Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendarea permisului în urma unui dosar penal

Postare recomandată

Publicat

În luna iulie am fost implicata intr-un accident de circulație în urma căruia s-a deschis un proces pentru vătămare corporală din culpă. La 5 luni după deschiderea dosarului am primit prin poștă soluționarea, întrebarea mea este, imi poate fi suspendat permisul dacă doamna procuror nu dispune acest lucru? La sfârșitul înștiințării, unde doamna procuror trebuie sa dispună sunt menționate doar clasarea cauzei, suportarea cheltuielilor de către stat și înștiințarea ambelor părți implicate în accident.

• Moderator
Publicat

Suspendarea dreptului de a conduce se dispune de către şeful poliţiei rutiere, nu de către magistrat. Vezi art. 103 lit. c şi alin 11 din OUG 195/2002.

• 4 ani mai târziu...
Publicat

Buna seara!

Am avut un accident rutier fara victime, si fara nici o dauna materiala. In urma acestuia mi s-a făcut dosar penal. Am sunat la parchet și mi s-a spus ca dosarul este clasat, dar încă nu am primit o copie de pe ordonanta de clasare.

În aceasta situație (dosar clasat) si totodată ținând cont de faptul ca nu am mai avut abateri nici înainte de a avea dosarul și nici după acesta, pot sa obțin permisul?

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Salut,

Aproximativ acum un an, chiar la începutul pandemiei, mi-a fost ridicat permisul cât și numerele roșii deoarece acestea expirasera de 2 zile. A urmat o cercetare penala cu mine ca inculpat, am fost chemat la judecătorie și după amânarea sentinței de vreo 4 ori  instanță a dispus  renunțarea la aplicarea pedeapsei ( fiind prima abatere, neavând cazier..etc).

Întrebarea mea este cum îmi pot recupera permisul înapoi? Am primit acasă o scrisoare ca trebuie sa plătesc cheltuielile de judecata în valoare de 200 lei ( nu știu unde însă sa achit aceasta) și nici cum pot intra în posesia permisului de conducere ... 

Zi usoara

• Moderator
Publicat

Cheltuielile le achiti la Trezorerie, iar permisul il recuperezi de la Serviciul Rutier din judetul tau.

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salutare, am si eu o intrebare ... am fost prins de catre politie cu permisul suspendat , mi s-a facut dosar penala si astept o decizie de la procuror de 3 luni , stie cineva daca pot merge undeva ce se intampla cu dosarul ..sau cat dureaza? multumesc

• Moderator
Publicat

Poți întreba la Parchetul de pe langa Judecatoria orașului de care aparții.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Mi s-a retinut permisul de conducere si mi s-a eliberat dovada cu drept de circulatie, deschizandu-se si dosar penal pentru conducerea unui tractor agricol neinmatriculat, implicat intr-un accident din care au rezultat doar pagube materiale. Am primit solutia de clasare pentru ca fapta nu este prevazuta de lege, in Codul Penal vorbindu-se despre autovehicul neinmatriculat, iar tractorul se incadreaza la vehicul. Am mers la politie cu ordonanta de clasare si nu mi s-a restituit permisul. Au dreptul sa il suspende?

• Moderator
Publicat

@Mirel55555,

Conform art. 103 alin. (1) lit. c din OUG 195/2002 rep., când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi s-a dispus clasarea în cond. art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din C.p.p, renunţarea la u.p., renunţarea la aplic. ped. sau amânarea aplic. pedepsei, se dispune SUSPENDAREA dreptului de a comduce pentru 180 zile.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Dacă vrei să primeşti un răspuns concret este necesar să oferi toate informaţiile, în caz contrar vei primi răspunsuri generale. Din moment ce nu ştim ce este scris în ordonanţa respectivă ... ce răspuns am putea să oferim?
Singura îndrumare care o putem oferi e să plăteşti un avocat care să te îndrume.

Publicat (modificat)
în urmă cu 12 ore, Marius a scris:

@Mirel55555,

Conform art. 103 alin. (1) lit. c din OUG 195/2002 rep., când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi s-a dispus clasarea în cond. art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din C.p.p, renunţarea la u.p., renunţarea la aplic. ped. sau amânarea aplic. pedepsei, se dispune SUSPENDAREA dreptului de a comduce pentru 180 zile.

Din aceasta perioada se deduce perioada de suspendare din cursul urmaririi penale?

