Jump to content
POLITISTI.ro

Legitimarea cetătenilor de catre politia locala

Releu

Recommended Posts

Buna ziua domnilor! Sunt un simplu cetatean care respecta politia, politistii si in general institutiile statului, insa care e profund dezamagit de Politia Locala, in speta cea din Pitesti. In toamna anului trecut, in timp ce eram cu un prieten de-al meu, pe o banca aferenta blocului in care acesta locuieste, ce-i drept la o ora destul de tarzie, am fost amendati pentru tulburarea linistii publice. Asta desi purtam un dialog civilizat intre noi, nu consumam si nici nu consumasem in prealabil bauturi alcoolice si am fost extrem de cooperanti. Domnii agenti au venit la noi, s-au prezentat si ne-au cerut sa ne identificam, iar dupa ce am facut acest lucru ni s-a adus la cunostiinta ca vom fi amendati pentru tulburarea linistii publice. In acel moment am ales sa sunam la 112 si sa cerem interventia Politie Romane care ne-au transmis ca NU trebuia sa ne legitimam si sa le transmitem ca nu ii recunoastem ca fiind politisti nefacand parte din MAI. In orice caz ne-am trezit cu amenda acasa pe care de altfel am contestat-o in instanta, contestatia fiind respinsa. Tin sa precizez ca NU aveau niciun martor si NU au avut absolut nicio dovada. Acum cateva zile am patit aceeasi chestie. Din nou am fost amendat exact in acelasi fel. Ce am de facut? Pot sa refuz sa ma legitimez si sa ii rog sa cheme un echipaj al Politiei Romane? Sau cum as putea sa ma protejez impotriva acestor abuzuri? Va rog mult sa ma ajutati! Stiu ca este un forum pentru politisti, dar am toata increderea ca vreti ca legea si cetateanul sa fie respectati.

Edited by CITADELA

• Moderator

Legea 155/2010 - de organizare si functionare a Politiei Locale

Art. 20 
(1) In exercitarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul local are urmatoarele drepturi principale: 
a) sa efectueze control preventiv asupra persoanei si/sau bagajului acesteia in urmatoarele situatii: exista indicii clare ca s-a savarsit, se savarseste sau se pregateste savarsirea unei infractiuni sau persoana participa la manifestari publice organizate in locuri in care este interzis accesul cu arme, produse ori substante periculoase; 
b) sa invite la sediul politiei locale persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiilor, prin aducerea la cunostinta, in scris, a scopului si a motivului invitatiei; 
c) sa solicite sprijinul cetatenilor pentru identificarea, urmarirea si prinderea persoanelor care au comis fapte de natura penala sau contraventionala; 
d) sa poarte si sa foloseasca, in conditiile prezentei legi si numai in timpul serviciului, armamentul, munitia si celelalte mijloace de aparare si interventie din dotare; 
e) sa circule gratuit, pe baza legitimatiei de serviciu, in timpul serviciului, in zona de competenta, cu mijloacele de transport in comun locale, pentru executarea unor misiuni care nu pot fi indeplinite altfel; 
f) sa foloseasca forta, in conditiile legii, proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, in cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu; 
g) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala
h) sa conduca la sediul politiei locale sau al unitatilor/ structurilor teritoriale ale Politiei Romane pe cei care prin actiunile lor pericliteaza integritatea corporala, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publica ori alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii. Verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 12 ore din momentul depistarii, ca masura administrativa. 
(2) Pentru exercitarea atributiilor de serviciu, politistii locali au acces, in conditiile legii, la bazele de date ale Ministerului Administratiei si Internelor. In acest scop, politia locala sau unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala, dupa caz, si structurile abilitate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor incheie protocoale de colaborare in care se reglementeaza infrastructura de comunicatii, masurile de securitate, protectie si de asigurare a confidentialitatii datelor, nivelul de acces si regulile de folosire.

In concluzie: da, au dreptul sa te legitimeze iar un eventual refuz din partea ta ar atrage si o noua sanctiune, pe langa cea de tulburare a linistii publice...

Cat despre comportamentul vostru, desi tu il consideri normal, probabil ca cineva este deranjat de acest lucru...sa sporovaesti sub balconul cuiva pana catre dimineata, mai ales cand este cald si geamurile sunt deschise iar vecinul incearca sa se odihneasca, se poate considera o "tulburare". Probabil ca la fel a gandit si instanta de judecata cand a respins contestatia!

