Jump to content
POLITISTI.ro

Stiaţi că...de la 1 octombrie, noile Coduri civil si penal devin litera de lege.


radusandu

Recommended Posts

Din toamna lui 2011, sistemul juridic romanesc va functiona dupa reguli noi. De la 1 octombrie, noile Coduri civil si penal devin litera de lege, iar intrarea lor in vigoare aduce o schimbare majora pe scena juridica romaneasca.

1. potrivit noului Cod penal:

• cererile de eliberare provizorie sau contestatiile cu privire la arestul preventiv vor fi judecate de catre un judecator de drepturi si libertati;

• persoanele care ajung sa fie cercetate intr-un dosar penal pentru o anumite infractiune nu mai sunt obligate sa ramana in arestul politiei, ci vor putea fi arestati la propriul domiciliu si supravegheati prin intermediul unei bratari cu GPS care transmite atunci cand inculpatul paraseste domiciliul;

• prin noul Cod penal se introduce confiscarea extinsa a averilor pentru a transpune astfel in legislatia nationala o decizie a Consiliului Uniunii Europene;

• desfasurarea de catre o persoana in mod constant pe o anumita perioada de timp de activitati cu caracter infractional de o gravitate sporita, cumulata cu lipsa altor venituri licite, este considerata ca fiind un probatoriu suficient pentru a permite instantei sa constate caracterul ilicit al veniturilor obtinute pe perioada derularii activitatilor cu caracter infractional;

• in cazul persoanelor condamnate de mai multe ori la inchisoare, principiul executarii pedepsei celei mai mari ramane valabil, dar sporul va deveni obligatoriu;

• executarea pedepsei cu amenda prin prestarea muncii in folosul comunitatii este posibila doar in cazul in care persoana in cauza nu poate plati amenda;

• cei care vor fi amendati de mai multe ori nu vor plati doar amenda cea mai mare, ci se va face un cumul aritmetic (acest principiu se va aplica si in cazul persoanelor sanctionate si cu inchisoare si cu amenda, fiind nevoiti sa le execute pe amandoua);

2. potrivit noului Cod civil:

• au aparut noi proceduri de divort, cea pe cale administrativa si cea prin pocedura notariala, ambele fiind posibile doar daca sotii nu au copii minori si ambii sunt de acord cu divortul;

• este legiferata logodna, definita ca promisiunea reciproca de a incheia casatoria, dar care nu o conditioneaza, iar ruperea acesteia nu este stipulata de o cauza penala;

• se ofera sotilor posibilitatea de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri;

• cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale;

• in timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala, prin act incheiat in forma autentica notariala sau pe cale judecatoreasca;

• atingerile aduse vietii private sunt definite de noul Cod civil prin difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, fara acordul persoanei in cauza, sau utilizarea, cu reacredinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu alta persoana;

• dosarele se vor judeca la primul termen, in prima instanta.

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei (art. 360 din noul Cod civil).

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot (art. 361 alin. (1) din noul Cod civil). Un asemenea inventar se poate intocmi si dupa adoptarea regimului pentru bunurile dobandite ulterior incheierii conventiei matrimoniale (art. 361 alin. (2) din noul Cod civil).

Este bine sa studiem din timp noile Coduri, in special cel penal si sa angajam discutii pertinente....

Link to comment

no offense, insa unde s-a publicat legea de aplicare a codului penal care sa prevada data intrarii in vigoare? :blink:

codul civil intra in vigoare cf legii 71 / 2011 dar codul penal cf carei legi?

  • Upvote 1
Link to comment

gresit. intra in vigoare doar CODUL CIVIL.

Nici cel penal si nici cele de procedura nu au stabilite intrarea in vigoarea. Se discuta despre martie 2012 . Pe de alta parte, este posibil ca toate sa sufere modificari chiar prin legea de aplicare asa cum s-a intimplat cu NCC.

Link to comment

codul civil il poti gasi in varianta sa ultima aici

restul nu merita cumparat deoarece eu m-am fript cu NCC. L-am cumparat prin iarna/primavara inainte sa fie votata legea de aplicare si cind am vazut ca avea sute de modificari am injurat de toti sfintii si l-am mai cumparat o data dupa publicarea legii de adoptare.

Link to comment

Detalii privind obligatia de intretinere a minorului in noul Cod civil

Obligatia de intretinere ramane aproape neschimbata in noul Cod Civil, noutatea fiind mai mult cu privire la competenta instantei de tutela si posibilitatea stabilirii unei pensii de intretinere sub forma unei cote procentuale din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere, precum si posibilitatea ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit.

Astfel, conform art. 499 din noul Cod civil, parintii sunt obligati sa acorde intretinere copilului lor minor, obligatia de intretinere mentinandu-se pana cand copilul devine major, sau pana implineste varsta de 26 de ani in cazul in care isi continua studiile. In Codul familiei aceste prevederi le gasim la art. 107, insa mai putin specifice decat in noul Cod Civil unde situatia este mult mai clara.

