Jump to content
POLITISTI.ro

Portiera deschisa


NeneaO
Go to solution Solved by Catalin,

Recommended Posts

Buna ziua, 

Am un posibil scenariu de circulatie, pe care port discutii cu colegii de servici de vreo saptamana, si m-am gandit ca poate aici voi gasi un raspuns precis.

Scenariu 1:

Este seara, drum public cu 2 benzi, fara semne de restrictie a opririi / stationarii, luminat public.

Opresc masina pe sensul meu de mers, ma asigur ca pot deschide portiera in sigurata, o deschid larg ocupand si spatiu din sensul opus, cobor din masina, las portiera deschisa larg si plec de langa autovehicul sau stau in spatele lui sau in orice loc dar nu pe scaunul de sofer.

In cazul in care un autovehicul din sensul opus nu obsera portiera (obstacolul din drum) si intra in acesta. Cine este vinovat pentru accident ?

In cazul in care un autovehicul din sensul meu de mers, efectueaza manevra de depasire, insa nu observa portiera. Cine este vinovat pentru accident ?

 

Scenariu 2:

Aceleasi curcumstante, doar latimea benzii este mai mare, si imi permite sa opresc langa margimea carosabilului, sa deschid portiera iar aceasca sa nu treaca de marcajul dintre benzi.

In cazul in care un autovehicul din sensul opus evita un obstacol iminent de pe sensul lui de mers si loveste portiera. Cine este vinovat ?

 

Multumesc

Link to comment
 • Moderator

Studiaţi OUG 196/2002 rep. şi Regulamentul OUG 195/2002 rep. (spre exemplu art.101alin.(1) pct.14 din Ordonanţă şi art.145 din Regulament, dar nu numai acestea, trebuie studiate/coloborate şi cu celelalte prevederi).

Nu există niciun motiv pertinent care să ne convingă că merită ori e necesar să ne irosim din timpul nostru, oferind explicaţii pentru asemenea situaţii ipotetice născocite de persoane care se plictisesc la serviciu.

Scopul acestei secţiuni e să oferim îndrumări şi răspunsuri oamenilor care chiar au nevoie şi pot fi ajutaţi, NU să oferim explicaţii pentru situaţii ipotetice celor care se plictisesc.

 • Upvote 2
Link to comment

Multumesc pentru raspuns, foarte amabil.

Nu este o situatie nascocita, ci un caz real, patit de colegul meu (scenariul 1, primul caz - o masina din sens contrar a intrat in portiera lui, neobservand-o).

El sugereaza ca este nevinovat, eu contrar. Eram interesati de o opinie a unei peroane in domeniu, pentru a sti daca el va avea castig de cauza in instanta, daca merita toate cheltuielile de judecata si tot balamucul.

Voi studia link-urile oferite.

Singurele reglementari referitoare la parasirea autovehiculului, care le-am gasit sunt urmatoarele, dar acestea nu acopera cazurile mele.

art 145 din Regulamentul pt aplicarea OUG 195/2002

Art 101 din OUG 195/2002 Raspunderea contraventionala alin. 4

Link to comment
 • Moderator

De ce credeti că articolul 145 nu acoperă situatia expusă?

Art. 145. – Se interzice conducătorului de autovehicul şi pasagerilor ca în timpul opririi sau staţionării să deschidă sau să lase deschise uşile acestuia ori să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie.

 

Link to comment

Deoarece este stipulat " fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie. "

In cazul colegului meu, s-a asigurat, strada era goala (deci in acel moment nici un pericol pt circulatie), a deschis portiera, a mers sa incarce ceva in portbagaj voluminos, si in tot acest timp a venit un autovehicul din sens contrar care nu a vazut portiera si a lovit-o.

El trebuia sa se asigure in tot acest timp ca portiera lui nu creeaza pericol de circulatie, sau celalalt participant la trafic trebuia sa acorde mai multa atentie ?

