Jump to content
POLITISTI.ro

Organ de cercetare penala


fiatjustitia

Recommended Posts

Salut. Sunt nou intrat in cadrul acestui forum , asa ca imi cer scuze daca intrebarea pe care o voi adresa a mai facut deja subiectul unor topice anterioare. 

Intentionez  anul viitor sa ma inscriu pentru concursul de admitere in cadrul unei scoli de agenti de politie. Din ce am citit si din raspunsurile care mi-au fost oferite, specializarea dobandita in urma absolvirii unei scoli de agenti de politie este Ordine publica.

Care sunt posibilitatile ca, in urma absolvirii scolii de agenti de politie, sa devin organ de cercetare penala a politiei judiciare ? Am absolvit Facultatea de Drept , iar stiintele penale m-au atras mai mult decat orice alta ramura a dreptului , asa ca politia judiciara ar fi exact ceea ce mi s-ar potrivi. Desigur, sunt constient ca la finalul celor doi ani de studiu, in functie de medie si de locurile disponibile , se realizeaza o  repartizare pe judete si ca este posibil ca o perioada de timp sa nu am nicio legatura cu politia judiciara.

Totusi, cum se poate intra in randul lucratorilor specializati ce formeaza politia judiciara ? Legea 364/ 2004 e lipsita de detalii. Cred ca exista vreun ordin de ministru sau ordonanta de urgenta care detaliaza conditiile, dar nu am gasit nimic. Sau, cel putin, poate nu am fost eu atent .

Va mutumesc !

Link to comment

Legea nr 364/2004, nu este lipsită de detalii, dar nu ai citit-o cu atenție chiar de la început, unde se arată cine sunt polițiștii care fac parte din poliția judiciară.

„Poliţia judiciară este constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie, specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală.

Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor anume desemnaţi de ministrul administraţiei şi internelor, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau sunt desemnaţi şi funcţionează în alt mod, potrivit unor legi speciale.”

 Deci asta înseamnă că la aproape toate structurile operative ( ordine publică, investigații criminale, economic, rutieră) sunt polițiști care au avizul de poliție judiciară.

Link to comment

Buna ziua! 

Doresc sa aplic la Academia de Politie, specializarea Drept, insa nu stiu sigur cu ce se ocupa un ofiter de cercetare penala. Am citit pe forum ca acesta face practica pentru ramuri diferite ale Politiei in fiecare an, iar la finalul studiilor este repartizat conform nevoilor Politiei.

Intrebarea mea este daca munca unui asemenea ofiter consta predominant in a sta la birou si a face hartii (imi pare rau de exprimare) sau are si alte indatoriri. 

Va multumesc pentru timpul acordat!

Link to comment
  • Marius changed the title to Organ de cercetare penala

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.