Prin urmare, de la 1 octombrie 2011, actiunile pentru obligarea unuia dintre parinti de a plati pensie de intretinere, ar trebui sa fie intemeiate pe art. 402, 499, 525, 527 - 530, 532 - 533 noul Cod civil, iar pentru majorarea pensiei de intretinere vor fi intemeiate pe dispozitiile art. 403, 499, 531 - 533 noul Cod Civil.

Conform Legii nr. 71/2011, Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, dispozitiile art. 531 din noul Cod civil sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil. Astfel, in mod concret s-a stabilit ca viitoarele actiuni de majorare se vor intemeia pe dispozitiile noului Cod civil.

De asemenea, conform art. 5 pct. 2 din Legea nr. 71/2011, "dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, casatorie, filiatie, adoptie, obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.” Litigiile privitoare la minori si la obligatia de intretinere sunt de competenta instantei de tutela.

Edited by radusandu
Link to comment

Pentru maxu08

Am tot primit intrebari pe subiectul asta, uite ce argumente gasesc eu in favoarea ideii ca Noul Cod Civil va intra in vigoare in octombrie:

1. Ministerul Justitiei a facut toate demersurile pentru publicarea variantei actualizate a codului, in 15 iulie 2011.

2. Exista din ce in ce mai multe evenimente oficiale organizate pe marginea dezbaterii modificarilor introduse de acest Cod.

3. Exista o vointa politica care forteaza cu orice pret punctarea unor schimbari fara precedent in cadrul legislativ romanesc. Din pacate, Codul Civil, oricat de prost ar fi redactat, e inclus in strategia "schimbam Romania acum, cu orice pret".

In legea 71 / 2011 mentioneaza clar ca intra in vigoare la 01.10.2011

“Art. 220. - (1) Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, intră în vigoare la data de 1 octombrie 2011.

(2) Actele normative prevăzute la art. 214 şi 216-218 intră în vigoare la data intrării în vigoare a Codului civil.

Art. 221. - Prezenta lege intră în vigoare la data prevăzută la art. 220 alin. (1), cu excepţia art. 214, 216-218, 224, art. 225 alin. (1) şi (2), art. 226 şi 228, care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I. “

Totusi practic, cred ca abia incepand cu luna ianuarie 2012 vom avea primele "efecte" sub imperiul noului cod civil daca nu chiar si mai tarziu.

Prin urmare, nu cred ca se va schimba data intrarii in vigoare a noului cod civil insa...pot doar sa sper ca dupa data de 01 octombrie ori chiar mai devreme, vor aparea anumite indrumari oficiale privind interpretarea dispozitiilor noului cod civil.

Pe 21 iunie, Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru aplicarea Codului Penal, iar pe 2 iulie, proiectul de lege pentru aplicarea Codului Civil, dupa ce cele doua coduri fusesera adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, in iunie 2009.

Potrivit expunerii de motive, proiectul legii de aplicare a Codului Penal urmareste crearea unui cadru legal penal unitar, prin abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Codului Penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale, precum si prin adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod Penal.

Proiectul vizeaza si actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului Penal facute de textele din legislatia speciala, precum si dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul.

Respectarea principiului minimei interventii, care guverneaza legislatia penala a oricarui stat, de drept impune recurgerea la mecanismul penal de protectie doar in situatiile in care protectia oferita de reglementarile altor ramuri de drept este insuficienta, se mai arata in expunerea de motive a proiectului legii de aplicare a Codului Penal.

Voi reveni cu privire la noul Cod penal...

Edited by radusandu
Link to comment

@radusansu - m-ai inteles gresit :Deu nu am contestat intrarea in vigoare a NCC, am indicat si legea respectiva. Eu am spus ca mesajul ta este eronat strict in ceea ce priveste intrarea in vigoare a NCP deoarece pentru acesta nu exista legea de aplicare si nu nici macar in discutie nu este. Ce sa mai spuns de noile coduri de procedura.

Link to comment

Printre elementele de noutate din Codul Penal, mentionez:

* modificarea substantiala a definitiei institutiei infractiunii, renuntandu-se la pericolul social ca trasatura generala;

* calcularea amenzii prin sistemul zilelor-amenda, care asigura o mai buna individualizare a pedepsei (numarul zilelor depinde de gravitatea faptei, iar valoarea unei zile se determina si in functie de obligatiile condamnatului fata de persoanele aflate in intretinere);

* zilele-amenda se pot transforma in zile de inchisoare in cazul neexecutarii cu rea-credinta, chiar daca inchisoarea nu era prevazuta in norma de incriminare;

* zilele-amenda se pot inlocui cu zile de munca in folosul comunitatii, daca se dovedesc buna credinta a condamnatului si imposibilitatea executarii pedepsei;

* a fost inlaturata circumstanta atenuanta privitoare la buna conduita a infractorului anterior savarsirii infractiunii.

