Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Verde intermitent la semafor, pentru viraj la dreapta!

DanRO

Question

Rulam cu ~ 50 km/h, doresc sa virez la dreapta la urmatorea intersectie, semaforul principal era pe rosu, cel intermitent era pe verde! Dupa ce am vazut semaforul intermitent ca era pe verde, la ~ 20 metri de intersectie, mi-am directionat privirea spre traficul din acea intersectie: pietoni+masini. Vazand ca am cale libera pentru a efectua manevra de viraj dreapta, am efectuat manevra respectiva!

Dupa ~ 100 m, observ in spatele meu o masina de politie de sector, nu cea rutiera, ca-mi fac semne vizuale si auditive sa opresc pe dreapta! Bineinteles ca m-am conformat, am oprit pe dreapta. Motivatia lor pentru oprirea mea a fost ca in momentul efectuarii virajului dreapta, semaforul intermitent era oprit!

Dupa indelungi "negocieri" am scapat cu o amenda pentru nepurtarea centurii de siguranta, pe care da fapt o purtam!!!

Unde in legislatia rutiera as putea gasi detalii legate despre respectarea/nerespectarea si sanctiunile referitoare la indicatorul de verde intermitent din intersectii?

• Downvote 1

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Gasesti in OUG 195 din 2002:

ART. 59 alin. (4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

• 0

Ma interesau mai mult detaliile referitoare la eventualitatea nerespectarii acelui indicator rutier!

Edited by DanRO
  • 0

Pe mine ma intereseaza amploarea sanctiunii pe care trebuia sa o primesc, in eventualitatea in care exista vreo abatere in manevra mea din intersectia respectiva!

• 0

Dupa indelungi "negocieri" am scapat cu o amenda pentru nepurtarea centurii de siguranta, pe care da fapt o purtam!!!

In locul tau nu as lasa-o asa. Ai de gand sa actionezi concret sau doar... o simpla informare?

• 0

si eu m-am intalnit cu situatia asta, la o intersectie prin care trec destul de des este verde intermitent la dreapta, odata am observat prea tarziu ca nu functiona, fiind si putina inclinatie am ajuns in intersectie pana am realizat ca nu era in functiune, dar fiind destul de liber si vazand alti doi soferi ca au trecut inaintea mea am trecut si eu, desi tind sa cred ca era defect semaforul, dar teoretic ar fi ca si cum ai trece pe rosu

as dori sa adresez o intrebare si eu colegilor de forum, ce se intampla cand soferi ocupa banda destinata virajului la dreapta (cu verde intermitent) cand doresc defapt sa mearga inainte iar semaforul este rosu, ce sanctiune risca?

• 0

nu era mai bine ca in loc de verde intermitent sa fi obligat prin lege sa opresti obligatoriu, iar dupa ce te-ai asigurat temeinic sa virezi dreapta? Asa se procedeaza in America, la ei nu exista verde intermitent si poti trece pe rosu pentru virajul la dreapta, dar poti trece pe rosu doar daca ai oprit si te-ai asigurat.

Edited by patriotul
  • 0

cipry189, eu stiu in felul urmator ca la o intersectie cel ce doreste sa mearga pe directia inainte poate sa ocupe oricare dintre benzi (banda 1, 2, 3,deci si banda pentru 'la dreapta'), dar daca pe carosabil mai sunt desenate sagetile cu directiile ce trebuie sa le urmezi si pe prima banda

(aia pentru a face la dreapta unde e verde intermitent) este desenata sageata 'pentru al dreapta 'si idiotul se opreste ca sa se faca verde pentru a merge pe directia inainte POTI sa il sanctionezi pentru 'nerespecatarea marcajelor si indicatoarelor de obligare ' sau ca nu s-a incadrat corespunzator la semafor....parerea mea

daca pe prima banda este desenata sageata 'inainte si al dreapta' nu ai ce sa ii faci trebuisa astepti dupa el pana cand se face verde si pleaca...

• 0

@Patriotul sunt genul care opreste si la cedeaza trecerea daca consider ca nu am destula vizibilitate, dar in intersectia mentionata de mine mai sus ai vizibilitate la aproximativ 50 m, ar fi super sa se poate implementa si la noi ca la Americani, dar din cate am observat la ei drumurile se construiesc dupa un plan bine pus la punct si ,,citesti" foarte usor orice intersectie, pe cand la noi dai de niste intersectii de-a dreptu idioate, se poate intampla ca dreapta sa fie mai mult de 90 de grade si pana faci viraju intrii si pe contra sens daca nu ai grija asa ca verde intermitent din oficiu nu mai e viabil nu mai vorbesc de strazile subdimensionate la traficul existent prin orase, in Iasi cel putin sunt doua sensuri giratorii de te doare capul cand treci prin ele, adica sa nu ai prioritate fata de un drum secundar si sa ai prioritate fata de un bulevard intreg, fara sa ai vreun semn de cedeaza trecerea sau drum cu prioritate, numai cei ce urmeaza sa intre in sensul giratoriu au (nu stiu daca ii zic corect sens giratoriu ca nu se aplica regula de prioritate normal)

