Jump to content
POLITISTI.ro

Înlocuirea armelor de serviciu din dotarea Poliţiei


bozo

Recommended Posts

  • Active member

"Pistoale de 10 milioane de euro, cumpărate de poliție fără licitație, în ultima zi a stării de urgență" - Libertatea.ro

Ar fi vorba de un contract de 10 mil de euro, pentru 25.000 de pistoale. Nu se stie inca ce marca sunt, in articol abereaza, ei cred ca 9 × 19  Parabellum (Luger) e un model de pistol...

Posibil sa fie vorba despre LP5 sau un model de Beretta, fiindca Romarm ar fi semnat un contract de colaborare cu ei.

caracteristici LP5 de pe site-ul lor:

Pistol calibru 9 × 19 mm

Specifications:
Caliber: 9 × 19 mm Parabellum
Operation system: short recoil operation
Trigger system : double/single action
Magazine capacity: 15 rounds
Frame: made of steel
Grip: made of polymer
Length between sights: 152 mm
Overall length: 206,5 mm
Height: 139 mm
Width: 36 mm
Barrel length: 112 mm
Barrel rifling: 6 grooves
Weight of weapon, without magazine: 900 g
Weight of empty magazine: 90 g
STANDARD SET: PISTOL cal. 9 x 19 mm WITH MAGAZINE

Acest pistol e o copie, nereusita se pare a unui pistol bun, si anume Jericho 941

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Pistoale de 10 milioane de euro, cumpărate de poliție fără licitație, în ultima zi a stării de urgență

"MAI a cumpărat arme prin achiziție directă. Operațiunea de înzestrare cu armament pentru cadrele de poliție s-a derulat astfel pentru că achizițiile au avut loc în ultima zi a stării de urgență, care înlăturase rigorile licitațiilor publice pentru situații de risc, relatează publicația online Lumea Politică.
Citeşte întreaga ştire: Pistoale de 10 milioane de euro, cumpărate de poliție fără licitație, în ultima zi a stării de urgență.

Înțelegerea comercială nr. 2527542 a fost semnată în data de 14 mai 2020, pentru armament în valoare de 48 de milioane de lei (10 milioane de euro). Contractul în valoare de 10 milioane de euro care vizează achiziționarea de pistoale produse la fabrica Romarm a fost negociat fără vreo licitație. Obiectul achiziției făcute de MAI îl reprezintă pistoale de calibrul 9x19mm și muniția aferentă. Oficialii IGPR au solicitat furnizorului să livreze marfa cât mai rapid, iar negocierea a ținut cont în proporție de 10% de termenul de livrare a mărfii. Durata de derulare al contractului este de 3 luni, relatează lumeapolitica.ro. Procedura de achiziție a armelor și muniției a fost de “negociere fără publicare prealabilă”. Asta înseamnă că nu a fost un anunț de participare la licitație, nu au fost condiții transparente și nu se cunosc condițiile cerute de IGPR în timpul negocierilor. Chiar dacă nu s-a specificat clar tipul de pistol cumpărat, la Romarm se produce pistolul de 9 × 19 mm Parabellum. Acesta este un model conceput de Georg Luger în 1901 și introdus în fabricație în 1902. Tipul de pistol este destul de des întâlnit, întrucât 21% din piața mondială de cartușe este de 9 milimetri. Pistolul cântărește un kilogram, este letal la 50 de metri și are în încărcător 15 cartușe.

Motivația din spatele achiziției urgente În 2019, autoritățile au anunțat un parteneriat între producătorul Beretta și Romarm. Acum însă, oficiali ai IGPR nu au putut preciza ce arme au cumpărat și nici să ofere alte detalii despre achiziția masivă realizată, arată sursa citată. Surse din Ministerul de Interne susțin că la baza acestei achiziții se află un raport despre evenimentele petrecute în timpul sărbătorilor Pascale. Oamenii legii au intervenit într-un scandal în cartierul Rahova din Capitală, după ce mai multe persoane nu respectaseră carantina și s-au manifestat violent cu polițiștii trimiși inițial la fața locului."

Sursă: Libertatea.ro

Acesta este conținutul unui articol din presa din România. Întotdeauna trebuie să conțină ceva senzațional, să ducă cu gândul la o posibilă afacere, ilegalitate, ceva care să atragă interesul cititorului.

Dincolo de o posibilă achiziție forțată de împrejurări, pe mine mă interesează dacă acest demers acoperă nevoile reale ale polițistului din teren, armamentul achiziționat este fiabil și dacă cu banii plătiți se putea cumpăra ceva mai calitativ.

