Jump to content
POLITISTI.ro

Cum pot sa intru in posesia propriei masini


tombow007

Recommended Posts

Am o singura intrebare...

cum pot sa intru in posesia propriei masini, pe care o conduce momentan fostul concubin al mamei..mentionez ca mama a decedat acum 9 luni si conform certificatului de mostenitor obtinut in urma succesiunii facute, sunt proprietarul masinii in cauza, actele si asigurarea sunt pe numele meu...de condus o conduce individul, ilegal...si nu se sesizeaza nimeni...cum sa fac??sa mi fac alta cheie si sa iau masina de unde stiu ca e parcata? sa i iau placutele de inmatriculare? sa o dau furata ? daca aveti informatii , va rog sa mi dati de veste...multumesc

Link to comment
  • Member

Daca spui ca ai acte pe ea, cel mai bine depui plangere penala pt furt, daca de vorba buna nu intelege.

Nu cred ca ar trebui sa te apuci singur sa-ti faci dreptate, pt ca mai apoi te poti trezi si tu cu plangere penala, chiar daca n-are dreptate si complici lucrurile.

Edited by ben
  • Downvote 3
Link to comment

sigur ca am acte, nu mi place sa bat campii...ma rog ...am fost la rutiera si mi au zis ca nu au cum sa ma ajute...ca cica mai bine mi fac o cheie...le am zis , dom le , va e greu sa l opriti in trafic si sa constatati ca circula ilegal?/?...au dat o din gard in gard...am fost la judiciar si mi au zis ca s f ocupati si ca e posibil sa dureze si trei luni si barbi de astea de care s satul deja...so, nu mi ramane decat sa mi fac dreptate singur...

Link to comment

nu este speta penala - furt deoarece masina a fost incredintata in posesie de catre proprietarul acesteia la respectivul moment.

daca vreti masina inapoi trebuie sa depuneti la instanta o actiune in revendicare, dovediti dreptul dvs de proprietate si in baza unei sentinte favorabile incepeti executarea silita.

pierdeti timpul daca faceti plingere penala - veti primi un raspuns in care veti fi indrumat catre instantele civile.

va avertizez ca daca intrati in posesia masinii fara acordul actualului posesor si fara a avea un titlu executoriu (actele dvs de mostenitor nu sunt titlu executoriu si nici nu va acorda dreptul la posesie prin simpla lor existenta) riscati dvs sa fiti acuzat de furt si aveti sanse mari sa fiti si condamnat. incepeti procedura judiciara si urmati calea legala.

  • Upvote 6
Link to comment
  • Member

ART. 208

Furtul

Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.

Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile.

Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.

De asemenea, constituie furt luarea în condiţiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

Eu zic ca se poate incadra la furt.

  • Downvote 4
Link to comment
  • Moderator

Nu e furt niciodata, si asta pentru ca masina a fost incredintata in posesie de catre proprietarul acesteia.

Are dreptate maxu08, nu se poate incepe urmarirea penala la o astfel de speta.

Link to comment
  • Member

Eu imi mentin totusi parerea. Chiar daca a fost incredintata de proprietar, refuzul returnarii masinii la solicitarea acestuia constituie infractiunea de furt. Mai pe babeste: daca tu imi imprumuti un lucru pt 1 luna si nu vreau sa ti-l mai dau, cum se numeste?

Jurisprudenta a aratat condamnari si in cazul masinilor inchiriate de catre o persoana si care nu le-a returnat in termen, mai exact deloc :) E aceeasi situatie

  • Downvote 4
Link to comment
  • Moderator

In cazul masinilor inchiriate si care nu au fost returnate in termen, ori in cazul in care iti imprumut un lucru si nu mi-l mai dai inapoi, nu este furt, in cel mai "fericit" caz poate fi abuz de incredere, dar si ala e cam tras de par. :clip:

Link to comment
  • Active member

ART. 208 CP

Furtul

Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.

intotdeauna incadrarea juridica va fi pe abuz de incredere, si are finalitate 0 pentru ca in zilele noastre trebuie sa omori pe cineva ca sa mai "prezinte pericol social" si sa nu se dea neinceperea urmaririi penale. Singurul lucru bun e ca isi va recupera omul masina, dar dupa ce va trece prin instanta.

