Jump to content
POLITISTI.ro

Evaluarile profesionale in vederea disponibilizarii politistilor


Administrator

Recommended Posts

 • Administrator

Am fost contactat de un reporter al cotidianului Gandul.info, care vrea sa scrie un articol despre modul in care se fac evaluarile profesionale in vederea disponibilizarilor politistilor, mai exact cum decurg aceste examene si doreste sa se documenteze amanuntit chiar de la politistii implicati.

Avem astfel posibilitatea sa facem publice, in mod obiectiv, realitatile privind disponibilizarile din politie, eventual sa demascam anumite nereguli si nedreptati din sistem.

Am rugamintea la voi sa tratati cu seriozitate acest topic si va informez de acum, ca nu vor fi accepte posturi ironice, ori cele ce deviaza de la subiect.

Multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Pai in primul rand trebuie spus ca majoritatea politistilor, nu au nicio problema si nici "emotii" in privinta sustinerii acestor examene/evaluari din punct de vedere al pregatirii profesionale. Problemele care apar sunt ca aceste evaluari se sustin in fata sefului nemijlocit, fapt ce duce la o apreciere subiectiva a politistilor. In concluzie, toti finii, nepoteii, cumetri ori verisorii (intr-un cuvant pilosii) nu au de ce sa-si faca probleme.

In plus, desi ministrul a declarat in presa ca nu vor fi dati afara politistii ce isi desfasoara activitatea in operativ si vor fi disponibilizati cei din structurile de suport, cei ce "freaca menta", asta e doar o mare minciuna populista.

In realitate disponibilizarile se fac dupa cheremul sefilor, intrucat ei au decis deja ce functii vor fi radiate, iar in totala contradictie cu declaratiile ministrului Igas, aceste functii radiate sunt din randul formatiunilor operative intr-un procent de peste 80-90% in toate unitatile de politie din tara.

Un exemplu elocvent este situatia din inspectoratul de politie unde lucrez. Aici cele mai multe functii radiate din totalul de 60, sunt de la posturile de politie, dupa care cele de la sectiile de politie si formatiunile de Ordine Publica, iar restul de la Investigarea Fraudelor si Investigare Criminala.

Functiile radiate din cadrul formatiunilor de suport, cele neoperative, adica cei ce efectiv isi desfasoara activitatea numai in birou si de la 8 - 16 (mai exact: Resurse Umane, Cabinet, Financiar, Logistica, Informatica etc.) au fost radiate exact 2 (doua) functii, una de ofiter si una de agent.

O alta mare minciuna care s-a spus a fost ca cei disponibilizati vor fi politistii cu "probleme", dar si la acest capitol nu e deloc asa in realitate, ba mai mult, cei cu probleme (mai exact cei cercetati penal, cei pusi la dispozitie) nu se regasesc pe listele de disponibilizari si nu se atinge nimeni de ei, acestia nu sustin examenele despre care vorbim.

Intr-un cuvant: "Curat murdar Coane Fanica!", :clip:

 • Upvote 5
Link to comment

Sunt la Ilfov la o politie oraseneasca, al carei coeficient a fost "updatat" sa zic asa. Adica se trece de la PO tip 2 la PO tip 1, rezultand astfel : infiintarea unei functii de adjunct, dar si cresterea coeficientilor de salarizare (sper). Au fost desfiintate cele trei posturi de politie pe care le arondam, la 2 ramanand sa-si desfasoare activitatea cate 2 proximisti (fostul sef de post si inca un lucrator). Ceilalti ajutori sefi de post au cazut de comun acord si si s-au impartit intre Inv. crim (unde au fost infiintate 2 functii :hmmmt:) si ordine si siguranta publica. Deci nu mai dau examen.

