Skip to content

Xenon pe far original cu lupa

Featured Replies

• Moderator

Când circuli cu masina pe soselele din România, trebuie să respecti legislatia română, indiferent dacă e înmatriculată în tară ori străinătate masina.

• Replies 34
  • Views 42k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Chiar dacă ele sînt făcute oficial de Opel, asta nu înseamnă neapărat că sînt cele originale de pe mașina ta. Lipsa spălătoarelor de faruri sugerează că mașina ta a venit din fabrică cu faruri cu halo

• Pe mașina din fotografie nu sunt faruri "originale". Farurile originale sunt cele cu care vine echipată mașina de producător (din fabrică).

Posted Images

• Moderator

Şi vei avea treabă şi cu RAR-ul. Nu pierde din vedere faptul că poţi fi oprit de un echipaj al poliţiei rutiere ce este însoţit de o echipă tehnică de la RAR. Astfel de controale au caracter permanent, cei de la RAR de câţiva ani au oameni special desemnaţi ce au ca sarcină de serviciu controlul în trafic.

Da e ceva perfect adevarat 

Legea spune asa:nu ai voie sa aduci modificari sistemului de iluminare cu alta culoare sau de alta intensitate,eu gandesc ca astea ce le voi monta nu tin de intensitate sau culoare,daca gresesc va rog sa ma corectati sunt dispus sa primesc sfaturi 

• Moderator

Legislaţia rutieră interzice montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate. Asta înseamnă că nu sunt permise niciun fel de modificări la sistemele de iluminare/semnalizare, maşina trebuie să rămână aşa cum a ieşit din fabrică. Vei rămâne fără certificatul de înmatriculare, dacă vei modifica sistemul de iluminare.

Multumesc,acum depinde si de noroc

Un prieten a pus lupe pe matiz si instalatie de xenon si nu a patit nimic timp de 2 ani cat lea tinut pe masina

• Membru

Bine ca nu a patit nimic. Poate patesti tu.:) Nu e treaba politistului sau a RAR-ului ca ai modificat tu farurile si acum halogenele nu iti mai merg. Prostia se plateste, cumpara faruri noi si inlocuieste-le.

Edited by Cristi

Am specificat destul de clar ca pe lupe voi pune halogen,deci nu se strica nimic,chiar daca voi vrea vreodata sa scot lupele,oglinda ramane intacta,si pot monta becul original la loc,politia nu se va lua de mine pentru ca e halogen

• Membru

Gresesti. Inclusiv tipul oglinzii din far e important. Dar ce iti explic eu, iti vor explica cei de la RAR cand nu iti vor da omologarea sa iti recuperezi certificatul.

• 1 month later...
  • Moderator

Capture.PNG

Citat:

Înlocuirea farurilor iniţiale cu altele cu surse de lumină cu descărcare în gaz (HID/Xenon) este acceptată numai dacă vehiculul este echipat cu tot kit-ul necesar: faruri specifice, surse de lumină cu descărcare în gaz, dispozitiv care declanşează arcul electric (ignitor) şi cel care stabilizează curentul electric (ballast), sistem automat de reglaj în funcţie de sarcină, spălător far.

Dacă aceste componente sunt cele originale, pe care constructorul le montează în fabricaţia curentă pentru o variantă a acestui tip de vehicul, acestea trebuie montate în ateliere autorizate ale reprezentanţei constructorului în România, fapt dovedit prin emiterea unei adrese în care se enumeră elementele montate şi se menţionează că acestea sunt originale (de prim montaj).

În cazul în care componentele sunt destinate montajului ulterior fabricaţiei (retrofit), echiparea vehiculului trebuie realizată în cadrul atelierelor autorizate pentru modificări constructive, instalându-se kit-ul necesar, ce cuprinde toate elementele menţionate mai sus. În acest caz se solicită declaraţia de conformitate emisă de către atelierul respectiv, în care sunt enumerate elementele montate, specificându-se, după caz, numerele de omologare CE/ECE-ONU ale acestor produse.

În ambele cazuri, se menţionează de către RAR în cartea de identitate a vehiculului textul: “Echipare retrofit cu surse de lumină cu descărcare în gaz”.

Exact asta am găsit și eu mai demult, cînd mă bătea gîndul să fac un upgrade.
Să montez toate componentele originale nu m-ar fi deranjat, ba chiar dimpotrivă, era exact ceea ce-mi doream. Nu mi-aș pune niciodată xenon after market. Dacă mi-aș pune, aș vrea neapărat să iasă totul ca din fabrică. Dar condiția cu montajul într-o reprezentanță oficială și necesitatea unui document oficial emis de aceasta cam pune capac la toate. Reprezentanțele nu fac operațiuni de modificare a mașinilor, ele fac doar ceea ce le permite fabricantul să facă, doar operațiunile prevăzute în nomenclatorul fabricantului. Iar acesta acoperă numai activitățile de mentenanță, respectiv de aducere a mașinii la starea originală. Am avut mai demult niște tentative de modificări (nu la faruri, ci altele, inofensive), iar la Romcar și la BDT mi-au dat același răspuns: "n-avem voie; dacă află Ford, ne retrage licența". Și chiar dacă aș convinge un șef de service s-o facă pentru mine în afara programului, tot nu mi-ar folosi la nimic, pentru că n-ar putea emite un document semnat și parafat la final.
Deci condiția asta impusă de RAR e un fel de stop joc. :(
Așa că am renunțat la idee. Mașina asta va muri cu halogene. C'est la vie...

Edited by VladSoare