Elemente de noutate absoluta din Codul Civil, mentionez:

- protectia drepturilor personal-nepatrimoniale prin mijloace juridice specifice (de exemplu, consacrarea, ca mijloc specific de aparare, a dreptului la replica si la rectificarea informatiilor gresite aparute in presa audiovizuala);

- prevederi privind logodna, locuinta familiei, alegerea regimului matrimonial si divortul pe cale administrativa;

- reglementarea generala a termenelor de decadere.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
  • 4 weeks later...

am si eu o intrebare pt radusandu....dar vreau sa stiu sigur.vreau sa stiu dak intra codul penal in 1 octombrie???vreau sa stiu neaparattttttttt.te rog raspundemi si spunemi sigur te rog.....mersi astept raspunsul tau

sigur??adik codul penal dabea la anu?

Link to comment

nu intra in vigoare nici un CP anul acesta. lipseste legea de aplicare si nu exista nici o sansa practica sa se schimbe ceva. se presupune ca anul viitor in martie sa intre in vigoare restul codurilor - CP si CPP/CPC

Link to comment

da si azi am vazut la tvr cultural pe basescu care spunea ca sa aprobat legea de punere in aplicare a noului cod penal.dar dak tot nu intra nimic de ce mai ne mint atat?eu una m am saturat de toate mincinile lor.se joaca cu noi cu sperantele noastre....dar sa inteleg ca nu se stie sigur dak la anul va intra codul penal??atunci sa nu mai zica nimiccccccccccccccccccccccccccccccccccccc sa nu mai scrie toata lumea cate o tampenie ba ca intra anu asta ba anul care vine sa ne lase in pace....mersi pt raspunsul tau.

Link to comment
  • Moderator

da si azi am vazut la tvr cultural pe basescu care spunea ca s-a aprobat legea de punere in aplicare a noului cod penal.

altu care inca mai crede ce zice Baselu, indiferent ce ar zice :ner:

Edited by danpin
  • Upvote 2
Link to comment

auzi nu am zis ca eu cred asa ceva eu nu cred in nimeni si nimic.am spus ce am vazut

si nu sunt ''altu'' sunt ''alta''

si nu vorbeam cu tine .nu pt tine era raspunsul meu...

Link to comment

da si azi am vazut la tvr cultural pe basescu care spunea ca sa aprobat legea de punere in aplicare a noului cod penal.dar dak tot nu intra nimic de ce mai ne mint atat?eu una m am saturat de toate mincinile lor.se joaca cu noi cu sperantele noastre....dar sa inteleg ca nu se stie sigur dak la anul va intra codul penal??atunci sa nu mai zica nimiccccccccccccccccccccccccccccccccccccc sa nu mai scrie toata lumea cate o tampenie ba ca intra anu asta ba anul care vine sa ne lase in pace....mersi pt raspunsul tau.

Basescu nu aproba nici o lege, el doar o promulga. Apoi legea se publica in MO. Atit timp cit Parlamentul nu a adoptat nici o lege de aplicare (personal nu am vazut nici proiectul final postat pe vreun site spre dezbatere) Basescu are vise umede despre promulgare.

Link to comment

de ce oare trebuie sa existe pe lume niste tampiti ca voi???

fara prosti pe lumea asta totul ar fi perfect si cum perfectiunea nu exista,ramane doar prostia care e mare.in cazul tau! :doh:

si auzi nume pe capu tau sandokan :ner: te simti complexat de numele tau sau ce? :ner:

mersi mult

  • Downvote 1
Link to comment

Draga adytza, cand intri in padure exista posibilitatea sa te intalnesti cu ursul.

Dar nu imi fac giji pentru tine, ai unghiutele ascutite si limba veninoasa.

Ce postezi aici este public si exista posibilitatea sa-ti raspunda si alti membrii carora tu crezi ca ,,nu li te adresezi".

Asta este rolul forumului sa comunicam si sa ne dam cu parerea.

Exista probabilitatea , iar tu ca o lady ar trebui sa stii, ca pe cei carora ,,nu li te adresezi" sa-i ignori.

Ca tu inca mai crezi ce spune un om care minte cum respira sau expira pe mine unul nu ma deranjeaza.

Insa maxu ti-a explicat destul de clar cum sta treaba.

Vor urma alte replici care o sa te enerveze.

Sfatul meu este sa pastrezi un echilibru.

O zi buna tanara si frumoasa domnisoara. :emo-yessir:

Ps. ,,Este o mare nebunie sa sfidezi fara motiv inteligenta altuia."

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • 3 weeks later...

