Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Pacient agresiv - amenintare si lovire


Ionut007cj
 Share

Question

Buna ziua,

Am urmatoarea speta: intr-un centru medical in care pacientii vin de mai multe ori pe saptamana la tratament un pacient agreseaza verbal personalul medical si, cireasa de pe tort, la ultimul incident a si lovit o persoana.

 

LEGEA nr. 95 din 14 aprilie 2006 spune asa:

Articolul 652
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(3) Vătămarea corporală săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
(4) Vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Articolul 664
(1) Atunci când medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa au acceptat pacientul, relaţia poate fi întreruptă:(...)
c) de către medic, în următoarele situaţii:(...)
(ii) pacientul manifestă o atitudine ostilă şi/sau ireverenţioasă faţă de medic.
(2) Medicul va notifica pacientului, în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c) pct. (ii), dorinţa terminării relaţiei, înainte cu minimum 5 zile, pentru ca acesta să găsească o alternativă, doar în măsura în care acest fapt nu pune în pericol starea sănătăţii pacientului

Deci cel putin teoretic legea ne ajuta. La ultimul incident a fost chemata politia, s-a facut proces verbal si i s-a dat doar amenda. Problema e ca in speta asta daca pacientului nu i se asigura tratament pentru o periioada de max. 10 zile riscul de a deceda e mare deci daca intrerupem relatia cu el si nici un alt centru nu-l preia riscam sa ne aflam sub influenta ultimului paragraf din alin. 2 al art. 664.

Intrebarile mele sunt:

1. ce putem face sa prevenim astfel de incidente?

2. in ce faza e bine sa anuntam politia (eu le-am recomandat colegilor sa cheme politia si in cazul amenintarilor pentru a descuraja acest comportament si pentru a nu se ajunge la lovire sau vatamare dar ei nu fac intodeauna asa, motivand ca daca cheama politia la amenintari e mai mare riscul de escaladare ulterioara a conflictului)?

3. ce putem face pentru a se simti personalul medical in siguranta - putem cere permanenta de la jandarmerie sau politie?

4. ce alte legi ma pot ajuta (in afara de NCP)

5. care ar fi cele mai bune proceduri pentru a intrerupe relatia medicala fara a risca sa ne aflam sub incidenta ultimului paragraf din alin. 2 art. 664.

Va multumesc,

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Conform legislaţiei penale în vigoare din România acţiunea penală pentru ameninţări ori loviri sau orice acte de violenţă se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Personalul medical a depus plângere penală în scris? Dacă nu se depune plângere penală de către persoana vătămată, e firesc ca fapta să se sancţioneaze doar contravenţional.
Referitor la solicitarea "permanenţei de la poliţie", asta chiar e ceva inedit şi una dintre cele mai mari aberaţii debitate pe acest website în ultima vreme, care denotă doar aroganţă, infatuare şi jigneşte cu neruşinare. Poliţia nu are şi nici nu a avut vreodată atribuţii de pază, rolul aceste instituţii este doar să aplice legea. Puteţi angaja o firmă de pază.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.