Fotografia este din articol. Știe cineva mai multe despre recenta achiziție făcută de MAI?


image.png.4f63343d3fdc594d6803225b484c5a75.png

  • Upvote 1
Link to comment

Acum depinde la ce pret pe bucata a fost achizitionat, pentru ca la 460 euro gasesti pistoale cz infinit mai calitative decat ce produce Romarm, asta daca ne referim la preț. Daca ne referim la faptul ca este construit in totalitate din otel si are vreun kilogram gol si aici e o problema. Plus ca la cum sunt depozitate sunt sanse mari sa rugineasca. 

Singurele avantaje fata de carpati cred ca sunt calibrul, cu oarece putere de stopare mai mare, capacitatea incarcatorului si modul de eliberare a incarcatorului prin buton asta daca nu iti ajung cele 15 cartuse 😁

Edited by bgi
Link to comment
  • Marius changed the title to Înlocuirea armelor de serviciu din dotarea Poliţiei
  • Moderator

Sper ca IGPR-ul să nu fi achiziţionat porcăria asta de pistol fabricată de Cugir - Pistol model 2000. Arma este o copie nereuşită după Jericho,  o armă de generaţie veche fabricată la noi în stil românesc cu probleme importante de funcţionare. Am folosit-o în poligon şi vă asigur că e o batjocură, este foarte grea şi fabricată din materiale de calitate îndoielnică. După primele 10 - 15 cartuşe, arma începe să prindă aproape toate tuburile, se blochează datorită faptului că materialul din care e confecţionat e slab calitativ şi se dilată probabil peste cotele admisibile. Aceleaşi probleme le întâlneşti şi la LP 7 - SMG fabricat de Cugir cu 9x19, cu care nu reuşeşti să tragi un încărcător întreg fără incidente. 
Încă o dată vă spun, sper din tot sufeltul să nu fi achiziţionat această batjocură de armă, care nu are absolut nicio caracteristică folositoare pentru o armă de serviciu din vremurile noastre. 

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Nu este exclus. Dacă vă mai amintiți, pe la începuturile acestui forum intra pe aici un specialist de magazie, care ne povestea că el nu consideră glock-ul a fi un pistol, făcând referire la faptul că este din „plastic”. Din păcate astfel de habarniști, șefi de magazii/depozite, sunt considerați a fi specialiști si li se cere părerea. Iar rezultatul este cel de mai sus, rămânem în trecut cu astfel de achiziții.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Member

In răspunsul celor de la I. G. P. R catre firma Transcarpatic Tourus SRL se specifica faptul ca potrivit documentelor depuse în cadrul procedurilor de către 
operatorii economici declarați câștigători, producătorul cartușelor cal. 9x19 mm este Sellier&Bellot, iar producătorul pistoalelor cal. 9x19 mm este Fabbrica D’Armi Pietro Berretta S.p.A.

Tot I. G. P. R-ul comunica faptul ca furnizor pentru cartușele de 9x19 mm este S.C. Transcarpat Sportours Internațional S.R.L., iar promitentul-furnizor al pistoalelor cal. 9x19 mm este Compania Națională Romarm S.A. Criteriul de atribuire pentru cartușele 9x19mm a fost „prețul cel mai scăzut”, iar criteriul de atribuire pentru pistoalele cal. 9x19 mm a fost „cel mai bun raport calitate-preț”. 
 

  • Upvote 2
Link to comment
  • Active member

E o veste buna. Cartusele Sellier&Bellot sunt bune, am tras sute fara nici un incident, iar Beretta face pistoale bune, poate aflam si noi ce model e. Sa speram la un APX? Sau macar la un PX4 Storm?

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Din păcate nu mai scăpăm de aceşti mari "specialişti de magazie ori depozite" care au rămas ancoraţi în trecut. Nu trebuia să inventeze ei apa caldă, dacă îi ducea puţin capul, nu era necesar prea mult efort, ci trebuiau doar să se documenteze cum şi ce fac alţii cu experienţă în domeniu.
Cu un minim efort oricine găseşte pe internet informaţii detaliate despre cum a procedat recent FBI-ul, instituţia federală de aplicare a legii din SUA. Spre deosebire de "magazionerii de companie" de la noi - specialişti lu' peşte, care pentru orice rahat de achiziţie secretizează absolut tot, înclusiv în domeniul achiziţiei de armament FBI e foarte transparent, făcând publice principalele cerinţe minime necesare pentru elaborarea ofertelor tehnice din caietul de sarcini.