Casatoria in Noul Cod Civil - ce inseamna Contractul Prenuptial

In limbajul obisnuit se foloseste sintagma contract prenuptial (care, insa, nu se suprapune identic peste reglementarea conventiei matrimoniale).

Noul cod civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale:

1. regimul comunitatii legale,

2. regimul separatiei de bunuri,

3. regimul comunitatii conventionale

Alegerea unui alt regim juridic decat cel al comunitatii legale (care era singurul permis de lege pana la intrarea in vigoarea a noului Cod civil), se face prin incheierea unei conventii matrimoniale: practic partile trec de la regimul comunitatii legale la regimul comunitatii conventionale de bunuri sau stabilesc sa aleaga regimul separatiei de bunuri;

Conventia matrimoniala se incheie prin inscris autentificat de notarul public, cu consimtamantul tuturor partilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procura autentica, speciala si avand continut stabilit dinainte. Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a actului.

Se poate incheia :

- inainte de casatorie (si atunci va produce efecte numai de la data incheierii casatoriei);

- in timpul casatoriei (si atunci va produce efecte de la data prevazuta de parti sau, in lipsa, de la data incheierii ei);

Obiectul conventiei matrimoniale

- obiectul conventiei matrimoniale il constituie regimul matrimonial pe care sotii il aleg ca alternativa la regimul matrimonial legal

- conventia matrimoniala se supune dispozitiilor legale privind regimul matrimonial ales, cu exceptia cazurilor speciale prevazute de lege; in caz contrar, conventia devine nula in mod absolut;

- prin conventie matrimoniala nu pot fi incalcate regulile imperative comune tuturor regimurilor matrimoniale

nu poate aduce atingere egalitatii dintre soti, autoritatii parintesti sau transmiterii mostenirii legale.

Clauza de preciput (dreptul de a lua unul sau mai multe bunuri comune inainte de partaj)

- prin conventie matrimoniala se poate conveni ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie (drept de proprietate asupra unui bun nedivizat in cota parte) sau in coproprietate;

- poate fi stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soti sau numai in favoarea unuia dintre ei;

- nu este supusa raportului donatiilor (obligatie pe care o au descendentii si sotul supravietuitor de a aduce la masa succesorala bunurile primite ca donatie de la defunct) ci numai reductiunii liberalitatilor (restrangere prin hotarare judecatoreasca a deciziei unei persoane decedate de a-si dona bunurile daca prin aceasta s-a afectat rezerva succesorala a anumitor mostenitori);

- clauza de preciput nu aduce nicio atingere dreptului creditorilor comuni de a urmari, chiar inainte de incetarea conventiei matrimoniale, bunurile ce fac obiectul clauzei;

- devine inaplicabila atunci cand comunitatea inceteaza in timpul vietii sotilor, cand sotul beneficiar a decedat inaintea sotului dispunator ori cand acestia au decedat in acelasi timp sau cand bunurile care au facut obiectul ei au fost vandute la cererea creditorilor comuni;

- executarea clauzei de preciput se face in natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent.

Publicitatea conventiei matrimoniale

- pentru a fi opozabile tertilor, conventiile matrimoniale se inscriu in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale;

- dupa autentificarea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei sau dupa primirea copiei de pe actul casatoriei (de la ofiterul de stare civila), notarul public expediaza, din oficiu, un exemplar al conventiei catre:

* serviciul de stare civila unde a avut loc celebrarea casatoriei, pentru a se face mentiune pe actul de casatorie;

* Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale;

* celelalte registre de publicitate - tinand seama de natura bunurilor, conventiile matrimoniale se vor nota in cartea funciara, se vor inscrie in registrul comertului, precum si in alte registre de publicitate prevazute de lege (in toate aceste cazuri, neindeplinirea formalitatilor de publicitate speciale neputand fi acoperita prin inscrierea facuta in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale);

- aceste dispozitii nu exclud dreptul oricaruia dintre soti de a solicita indeplinirea formalitatilor de publicitate;

- orice persoana poate cerceta Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale si poate solicita, in conditiile legii, eliberarea de extrase certificate, fara a fi obligata sa justifice vreun interes;

- conventia matrimoniala nu poate fi opusa tertilor cu privire la actele incheiate de acestia cu unul dintre soti, decat daca au fost indeplinite formalitatile de publicitate mentionate sau daca tertii au cunoscut-o pe alta cale. Aceasta inseamna ca,daca exista un act secret cu privire la regimul matrimonial, atunci el produce efecte numai intre soti si nu poate fi opus tertilor decat daca se face dovada ca tertul a stiut continutul acestui act pentru care nu s-au indeplinit formalitatile de publicitate.

- conventia matrimoniala nu poate fi opusa tertilor cu privire la actele incheiate de acestia cu oricare dintre soti inainte de incheierea casatoriei.