In schimb sunt 2 ofiteri care dau examen pe un loc, desi exista o functie libera prin infiintarea cele de adjunct. Exista personal care ar putea ocupa acea functie astfel ca ceilalti doi(care dau examen) sa nu mai fie nevoiti sa dea examen, ocupand locurile libere. Dar nu se vrea acest lucru. De ce? :hmmmt:

Examenele nu stie exact cum vor decurge. Se zvoneste ca vor fi filmate iar comisiile vor fi formate din seful PO, adjunctul acestuia (care nu exista pana acum) si psihologul ipj. Unele functii au fost marite: adica din doua functii egale ca si coeficient si indatoriri, una a fost mult marita, iar cealalta nu. Care a fost principiul? Doar ei stiu. :emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

E imbucurator faptul ca ceea ce vorbim noi pe aici intra si in atentia presei, desi eu personal am ceva rezerve privind obiectivitatea cu care se redacteaza majoritatea articoleleor prin ziare, chiar sunt curios sa vad ce va iesi acum, daca reporterul respectiv doreste sa se documenteze in privinta subiectului de la politistii de rand.

Revenind la subiectul discutiei, am sa-mi expun si parerea mea, mai exact faptul ca aceste evaluari/examene/interviuri sunt doar un pretext (nu o solutie) pe care cei de prin MAI/IGPR il folosesc pentru a scoate castanele din foc cu mana altora. Concret, domnii comandanti supremi, nu si-au asumat raspunderea pentru disponibilizarile ce se vor efectua si au aruncat pisca moarta in curtea inspectorilor sefi. O mare dovada de slabiciune dupa parerea mea.

Iar de aici incepe marea "distractie". De ce?

Pentru ca li se cere unor oameni sa faca ceva pentru care nu au o pregatire minima necesara. Sefii din politie sunt acum pusi in situatia de a fi si profesori, supraveghetori si examinatori ori evaluatori. Activitati pentru care ma indoiesc ca ar avea pregatirea minima necesara. Oamenii astia sunt sau ar trebui sa fie niste politisti cu pregatire si aptitudini de manageri. Nicidecum nu sunt niste cautatori de talente sau specialisti in resurse umane, respectiv recrutari. Managementul presupune abilitatea de a lua masuri si decizii astfel incat oamenii pe care-i are in subordine sa aiba cel mai bun randament, iar obiectivele structurii respective sa fie indeplinite si rezultatele sa fie cele mai bune. Iar acest lucru nu presupune trierea sau alegerea oamenilor din subordine. Exista un adevarat domeniu, chiar o industrie a specialistilor in resurse umane, care sa identifice capacitatile unei persoane. Numai ca la noi, facem totul tipic ... romaneste, de genul "lasa ba ca merge si asa!"

Se transforma niste sefi in specialisti de resurse umane, profesori, supraveghetori, examinatori, pedagogi, etc ca si cand un sef din politie trebuie sa stie sa le faca pe toate. Iar datorita acestui lucru va iesi o mare mozoleala.

In primul rand, un sef din politie, isi va da cu parerea si va decide cat de pregatit este un proaspat absolvent al Academiei de Politie sau al unei din Scolile de Politie, in conditiile in care un astfel de politist a fost pregatit de profesori adevarati, a dat niste examene in toata regula, a sustinut un examen de licenta, etc. Cu alte cuvinte, ceea ce se face prin scoli este egal cu zero, pentru ca evaluarile respective nu mai au nicio importanta.

Oare este corect ca un tanar politist ce a dat examen de admitere si dupa patru ani de Academie, sa fie evaluat de un sef care a ocolit toate acestea cu ajutorul unei incadrari directe multumita unor pile din mediul politic ? Si din pacate, nu vor fi deloc putine astfel de situatii.

Dupa ce statul a cheltuit o gramada de bani in pregatirea unui astfel de politist, o astfel de evaluare din partea unui astfel de sef, nu o putem considera ca fiind bataie de joc pe banul public?

 • Upvote 6
Link to comment

La politia Hunedoara dau interviu numai agentii de siguranta iara sefii de schimb nu dau fiindca sunt oamenii sefului de birou care le-a facut o fisa postului de plans.

de la siguanta publica trebuie sa plece 3 oameni din 23.