Spre exemplu în octombrie 2015, FBI a anunţat că intenţionează să-şi reînoiască armamentul de serviciu, iar principalele cerinţe din caietul de sarcini ce trebuiau îndeplinite de arma respectivă au fost următoarele:

Producătorul trebuia să furnizeze două modele: un model compact şi un model de dimensiune normală. În plus, producătorul trebuia să livreze şi pistoale de antrenament - tip "Reset pistol" (cele cu crosă/mâner roşu - sunt pistoalele de antrenament cu care se face antrenamentul la rece) dar şi kit-uri de adaptare ori pistoale complete de antrenament cu Simunition (cele cu crosă/mâner albastru - sunt armele cu proiectil cu vopsea), toate astea împreună cu piese de schimb şi instrumente necesare în procesul de mentenanţă, după caz, personal şi instructori etc.
Arma de foc trebuia să fie calibru 9mm şi să îndeplinească următoarele caracteristici:

  • Lungimea ţevii - modelul de dimensiune normală trebuie să fie între 4,26″ - 5,20″; modelul compact trebuie să fie între 3.75″ - 4.25″
  • Înălţimea armei - dimensiune normală - nu mai mult de 6,0″; modelul compact între 4,75″ şi 5,6″
  • Capacitatea încărcătorului - modelul de dimensiune normală - cel puţin 16 gloanţe, iar modelul compact cel puţin 14 gloanţe
  • Siguranţa la eliberarea încărcătorului - fără, nu este permis - (Magazine disconnect safety este un sistem de siguranţă obligatoriu pe unele pieţe de arme civile din SUA. Sistemul împiedică percuţia atunci când încărcătorul nu este în armă).
  • Armarea cocoşului să se facă doar prin acţionarea trăgaciului, iar dacă există o siguranţă această să se afle şi să păstreze conturul trăgaciului. ("There shall be no method of manually cocking the pistol other than by pressing the trigger. If a trigger safety is present, it is preferred the safety match the contour of the trigger bow").
  • Greutatea de acţionare a trăgaciului - 4.5 lbs - 6 lbs (pounds - aprox. 2.0 kg - 2.7 kg)
  • Eliberarea încărcătorului - împingere din lateral, fără niciun fel de pârghii
  • Siguranţa externă manuală - fără, nu este permis
  • Decocker (Decocking lever) - fără, nu este permis
  • Siguranţa pe grip (Grip safety) - fără, nu este permis
  • Crosa/mânerul pistolului - fără, nu sunt permise caneluri pentru un degete, în schimb aceasta putea să aibă 3 dimensiuni de grosime - mică, mediie şi mare.

Într-o prima fază preliminară cu excepţia lui Sig Sauer P320 toate armele ce au intrat în competiţie au fost respinse. Mai jos postez lista şi motivul iniţial al dezcalificării:

Spoiler

How the FBI RFP Disqualifies Most
Glock 17 & 19 – DISQUALIFIED – Finger grooves on the frame
Smith & Wesson M&P 9mm – DISQUALIFIED – Trigger pull is 6.5 lbs.; Barrel Length is 4.25″
Smith & Wesson M&P 9c – DISQUALIFIED – Barrel length is 3.5″; Capacity is only 12.
Heckler & Koch VP9 – DISQUALIFIED – Finger grooves; Lever magazine release; Barrel length is 4.09″
Heckler & Koch P30 – DISQUALIFIED – Capacity only 15; DA/SA action; Finger grooves on the frame
Ruger SR9 – DISQUALIFIED – Barrel length is 4.1″; No compact model or adjustable frame sizes
Springfield XD9 – DISQUALIFIED – Grip safety; Barrel length is 4.0″
Springfield XDm – DISQUALIFIED – Grip safety
Walther PPX – DISQUALIFIED – Finger grooves on frame; Trigger pull is 6.5 lbs.
Walther PPQ M2 – DISQUALIFIED – Capacity only 15; Finger grooves on the frame
Walther P99 – DISQUALIFIED – Finger grooves on frame; Lever magazine release; Capacity only 15
FNS 9 – DISQUALIFIED – Trigger pull up to 7.7 lbs.; Barrel length is 4.0″; No size changes for frame
FNX 9 – DISQUALIFIED – Decocking lever; Barrel length is 4.0″; No size changes for frame
Beretta M9 – DISQUALIFIED – DA/SA action; Capacity only 15; External manual safety
Beretta Px4 – DISQUALIFIED – External manual safety; Barrel length is 4.0″; DA/SA action
CZ75 SP-01- DISQUALIFIED – DA/SA action; External manual safety 
CZ P09 – DISQUALIFIED – DA/SA action; External manual safety-decocker

În scurt timp, Glock a făcut modificările necesare la gen. 4 a, în conformitate cu cerinţele FBI-ului (modelul respectiv s-a numit - Glock 17M) iar în vara lui 2016 a câştigat contractul de 85 milioane de $.
La scurt timp, în 2017 a apărut cea mai recentă generaţie de pistoale Glock - gen 5.