Modificarea conventiei matrimoniale

- conventia matrimoniala poate fi modificata inainte de incheierea casatoriei, in aceleasi conditii cerute pentru incheierea ei

- dispozitiile privind publicitatea si respectiv inopozabilitatea conventiei matrimoniale sunt aplicabile.

Incheierea conventiei matrimoniale de catre minor

- minorul care a implinit varsta de 16 ani si pentru motive temeinice, avand avizul medical si acordul ocrotitorului legal, se poate casatori, poate incheia sau modifica o conventie matrimoniala numai cu incuviintarea ocrotitorului sau legal si cu autorizarea instantei de tutela;

- in lipsa incuviintarii sau a autorizarii, conventia incheiata de minor poate fi anulata in conditiile prevazute de lege;

- actiunea in anulare nu poate fi formulata daca a trecut un an de la incheierea casatoriei.

Nulitatea conventiei matrimoniale

- in cazul in care conventia matrimoniala este nula sau anulata, intre soti se aplica regimul comunitatii legale, fara a fi afectate drepturile dobandite de tertii de buna-credinta.

Probleme practice in aplicarea Noului Cod Civil

Am incercat sa va tin la current cu aplicarea Noului Cod CIVIL de la 01.10.2011…

Unii dintre cei mai reputati specialisti in materie de drept civil acomentat si a clarificat miercuri 22.09.2011 cele mai importante modificari aduse Codului Civil intr-o conferinta organizata de AvocatNet.ro.

Printre subiectele luate in discutie se numara si probleme practice in aplicarea Noului Cod Civil. Va prezentam un articol cu tematicile dezbatute pana acum la conferinta.

I.- Cornel Popa, Tuca Zbarcea & Asociatii:

1 octombrie 2011, data de intrare in vigoare a noului cod civil (NCC), a venit pentru multi ca o surpriza. A existat o opozitie din partea CSM-ului pentru o perioada, dar toata lumea a acceptat pana la urma acest termen

• art. 6 din NCC contine dispozitii privind aplicarea legii in timp va fi aplicabil pentru solutionarea conflictelor

• ceea ce este relevant pentru aplicarea in timp este legea de punere in aplicare (LPA)

• astfel, actele de pana la 1 octombrie 2011 raman reglementate de vechea lege. Ce se intampla dupa 1 octombrie 2011, va fi reglementat de NCC

• nu este normal sa existe doua coduri civile aplicabile unui singur contract

• contractul este supus dispozitiilot legii in vigoare la data cand a fost incheiat

• o problema din practica consta in prelungirea contractelor. Interpretare: pentru ca se modifica un element al contractelor, se aplica un prevederile vechiului CC. O alta interpretare se refera la formarea unui nou acord contractual (art 29 LPA si art 1810 NCC)

• LPA este o lege destul de tehnica si in majoritatea cazurilor prevede solutii relativ usor de inteles si de aplicat

• Acordul asuprea elementelor esentiale: potrivit NCC, este suficient sa avem acord asupra elementelor esentiale – o zona de risc;

• Legea aplicabila negocierilor in curs: in NCC exista o reglementare a negocierilor, sunt de imediata aplicare

Inscrierile in Cartea funciara: LPA face un pas inapoi, se revine la solutia prezenta – elementul de opozabilitate al inscrierilor;

Punerea in intarziere: este reglementata detaliat de NCC, este o conditie esentiala pentru exercitarea remediilor contractuale.art 152 si 1526 sunt aplicabile obligatiilor scadente. Regula din LPA trebuie avuta in vedere la redactarea contractelor si inainte de octombrie 2011.

Alte aspecte legate de aplicarea in timp a NCC

• Masuri de protectie a creditorilor, art 1558 – 1565

• Contestarea calitatii bunului vandut

• Garantia pentru vicii ascunse

• Contracte bancare

• Prescriptia extinctiva

• Diviziunea patrimoniului

Implicatiile noului Cod Civil pe piata financiara

III._ Simina Mutt, Reff si Asociatii

• Un element de noutate este definirea contractului de facilitate de credit

• Pana acum, piata financiara a functionat fara a fi definit acest aspect. Definitia nu este tocmai perfecta (art 2193), duce la riscuri de interpretare si probleme in relatia banca-imprumutat

• Aplicabilitatea: orice contract de imprumut incheiat de institutii de credit

• Art 2194 – utilizarea creditului. Reglementarea este specifica liniilor de credit si pare putin ciudata mentionarea ei ca fiind norma generala

• Art 2195 – denuntarea unilaterala in materia contractelor de credit. Exista un risc de interpretare a clauzelor de accelerare suprapunandu-se pe acest articol

• Consacrarea legislativa ale unor practici existente (legea 71/2011 – art 64): un aspect pozitiv. Problema – reglementarea expresa a garantiilor mobiliare. Situatii mixte pana la completarea acestei legi, pentru imobile se vor folosi aceleasi solutii ca pana acum;

