, pietre, pahare şi borcane de sticlă, pendul electric, obiect ceramic, scaun, furtun de cauciuc, piatră, bâtă, ciocan, fierăstrău mecanic, hârleţ, oglindă, cuţit, şurubelniţă, bici, coasă, baston telescopic, rangă, sticlă, ţeava metalică, sabie, scrumieră, sapă, grătar de fier, legume, telefon mobil, deteriorare de uniformă şi staţie de emisie-recepţie, lovire şi târâre cu autoturismul, căruţa sau tractorul, călcare cu mopedul, înţepare cu furca, stropire cu bere, apă şi cafea, împroşcare cu ierbicid, pulverizare de spray lacrimogen, îmbrânceli, muşcare, zgâriere, strângere de gât, distrugeri de autotu-risme ale M.A.I. etc).

Măsuri preventive au fost luate numai în 76 de cazuri: 23 reţineri pe durata a 24 de ore, 17 internări medicale, 32 arestări preventive şi 4 interziceri de părăsire alocalităţii.

În primele 4 luni ale anului 2010, au fost consemnate 105 infracţiuni contra autorităţii, acelaşi număr ca în primele patru luni ale anului 2009, din care: 96 ultraje, 7 sfidări ale organelor judiciare, o vătămare corporală gravă şi o tentativă de omor, săvârşite asupra a 130 de poliţişti. Din acest număr, 61 (58,1%) de ultraje au fost comise în mediul rural, în 83 de cazuri poliţiştii intervenind la evenimente singuri.

Au predominat injuriile, insultele şi ameninţările (36 de cazuri de ameninţare cu topor, cuţit, coasă, scândură, levier, sabie şi rangă de fier), lovirile şi alte violenţe, inclusiv tentativele de omor. În 20 de cazuri s-au luat măsuri preventive: cinci reţineri pe durata a 24 de ore, patru internări medicale, nouă arestări şi două interziceri de părăsire a localităţii.

"După cum este foarte bine cunoscut, peste 90% din fracţiunile de ultraj sunt comise prin ameninţări, loviri sau alte violenţe. Tratarea superficială a pericolului social generat de infracţiunile de ultraj, ce vizează în principal, autoritatea statului şi în subsidiar persoana, şi finalitatea judiciară

scăzută generează o stare de disconfort social, slăbeşte şi diminuează autoritatea, aspecte completate de gravele prejudicii aduse imaginii unor instituţii ale statului, în special poliţiei. Nu trebuie omisă şi politica parchetelor şi instanţelor cu privire la acest gen de infracţiuni.

Infracţiunea de ultraj, conform prev. art. 209, alin 3 din Codul de procedură

penală, este cercetată, conform competenţelor, de către Parchet. Majoritatea cazurilor de finalitate judiciară, în cazul soluţiilor aplicate acestui gen de infracţiune, constă în aplicarea soluţiei de rscoatere de sub urmărire penală şi aplicare a unei sancţiuni administrative; în contextul prev. art 181 din Codul penal, conform prev. art. 228, alin. 2, raportat la art. 10, alin. 1, lit.b1, de obicei aplicându-se maximul amenzii administrative prev. de art. 91 din Codul penal, respectiv 1000 lei.

Prin ultimele modificări, cadrul legal permite luarea măsurii arestării preventive, conform art. 148 lit. f din Codul de procedură penală (pedeapsa este mai mare de 4 ani), în cazul lovirii sau exercitării oricărui act de violenţă asupra unui judecător, procuror, expert, executor judecătoresc, poliţist, jandarm ori militar" a precizat comisarul şef Mihai Pruteanu, director adjunct al Direcţiei Ordine Publică a I.G.P.R.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.