Jump to content
POLITISTI.ro

Biciclistii trebuie sa circule cat mai aproape de margine? Mai exact, cat de aproape?


Crb

Recommended Posts

In codul rutier se precizeaza ca biciclistii sunt obligati sa circule pe acostament iar in lipsa acestuia cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Ce inseamna mai exact aceasta distanta? Cum nu este o distanta exacta eu inteleg prin "cat mai aproape de marginea drumului" o distanta  care sa-mi permita circulatia in siguranta, chiar daca inseamna sa circul pe langa axul primei benzi. Poate marginea benzii este plina de nisip, crapaturi, gropi, cum nu se precizeaza o distanta exacta fata de margine atunci "cat mai aproape" poate insemna si marginea portiunii de asfalt cu probleme.

Tot in codul rutier mai exista si "distanta de siguranta" care nu are o valoare anume si e intepretata usor prin: "l-ai lovit pe cel din fata atunci nu ai pastrat o distanta de siguranta". Prin asta iar imi permit sa inteleg ca pot sa circul si la 20cm fata de cel din fata atata timp cat nu il tamponez. Pana acum nu am pomenit de vreo amenda fara tamponare pentru distanta prea mica in trafic.

 

Deci, mai exact, ce inseamna "cat mai aproape de marginea drumului"?

Link to comment
  • Moderator

Cat de aproape posibil astfel incat sa nu stanjenesti trecerea unui autovehicul care te depaseste si totodata sa nu te pui in pericol din cauza gropilor, nisipului etc. Legea nu poate distinge fiecare situatie pe care o poti intalni in trafic si de aceea se folosește aceasta exprimare.

Link to comment
  • Moderator

Mda, cred că sintagma "cât mai aproape de marginea drumului" este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, de aceea zic că s-ar impune ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate pe care Curtea Constituţională cu siguranţă ar putea s-o lămurească şi s-o îndrepte. Deci cred că e nevoie şi se impune o intervenţie a CCR.

  • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.