• Controlul asupra conturilor (art 2410)– ipoteca creditorului care are controlul asupra unui cont este preferata ipotecii unui creditor care nu are control asupra acestuia. Potential impact negativ. Acest nou concept va atrage complexitatea sporita in documentatia aferenta tranzactiilor de finantare

• Perfectarea ipotecilor (art 2409) – pentru a avea o garantie eficienta trebuie sa trecem prin mai multe etape. Este de preferat in fata ipotecilor care un au fost perfectate. Inscrierea la arhiva electronica. Recomandam clientilor, in situatiile in care tragerea are loc in etape succesive, verificarea la arhiva electronica. Probleme apar in creditele revolving

• Fiducia: subiectul care a ridicat mult interes. Ar putea fi o alternativa la constituirea garantiilor. Potential mai mare pentru restructurari de credit. Are o durata de 33 de ani, este transparenta fiscal. Publicitate: arhiva electronica si inscrierea in cartea funciara cand vorbim de bunuri mobile. Foarte important de analizat: implicatiile fiscale si contabile ale fiduciei!

Probleme in aplicarea Noului Cod Civil

IV._-George Ionescu, Ionescu | Sava SCA:

• La incheierea contractelor si negocierea lor: art 1178 si 1182 din NCC: modul de determinare a elementelor esentiale, unul din din elementele contractului aparent secundare pot fi esentiale pentru una din parti. Partile ar trebui sa se gandeasca care sunt elementele esentiale, astfel incat sa nu decida instanta asupra acestor aspecte

Eroarea de drept: reglementarea expresa a erorii de drept ca viciu de consimtamant. Problema practica: semnificatia termenului:”previzibil”

• Dolul: constituie doar atunci cand priveste un element esential al contractului

• Amenintarea cu exercitiul unui drept: forma a violentei ca viciu de consimtamant

Leziunea: introdusa si in cazul unui major, pana acum exista doar in cazul unui minor

Garantiile reale din perspectiva Noului Cod Civil

V.-Stan Tirnoveanu, Zamfirescu, Racoti, Predoiu:

• Ipoteca: includerea bunurilor mobile, element de noutate in NCC

• Noi reglementari care prezinta un anumit disconfort

• Ipoteca asupra bunurilor inalienabile sau insesizabile conventional este valabila ca ipoteca asupra unui bun viitor

• Mentinerea ipotecii (art 165 Legea 71/2011) – in cazul in care debitorul ipotecar contracteaza o noua datorie catre creditorul ipotecar, ipoteca constituita pentru vechea datorie poate fi mentinuta

• Stramutarea ipotecii (art 682 NCC) – ipoteca se stramuta asupra bunurilor primite cu titlu de expropriere. Prin procedura de stramutare – NCC instituie un nou mecanism

• Problema din practica: ce se intelege prin unitate administrativ-teritoriala – oras sau judet?

• Ipoteca conventionala: (art 2732 NCC) – atentie la continutul contractului de ipoteca. Forma contractului de ipoteca – sub sanctiunea nulitatii absolute.

• Cesiunea dreptului de ipoteca sau a rangului – o institutie absolut noua, intentie salutara care nu creaza probleme.Se poate renunta la un rang. Se face prin act in forma scrisa, autentic sau sub semnatura aprivata si cu instiintarea debitorului.

• Ipoteca imobiliara: ipoteca asupra unui imobil se inscrie in Cartea funciara.

Limitele urmaririi: creditorul si debitorul pot conveni sa limiteze dreptul creditorului de a urmari bunurile care un sunt ipotecate. Regula speciala: preluarea bunului ipotecat in contul creantei creanta ipotecara se stinge, iar creditorul un mai poate exercita nicio actiune

• Constituirea ipotecii mobiliare: eficacitatea, institutia lansata de ipoteca mobiliara. Perfectarea presupune o ipoteca eficace. Putem avea publicitate fara a avea o ipoteca eficace

• Ipoteca asupra creantelor: era deja prevazuta ca o modalitate de transmitere a drepturilor de creanta.

• Trebuie acordata atentie la jocurile rangurilor de ipoteca

• Intre drepturile reale imobiliare si drepturile reale mobiliare, universul se va schimba

Problema impreviziunii in Noul Cod Civil

VI._George Ionescu, Ionescu|Sava:

• Conceptul de impreviziune a fost acceptat de instante in anii ‘90

• Odata cu prabusirea pietii imobiliare, am incercat sa il utilizam din nou

• Definit de NCC la art 1271.

• Conditii de aplicare a impreviziunii: obligatie excesiv de oneroasa – instantele sunt chemate sa faca distinctie intre obligatii mai oneroase si excesiv de oneroase. Un exista criterii de a stabili, probabil practica va decide

• Imprejurari exceptionale: ridica discutii. (exemplu: variatii ale cursului de schimb, modificari de pret)

• Obligatia debitorului la executarea obligatie – vadit injusta -> interpretarea lasa loc de discutii. Caracterul injust se refera la situatia in care debitorul este impovarat, ii este foarte dificil sa execute aceste obligatii.