Si din experienta sunt sigur ca nu e atat de simplu cum pare la inceput. Sigur are si fostul concubin ceva pretentii... Trebuie mentionat ca daca masina a fost cumparata de mama in timpul concubinajului si concubinul dovedeste in instanta ceva drepturi de creanta se complica treaba.

Edited by bozo
Link to comment

Un dosar penal nu mai este demult bau-bau pentru nimeni....prietene, cauza descrisa de tine este pur civila, consulati un avocat si depuneti plangere la judecatoria de pe raza localitatii unde domiciliati. Trebuie sa va inarmati cu rabdare si daca ati suportat aceasta situatie 9 luni, asteptati pana la ramanerea definitiva a sentintei civile care se va pronunta. Stima !

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

si atunci unde mai este dreptul de proprietate? eu am acte pe masina si asigurare, eu platesc impozite...si individul se plimba cu ea bine merci...nu e corect deloc...daca se intampla ceva cu masina. cine plateste? banuiesc ca proprietarul, adica eu, iarasi nu e corect...si mentionez ca nu i a incredintat nimeni masina cu procura, a condus o pur si simplu pt ca maica mea nu avea carnet...

in tara asta hotul are mai multe drepturi decat proprietarul???

Link to comment
  • Moderator

in tara asta hotul are mai multe drepturi decat proprietarul???

Foarte corecta aceasta concluzie! Si din pacate, pentru majoritatea oamenilor din aceasta tara, care sunt cinstiti, e o realitate.

Daca veti avea curiozitatea sa mai cititi un pic pe acest forum, veti observa ca aceasta concluzie a fost postata de mai multe ori chiar de catre politisti. E trist, dar asta e stadiul in care s-a ajuns...

Referitor la speta dvs. colegii mei v-au indrumat foarte corect, intrucat d.p.d.v. juridic individul a intrat in posesia (sa nu confundati posesia cu proprietatea, sunt doua lucruri diferite) masinii cu acordul mamei dvs. Si din pacate nu exista o alta cale mai corecta decat cea mentionata mai sus de maxu08. :(

Link to comment

eu cred ca problema "hotul are mai multe drepturi" nu se pune in aceasta speta. este o simpla pretentie civila, a unui justitiabil fata de un altul. aceasta pretentie trebuie dovedita si sustinuta cu probe iar un judecator se va pronunta si va alege una dintre opiniile divergente.

faptul ca dvs vreti sa implicati politia ca sa va recuperati masina mai repede, este o alta problema. insa nu orice neintelegere este susceptibila de implicarea dreptului penal. altfel nu ar mai exista drept civil / comercial, ci doar infractiuni.

simpla nepredare a masinii nu inseamna ca respectiva persoana este un hot / infractor. de exemplu, stiati ca detentorul precar are drept de retentie asupra bunului pentru cheltuielile efectuate in legatura cu acesta? sunt multe aspecte ce pot schimba 100% problema expusa de catre dvs.

exista posibilitatea ca si partea adversa sa aibe pretentii temeinice si sa le poata opuna cu succes pretentiilor dvs si sa pierdeti masina sau sa compensati intr-un fel potentialele pierderi ale acestuia, in masura in care sunt dovedite. de aceea exista justitie, fiecare sa isi sustina cauza si sa o dovedeasca.

