Jump to content
POLITISTI.ro

Obligaţia de a purta centura de siguranţă


Cristiann

Recommended Posts

Pe langa raspunsul evident, ca asa scrie in lege. Stiu ca nu este treaba politistilor sa scrie legi, intreb insa aici in speranta ca vi s-a explicat motivul in timpul scolii, sau poate pur si simplu stiti raspunsul. Personal ma mira faptul ca nepurtarea centurii este incriminata fiindca nu pune in pericol pe nimeni altcineva in afara de cel ce nu respecta regula. Cum si mancatul nesanatos, fumatul, consumul excesiv de alcool nu sunt incriminate, de ce este nepurtatul centurii? Statul lasa libertate cetateanului sa-si traiasca viata cum crede, chiar daca alegerile sale ii pot dauna, atata timp cat actiunile sale nu au un impact negativ asupra altora. In afara de nepurtarea centurii nu-mi trece prin minte alta fapta incriminata care sa afecteze doar autorul. 

PS: port centura si daca conduc 50 de metri. Dupa atatia ani de condus mi-a intrat in reflex sa pun centura cum urc la volan.

Link to comment
 • Moderator

Politia rutiera la locul accidentului discutand despre importanta purtarii centurii de siguranta:
- Vedeti domnilor care este consecinta nepurtarii centurii de siguranta? Uitati-va cum arata acest om care nu a purtat centura, cat de zdrobit este ... in schimb, uitati-va la cel care a purtat centura... parca-i viu !!!

 

Purtand centura, scutesti politia si rudele de la o identificare dificila.

Fiindca tot ai vrut un raspuns, altul decat " că aşa scrie în lege".

 

 • Upvote 2
Link to comment

Dacă te lovesc, din greșeală, din neatenție, din prostie, nu contează de ce, iar tu porți centura și nu pățești nimic, facem o amiabilă și plecăm amîndoi acasă.
Dacă însă nu porți centura, iar în urma ciocnirii iei o mușcătură din volan și rămîi fără dinți, o să ai pretenții la despăgubiri și la plata tuturor cheltuielilor medicale. N-o să zici: "am fost un bou, e vina mea că n-am purtat-o". Nici vorbă. O să zici: "criminalule, o să plătești cu vîrf și îndesat pentru ce mi-ai făcut".
Dacă în urma ciocnirii mori, eu mă aleg cu un dosar penal, cu permisul anulat și cu niște ani buni de interdicție de condus.

Deci nu afectează doar autorul. Îi afectează și pe alții. 

 • Upvote 2
Link to comment

Statistic probabilitatea sa fii accidentat este mai mare fara centura de siguranta decat cu.  

In acelasi timp persoanele de pe bancheta din spate daca nu poarta centuri de siguranta (am vazut o droaie de copii care se joaca si stau in picioare pe bancheta din spate - parinti iresponsabili!) devin proiectile si au fost cazuri in care persoanele de pe bancheta din fata au fost ucisi in accidente de catre "persoanele zburatoare" de pe bancheta din spate.

Edited by Floz
corectie
Link to comment
 • Moderator

Sa-ti mai dau si eu un raspuns, apropos de centura, trait pe propria-mi piele:

Sotia mea se tamponeaza cu un alt autoturism, dupa ce evita o bucata de bordura abandonata pe carosabil (viteza mica, in oras); ea nu pateste nimic, insa celalalt sofer isi sparge arcada pentru ca a dat cu capul in stalpul de la plafon. La fata locului, incepe targuiala...cat imi dai ca sa nu chem Politia (clar, ca vina era a ei)...vazand ca sotia nu este dispusa la negocieri, cheama salvarea, sustinand ca ii este rau (implicit apare si Politia Rutiera).

Ajunge la spital, unde i se pune o copca, iar medicii de acolo (cu experienta in astfel de cazuri), pe langa examenul cranian, ii fac si un examen general (inclusiv toracic) si trec in fisa medicala ca nu prezinta nici un fel de escoriatii etc. pe corp. La cateva zile (dupa ce a vb cu un avocat care i-a spus ca nu o sa obtina nici macar o zi de ingrijire medicala si deci nu are cu ce sa ne santajeze), s-a dus la Politie sa declare ca nu depune plangere si ca nu are niciun fel de pretentii. Eu am rezolvat cu CASCO, insa cand vine vorba despre RCA, sa-i repare masina...supriza, se refuza dosarul pe motiv ca nu purta centura! Cei de la asigurari (nu dau nume, ca sa nu fiu acuzat de reclama) si-au facut temele si au cerut la spital fisa medicala (dhe, accident cu victime) si au constat ca soferul nu avea urmele specifice portului centurii (vanatai in zona claviculei ori a abdomenului. Acum se judeca cu compania...