Cat despre apelarea 112, iti recomand sa dai dovada de cumpatare; nu este normal sa suni la un telefon destinat "urgentelor" pentru a reclama un eventual abuz al unui functionar (exista alte variante legale)...s-ar putea sa te mai trezesti cu o amenda!

Ati incercat sa schimbati "locul de taina"?! Poate asa nu se mai ia nimeni de voi...

Tocmai asta era ideea ca nu eram sub geamul nimanui pentru ca eram pe un bulevard, la distanta de blocuri, iar la un bloc de noi, dar chiar la scara blocului stateau cred ca 10 insi care radeau si vorbeau extrem de tare. La ei nu s-au dus ca ei nu mai erau o problema. Ne-au gasit pe noi mai fraieri.

Ca idee, de ce consider eu normal ceea ce fac, este ca cei de la Politia Romana se opresc si ei destul de des sa ne legitimeze si nu am avut absolut niciodata probleme cu ei. Ne-au spus doar sa nu facem galagie si sa facem curat, sa nu lasam mizerie (chestii de bun simt pe care bineinteles ca le faceam). Povestindu-le intamplarile mele si dansii au fost de acord ca Politia Comunitara face de multe ori abuzuri si mi-au dat si ei exemple din experienta pe teritoriu. 

Stiu ca am gresit apeland 112 dar chiar nu am stiut cum sa procedam. Dupa acea apelare am salvat numarul de la sectia de politie din cartier. Dar din ce inteleg degeaba sun acolo ca nu ma pot ajuta. Mai pe scurt n-am decat sa-mi fac programul in functie de cum vor acesti domni. Nu mai am voie sa ies din casa dupa o anumita ora pentru ca vin ei si imi dau amenda. Cred ca si in parc daca ma duc gasesc ei pentru ce sa ma amendeze. Desi pe-acolo nu am avut de aface cu ei insa mereu ne-am trezit cu jandarmeria. Care din nou sunt neiertatori si iti dau amenda si pentru o amarata de bere. Ma rog, credeam ca o data cu caderea regimului comunist avem si noi parte de libertate, nu mai vine militia, cum se numea atunci, sa te salte de pe strada.

Edited by Releu

• Moderator

Ăsta e "reversul medaliei" în urma înfiinţării acestor impostori denumiţi poliţie locală cu principalul scop de a fi confundaţi cu Poliţia Română. Nu poţi avea aşteptări de la nişte paznici, fără şcoală care trăiesc într-un "univers" foarte restrâns, iar cei care suportă consecinţele sunt în primul rând cetăţenii.

• Upvote 2

Asa este. Ei nici la pazit de piete n-ar trebui lasati. Pe mine ma amendeaza cu 200 de lei, fara drept de a plati jumatate in 48h, dar in schimb in cea mai mare piata din oras gasesti tot felul de "colorati" care anunta chiar de fata cu ei ca vand tigari, bineinteles cu timbre, dar de moldova, ucraina sau mai stiu eu de pe unde. Pe ei nu-i mai amendeaza ca sunt pe mana.

O sa incerc sa contest amenda pentru ca nu este decat 20 de lei. Dar o sa cer judecarea in lipsa. Am contestat-o si pe prima si m-am dus si am stat ca prostul prin tribunal de la 8 pana la 1 dupa-amiaza ca sa-mi spuna ca e martorul meu nesincer pentru ca nu stia cu exactitate ora si data cand se intamplasera. Asta desi la inceput a recunoscut ca suntem prieteni si a zis foarte clar ca lui i-am povestit intamplarea imediat a doua zi. Deci stia clar ca nu fusese niciun pic de tambalau in seara respectiva doar ca nu mai stia sa spuna data si ora. Cine tine minte o chestie din asta cateva luni? Ca bineinteles contestatia s-a judecat dupa vero 4-5 luni. Iar daca era nesincer, prieteni fiind, nu-i spuneam eu ora si data, ca doar le aveam la dispozitie pe procesul verbal? Zici sa fii sincer in instanta, sa fie totul corect 100% si ajungi sa fii si acolo nedreptatit. Ma rog... 

Edited by Releu