 

Link to comment
în urmă cu 1 oră, NeneaO a scris:

In cazul colegului meu, s-a asigurat, strada era goala (deci in acel moment nici un pericol pt circulatie), a deschis portiera, a mers sa incarce ceva in portbagaj voluminos, si in tot acest timp a venit un autovehicul din sens contrar care nu a vazut portiera si a lovit-o.

Si cine a stabilit/constatat chestia asta: ca s-a asigurat si nu a fost niciun pericol pentru circulatie? Cel implicat in eveniment? Dupa parerea lui pericol pentru circulatia altor vehicule se considera numai atunci cand actiunea se produce brusc? E buna gluma asta! :)

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Art. 145. – Se interzice [...] ca în timpul opririi sau staţionării [...] să lase deschise uşile acestuia [...] fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie.

Legiuitorul spune că e suficient ca numai la deschiderea usilor să se asigure sau pe toată perioadă cât acestea sunt „lăsate” deschise?

 • Upvote 1
Link to comment

Multumesc pentru raspuns. Am inteles.

Da, eu consider ca, conducatorul auto este responsabil pentru ca nu s-a asigurat pe tot decursul stationarii ca nu creeaza un pericol pt circulatie. Deci in toate scenariile de mai sus consider ca soferul autovehicului stationat este vinovat.

Am scris pe forum pentru a avea o confirmare a acestei situatii, deoarece toate persoanele care le-am contactat in acest subiect (pers mai mult sau mai putin experimentate), nu mi-au acordat dreptate, si am vrut sa lamuresc cerand parerea unor persoane care se lovesc zilnic de aceste situatii.

Link to comment
 • Moderator

Culpa în producerea unui asemenea eveniment aparţine de cele mai multe ori celui care deschide portiera, cât şi celui care o lasă deschisă şi apreciază eronat situaţia, prin faptul că nu ia în calcul împrejurarea că în zonă se pot deplasa şi alte vehicule, ale căror conducători auto nu pot anticipa că respectiva maşină are portiera deschisă. În mod firesc, starea de normalitate a unui autovehicul staţionat şi/sau parcat este cu uşile închise şi tocmai din aceste motive legea precizează clar că este interzisă lăsarea uşilor deschise în acest timp. Drept urmare, există legătură de cauzalitate directă în situaţia acestei neglijenţe, de a lasă portiera autoturismului deschisă, pentru că se ignoră pericolul pe care aceasta îl creează.

Link to comment

"Opresc masina pe sensul meu de mers, ma asigur ca pot deschide portiera in sigurata, o deschid larg ocupand si spatiu din sensul opus,"

"Nu este o situatie nascocita, ci un caz real"

Imi dai si mie locul ala pe Google Maps? Sunt tare curios unde exista asa ceva in Romania, unde, in cazul in care deschizi usa dupa ce ai oprit regulamentar, ocupi banda de pe contra-sens.

Link to comment

Buna,

Care este definitia pericolului in circulatie? Ce defineste defapt un pericol in circulatie?

Daca in cazul acesta soferul care a intrat in usa a avut suficienta vizibilitate si mult timp de reactie?

Am citit articolele in care se stipuleaza ca este interzisa deschiderea usilor sau lasarea lor deschisa in cazul in care reprezinta un pericol de circulatie...

Totusi in cazul in care soferul a intrat in usa desi a avut un timp mare de reactie si o vizibilitate buna, la fel de bine intra in biciclistul care mergea pe strada, la fel de bine intra in masina parcata sau putea calca un pieton care vroia sa treaca strada pe zebra....

 

Pentru mine nu este foarte clar care este concluzia discutiei... Dar in cazul in care nu vezi o usa deschisa desi in cazul ala ai suficienta vizibilitate si timp de reactie... singurul pericol in circulatie esti tu!

 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

@Dragos123 Tu cine eşti şi ce legătură ai cu această discuţie? 

4 minute în urmă, Dragos123 a scris:

Pentru mine nu este foarte clar care este concluzia discutiei.

Aşa este, ai dreptate, fiecare înţelege cât poate.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.