Acum sunt in oras 1 patrula la schimvbul 1 patrula la schimbul 2 si 2 patrule la schimb de noapte si peste asa multi oameni sunt patru sefi de schimb numiti pe toate criterile mai putin profesionalism criteriul adevarat fiind slugaritul si datul cu ciocu la seful de birou.In oras 30 la suta din populatia tanara sunt romi si avem scandaluri ,batai si multe alte celea si ce pot face 2 patrule noaptea sau 1 ziua ca seful biroului a interzis sa se cheme in ajutor jandarmii sau mascatii ca cica nu e potocol? Nimic . Si mai pleaca 3 oameni ! Poi pensionabili avem 2 oameni si multi sefi de schimb care nu stiu decat control si dat cu ciocul.

2 pensionari+1 sef de schimb este total 3 dar seful de birou care are ultimul cuvant in biroul comandantului si sia spus punctul de vedere si comandantul nu sufla in fata lui niciodata .

Comisia de interviu va avea si pe seful de birou care va sti sa isi puncteze oamenii si noi nu putem depune contestatie pentru alt coleg chiar daca va fii 0 pregatit.

Cele 3 locuri care pleaca sunt rezervate pentru trei colegi de care vor sa aibe grija seful de birou sa plece fiindca tot timpul ei se opun la abuzuri si ei sunt singurii care au sange in ei ca sa nu spun ca unul a facut greva foamei findca este lider de sindicat , altul este cu 2 facultati ,cultura multa si 2 limbi straine ca lam auzit vorbind bine , fara balbaiala ,mai multa cultura decat seful op , iar al 3 i-a spus in fata sefului de birou ca nu are scoala si asa este:acesta nu are nimic scoala de politie sau formare profesionala lau trezit din pat si lau facut ofiter si sef de birou si nu se pricepe de loc si in plus e un om care nu isi motiveaza oamneii ,urla tota ziua la ei comite abuzuri , a fost si la DNA .Noi vomfi filmati la interviu dar in tribunal nu va fi proba filmarea si ramanem pe drumuri cu scoala de politie

Asta este treab pe care o fac cei din Hunedoara si domnul Igas se lauda ca face disponibilizari cu cap.

Eu nu cred ca il mint oamenii lui ,el stie exact ce si cum se pleaca chiar daca cu nesimtire spune ca liderii de sindicat mint.

Edited by m5bmw
 • Upvote 1
Link to comment

.....

Pentru ca li se cere unor oameni sa faca ceva pentru care nu au o pregatire minima necesara. Sefii din politie sunt acum pusi in situatia de a fi si profesori, supraveghetori si examinatori ori evaluatori. Activitati pentru care ma indoiesc ca ar avea pregatirea minima necesara. Oamenii astia sunt sau ar trebui sa fie niste politisti cu pregatire si aptitudini de manageri. Nicidecum nu sunt niste cautatori de talente sau specialisti in resurse umane, respectiv recrutari. Managementul presupune abilitatea de a lua masuri si decizii astfel incat oamenii pe care-i are in subordine sa aiba cel mai bun randament, iar obiectivele structurii respective sa fie indeplinite si rezultatele sa fie cele mai bune. Iar acest lucru nu presupune trierea sau alegerea oamenilor din subordine. Exista un adevarat domeniu, chiar o industrie a specialistilor in resurse umane, care sa identifice capacitatile unei persoane. Numai ca la noi, facem totul tipic ... romaneste, de genul "lasa ba ca merge si asa!"

Se transforma niste sefi in specialisti de resurse umane, profesori, supraveghetori, examinatori, pedagogi, etc ca si cand un sef din politie trebuie sa stie sa le faca pe toate. Iar datorita acestui lucru va iesi o mare mozoleala.

In primul rand, un sef din politie, isi va da cu parerea si va decide cat de pregatit este un proaspat absolvent al Academiei de Politie sau al unei din Scolile de Politie, in conditiile in care un astfel de politist a fost pregatit de profesori adevarati, a dat niste examene in toata regula, a sustinut un examen de licenta, etc. Cu alte cuvinte, ceea ce se face prin scoli este egal cu zero, pentru ca evaluarile respective nu mai au nicio importanta.

sa fie evaluat de un sef care a ocolit toate acestea cu ajutorul unei incadrari directe multumita unor pile din mediul politic ? Si din pacate, nu vor fi deloc putine astfel de situatii.

