Jump to content
POLITISTI.ro

Portul unui cutit sau briceag

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Recent am fost in vacanta unde am cumparat o bricheta care are un mic cutit-briceag care iese la apasarea unui buton. 

Ieri seara cand ma plimbam impreuna cu cateva alte persoane pe strada am intalnit mult prea des persoane dubioase care cereau bani in mod ostil (asta e un adevar daca te plimbi seara in Constanta). La finalul serii m-am gandit ca daca aveam acea bricheta cu mine poate ma simteam mult mai sigur in cazul cel mai rau in care viata putea sa-mi fie pusa in pericol.

Intrebarea mea este: DPDV legal este ok daca tin bricheta-briceag cu mine, in buzunar? 

Dupa mine acest lucru are sens deoarece aceasta este DOAR pentru cel mai nefericit caz posibil, pentru intimidarea agresorilor si nu pentru a fi folosit in ranirea unui agresor, doar simplul fapt ca acesta l-ar vedea cred ca este destul pentru a-l intimida si pentru a scapa din situatie.

• Moderator
Publicat

Mda, "povestea" asta o spun toţi ... "pentru intimidarea agresorilor si nu pentru a fi folosit in ranirea unui agresor".  
Dacă nu te simți sigur, e mult mai indicat să apelezi la metode legale. Spre exemplu poţi suna la 112.

• Apreciez 1
  • 4 luni mai târziu...
Publicat

Super raspuns: "suna la 112"... Esti inconjurat de 3-4-n "cetateni", care te ameninta, cu sau fara arme, iar tu ii rogi sa te astepte un minut, ca trebuie sa suni la 112. Ma gandesc care ar fi posibilele lor raspunsuri (pe masura celui de mai sus): "va rugam, sigur, sunati, noi asteptam, apoi, numai daca nu va deranjeaza, am vrea sa va rupem o mana si sa va violam sotia... E ok?" + alte variante...

De ce sa dai raspunsuri de genul celui dat de dl. Marius, de o inutilitate evidenta si pentru un copil?! Nu pricep... 

De ce nu raspundeti cu ceva folositor, la o intrebare extrem de clara?! Daca nu aveti asa ceva... mergeti mai departe pe forum, poate puteti ajuta pe cineva la modul real! Nu glumesc si nu am o atitudine batjocoritoare la adresa nimanui - imi inchipui ca orice persoana de pe fata Pamantului dispune, cel putin din experientele personale, de idei/ raspunsuri/ solutii la care poate cel care intreaba nu s-a gandit.

Revenind, omul zice: am fost amenintat (poate chiar urma sa fiu atacat) de indivizi cu cutite. Ce pot face, dupa lege?

• Moderator
Publicat

@Remus2

Fiecare înțelege atât cât poate. Dacă nu-ți plac răspunsurile, nu-i nicio tragedie și nu se supără nimeni, poți închide pagina și cauți în altă parte.

• Apreciez 2
  • Moderator
Publicat
On 08.08.2024 at 15:57, Remus2 a scris:

Ce pot face, dupa lege?

Potrivit art. 19 din noul Cod penal - Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârșită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârșește fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat și injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporțională cu gravitatea atacului.

Art. 26 - Excesul neimputabil
(1) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depășit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporționale cu gravitatea atacului.

Iti urez bafta sa convingi instanta de judecata ca erai in legitima aparare cand l-ai ranit/ucis pe un agresor cu cutitul (eventual unul automat, cu buton) pe care-l porti de obicei la tine!!!

• 3 luni mai târziu...
Publicat
On 29.12.2023 at 1:11, Roby a scris:

Citește art 342 Cod penal

Ce scrie in art 342 despre cuțit?  In realitate art 372 face referire la cuțit,dar nu vad nici în 372, de unde reiese că este ilegal portul de cuțit în mașină personala . Haideți să lămurim chestiunea asta,deoarece tot vad la tv  astfel de știri cu persoane sancționate pentru portul de cuțite în mașină 

• Moderator
Publicat

Vezi art. 372 din Codul penal.

Art. 372 - Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a) cuțitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire;

b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru șocuri electrice;

c) substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat (modificat)
On 10.12.2024 at 18:44, Adrian365 a scris:

Ce scrie in art 342 despre cuțit?  In realitate art 372 face referire la cuțit,dar nu vad nici în 372, de unde reiese că este ilegal portul de cuțit în mașină personala . Haideți să lămurim chestiunea asta,deoarece tot vad la tv  astfel de știri cu persoane sancționate pentru portul de cuțite în mașină 

Scuzele mele ...se pare ca greșisem o cifra; da, despre art 372 e vorba.

Nu te mai lua după toți experții de la TV.

Textul de lege este foarte clar și face referire la locurile unde nu ai voie sa porți cuțitul. Mașina personală nu se regăsește printre ele.

Modificat de Roby

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.