Daca isi vedea de treaba in strada, avea centura si nu incepea cu "balkanisme"...azi avea masina reparata!

 • Upvote 1
Link to comment

Un coleg, care se deplasa cu autospeciala pe un drum cu prioritate, a fost lovit din lateral de către un conducător auto care nu a respectat indicatorul„stop” și din lovitură, Logan-ul a fost răsturnat cu roțile în sus. Nu este greu de imaginat cam ce ar fi pățit colegul,dacă nu purta centura.

Link to comment

El nu contestă utilitatea centurii. Se miră doar de obligativitatea ei - de ce se ambiționează statul să-i facă binele cu de-a sila, în loc să-l lase să facă ce vrea cu viața lui.
 

Citat:

CITADELA, la ce ai scris tu nu inteleg de ce ar refuza plata RCA pe motiv de nepurtare a centurii


Dacă-i accident cu victime, RCA-ul acoperă și cheltuielile medicale și alte eventuale despăgubiri. Și atunci are sens să țină cont și de centură; de să plătească aiurea, pentru unul care s-a făcut pilaf din vina lui proprie? 

Aici treaba mi se pare un pic mai complexă decît pare la prima vedere. La prima vedere ai zice "io-s major și vaccinat, iar dacă vreau să-mi risc viața e problema mea; nu e treaba autorităților să-mi facă binele cu forța". Dar vezi, cînd mori într-un accident de circulație nu e numai problema ta. Dacă ai un accident pe autostradă și nu pățești nimic, scoți mașina pe banda de urgență, evaluezi pagubele și pleci mai departe. Dacă însă mori acolo, toată autostrada se blochează pînă cînd reușește Poliția să facă toate procedurile necesare și să elibereze zona. Sute de oameni rămîn blocați cu orele din cauza ta. Ceilalți șoferi implicați în accident, chiar dacă sînt nevinovați, vor fi obligați să rămînă acolo și să dea declarații, în loc să plece liniștiți acasă. Prin nepurtarea centurii deranjezi foarte multă lume.

Apoi, mai e un aspect. Cînd centura nu era obligatorie, mulți dintre cei care ar fi vrut s-o poarte ezitau, de rușine. Dacă purtai centura la volan, erai etichetat drept laș. Dacă te urcai în mașina altcuiva și voiai să-ți pui centura, venea imediat replica: "ce mă, ți-e frică?". O grămadă de tineri se mîndreau cu faptul că ei nu poartă centura, că-s curajoși, sau că-s șoferi buni și n-au nevoie. Iar asta nu o zic din imaginație. Chiar așa era în anii '90. Bravada asta, respectiv asocierea centurii cu frica și lașitatea, au existat întotdeauna și n-au putut fi niciodată eradicate doar prin educație. Nici în occident nu s-a reușit. Chiar și în țările civilizate și educate, centura a început să fie purtată pe scară largă numai după ce a devenit obligatorie.
Dacă ție ți s-ar permite să-ți riști viața nepurtînd centura, atunci ceilalți, care altfel ar fi purtat-o, s-ar simți și ei obligați, din mîndrie, să demonstreze că nu-s mai prejos. Intenția legii este să împiedice asta.

 • Upvote 2
Link to comment

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă urc în mașină, prima dată pun centura și după aceea pornesc motorul. Fac asta pentru protecția mea ( deși conduc preventiv) și nu de frica unei amenzi. Așa am procedat și când nu era obligatorie.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Și mai este un aspect de care cel care a întrebat trebuie să țină cont. Dacă, așa cum a spus colegul mai sus, din varii motive tamponezi pe cineva iar din asta i se trage moartea, nu a purtat centura și s-a lovit cu capul de stâlp, a zburat din mașină și s-a lovit cu capul de asfalt decedând, vei fi cercetat pentru omor din culpă care nu este același lucru cu vătămarea corporală din culpă, iar toată viața vei avea acea pată pe suflet și anume că ai ucis un om, fie chiar și din vina lui. Ai fost parte la evenimentul care i-a provocat moartea. Să te ferească Dumnezeu să fii pus în situația asta pentru că uneori răspunsurile la întrebările noastre ne sunt exemple în viață pe care nu le putem nici nega, nici șterge sau uita, cu toate că ne-am dori. 

Link to comment
 • 6 years later...

Ar trebui ca toți pasagerii de pe bancheta din spate sa poarte centura de siguranta. Ar trebui să se facă razii si cei care nu poartă să fie amendați

Ar trebui să se poarte centura de siguranta in spate peste tot și în oraș și în afara orașului 

Link to comment
 • Marius changed the title to Obligaţia de a purta centura de siguranţă

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.