Jump to content
POLITISTI.ro

Xenon pe far original cu lupa


nmihai21

Recommended Posts

Buna seara!

V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.

Ieri dimineata (27 ian) am fost oprit de catre Politia Rutiera si implicit masina de la RAR. Motivul principal, spun ei, din cauza ca aveam farurile aprinse. Ideea este urmatoarea: eu pe masina (Astra H, 2007) am farurile originale de fabrica, cu lupa. Insa nu aveam in ele nimic si am luat un kit de xenon D2S (conform farului) si l-am montat.

Mi-a fost luat talonul si mi-au cerut sa remediez problema. Aici vine partea amuzanta: ca sa remediez problema, a trebuie sa desfac tot botul masinii, sa dau jos bara,grila, filtru aer, faruri etc, sa cumpar becuri H7 halogen si sa incerc sa le indes in lupa (care are soclul/conectorul D2S) care noaptea...NU SE VEDE NIMIC. Nu bate deloc, trebuie sa merg cu faza lunga. Deci cum vine asta...cu xenon sunt "periculos" dar cu halogene puse fortat care nu bat la 1 metru si trebuie sa merg cu faza lunga sunt in siguranta? M-am intors de la service si efectiv nu se vedea nimic, ma mir cum n-am ajuns in vreun sant.

 

V-as ruga sa-mi spuneti ce este asa in neregula faptul ca eu am xenon pe far original de fabrica cu lupa.

Incer sa atasez poze dar vad ca nu ma lasa

far1.jpg

far2.jpg

2014-01-06 14.12.07.jpg

Edited by nmihai21
poze
Link to comment
 • Moderator

Pe mașina din fotografie nu sunt faruri "originale". Farurile originale sunt cele cu care vine echipată mașina de producător (din fabrică).

 • Upvote 1
Link to comment

Ba te asigur ca sunt faruri originale Opel. Sunt cele care vin din fabrica bi-xenon, nu sunt chinezarii, sunt GM.

Sau te referi la altceva?

Edited by nmihai21
x
 • Upvote 1
Link to comment
în urmă cu 13 ore, nmihai21 a scris:

Ba te asigur ca sunt faruri originale Opel. Sunt cele care vin din fabrica bi-xenon, nu sunt chinezarii, sunt GM.

Sau te referi la altceva?

Chiar dacă ele sînt făcute oficial de Opel, asta nu înseamnă neapărat că sînt cele originale de pe mașina ta. Lipsa spălătoarelor de faruri sugerează că mașina ta a venit din fabrică cu faruri cu halogen, iar un proprietar anterior le-a schimbat probabil cu unele (tot "originale") cu xenon.

Dacă forțezi un bec cu halogen într-un far gîndit pentru xenon, e normal să nu lumineze ca lumea. Lupa este proiectată cu totul altfel, are alt focar, e normal să nu focalizeze bine lumina unui bec cu halogen. Soluția nu este să forțezi becuri cu halogen în farurile actuale, ci să schimbi farurile cu totul.

Edited by VladSoare
 • Upvote 2
Link to comment

Nu i-o omologhează în starea de față. E evident că-i lipsește spălătorul de faruri. Iar în aceste condiții e foarte probabil să-i lipsească și reglajul automat al înălțimii. Întîi trebuie montate toate. Și chiar dacă montezi totul ca din fabrică, la RAR mai ai nevoie de o declarație din partea producătorului (sau a unei reprezentanțe) care să certifice că modificarea este 100% conform fabricii și că a fost executată într-un service oficial al mărcii. Numai găsirea unei reprezentanțe care să accepte asta e o mare provocare. E al naibii de greu și de scump, mai bine vinzi mașina și cumperi una cu xenoane legitime. :)

Soluția cea mai simplă este revenirea la farurile originale cu halogen, plus un set de becuri de calitate. Niște Osram Nightbreaker sau Philips Xtreme Vision (în special cele cu +130% :wub:) fac minuni, nu-ți mai trebuie xenon.

Link to comment

I se poatre face si proba dar costa si nu va trece.

RAR-ul este mult mai profesionist decat TUV-ul sau DEKRA in privinta asta. Ii trebuie doar omologarea de fabrica a farului care ar fi fost proiectat sa lucreze cu xenon + tipul de xenon cu care farul este omologat (in care intra si compensarea gravitationala, si probabil si spalarea) . Omologarea pe masina a luminii si a prinderii se poate face cel putin la Bucuresti. Iniante sa fac asta insa as citi regulamentul dupca care RAR-ul va face testul.

Link to comment
 • 3 weeks later...

Salut 

Am decis sa postez si eu aici,pt a intreaba un om care stie legea si se ocupa cu asta,sunt nou pe forum

Azi mi-am comandat un kit de lupe bi-xenon si as vrea sa il montez pe masina(opel sintra) masina nu a avut lupe,intrebarea mea este:

Daca pun lupele cu bec halogen o sa am probleme cu politia?