Dupa ce statul a cheltuit o gramada de bani in pregatirea unui astfel de politist, o astfel de evaluare din partea unui astfel de sef, nu o putem considera ca fiind bataie de joc pe banul public?

Are dreptate Catalin.

Asa e la Hunedoara.

Seful biroului nu are scoala si evalueaza oameni cu scoala.

Este o nemernicie fara seaman facuta de niste nemernici.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

La subunitatea unde lucrez, comisia e formata din seful subunitatii, care este si presedintele comisiei, seful de la Formatiunea Politiei Rutiere si ...acum sa vedeti, seful de la formatiunea Investigatii Criminale, adica daca va mai aduceti aminte de

Oare astia au calitatea de examinatori?!? :hmmmt:

Edited by eti79ety
 • Upvote 3
Link to comment
 • Member

Sa va mai zic ceva...e viitorul sef de sectie! :doh: Nu glumesc! :angry:

Asta vrea basescu sa tina infractorii in sistem si sa dea afara oamenii care isi fac meseria de politist!

Edited by eti79ety
 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

As dori sa aduc in atentie, ca o completare la spusele colegului nostru Marius, exemplificand si printr-un clip video, faptul ca domnul ministru Igas se batea cu pumnii in piept ca restructurarile din Ministerul Administratiei si Internelor, pe latura care ne afecteaza pe noi, respectiv politia, nu vor viza oamenii din operativ, ci personalul din birouri, insa s-a intamplat complet invers. Si in judetul Valcea, 99 la suta dintre functiile radiate au fost din operativ, in special dintre functiile cele mai mici, respectiv, din mediul rural, unde domnul ministru spunea clar intr-un interviu ca nu se va atinge de acesti lucratori, din birouri nefiind radiate decat doua-trei functii.

Oricum, la secunda 56 din acest clip veti observa ca domnul Igas lucreaza in Ministerul Administratiei Publice(?!?), dupa spusele dumnealui, unde probabil se va face restructurarea mult-trambitata dupa niste reguli corecte si de bun-simt, pentru ca in Ministerul Administratiei si Internelor, unde, de fapt, lucram noi politistii, restructurarile acestea constituie o marsavie si o nesimtire crasa, un atac impotriva lucratorilor operativi din sistem.

Edited by Kmcoio
 • Upvote 1
Link to comment

subscriu la ceea ce spune ety....are dreptate...iar seful de la rutiera stie toata lumea cum a ajuns din nou politist....a fost fugit in spania sa nu fie arestat iar dupa 10 ani a venit din nou politist...frumos domnule igas

Link to comment

La IJPF Vaslui dispar functiile la 60 de agenti, 14 ofiteri, 13 personal civil. Pe 08.07 am fost informati ca am fost pusi la dispozitie incepând cu 06.07.2011 si vom sustine un examen de departajare. Problemele apar din faptul ca la examen nu vor participa politistii trimisi in judecata pentru acte de coruptie( lotul Albita) acestia având asigurate functiile in noul stat de organizare fiind protejati de lg.360/2002. Noi cei care ne-am indeplinit si ne indeplinim cu corectitudine sarcinile de servici vom fi dati afara iar cei trimisi in judecata vor ramane in continuare in sistem( cei 47 de politisti sunt pusi la dispozitie si spre deosebire de noi care trebuie sa muncim in continuare, ei sprijina peretii inspectoratului sau taie frunza prin parcare). Nu le este contestata prezumtia de nevinovatie (justitia urmând sa-si spuna cuvântul) , dar corect ar fi sa sustina si ei examenul de departajare pentru a-si castiga dreptul de a mai munci la Politia de Frontiera. Ca o concluzie Igas protejeaza HOTIA si NECINSTEA. vremea noua ,obiectiv

 • Upvote 1
Link to comment

Cât de diabolici pot fi! :doh:

Ce naiba, nu v-ați prins și voi?