Modificat de bboxxx
  • Moderator
Publicat

@bboxxx, răspunsul este DA. Există prevedere legală în acest sens la:

Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
[...]
(11) În situația prevăzută la alin. (1) lit. c), d) și e), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta, începând cu ziua imediat următoare celei expirării prelungirii valabilității dovezii înlocuitoare. În situația în care valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere nu a fost prelungită sau a fost eliberată fără drept de conducere, din perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. c), d) și e) se deduce perioada în care titularul permisului de conducere nu a avut dreptul de conducere, conform art. 97 alin. (3). Dispoziția privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se emite în termen de 5 zile de la data la care șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta a luat cunoștință de soluționarea procesului penal și se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.

Publicat

Mi-au suspendat permisul pentru 180 de zile, dar eu tot nu cred ca e legal. Daca l-a mine s-a clasat pe art.16 lit.b teza I, iar articolul acesta din Codul rutier vorbeste de teza a II-a, nu au temei legal. Cum pot sa le sesizez asta?

Cum pot contesta dispozitia sefului serviciului rutier de suspendare a permisului? 

• Moderator
Publicat

Orice nemultumire cu privire la un act administrativ se face la instanta de Contencions-Administrativ competenta

Publicat (modificat)

Da, dar actiunea mi se va respinge daca nu fac dovada parcurgerii procedurii prealabile, ceea ce presupune ca trebuie sa incerc sa anulez actul la ei si ulterior sa introduc actiune

Modificat de Marius
Eliminare citat inutil
  • Moderator
Publicat

Ce te reține să nu îndeplinești procedura prealabilă?
Procedura prealabilă este acțiunea prin care o persoană lezată într-un drept sau interes legitim al său printr-un act administrativ solicită autorităţii emitente sau autorităţii ierarhic superioare, revocarea în tot sau în parte a acelui act administrativ.

Publicat

Accident cu victima usor dosar penal clasat de procuratura.

Intrebare: Trebuiensa primesc o suspendare, se ia in calcul data faptei care se prevedea 90 zile sau data clasari dosarului care acum prevede o suspendare de 180 zile? MULTUMESC.

• Moderator
Publicat

Dispoziția privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se emite în termen de 5 zile de la data la care șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta a luat cunoștință de soluționarea procesului penal.

• 4 luni mai târziu...
Publicat

Salutare,  vin și eu cu o întrebare: 

Am un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa,  o situație mai complicata , e o culpa comuna între mine sj biciclistul care a intrat în mine ( el doar s a zgâriat la un deget ) atâta tot ...miercuri îmi expira dovada de circulație , dacă nu o mai prelungesc,  tot timpul ăsta până se soluționează dosarul o să mi se scadă dintr-o eventuala suspendare de permis ??

Ca eu sincer ma aștept la 180 de zile de suspendare și eram curios dacă o sa mi se scadă zilele astea dacă nu prelungesc dovada

Mulțumesc frumos !

• Moderator
Publicat

@adi2607, dacă nu mai prelungeşti dovada înlocuitoare, zilele în care nu mai ai dreptul de a conduce se scad din perioada de suspendare.

Art. 103 - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
[...]
(11) În situația prevăzută la alin. (1) lit. c), d) și e), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta, începând cu ziua imediat următoare celei expirării prelungirii valabilității dovezii înlocuitoare. În situația în care valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere nu a fost prelungită sau a fost eliberată fără drept de conducere, din perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. c), d) și e) se deduce perioada în care titularul permisului de conducere nu a avut dreptul de conducere, conform art. 97 alin. (3). Dispoziția privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se emite în termen de 5 zile de la data la care șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta a luat cunoștință de soluționarea procesului penal și se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.

Publicat

Va salut, domnilor!

Luam ipoteza întocmirii subsecvente a mai multor dosare penale pentru infracțiuni la regimul rutier, exemplu conducere cu permisul suspendat, pe raza mai multor judete.

Care ar fi procedura prelungirii dovezii, in vederea obținerii dreptului de a circula?

În ipoteza in care trebuie obținută propunerea fiecărui parchet de prelungire, iar aceste propuneri vin la intervale de timp diferite, care va fi valabilitatea acelei dovezi?

• Moderator
Publicat

@bboxxx, Hai să vorbim discuții?!? 

Pt conducere “cu permisul suspendat” dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație - art. 111 alin. (3).

Te rog, renunță să postezi astfel de întrebări și/sau cazuri ipotetice pe acest site.

Publicat

@Mariusși pentru a nu îmi mai prelungi dovada de circulatie , trebuie sa fac o cerere ceva sau aștept sa expire dovada și ma duc cu ea când o sa imi iau permisul inapoi ?

mersi 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.