Masina e inmatriculata pe bulgaria

Link to comment

Becurile cu halogen nu luminează bine cu lupe gîndite pentru xenon. N-o să-ți placă.
Există faruri cu lupe cu halogen, dar lupele sînt diferite intern de cele pentru xenon, chiar dacă pe-afară par la fel.

Link to comment
 • Member

Lupele alea sunt facute pentru xenon, daca pui in ele halogen nu o sa focalizeze cum trebuie.

La fel se intampla si cand pui xenon in far pentru halogen.

 

 

 • Upvote 1
Link to comment
în urmă cu 11 ore, Danyl41 a scris:

Tinand cont si de faptul ca lupele focalizeaza lumina mult mai bine decat oglinzile originale

Nu focalizează întotdeauna "mai bine". Focalizează bine numai dacă au înăuntru exact becul pentru care au fost proiectate. Lumina unui bec cu halogen va fi focalizată aiurea. Va lumina chiar mai prost decît farul original de pe mașină.
Dacă vrei neapărat lupe, îți trebuie lupe proiectate din start pentru halogen (dacă există sau nu pentru mașina ta, asta nu știu). Dacă ai văzut pe stradă mașini cu faruri cu lupe și bec halogen, farurile alea sînt speciale pentru halogen, nu sînt identice cu cele pentru xenon.

Ca o paranteză, să știi că nu-i mare șmecherie cu lupele. E pur și simplu un alt sistem de focalizare, care nu-i nici mai bun, nici mai prost. Are unele avantaje și unele dezavantaje. De exemplu, pe Mondeo există faruri cu halogen cu oglindă sau cu lupă. Cele cu lupă sînt făcute așa pentru că sînt adaptive, se mișcă stînga-dreapta după cum miști volanul. Și e mai ușor să miști lupa cu totul, decît să implementezi ceva similar cu oglinda. Asta-i tot. Ca iluminare sînt identice. Deci chiar dacă ai găsi pentru mașina ta un far cu lupă cu halogen, nu cred că în practică ai vedea o îmbunătățire radicală față de ce ai acum. Nu merită efortul.

Edited by VladSoare
Link to comment

Mai omule, modificarea sistemului de iluminare ESTE INTERZISA.

Vehiculul trebuie echipat cu dispozitivul de iluminare cu care modelul respectiv a fost omologat.
Asta se refera si la culoare.

Vrei sa fie totusi diferit? Mergi la RAR si daca-ti omologheaza inginerii de acolo vehiculul nu mai ai probleme.

Link to comment

Deci si lupele sunt ilegale?

Referitor la omologare,masina e pe bg,deci tipi de la RAR din tara nu prea au ce sa faca,chiar daca ar fi trecuta chiar daca nu tot nu intelege ce scrie pe certificat pt ca e in bulgara

Edited by Danyl41
Raspuns incomplet
Link to comment

Omologarea trebuiue sa fie Europeana indiferent ca este facuta in Bulgaria sau Slovenia.

Daca ma orbesti pe strada sau prezinti pericol, politia te va scoate pe banca de rezerva indiferent de locul in care-ti este inmatriculata asa zisa masina. Asta e rolul politiei sa ma fereasca pe mine de "specialisti"

 

Tu stii sa citesti? Daca stii, incerci sa intelegi ce citesti?
Nu lupele sunt ilegale ci ORICE MODIFICARE A SISTEMULUI DE ILUMINARE fara aprobarea RAR, TUV, DEKRA, UTAC, samd.
Nici "RAR"-ul din Bulgaria nu va omologa o dracovenie daca nu se inscrie in normele de siguranta europene.
Daca vrei sa intelegi de ce lupele nu sunt mai "bune" de cat oglinzile, trebuie sa mergi la cartea de fizica din liceu, s-o pornesti de acolo.
Daca te tii de ea si incerci sa intelegi ce citesti, o sa te prinzi cum sta treaba.
Apoi, poti reveni si-ti dau si norma europeana dupa care se omologheaza sistemul de iluminare. Dupa ce-ti faci masuratorile singur si stii ca trece, mergi la RAR platesti proba si o sa iei omologarea artizanala.

Link to comment

Tipii de la R.A.R din țară, mai înțelege  și ei câte ceva mai ales cu privire la omologare, că doar pentru asta le plătești salariul.

Edited by iav
 • Upvote 1
Link to comment

Da si asta e foarte adevarat

Dar ce treaba am eu cu RAR-ul din Romania? Adica eu toate le fac in Bulgaria,si aici am treaba doar cu politia rutiera

Revizia sau chiar si omologarea unor accesorii puse pe masina tot la bulgari tre sa ma duc cu ea

Edited by Danyl41
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.