Toată șmecheria a fost un plan bine pus la punct. Sub aparența unor acțiuni de anvergură, de luptă împotriva corupției, și-au adus sub aripa ocrotitoare toți corupții sau, mă rog, pe toți cei care le servesc interesele. I-au postat în funcții cheie, au muls cât s-a putut de mult după ei, și acum, când s-a pus problema reorganizării, a disponibilizărilor, i-au pus sub adăpostul legii, împotriva legiii :blink: ...hm! ce paradox! În traducere liberă, lucrurile stau cam așa: noi ne facem că vă arestăm, cercetăm, punem în mișcare acțiunea penală, vă suspendăm și după ce trece valul disponibilizărilor, voi nu faceți obiectul disponibilizărilor, vă reintrați în drepturi și...ne continuăm treaba ca și până acum.

Link to comment

sunt curios ce se intampla cu cei care au fost pe o functie unicat iar acum li s-a radiat functi si sunt pusi la dispozitie, chiar nu mai au nici o sansa de a fi examinati pentru o alta functie?

Link to comment
 • Member

Teoretic nu ar fi trebuit sa li se desfiinteze functia din cauza adresei IGPR 31753/31.05.2011 care specifica acest lucru.

Totusi se pare ca aceasta adresa este interpretata ca si propunere si nu e necesar sa se tina cont de ea.

Link to comment

Initial ordinul disponibilizarilor a fost deoarece, asa se spune, este surplus de personal, dar se pare ca in anumite locuri se fac disponibilizari, unde si la momentul de fata se descurca destul de greu cu personalul pe care il au, iar daca nu se vor descurca cu personalul care ramane, dupa disponibilizari, vor detasa din alte locuri si anume din locuri unde nu a fost afectati de disponibilizari. Ce pot sa inteleg din chestia asta? Miroase a interes.

Link to comment

Va salut, eu sunt reporterul de la Gandul si va rog cand si daca puteti, sa scrieti aici ce bibliografie sau teme de examen vi s-au dat si cum a decurs un astfel de examen. De exemplu, in ordinul dat de Igas zice ca vor fi verificate aptitudinile practice, de teren. Sunt curios ce sunteti pusi practic sa faceti la un astfel de examen.

 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment

andreiluca, pot să te anunţ că la IJPF Timiş nu se va da nici o probă practică ci doar scrisă(grilă) si mai pot sa te anunt ca cei care vor reusi la acest asa zis concurs, 100%100 se pot considera specialisti in drept, numai in politie nu! Frate sunt peste 30 de legi, HG-uri, OMAI-uri, ordine ,dispoziţii coduri, numai specialitate nu! Şi mai vreau sa te anunt ca va ramane PFR-ul fara agenti la frontiera verde, toti , dar toti numai din operativ!

Edited by Leonidas67
Link to comment

La IJPF Vaslui, fara proba practica, test tip grila, 25 de întrebări cu mai multe răspunsuri. Bibliografie mult mai multa decât i-a trebuit lui Igaș să ajungă ministru - pentru un simplu agent de politie de frontieră la frontiera verde :

OUG 104/2001- organizarea si functionarea PFR,

OUG 105/2001 Privind frontiera de stat,

lg. 360- Statutul politistului,

lg.86/2006 codul vamal,

hg 707/2006 regulament de aplicare a codului vamal,

OG 2/2001 regimul juridic ala contraventiilor,

Lg 295/2004 Regimul armelor de foc si al munitiilor,

Lg.182/2002 protectia informatiilor clasificate,

HG 585/2002pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate,

HG781/2002 protectia informatiilor secrete de serviciu,

Codul penal-partea speciala,

HG991/2005 aprobarea codului de etica si deontologie a politistului,

Regulamentul526/2006 al Parlamentului European

Manualul Practic al poltistilor de frontiera (manualul Shengen)

Lg 141/2010 Organizarea si functionarea SINS

Hotararea 1883/2006 acordul dintre Romania si R. Moldova privind calatoriile reciproce ale cetatenilor

Lg17/1996 regimul armelor si munitiilor, capitolul3

si ca sa ne dovedim profesionalismul Conceptia privind controlul frontierelor din 2008.