Ăştia de la FBI - "nişte amatori"!!! Nu trbuie să ne facem griji, ştiu mai bine "magazionerii" noştri, super-mega specialiştii lui peşte, ce e mai bun.

  • Upvote 2
Link to comment

 

"Achiziții importante făcute de Inspectoratul General al Poliției Române, în baza Decretului Prezidențial nr. 240 din 14.04.2020, privind prelungirea stării de urgență și a Hotărârii C.S.A.T. nr. 62 din 06.05.2020.

Inspectoratul General al Poliției Române ne-a informat că, în perioada în care a fost prelungită starea de urgență, s-au achiziționat pistoale calibrul 9×19 mm (cantitate maximă de 25.000), cartușe calibrul 9×19 mm (cantitate maximă de 1.000.000 bucăți), bastoane cu electroșocuri (cantitate maximă de 4.000 de bucăți), cască de protecție cu vizor (cantitate maximă de 4.000 de bucăți) și complet de blocare auto (cantitate maximă de 400)."

"Înnoirea armamentului din dotarea unităților subordonate Poliției Române face obiectul implementării Concepției de Înzestrare a structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu nr. 91.376/SPIR din data de 27.07.2018, document aprobat prin Hotărârea C.S.A.T. nr. 99 din 11.09.2018”, a transmis comisarul de poliție Jenel Șogor

Ulterior pe SEAP a fost publicată licitația prin IGPR dorește să achiziționeze 9.000 de bastoane telescopice, în schimbul cărora vrea să plătească 2.160.000 de lei fără TVA.

De asemenea, șefii Poliției Române doresc să cumpere și 12.000 de bastoane cu electroșocuri, pentru care estimează că vor plăti aceeași sumă: 2.160.000 de lei fără TVA.

În total, întregul contract este estimat la 4.320.000 de lei fără TVA.

Bastoanele ar urma să fie furnizate Poliției Române în maximum trei luni (90 de zile) de la parafarea înțelegerii.

În acest context, IGPR-ul a făcut o serie de precizări: „În ceea ce privește procedura de achiziție pentru bastoane telescopice și bastoane cu electroșocuri, aflată în derulare, aceasta este prin licitație deschisă, cu termen pentru depunerea ofertelor, la data de 09.07.2020, avându-se în vedere încheierea unui acord- cadru cu durata de 24 de luni”."

Un rezumat al acestor proceduri, fie ele directe sau prin licitație, ar fi dat de următoarele date:

✓Pistoalecalibru 9x19mm: 25.000 buc.

Muniție cartușe 9x19mm: 1.000.000 buc.

Bastoane cu electroșocuri: 16.000 buc.

✓Bastoane telescopice: 9.000 buc.

✓Căști de protecție cu vizor: 4.000 buc.

✓Complet de blocare auto: 400 buc.

 

Edited by DanDaniel
Grammar
Link to comment
  • Moderator

Siguranţa pe grip (Grip safety) este un sistem suplimentar de siguranţă montat pe crosa/mânerul pistolului ce împiedică percuţia când arma nu este ţinută în mână.

Siguranta-Grip.jpg

  • Upvote 5
Link to comment

Foarte interesante cerintele din caietul de sarcini al FBI-ului. Din ce pricep eu, au vrut neaparat un pistol fara niciun fel de siguranta externa?

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 21 ore, Horia a scris:

Din ce pricep eu, au vrut neaparat un pistol fara niciun fel de siguranta externa?