  • Upvote 2
Link to comment

cum sa nu, din moment ce el foloseste masina bine mersi si eu stau cu actele in buzunar si fluier la luna...nu are nici o contributie la acea masina...cum poate sa ceara retentia unui bun care nu i apartine, sa se foloseasca de el, neavand nici un act care sa i permita acest lucru si proprietarul de drept sa nu beneficieze de nimic??...

atunci daca legea este de partea celor care sunt pe nicaieri , nu ne ramane , mie si celor in cauza sa apelam la niste racheti si sa ne recuperam bunurile....adica eu sa ma apuc sa cheltui mii de ron pe avocati , sa mi pierd timp si nervi pt a mi recupera bunul care mi apartine si individul sa se lafaie fara nici o grija...cam absurd...

Link to comment

nu este deloc absurd, sunteti partinitor deoarece sunteti implicat personal si este normal sa fie asa. insa aveti grija ce actiuni faceti deoarece 5 ani ptr furt sau vatamare nu merita, indiferent ce masina aveti. nu uitati ca si Becali a facut ca dvs si este in instanta. un avocat penalist costa mai mult decit unul civilist :) o sa platiti cit nu face masina daca intrati pe teritoriul dreptului penal.

  • Upvote 2
Link to comment

eu inca n am facut ca Becali, deocamdata cer cateva sfaturi, apoi am sa hotarasc cum fac...azi de exemplu am fost la politie sa depun plangere penala si mi au zis ca degeaba depun, nu au cum sa ma ajute...sa merg in instanta... :angry: multumesc tuturor pentru opinii

Link to comment

tombow007 , intelege ca nu trebuie sa iti faci singur dreptate. Solutia legala ti-a fost data : actiune in revendicare la judecatorie.Poti forta putin si cere sa obtii posesia autoturismului pe cale de ordonanta presedintiala, pana la judecarea pe fond a procesului, justificand oarecum si vremelnicia acestei cereri.O sa ai castig de cauza, numai in situatia in care fostul concubin al mamei tale nu va demonstra instantei ca bunul a fost obtinut in timpul concubinajului din banii sai sau bani comuni, similar bunurilor comune rezultate in timpul casatoriei, chiar daca bunul a fost inregistrat pe numele mamei tale. Maxu08 iti poate da mai multe detalii pe aceasta tema. Nu face prostia sa iei masina fara acordul posesorului actual,deoarece vei fi cercetat penal pentru furt.Este furt chiar daca bunul iti apartine dar momentan se afla in posesia ori detinerea legitima a altei persoane. Ma uimesc colegii mei politisti care te instiga la comiterea unei fapte de de natura penala. Probabil o fac din graba , din ura pentru actualul sistem de justitie, ori poate chiar din necunoastere a legii, ceea ce ar fi foarte grav. Ben, te rog sa te abtii in a da sfaturi gresite. :emo-yessir:

Edited by drAGO5
  • Upvote 4
Link to comment

Poti forta putin si cere sa obtii posesia autoturismului pe cale de ordonanta presedintiala, pana la judecarea pe fond a procesului, justificand oarecum si vremelnicia acestei cereri.

ordonanta este inadmisibla deoarece pune in discutie insusi fondul cauzei :)

  • Upvote 2
Link to comment

Eu imi mentin totusi parerea. Chiar daca a fost incredintata de proprietar, refuzul returnarii masinii la solicitarea acestuia constituie infractiunea de furt. Mai pe babeste: daca tu imi imprumuti un lucru pt 1 luna si nu vreau sa ti-l mai dau, cum se numeste?

Jurisprudenta a aratat condamnari si in cazul masinilor inchiriate de catre o persoana si care nu le-a returnat in termen, mai exact deloc :) E aceeasi situatie

ben este greşit sfatul tău. maxu are dreptate 100%. Referitor la împrumutatul unui lucru şi refuzul de al înapoia propietarului de drept se numeşte abuz de încredere. Şi nu, nu este aceeaşi situaţie.

Link to comment

nu era o critica ci o informatie :) nu am intentionat sa te critic ptr solutia oferita, ci am corectat-o tocmai ca toti sa stim ce se mai intimpla prin instante.

facem schimb de informatii :emo-yessir:

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.