@Povi stii foarte bine cum sunt intretinute drumurile si marcajele abia se vad de multe ori, dar cand se vad la 3 benzi pe sens ai banda pentru viraj la dreapta, cea din mijloc e pentru inainte si cea din stanga e pentru inainte si la stanga, nu imi vine in minte o intersectie cu ,,inainte si la dreapta" la cel putin 3 benzi pe sens, aici ma refer la o intersectie in forma de cruce

• 0

Nu avem de unde sa stim ce ti s-a intamplat tie si daca asa s-au intamplat intr-adevar lucrurile. Fiecare este subiectiv cand relateaza anumite fapte in care este implicat deoarece este strict interesat sa se puna intr-o lumina cat mai favorabila. Parerea mea este ca nu ne spui sau nu vrei sa ne spui tot si vrei sa stii cum ai putea sa scapi basma curata cand incalci normele rutiere. Sunt curios daca purtai centura sau nu si daca o purtai de ce ai semnat procesul verbal ?!

• 0

Intreb pentru propria-mi confirmare: ce se intampla daca lumina verde intermitenta are becul ars?

Eu, in astfel de cazuri, fac virajul la dreapta numai dupa ce semaforul are culoarea verde!

• 0
  • Moderator

De unde putem stii ca becul e ars? La fel de bine, lampa respectiva poate fi dezactivata/oprita de cei din Serv. Sistematizare al Primariei. Nu?

ART. 59 alin. (4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

• 0

pe mine ma intereseaza in felul urmator:

in cazul in care lumina verede intermitent a semaforului cu sageata la dreapta montat la acelasi nivel cu bla bla . . . nu functioneaza adica semaforul este stins si

sub semaforul cu trei culori cel mai din stanga este o sageata la stanga (adica semaforul respectiv se adreseaza celor care vireaza la stanga), sub semaforul din mijloc este o sageata care indica inainte (adica se adreseaza numai celor ce merg inainte) si sub semaforul din dreapta (cel cu pricina) este un triunghi pe fond alb si cu marginea rosie semn ca trebuie sa cedeze trecerea tuturor inclusiv pietonilor

in cazul exprimat mai sus ce fac?

cazul 1: multa lume a argumentat ca dafca verdele intermitent este oprit atunci respect semaforul mare dar care din cele doua semafoare?? cel din stanga se adreseaza celor care fac stanga si cel pentru inainte e pentru inainte

cazul 2: unii spun ca trebuie sa ma opresc si sa astept sa se faca verde intermitent arasi si dupa aia sa cedez si sa imi vad de drum; dar cat sa astept?? daca nu se mai face verde ce ma fac stau acolo ca vitelul la . . .

cazul 3: in situatia in care eu ma ghidez dupa ideea ca are o defectiune sageata ca doar nu are motiv sa nu functioneze si dupa cate stiu eu in codul rutier undeva scrie ca daca semaforul nu functioneaza si intersectia are indicatoare atunci trebuie sa respectam indicatoarele adica cedez trecerea si trec

care este varianta corecta si cu argumente va rog

• 0

eu stiu ca verdele intermitent de la sine este cedeaza trecerea

post-5635-0-96361300-1334861238_thumb.jp

acesta este un alt caz

banda stanga face stanga si inainte,

banda mijloc face inainte si

cea din dreapta face dreapta cand??

1 cand are verde intermitent sau

2 dupa ce cedeaza trecerea (pietonilor si vehiculelor) respectand indicatorul cedeaza trecerea

• 0
  • Moderator

Deci în fotografia de mai sus, avem două semne „cedează trecerea”.

Cel de sus și mai mare, este un indicator de reglementare a priorității, care își produce efectele în cazul în care semaforul electric nu mai funcționează, este trecut pe galben intermitent, este oprit, etc.

Cel mic, care se află sub lampa intermitentă pentru viraj la dreapta este unul adițional și se adresează numai celor ce efectuează viraj la dreapta atunci când lampa funcționează. Corect?

• 0

in foto se observa ca verdele intermitent nu functioneaza

in cazul acesta trebuie sa ma opresc? de ce

sau trec respectand indicatoruld e cedeaza trecerea

• 0

Pentru cazul in care semaforul nu functioneaza se respecta semnificatia indicatorului rutier-panoul aditional este un indicator rutier si deci respecti semnificatia indicatorului "cedeaza trecerea"(asta a vrut sa-ti spuna Marius mai sus).

Edited by Cromatic
  • 0
  • Membru

in foto se observa ca verdele intermitent nu functioneaza

in cazul acesta trebuie sa ma opresc? de ce

sau trec respectand indicatoruld e cedeaza trecerea

In foto de mai sus absolut totul este pe rosu, asadar trebuie sa astepti pana se face verde sau verde intermitent ca sa poti sa efectuezi vreo manevra in functie de banda pe care te-ai incadrat.

Ai permis de conducere? Daca da atunci cand ai citit Codul Rutier pentru a sustine examenul trebuia sa retii aspectele astea.

Si daca ai permis si ai condus pana acum ai vedea clar ca absolut toate indicatoarele, liniile trasate pe carosabil si orice alte indicatii sunt puse cu cap acolo, toate au o logica si daca o descoperii si respectii indicatiile ai toate sansele sa ajungi cu bine acasa

Edited by DannyBAD