E normal să fie aşa, pentru că în mediu/lumea profesioniştilor din acest domeniu se consideră că siguranţa manuală externă (manual external safety) este o ustensilă/unealtă necesară amatorilor. Poliţistul trebuie să aibă abilităţi şi competenţe avansate la nivel de reflex (cunoştinţe teoretice, practice şi antrenament) în acest domeniu de utilizare a armelor de foc, pentru că viaţa lui depinde de asta. FBI-ul şi majoritatea departamentelor de poliţie din lumea civilizată îşi selectează armă de serviciu (repet, de serviciu), iar drept urmare principala caracteristică ce se urmăreşte este posibilitatea de a executa cât mai rapid un foc de armă, pentru câ în orice confruntare cel care trage primul are şanse de peste 80% să o şi câştige, iar în plan secund sunt analizate celelalte caracteristici, cum sunt fiabilitatea, puterea de foc etc. etc.
Altfel spus, pentru un profesionist în domeniu, siguranţa manuală externă a unui pistol este doar un obstacol suplimentar, o manevră suplimentară care creşte inutil timpul de execurare a focului. Pentru profesionişti, cele patru "reguli de aur" în utilizarea armelor de foc sunt suficiente şi nu există siguranţă mai bună şi mai eficientă ca acestea. 😉

  • Upvote 5
Link to comment
  • Member

Navigand internetul am dat peste raspunsul acesta din parte IGPR-ului, din data de 18.06.2020, catre o publicatie online:

https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/tunul-pregatit-de-igpr-sub-plapuma-csat-10-milioane-de-euro-ca-sa-traga-dupa-covid-in-fosta-stare-de-urgenta-documente-exclusiv

 

Quote

Întrebarea nr. 6 :Cine este producătorul pistoalelor și al muniției achiziționate?Răspuns: Conform documentelor depuse în cadrul procedurilor de către operatorii economici declarați câștigători, producătorul cartușelor cal. 9x19 mm este Sellier&Bellot, iar producătorul pistoalelor cal. 9x19 mm este Fabbrica D’Armi Pietro Berretta S.p.A.

 

Deci se confirma ca este produs de Beretta. Totusi pretul de achizitie de  ...

Quote

Întrebarea nr. 3 :Care este prețul achiziției (total și per unitate)?Răspuns: Prețul de achiziție pentru cartușe cal. 9x19 mm este de 0,75 lei/buc., fără T.V.A., iar pentru pistoale cal. 9x19 mm este de 1.630 lei/buc., fără TVA.

... oare la ce model de pistol s-ar incadra ?

 

Astept cu nerabdare sa se termine cu secretomania asta si sa le vedem distribuite in teren.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Active member

Deci este oficial...Beretta Px4 Storm ?

Daca e asa, e ok per total

- 9 mm

- capacitate mai mare a încărcătorului (sunt mai multe variante, depinde pe care o vom primi)

- teava rotativa (reduce reculul si blocajele)

- are elemente modulare

- siguranta ambidextra 

- aparate de ochire cu fosfor pare-mi-se

Si altele......

Vor fi discuții cu privire la faptul ca unii preferau Glock pt ca nu trebuie sa îl dezasiguri, spre deosebire de Beretta 

E cu dus și întors treaba asta, zic eu. Dacă am avea cu toții pregătirea adecvata, fara siguranta externa ar fi ok, dar în condițiile actuale.....timpul o va demonstra 

 

Edited by Roby
Link to comment

Siguranta aia isi are rostul doar când ai cartuș pe teava, parerea mea. Altfel e doar un element in plus care sa te incurce in cazul in care trebuie sa executi foc. Si nu cred ca ai nostrii o sa renunte la "siguranta pusa si neincarcat". 

Link to comment
  • Active member

Ar mai fi fost varianta cu decocker pt atunci când ai apucat sa bagi cartus pe teava.

In fine, nu intru in amănunte, ca discutii pot fi multe despre subiectul asta.

Fiecare cum s-a obișnuit  ....cu siguranță/fără 

Important e sa ne schimbe odata armele 

Link to comment
  • Member

Asa se pare. Deja s-au luat în primire primele 5000 de bucăți. 

Beretta Px4 Storm. 

http://sindicatulpolitistilor.ro/comunicate/181-b.html

 

Speram la APX dar din ce am citit pana acuma despre Storm, nu îmi displace. Vorba unui coleg mai sus, important este sa ne schimbe odată md74. 

Link to comment
  • Active member

Mi-a scris un coleg azi, care se afla prin București cu o mașină de la rutiera, următorul mesaj, referitor la pistoalele Beretta:

"Sunt la București cu o mașină și stăteam cu ăștia de vorba de la etiloteste și sunară ei pe la achizitii să întrebe si cica nu au nimic în depozit"

Ce sa mai înțelegem? 

Link to comment
  • Member

Intelegi ce vrei @Roby :) Saptamana trecuta au cerut situatia celor care sunt stangaci, presupun ca pentru achizitia de holstere/tocuri. :) Ne lamurim cat de curand, desi e risc ca in provincie sa ajunga mai tarziu fata de momentul cand ajung la capitala. :)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.