• Riscuri neasumate de debitor

• Exemplu: Pozitia promitentului cumparator - va putea cere instantei adaptarea contractului de cumparare a unui imobil dupa prabusirea pietei imobiliare? Probabil ca nu

• Impreviziune vs. Eroare: eroarea este falsa reprezentare a imprejurarilor

• Impreviziune vs. Leziune: izvorul lor difera, leziunea este prezenta de la inceput

• Impreviziune vs. Forta majora/cazul fortuit: Forta majora presupune calamitati, iar acestea nu sunt imprevizibile. Efecte in cazul fortei majore: exonerarea de raspundere. In cazul impreviziunii, se adapteaza contractul.

Probleme de aplicare: neclaritatea termenilor, libertatea deplina lasata instantelor in aprecierea aplicabilitatii contractelor, lipsa de predictibilitate.

Reglementarea raporturilor juridice de familie. Regimurile matrimoniale

VII.-Otilia Sava, Ionescu|Sava:

• Din 1998 si pana acum, singurele regimuri matrimoniale cunoscute erau de inspiratie ruseasca. Acum reglementarile sunt de inspiratie franceza.

• Regimul matrimonial este schimbat, sotii pot avea regimuri alternative, inainte de incheierea casatoriei si dupa incheierea casatoriei

• Regimul mutabilitatii regimului matrimonial: esential, pana acum exista un regim rigid. Sotii pot schimba regimul matrimonial, dar prima schimbare la un an dupa casatorie. Principala problema va fi a tertilor. Schimbarea se face in fata notarului.

• Legislatia romaneasca a cunoscut in trecut regimul separatiei de bunuri

• Cele trei regimuri patrimoniale: comunitatii legale, separatiei de bunuri si comunitatii conventionale

Regimul matrimonial al comunitatii legale: devalamasia -modalitatea dreptului de proprietate. Fiecare sot are dreptul de a efectua singur acte de conservare, administrare sau de dobandire a bunurilor comune, fara consimtamantul celuilalt. Sotii raspund cu bunurile comune şi uneori solidar, cu bunurile proprii;

Regimul matrimonial al separatiei de bunuri: se face inventarul bunurilor mobile la data incheierii casatoriei, in lipsa inventarului, proprietarul bunului se prezuma ca este sotul posesor. sotii nu raspund solidar decat pentru obligatiile asumate pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor.

Regimul matrimonial al comunitatii conventionale: se refera la includerea in comunitate a unor bunuri proprii dobandite inainte sau dupa incheierea casatoriei. obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare. Este inclusa clauza de preciput.

Mostenirile. Rezerva succesorala

VIII._- Nicoleta Romascanu, avocat:

• Suntem detentori precari ai bunurilor despre care credem ca ne apartin vesnic

• Meritul NCC este de a scapa cumva de obsesia de a fi altfel. In NCC vom gasi actualul cod corelat cu legea 319/1994

• Legiuitorul a ramas cu privirea atintita spre trecut, NCC vine cu o serie de inadvertente

• Se adopta sistemul de calcul din legea 319/1994

• Incheierea contractelor de intretinere devenise un “sport national”. Situatia seamana cu aceea a unei liberalitati. Legiuitorul a intervenit in acest sens in NCC

Reglementari in materia divortului

IX._-Otilia Sava, Ionescu|Sava:

• Din punct de vedere al culpei, s-a putut face dintotdeauna

• Din acordul sotilor: desfacerea casatoriei se facea, potrivit codului Caragea, la 3 ani de la incheierea casatoriei. In Codul Andronache Donici, nu se putea divorta decat prin cauza determinante. Dupa 1993, se reintroduce pronuntarea divortului prin acordul sotilor, dupa un an de la incheierea casatoriei şi fara copii minori

• In Noul Cod, divortul prin acord: indiferent de durata casatoriei şi chiar daca sotii au copii minori

• Un singur sot poate inainta cererea care trebuie acceptata de celalalt

• Putem divorta pe cale administrativa sau notariala: sotii se inteleg la nume si nu au copii. Termen de 30 de zile de la primirea cererii. Daca sotii nu se inteleg, divortul se poate pronunta pe cale alternativa. Notarul respinge cererea, iar sotii se adreseaza instantei avand posibilitatea de a ataca in instanta pentru repararea prejudiciului cauzat prin refuzul abuziv al ofiterul starii civile sau al notarului

• Divortul din culpa: latura penala a civilului

• Elementul de noutate: stabilirea cuplei un mai este lipsita de eficienta. Pana acum exista un avantaj emotional, de acum se introduce dreptul la despagubiri prevazut de art. 388 din NCC – despagubirile se solutioneaza de insatnta odata cu cererea de divort. Se mai acorda si dreptul la compensatie: bani, in natura sau renta viagera. (Cazul casatoriilor de cel putin 20 de ani.) plata compensatiei inceteaza prin recasatoria celui despagubit

