Jump to content
POLITISTI.ro

Biciclistii trebuie sa circule cat mai aproape de margine? Mai exact, cat de aproape?


Crb

Postare recomandată

In codul rutier se precizeaza ca biciclistii sunt obligati sa circule pe acostament iar in lipsa acestuia cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Ce inseamna mai exact aceasta distanta? Cum nu este o distanta exacta eu inteleg prin "cat mai aproape de marginea drumului" o distanta  care sa-mi permita circulatia in siguranta, chiar daca inseamna sa circul pe langa axul primei benzi. Poate marginea benzii este plina de nisip, crapaturi, gropi, cum nu se precizeaza o distanta exacta fata de margine atunci "cat mai aproape" poate insemna si marginea portiunii de asfalt cu probleme.

Tot in codul rutier mai exista si "distanta de siguranta" care nu are o valoare anume si e intepretata usor prin: "l-ai lovit pe cel din fata atunci nu ai pastrat o distanta de siguranta". Prin asta iar imi permit sa inteleg ca pot sa circul si la 20cm fata de cel din fata atata timp cat nu il tamponez. Pana acum nu am pomenit de vreo amenda fara tamponare pentru distanta prea mica in trafic.

 

Deci, mai exact, ce inseamna "cat mai aproape de marginea drumului"?

Link către comentariu
  • Moderator

Cat de aproape posibil astfel incat sa nu stanjenesti trecerea unui autovehicul care te depaseste si totodata sa nu te pui in pericol din cauza gropilor, nisipului etc. Legea nu poate distinge fiecare situatie pe care o poti intalni in trafic si de aceea se folosește aceasta exprimare.

Link către comentariu
  • Moderator

Mda, cred că sintagma "cât mai aproape de marginea drumului" este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, de aceea zic că s-ar impune ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate pe care Curtea Constituţională cu siguranţă ar putea s-o lămurească şi s-o îndrepte. Deci cred că e nevoie şi se impune o intervenţie a CCR.

  • Apreciez 3
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.