Examenul de departajare se da pe urmatoarele criterii:

1. medicale - cine a fost in 05,06.07.2011 in CM sau de crestere a copilului nu da examen,

2. penale - cine este cercetat sau trimis in judecata din cauze penale( de exemplu fapte de coruptie la Albita) sunt protejati de legea pe care au incalcat-o si cu binecuvântarea ministrului de interne, a sefilor IGP, IGPF, a sefilor de inspectorate judetene, NU DAU EXAMEN; LI SE ASIGURA FUNCTIILE IN CONTINUARE,

3. profesionale care nu mai conteaza pentru ca or sa ramana numai cei care pleaca.

La un sector de la ijpf vaslui dispar spre exemplu 24 de functii. De cand a fost trimis statul de organizare spre aprobare cu legea care nu a fost aprobata in Parlament, au mai fost destituiti politisti din functii, au mai plecat la sau vor mai pleca la pensie, dar afara vor fi dati tot 24 de politisti, pentru ca functiile care sunt libere, dupa spusele sefilor, sunt VACANTE si se vor ocupa dupa examenul de departajare conform unui alt Ordin MAI 665/2008, si nu se vor ocupa pur si simplu au plecat 10 politisti, vor fi dati afara numai 14.

Politistii din lotul Albita care au vrut sa plece din sistem au fost sfatuiti sa nu si dea demisia si sa astepte luna septembrie, octombrie .

Cine a fost protejat inainte este protejat si acum.

Examenul este netransparent.

Vor sa ramana cu functii vacante pentru urmatoarea diponibilizare care va avea loc dupa regionalizarea Internelor si disparitia Inspectoratelor judetene unde lucreaza sotiile, frati, surori sau alte rude ale șefilor.

Link to comment

Mun. Mangalia are in prezent 55.000-60.000 de locuitori. La pol. municipiului Mangalia la ordine publica sunt un nr. de 12 politisti care patruleaza efectiv in teren. Din cele 12 functii s-a radiat o functie si in mod logic 12 politisti vor sustine examen pe 11 functii ramase, un politist din teren urmand sa plece acasa. :doh: Desi tragica situatia, m-a bufnit rasul cand ne-au chemat la sedinta sa ne dea marea veste, iar personalul contractual mai avea putin si isi dadea duhul crezand ca le-a "sunat ceasul". Dupa ce au rasuflat usurati "civilii" m-am uitat in ochii colegilor de la urban, unii aveau aproape lacrimi in ochi de frustrare. Politisti cu state vechi, cu experienta, "talpasi" in adevaratul sens al cuvantului s-au mai pricopsit cu un stres in plus ca si cum nu sunt de ajuns ratele restante la banci, taierile salariale si toate celelalte. Cand baietii astia s-au angajat in sistem au fost verificati la sange, au dat probe psihologice, sportive, iar acum vor da "lucrarea de control a lui Igas" ca sa isi trimita un coleg acasa. Despre asta trebuie sa scrii domnule andreiluca.

 • Upvote 1
Link to comment

Desi "musiu" Igas anunta cu surle si trambite ca se vor disponibiliza posturi doar de la birouri, iata ca in realitate se desfiinteaza doar de la operativ, cel putin la noi functiile disponibilizate sunt DOAR din operativ! Asa ca halal cuvant are!

 • Upvote 1
Link to comment

Va salut, eu sunt reporterul de la Gandul si va rog cand si daca puteti, sa scrieti aici ce bibliografie sau teme de examen vi s-au dat si cum a decurs un astfel de examen. De exemplu, in ordinul dat de Igas zice ca vor fi verificate aptitudinile practice, de teren. Sunt curios ce sunteti pusi practic sa faceti la un astfel de examen.

nici la hunedoara nu se da proba practica, doar interviu.

ordinele ministrului(nepublicate in MoF) sunt doar asa de "consultare" nu de respectat. de fapt ordonanta spune ca se dau 2 examene, scris si interviu, si se face media intre ele. sunt o gramada de unitati care nu respecta legea si dau doar interviu

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.