• Intentia legiuitorului este sa tempereze caracterele nepotrivite in cadrul aceleaiasi casatorii

• Efectele divortului: un element de noutate – inainte, era foarte dificil sa pastrezi numele fara acordul sotilor. In NCC exista o exprimare mult mai permisiva. (interesul copilului minor). Regimul matrimonial inceteaza la data introducerii cererii de divort

• Drepturile sotului divortat: culpa exclusiva mai atrage un efect: se pierd drepturile din acordurile incheiate anterior cu tertii

• Autoritatea parinteasca: cele mai importante efecte se refera la relatia copii-parinti. De multe ori, copilul este folosit ca o arma impotriva celuilalt sot.

Sursa: Avocat net: Autor
Ioana Vlad
  • Upvote 2
  • Downvote 3
Link to comment
  • 2 weeks later...

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a declarat ca sunt semnale potrivit carora in a doua jumatate a anului viitor vor intra in vigoare Codul de procedura civila (1 iunie), respectiv Codul Penal si Codul de Procedura penala (1 septembrie). Declaratia a fost facuta cu ocazia deschiderii anului de formare 2011-2012, la Institutul National Magistraturii.

„Asa cum bine stiti, noul Cod civil a intrat deja in vigoare. Desi pana acum au existat numeroase actiuni prin care Consiliul Superior al Magistraturii a incercat sa pregateasca sistemul pentru acest moment, recunoastem ca suntem abia la inceput. Toti magistratii trebuie sa sustina eforturile noastre prin pregatirea individuala, ca sa putem implementa, intr-adevar, un sistem de justitie nou, modern, dar mai ales eficient”, a spus Dumbrava.

Presedintele CSM a adaugat ca spera ca data avansata in acest moment sa fie cea corecta, avand in vedere importanta deosebita a schimbarii legislatiei si a completarii reformei din justitie.

Festivitatile prilejuite de deschiderea anului de formare al auditorilor de justitie au fost conduse de directorul INM, judecatorul Octavia Spineanu – Matei. In cadrul lor au mai luat cuvantul si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Livia Stanciu, dar si alte personalitati ale lumii juridice.

Noul Cod Civil - Raspunderea pentru fapta minorului

- Institutia se regaseste si in Codul Civil actual, dar este reglementata mai clar in noul Codul Civil, la articolele 1372-1374;

- este o forma a raspunderii civile delictuale care consta in obligatia de a repara prejudiciul cauzat prin fapta ilicita comisa de alte persoane.

Raspunderea pentru fapta minorului sau a celui pus sub interdictie

- presupune ca persoana care, in temeiul legii, al unui contract ori al unei hotarari judecatoresti, este obligata sa supravegheze un minor sau o persoana pusa sub interdictie, raspunde de prejudiciul cauzat de catre aceste persoane (adica poate fi obligata sa repare in natura prejudiciul, sa plateasca despagubiri etc);

- raspunderea subzista chiar in cazul cand faptuitorul nu are discernamant si nu raspunde pentru fapta proprie.

- cel obligat la supraveghere este exonerat (scutit) de raspundere numai daca dovedeste ca nu a putut impiedica fapta prejudiciabila. Parintii sau, dupa caz, tutorii, sunt exonerati (scutiti) de raspundere numai daca probeaza ca fapta copilului nu este consecinta modului in care si-au indeplinit indatoririle decurgand din exercitiul autoritatii parintesti, ci este urmare a unei alte cauze.

Raspunderea comitentului pentru prepusi

- presupune ca cel care, in virtutea unui contract sau in temeiul legii, exercita directia,

supravegherea si controlul (comitent) asupra celui care indeplineste anumite functii sau insarcinari in interesul sau ori al altuia (prepus) raspunde de prejudiciul cauzat de catre acesta din urma

- comitentul nu raspunde daca dovedeste ca victima cunostea sau, in functie de imprejurari, ar fi putut sa cunoasca, la data savarsirii faptei prejudiciabile, ca prepusul a actionat fara nicio legatura cu atributiile sau cu scopul functiilor incredintate.

Corelatia celor doua forme de raspundere pentru fapta altei persoane

- parintii nu raspund pentru fapta minorului daca fac dovada ca sunt indeplinite cerintele raspunderii persoanei care avea obligatia de supraveghere a minorului;

- nicio alta persoana, in afara comitentului, nu raspunde pentru fapta prejudiciabila savarsita de minorul care avea calitatea de prepus.

- in cazul in care comitentul este parintele minorului care a savarsit fapta ilicita, victima are dreptul de a opta pentru una dintre cele doua forme de raspundere.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.