Jump to content
POLITISTI.ro

Acces interzis v.s. Interzis Viraj


alextz

Recommended Posts

Mă puteți lămuri, vă rog, dacă indicatorul de Acces Interzis implică automat interzicerea virajului la stânga? 

În situația de mai jos (atașata):
Duba are voie să întoarcă? Mai exact: se consideră că virajul la stânga este interzis pentru că la stânga este prezent indicatorul de Acces interzis? (să facem abstracție de celelalte interdicții cu pirvirea întoarcerii, duba le-ar respecta pe toate).

Menționez că pe sensul de mers al dubei nu mai există niciun alt indicator de interzicere sau obligare în afară de cele două indicatoare de Acces interzis din intersecție. 

Mulțumesc!

what.png

Link to comment
  • Moderator

Ce nu este interzis este permis.

Ce semnifica indicatorul "Accesul interzis"?

Edited by danpin
Link to comment

Accesul interzis

In general, se amplaseaza pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisa circulatia. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie sa intre pe sectorul de drum respectiv, carora nu li se adreseaza deci restrictia de fata.

 

Acest indicator interzice pătrunderea pe drumul cu sens unic din direcția opusă sensului. Deci dacă eu ajung într-o intersecție și pe unul dintre drumurile care se intersectează acolo văd acest indicator, înseamnă că nu îmi este permis să îmi continui deplasarea pe acel drum. Dacă acel drum este în stânga mea (adică ar presupune să virez la stânga) nu îmi este permisă manevra. Adică virajul la stânga îmi este implicit interzis. 

Luat "mot a mot" da, nu interzice explicit virajul,  dar care este logica să fie virajul permis dacă prin viraj se încalcă interdicția de pătrundere pe drumul cu sens unic? Îmi vine greu a crede o interpretare a legii care "permite" printr-o manevră legală (viraj la stânga) să încalc legea (pătrundere pe sens interzis).

În mod inductiv, mi se interzice manevra de pătrundere pe acel drum adică manevra de a vira la stânga pe acel drum.

Dacă ne uităm la indicatorul:

Interzis a vira la stanga

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la stanga, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

 

Din definiție se înțelege că dacă virajul la stânga este interzis pentru că pe acel drum circulația se desfășoară într-un singur sens atunci se va monta indicatorul de interzis la stânga.

Interpretez eu greșit?

Consider că în cel mai nefericit caz este vorba de o semnalizare defectuoasă a zonei, deși în lipsa indicatoarelor și a marcajelor se aplică prevederile codului rutier mai exact interdecția de a întoarce fiind dată de interdicția de a vira la stânga, dată de indicatorul de acces interzis. 

 

 

Edited by alextz
Link to comment

A întoarce, sau a nu întoarce? Aceasta este întrebarea! Răspunsul se află ascuns aici: Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Art. 126 

Se interzice intoarcerea vehiculului:
a) in locurile in care este interzisa oprirea voluntara a vehiculelor, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 142 lit. f);
b) in intersectiile in care este interzis virajul la stanga, precum si in cele in care, pentru efectuare, este necesara manevrarea inainte si inapoi a vehiculului;
c) in locurile unde soliditatea drumului nu permite;
d) pe drumurile cu sens unic;
e) pe marcajul pietonal;
f) in locurile in care este instalat indicatorul "Intoarcerea interzisa".

Art. 142

f) in intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu, precum si in zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar in lipsa acestora, la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.